Dodaj do ulubionych

Cysta pod kolanem!!!

22.09.04, 22:03
Poszukuję wszelkich informacji nt cysty pod kolanem - co
to jest, czy to nowotwor, jak sie to usuwa, co potem, jakie sa konsekwencje
takiego usuniecia? Pilne! Z gory dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: fermi Re: Cysta pod kolanem!!! IP: 80.51.254.* 22.09.04, 23:36
      cysta (torbiel) byla stwierdzona na podstawie USG?? torbiel to tylko określenie
      morfologii jakiejś masy i jest to przestrzeń (często kulista) najczęściej
      wypełniona płynem i wysłana lub nie nabłonkiem (wtedy mamy torbiel rzekomą).
      Jesli chodzi o dół podkolanowy, to może być to wypustka błony maziowej stawu
      kolanowego uformowana w formę cysty. Jest to charakterystyczna, aczkolwiek nie
      częsty objaw w reumatoidalnym zap. stawów RZS i zowie sie torbielą Bakera.
      Jeśli to nie jest na 100% przestrzeń płynowa, to być może jest to trzeszczka
      (ale usg to wykluczyć powinno), czyli kawałek kości (kulisty) mogący czasem być
      umiejscowiony pod kolanem. Najpierw trzeba stwierdzić co to jest z zmiana, i
      dlatego powinnaś/nienec kontynuowac leczenie u lekarza, ktory
      stwierdzil "cyste".
      • czekolada72 Fermi! Wielkie dzieki!! 26.09.04, 17:40
        Lekarz podejrzewa wlasnie cyste Bakera i dal skierowanie na usg (w tym
        tygodniu). Czy wiesz moze jak to sie leczy? Czy to moze miec cos wspolnego z
        rakiem?
        • gothicca Re: Fermi! Wielkie dzieki!! 26.09.04, 17:50
          czekoladko nie martw sie, moja mama miala cyste Bekera zrobila jej sie jakis
          rok po tym jak skrecila noge na nartach.To nie ma nic wspolnego z
          nowotworem.Mamie usuneli cyste pol roku temu operacyjnie-w znieczuleniu
          miejscowym operacja trwala godzinke.Teraz ma mala blizne po szwie pod kolanem a
          tak poza tym czuje sie ok.Ciebie tez wylecza.
          • czekolada72 Gothicca! 26.09.04, 18:15
            Gothicca, troche mi ulzylo:)
            To nie dotyczy nawet mnie, tylko mojej 11-letniej corki, wiec tym bardziej
            jestem przerazona. Od 7 lat uprawia w miare intensywnie sport, miala zwiazane z
            nim po cichutku plany-mazenia, ale pal licho, byle z tego wyszla...
            • Gość: Anka Re: Gothicca! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 09:12
              czekoladko...nie chcę na zapas Ciebie straszyć...ale może zasugeruj lekarzowi
              zbadanie krwi na obecność przeciwciał, ponieważ torbiel Beckera w niektórych
              przypadkach jest następstwem reumatoidalnego zapalenia stawów, więc aby niczego
              nie przeoczyć warto wykonać to badanie...pozdrawiam i życzę zdrowia:)
              • czekolada72 reumatoidalne zapalenie stawów 27.09.04, 10:45
                O matko, dzieki za rade i od razu pytanie kolejne : co to jest
                to "reumatoidalne zapalenie stawów"????
                • Gość: Anka Re: reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 13:38
                  wpisz w wyszukiwarce to będziesz miała kompletne informacje...temat
                  reumatoidalnego zapalenia stawów był już wiele razy poruszany
                  • czekolada72 Wlasnie znalazlam i sie przerazilam :(( 27.09.04, 14:02
                    • gothicca Re: Wlasnie znalazlam i sie przerazilam :(( 03.10.04, 14:39
                      kochana glowa do gory jezeli mala nie miala wczesniej zadnych objawow to pewnie
                      wszystko bedzie ok rzadko kto przechodzi RZS bezobjawowo ale jak najszybciej
                      zrob przeciwciala
                      • czekolada72 :) 03.10.04, 17:52
                        Gothicco, na razie zrobiono jej usg, bardzo porzadnie i pani doktor reumatolog
                        nie znalazla zadnej cysty. ?? Zrobione tez miala rtg - wyniki za kilka dni. I
                        wtedy badania na posiew. Lekarka wlasnie stwierdzila, ze najprawdopodobniej nie
                        jest to RZS, bo nie ma standardowych objawow, ale chce to wykluczyc, jak
                        rowniez raka. Sklania sie, ze to jedna k moglbyc bardzo mocny skurcz (czy
                        przykurcz?) miesni.
                        Dzieki wielkie za pamiec!
                        • Gość: a Re: :) IP: *.coco.pl 03.10.04, 20:58
                          Ja mam cyste w kolanie(torbiel, wysiek).Zrobil mi sie przykurcz,juz mialam
                          operacje i blokady(zastrzyki w kolano).No i nic to nie dalo-dalej mam
                          przykurcz.Tylko ze ja mam to od rzs wspomninego juz wczesniej.
                          Mi sie rzs zaczęlo wlasnie od jednego kolana(mialam 3 latka)-bylo przykurczone
                          i spuchniete i nie wiadomo co to bylo na poczatku.Bylam zle leczona przez jakis
                          1 rok!!!Nie wiedzieli co to jest wiec debile w gips na pol roku wsadzili!!!No i
                          przez to moje kolana i reszta stawow wygladaja niczym z horroru...
                          Musisz koniecznie zrobic badania krwi zeby wykluczyc rzs
                        • Gość: a Re: :) IP: *.coco.pl 03.10.04, 21:04
                          Aha jesli sie okaze ze rzs tfu tfu to szybko trzeba do okulisty pędzic i
                          odwiedzac go co pol roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka