Dodaj do ulubionych

wit. D pyt.

04.01.16, 11:01
Witam, pilnie potrzebuję porady. Własnie odebrałam wynik wit. D i mam 9, czyli znów niedobór. Brałam bodajże vitrum D3, ale jak widac nic nie dało. Podobno potrzebuje leku na receptę a nie suplementu. Możecie mi poradzic dobry lek na receptę? Obawiam się że moja lekarka to zlekceważy :(

Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: wit. D pyt. 04.01.16, 12:26
      Leki są chyba tylko dwa
      - Vigantoletten (od kilku miesięcy sprzedawany bez recepty)
      - Vigantol w kroplach, polecam.
      Poziom wapnia i fosforu masz w normie? Tu lekarka pisze
      sonia.low.pl/sonia/art/d3.htm
      Pijesz tran lub jakiś olej?
      A może masz problemu z wchłanianiem tłuszczów i dlatego nie wchłaniasz D3?
      Szukaj przyczyn.

• jan440 Re: wit. D pyt. 04.01.16, 20:28
        Wynik testu to nie wszystko.
        Różnie z tym bywa.
        Są jakieś objawy.
      • toniia Re: wit. D pyt. 05.01.16, 18:57
        Od około roku bolą mnie nogi i ręce , a dokładnie mięśnie. Odnoszę również wrażenie, że" zimno jest mi w kości". Często również mam minimalnie obrzęknięte łydki( mam odczucie jakbym miała na sobie zbyt ciasne podkolanówki)- te objawy stopniowo się nasilają.
        Zdarzają się również napady uczucia ogniska w butach - stopy jakby płonęły( po zdjęciu butów ich wygląd i ciepłota są jak najbardziej zwyczajne, wizualnie i w dotyku NIC). Był czas więc spędziłam mnóstwo czasu na przeglądaniu i nabywaniu wiadomości w powyższym temacie. I tak postawiłam na: 1. niedobór witaminy D, 2. Niedobór witaminy B12, 3. zakrzepicę nóg ( oboje rodzice mają już takie historie za sobą).
        Wyniki: B12 - w normie, Dimery(w kierunku zakrzepicy) w normie, witamina 25(OH)D - 11,1ng/ml czyli NIEDOBÓR, inne wyniki szczególnie powiązane z witaminą D takie jak: magnez, fosfor, wapń, kreatynina - w normie. Morfologia, CRP, OB, próby wątrobowe, mocz - wszystko w normie.
        Lekarz: "większość z nas ma niedobór witaminy D więc profilaktycznie VitrumD3 Forte 1 raz dziennie . Poza tym miód, czosnek, kapusta kiszona........"
        Przykro mi, ale mnie to nie przekonuje. Wszystko co czytam przesiewam przez bardzo drobne sito, dystansuje się, niczemu nie wierzę na ślepo, jak również nigdy bym się nie odważyła leczyć samodzielnie . Chcę być świadoma i rozumieć co się dzieje w moim organizmie. Może ktoś kompetentny lub w oparciu o własne doświadczenia miałby jakieś sugestie odnośnie witaminy D3 lub podobnych problemów.
        Pozdrawiam
        • koziorozka Re: wit. D 3 06.01.16, 12:47
          > Lekarz: "większość z nas ma niedobór witaminy D więc profilaktycznie VitrumD3 F
          > orte 1 raz dziennie . Poza tym miód, czosnek, kapusta kiszona........"
          > Przykro mi, ale mnie to nie przekonuje.

Po pierwsze - jak masz niedobór wit. D3 to bierzesz nie profilaktycznie, tylko leczniczo. I na początek może większą dawkę, tak przez miesiąc-dwa. Potem do końca życia albo po podniesieniu poziomu 2 x w tygodniu tłusta ryba (halibut, makrela, łosoś) bo w naszym klimacie mamy za mało słońca.
          Po drugie - czego nie rozumiesz konkretnie?
          Wit. D3 i kapusta kiszona (wit. K2) plus jakiś tłuszcz to rewelacyjne połączenie - masz dobrego lekarza. Wolisz bulić za to samo w tabletce np. Kinon™ D3? Sprawdź skład :)

Co dobrego ma w sobie czosnek i miód sama sprawdzisz bez trudu.
          Jak znasz angielski, to poważne naukowe źródło o medical properties of garlic
          www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249897/
          www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=honey
    • ozdobi Re: wit. D pyt. 06.01.16, 15:24
      A badałaś się na tężyczkę utajoną? Mam podobne objawy i taką postawiono mi diagnozę :)
    • amityr Re: wit. D pyt. 06.01.16, 16:04
      Masz bardzo duży niedobór witaminy D3.Ja po roku brania mam dopiero wskaźnik 24ng/ml 25-OH D3,czyli niski w normie. Ale prawidłowy powinien wynosić 30-50ng/ml surowicy. Nikt Ci tak naprawdę nie powie ile masz brać D3. Z mojego doświadczenia wynika, że brałem za mało a brałem przez 1 rok 75ng K2MK7 z 50ngD3 oraz dobrze przyswajalny Mg. Jonów Ca raczej bym ci nie radził uzupełniać chyba , że masz je poniżej normy i bardzo dobry cholesterol. Jak czegoś nie kumasz, to pytaj.
      • toniia Re: wit. D pyt. 07.01.16, 18:38
        Baaaaaardzo dziękuje za rady i podpowiedzi. Jak już wspomniałam czytałam sporo, niestety przyznaję, że trzeba posiadać niemałą wiedzę w kwestii współzależności procesów biochemicznych. Jak zrozumiałam poziom wapnia jest, a przynajmniej może być jakimś sygnałem, że coś niedobrego dzieje się w organizmie tymczasem w moim przypadku przy tak niskim poziomie witaminy D3 (11,1ng/ml) magnez, fosfor, wapń, kreatynina - wszystko w NORMIE.
        Rok temu przy przypadkowej wizycie zupełnie w innym gabinecie i materii dotyczącej problemów z gardłem, pan doktor zasugerował 2000j witaminy D3 jako dawkę profilaktyczną (żadnych badań nie było w tym kierunku). W tym gabinecie w każdej kwestii otrzymałam logiczne wytłumaczenie prawdopodobnej przyczyny moich kłopotów i sugestie , co można/należy zrobić zanim można wprowadzić jakiekolwiek środki farmakologiczne, tak więc skoro tym razem mam konkretny wynik zdecydowałam (samodzielnie), że zacznę jednak od dawki 6000j wit.D3 (300?g) dziennie przy jednoczesnym regularnym badaniu poziomu witaminy D3 oraz wapnia, fosforu i kreatyniny (oczywiście wszystko na własny koszt :-((( )
        amityr 06.01.16, 16:04 - moje pytanie: jak rozumieć t cyferki i literki - ....."75ng K2MK7 z 50ngD3 oraz dobrze przyswajalny Mg"....... i czy ja w ogóle powinnam brać magnez skoro jest w normie.
        ozdobi 06.01.16, 15:24 - dziękuję za sugestię ale mimo wszystko tężyczka to raczej nie ta bajka.
        koziorozka 06.01.16, 12:47 - tran, tłuste ryby....wiem bardzo przydatne w niedoborze wit.D3 ale w moim przypadku niestety:-(((... brak zgodności upodobań moich i mojego żołądka. Oczywiście znam znaczenie kapusty, czosnku.... ale myślę, że to nie rozwiąże mojego problemu. Niezależnie od tego
        i lubię i jem. Te produkty jak najbardziej są absolutnie niezbędnym składnikiem w mojej kuchni.
        Czy są jakieś suplementy/produkty ,oprócz wyżej wymienionych, które zdecydowanie polecacie lub odradzacie?
        Pozdrawiam
        • koziorozka witamina D3 07.01.16, 19:44
          toniia napisała:
          > zacznę jednak od dawki 6000j wit.D3 (300?g) dziennie

Przelicznik jest taki: 1000 j.m. = 25 mcg
          5-6 tys. j.m. na początek to dobry wybór
          Coś z tłuszczem wykombinuj, bo D3 inaczej nie przyswoisz, a nie chcesz, żeby przez ciebie "przeleciała". Poza tym tran jest dla dzieci jest smaczny, możesz też brać go w kapsułkach.
          Poziom D3 skontroluj najwcześniej za pół roku.
          Jak mało się podniesie, to powinnaś włączyć też wit. K2, ale o to potem się będziesz martwić, teraz za wcześnie.
    • gosiablo Re: wit. D pyt. 07.01.16, 11:45
      Miałam podobny poziom D3, lekarz zalecił vitrum d3 forte dwa razy dziennie po kapsułce ( 4000 jednostek). Wzrastało na tej dawce bardzo słabo. Teraz przyjmuję 5 kapsułek po 2000 j.m dziennie. I jest lepiej. Moim zdaniem Twoja dawka jest zdecydowanie za mała.
    • le-zo Re: wit. D pyt. 10.01.16, 21:43
      Witam ,polecam witaminę D3 z firmy Now np 2000 bardzo dobra forma ,też miałam niski poziom i go wyrównała , stosyjemy tylko z tej firmy.
    • hanka78 Re: wit. D pyt. 13.01.16, 22:33
      Najlepsze są podobno lampy uvb. 5 minut naswietlania po kąpieli. Ja nie mam ale sie zastanawiam bo ponoc w krakowie wszyscy są z dużymi niediborami.
    • hanka78 Re: wit. D pyt. 14.01.16, 11:19
      >Vit D należy przyjmować w obecności tłuszczu

Dlatego dobrze brać w kapsułkach olejowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka