raptor27 04.08.16, 19:41 Czy sok z cytryny Jest dobry na ten typ kamieni? Bo niby ph soku z cytryny 2,5 czyli kwaśne powinno rozpuszczac. Natomiast witamina C ma trochę Wit C i niby alkalizujace działanie. ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 04.08.16, 22:12 raptor27 napisał(a): > Czy sok z cytryny Jest dobry na ten typ kamieni? Bo niby ph soku z cytryny 2, > 5 czyli kwaśne powinno rozpuszczac. A jak masz zamiar dostarczyć ten sok z cytryny do kamieni? Strzykawką? S. Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 04.08.16, 22:14 Pić sok wyciśnięty z cytryn z wodą Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 05.08.16, 04:20 raptor27 napisał(a): > Pić sok wyciśnięty z cytryn z wodą To gdzie chcesz te kamienie rozpuszczać? W gardle? W jamie gębowej? Na kamienie w innym miejscu wypijany sok przecież nie podziała, bo nie będzie miał z nimi kontaktu. Więc jak niby miałby je rozpuścić? S. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 05.08.16, 08:43 Podobno pomaga, ale trzeba wypijać rano na czczo powoli sok z sześciu cytryn, po czym dobrze się okryć i wypocić. Metoda sprzed ponad 60 lat. Nie sprawdzałam. Natomiast przetestowałam na kamicę szczawianową i każdemu mogę polecić Nefro Protect. Trzeba brać 3 razy dziennie po 2 kapsułki, dodatkowo jeszcze Debelizynę, No-Spa i pić wodę Jana w dużej ilości. Ale Nefro Protect jest tu podstawą. Zlikwidowałam kamicę, z którą męczyłam się z różnymi nasileniami chyba od pół wieku; biorę Nefro Protect dalej w zmniejszonej dawce, żeby nie wróciła. Piję też wodę Jana, resztę leków odstawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 05.08.16, 09:13 A woda Jana nie jest na moczanowa kamice żeby z alkalizowac ph z mocznika? Bo sok z brzozy super pomaga natomiast kupiłem sok z brzozy z cytryna i już trochę gorzej. Więc nie bardzo wiem jak z ta cytryna ,może ma być gorzej? Bo ja mam tak ze często ledwo mogę oddać mocz czyli blokuje mi odpływ moczu robi się gorąco i boli strasznie głową . Wody sredniozmineralizowane bardzo słabo przechodzą, nisko ok. Oliwa z oliwek fajnie działa. Najlepsza ulgę daje każdy ruch a szczególnie podskoki w miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 05.08.16, 13:36 Woda Jana pomaga zawsze, zresztą każda woda w dużej ilości też. Chodzi o to, żeby moczowodami coś stale spływało, wtedy spływa i piasek. A podskoki są dobre, dużo chodzenia też. I dobrze jest spać nie na płasko, tylko w pozycji półleżącej - grawitacja robi swoje i podczas snu. Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 05.08.16, 14:14 A jak z tym sokiem z cytryny? Bo pisze ze alkalizuje to źle ,a ma przecież dużo cytynianow i ph 2,5 więc kwaśne. Jak pogarsza trochę to znaczy ze źle czy tak powinno być bo zatyka odpływ moczowodu? Sok z pnia brzozowego super działa na wszystkie kamice i odrazu ulgę się czuję. Żurawiną np bardzo pogarsza Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 05.08.16, 14:56 Tylko lepiej sok z brzozy bez cukru prawda?Cukier nie sprzyja usuwaniu kamieni Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Kamica szczawianowo wapniowa 05.08.16, 19:55 raptor27 napisał(a): > A jak z tym sokiem z cytryny? Wit. C to kwas askorbinowy - niewskazane Cytryna (kwas cytrynowy) - baaardzo wskazany Jeżeli znasz angielski, to tu jest łopatologicznie wyjaśnione Przy oxalate stones należy starać się o podnoszenie zawartości cytrynianów w moczu en.wikipedia.org/wiki/Kidney_stone Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Kamica szczawianowo wapniowa 05.08.16, 20:11 Znalazłam po polsku dlaczego cytryna jest dla ciebie bardzo wskazana kopalniawiedzy.pl/kamica-nerkowa-kamienie-nerki-zapobieganie-cytryniany-lemoniada-Roger-L-Sur,10224 Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 07.08.16, 08:03 Horpyna4 Ile czasu zajęło Ci usunięcie kamicy szczawianowo wapniowej? Piję od wczoraj wodę Jana i nie bardzo jest bo ciężko mi po niej oddać mocz chyba dlatego ze alkalizuje mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 08.08.16, 10:29 Samą wodą Jana nie usuniesz. A ile czasu będzie to trwało, zależy od wielkości złogów. U mnie pogorszenie nastąpiło jakieś 3 lata temu, wtedy właśnie zaczęłam brać Nefro Protect w maksymalnej zalecanej dawce. Oprócz tego brałam No-Spa max, piłam wodę Jana i Debelizynę. Pomogło bardzo szybko, ale nie usunęło od razu - przy każdym najmniejszym odwodnieniu piasek w moczowodach dawał znać o sobie. No i kilka miesięcy temu miałam pewien epizod chorobowy (zaczął się jakąś paskudną anginą), wskutek czego prawie nie piłam (również nie jadłam, ale niepicie tu jest istotne). Postawiono mnie na nogi głównie kroplówkami, a jak już doszłam do siebie, to zaskoczyłam, że nic mi nie dolegało przez ten czas kamicowo, chociaż nerki nie miały czego produkować. A jeszcze kilka miesięcy wcześniej nie mogłoby dojść do takiej sytuacji, bo nastąpiłby atak kamicy. Czyli można powiedzieć, że wyleczyłam się w trzy lata. Odstawiłam już Debelizynę i No-Spa, wodę Jana piję stale, a Nefro-Protect łykam w zmniejszonej dawce. Skoro mam tendencję do produkcji szczawianów, to niech rozpuszcza je na bieżąco. Problemem bywa kupno. Nie wszystkie apteki go sprzedają, zresztą jest to tzw. suplement diety, a nie lek. Ale niektóre miewają, albo sprowadzają na zamówienie - zwykle zamawiam po 8-10 słoików, bo przy maksymalnej dawce jeden starcza tylko na 10 dni. Co do trudności z oddaniem moczu, to może być to przytkanie nawet już przy wlocie z pęcherza do cewki. Czasem pomaga gorąca kąpiel, bo rozszerza. A tak w ogóle moczopędne jest piwo, wtedy też łatwiej wszystko schodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 08.08.16, 10:56 Raczej mam przytkanie na poziomie nerki jak wchodzi żyła i tetnica nerkowa albo w miednicznce jak odchodzi od nerki moczowod bo woda Jana i ma wapn alkalizuje więc dobra na zapobieganie ,jak piję to do nerki schodzi i staje nie chce przejść dalej. Wody sredniozmineralizowane też niezbyt ,natomiast nisko zmineralizowane przechodzą i ulgę się czuję :-)Lemoniade brałem to pogarsza. Kupuję sok jutro z brzozy i muszę wywalić te dziadostwa z nerek plus woda nisko zmineraljzowanana i spróbuję z rana Jeszce sok z cytryny plus oliwa z oliwek podobno bardzo Stara ale dobra metoda Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 08.08.16, 10:28 Pytanie. Czy powstaną kamienie szczawianowo wapniowe bez wapnia? Jak chcesz sobie przyspieszyć odpoczywanie wieczne, to pij mleko i spożywaj produkty mleczne. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 08.08.16, 10:39 goodman41 napisał: > Pytanie. > Czy powstaną kamienie szczawianowo wapniowe bez wapnia? Nie powstaną. Bez wapnia nie powstaną też żadne nowotwory. Bez wapnia nawet na katar nie zachorujesz. Gdyż bez wapnia będziesz martwy a więc nie będziesz na nic chorować. S. Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 08.08.16, 18:38 Snajper . Nowotworów nie można dostać bo każdy je ma od urodzenia :-) to są naturalne procesy ze 85 % procent w organizmie ludzkim mamy dobrych komórek a 15% złych . Pod wpływem złego życia odżywiania chemii stresu cukru który jest wszędzie tony i jest paliwem iw ielu innych ten procent zmienia się na niekorzyść. A gdy już układ immunologiczny nie podola wtedy wychodzi jak przekroczy liczbę kilku milionów komórki źle czyli tzw nowotworowe. Natomiast to są komórki zakwaszone bo wszystko co jemy itp to kwaśne jest i niedotlenienione komórki ,.W środowisku zasadowym komórki się nie rozwijają :-) Zresztą przyczynę tzw nowotworów juzmase lat temu odkrył Otto Warburg i nikt jest nie podważyć jej. Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 08.08.16, 23:06 @raptor Wiesz że gdzieś dzwonią, ale nie wiesz dokładnie gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka wrodzone nowotwory 09.08.16, 10:29 raptor27 napisał(a): > Nowotworów nie można dostać bo każdy je ma od urodzenia :-) to są nat > uralne procesy ze 85 % procent w organizmie ludzkim mamy dobrych komórek a 15% > złych . Pod wpływem złego życia odżywiania chemii stresu cukru (...) iw ielu innych ten procent zmienia się na niekorzyść. Pominąłeś najważniejszy chyba powód wzrostu liczby nieprawidłowych tkanek (przez niekontrolowany podział) - starzenie się organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 08.08.16, 18:20 Goodman41. Z produktami mlecznymi polega to na tym ze : 1) są szkodliwe dla człowieka ponieważ organizm ludzki nie rozpoznaje ich i są bardzo kwaśne . Człowiek mógłby pić tylko mleko - .. ludzkie i one było by rozpoznawane i korzystne. 2) produkty mleczne są szkodliwe ponieważ są bardzo kwaśne i wtedy organizm musi zneutralizowac i wyrzuca z kości wapń itp . Więc pij mleko będzie wielki to jeden przekręt . Produkty mleczne zawierają trochę wapnia itp ale szkodzą masakrycznie na kości żeby i wiele innych rzeczy . Więc nie pij mleka nabiału a będziesz miał zdrowe żeby i kości powinno brzmieć. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 08.08.16, 20:23 raptor27 napisał(a): > Człowiek mógłby pić tylko mleko - .. ludzkie i one było by rozpoznawane i korzystne. Czy uważasz także, że człowiek powinien jeść mięso ludzkie i ono było by rozpoznawalne i korzystne? S. Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 08.08.16, 20:57 Daj spokój . Chodzi o produkty mleczne które sa dość szkodliwe dla człowieka. Mleko ludzkie tylko byłoby zdrowe dla organizmu człowieka tak jak mama karmi swoje dziecko piersią to jej mleko jest zdrowe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 09.08.16, 01:55 raptor27 napisał(a): > Daj spokój . Chodzi o produkty mleczne które sa dość szkodliwe dla człowieka. > Mleko ludzkie tylko byłoby zdrowe dla organizmu człowieka tak jak mama karmi sw > oje dziecko piersią to jej mleko jest zdrowe :-) A potem je karmi mięskiem kurczaczka, mlekiem krówki czy kaszką kukurydzianą i to są także zdrowe produkty. Nasze zdrowe pożywienie pochodzi od najróżniejszych gatunków, od zwierząt i roślin. S. Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 08.08.16, 16:59 W jakim czasie udało się wyleczyć zazywajac cystone? Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 13.08.16, 21:33 Jak się usuwa kamienie z nerek to boli ? Odpowiedz Link Zgłoś
raptor27 Re: Kamica szczawianowo wapniowa 16.08.16, 08:37 Czy oliwa z oliwek plus sok z cytryny (stary przepis ) jest dobry na wszystkie typy kamic nerkowych (zwlaszcza szczawiany wapnia_)? Czy pijac oliwe z oliwek z sokiem z cytryny trzeba popijac szklanka wody? Odpowiedz Link Zgłoś