Dodaj do ulubionych

Kolonoskopia

14.04.02, 23:35
Kto z Was miał robione to badanie? Od kilku miesięcy mam skierowanie na nie,
ale bardzo się go boję. Wiem, że może być robione w narkozie, ale z wielu
przyczyn nie chcę być tak znieczulona. Proszę o informacje, jak długo trwa to
badanie i czy jest bardzo bolesne? Co sądzicie o wiarygodności kolonoskopii
przeprowadzanej w Centrum Damiana w Warszawie?
Obserwuj wątek
    • Gość: iwona Re: Kolonoskopia IP: *.port.gdynia.pl 16.04.02, 09:00
      miesiac temu mialam robiana kolonoskopie w Centrum Onkologii.Poniewaz jestem
      mieszkanka Ursynowa, to wlasnie tam jest moj "rejon".Na badanie zapisalam sie
      telefonicznie i dostalam termin za dwa tygodnie. Do badania musisz byc
      odpowiednio przygotowana, ale to lekarz powinien dac instrukcje, co nalezy
      zrobic dzien wczesniej.Ja tez potwornie sie balam, bo badanie jest bardzo
      nieprzyjemne i,nie bede oszukiwac, bolesne.Rurka jest b.dluga i dochodzi chyba
      az do dwunastnicy.Najgorszy bol jest wtedy,gdy ta rurka musi
      pokonywac "zakrety" jelit. Koszmar! Zabieg trwal ok.45 min.(dla mnie byla to
      wiecznosc) i mialam mozliwosc obserwowac wszystko na ekranie monitora, ktory
      wisial nad moja glowa.Po zakonczeniu badania od razu lekarze powiedzieli mi,
      jaki jest wynik, co otrzymalam na pismie. Teraz, z perspektywy czasu, uwazam,
      ze warto zrobic to badanie, Choc, gdy przede mna wyszedl blady,mlody pacjent i
      powiedzial zonie,ze pobrano mu wycinek do badania, uwierz mi, ze nogi pode mna
      sie ugiely i mialam ochote uciekac i gdyby nie maz, ktory byl ze mna, to cgyba
      bym zwiala. Ty tez idz z kims - zawsze to razniej i w razie czego bedziesz
      miala jakas podpore. Jesli chodzi o Damiana to powiem Ci, ze kilka lat temu
      mialam robiona gastroskopie w szpitalu panstwowym. Samo podejscie do pacjenta
      jak i badanie bylo dla mnie zenujace i ponizajace. W zeszlym roku musialam je
      powtorzyc i robilam je wlasnie w Damianie - samo przygotowanie i "ukojenie"
      mnie przez przesympatyczna pielegniarke bylo tak budujace, ze cale badanie
      poszlo szybko, zgrabnie i niemalze bezbolesnie. Dlatego, polecam Ci te
      placowke, choc to jest wydatek bodaj ok. 300zl. Ale mysle, ze warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka