Dodaj do ulubionych

trzeci migdał

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 22:28
Mam dorosłego syna ,który we wczesnym dzieciństwie miał przerost migdałka
gardłowego i skierowanie na operację(ze względu na częste zapalenie
krtani).Do tej pory (a ma juz lat 18) nie wycieliśmy tego migdałka ponieważ
czytałam ,że w okresie dojrzewania on się obkurcza ,a kłopoty z infekcjami
dawno się skończyły.Nie byłoby problemu gdyby nie opinia znajomego
laryngologa ,że ospałoś ,brak wigoru,energii u mojego "dziecka' to właśnie
skutki nie wycietego trzeciego migdałka.Co o tym sądzicie?Czy spotkaliście
się z taką diagnozą?
Obserwuj wątek
    • Gość: Majka Re: trzeci migdał IP: *.wroclaw.mm.pl 17.09.04, 22:41
      Witam!
      Niedawno usunięto mi trzy migdały. Całkowicie zgadzam sie z opinią Twojego
      laryngologa. Mój trzeci migdał rozrastał się na wszystkie strony. Blokował mi
      małżowiny (tak to się chyba nazywa) nosowe. Oddychałam maleńkimi otworkami i z
      tego powodu ciągle byłam śpiąca i niedotleniona. Gdy zaczął rozrastać się w
      poziomie to doszły problemy ze słuchem.
      Wielokrotnie mówiłam tu o swoich dolegliwościach. Tu jest jeden z moich postów
      i dyskusja nt. wycinania migdałów:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=14492892&a=14565449
      Ja polecałabym wycięcie. Od tego czasu przestałam chrapać i już nie spływa mi
      gęsta flegma.
      Pozdrawiam!
      • Gość: nth Re: trzeci migdał IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.09.04, 00:39
        Ogolnie tzw. "trzeci migdalek" czyli gardlowy ma tendencje do zaniku w okresie
        dojrzewania. I zwykle tak sie dzieje, chociaz czasem - gdy jest szczegolnie
        przerosniety (przetrwale stany zapalne w obrebie nosogardla w dziecinstwie,
        zwloknienie tkanki adenoidalnej)- sie nie "cofa" i trzeba go usunac
        chirurgicznie juz u doroslego czlowieka.
        Lekarz moze to stwierdzic na podstawie badania - rynoskopii tylnej. Poza tym
        nie sadze, iz 18-nastolatek moze byc apatyczny i zmeczony z tego akurat powodu.
        • Gość: makata Re: trzeci migdał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 09:55
          Polecam Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu w Kajetanach pod Warszawą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka