agastep 13.10.04, 09:56 Polak potrafi - tak trzymać!!! Teraz trzeba tylko wynalazek odpowiednio wypromować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pawel. Re: Polski wynalazek pomoże mówić osobom jąkający IP: 212.106.134.* 13.10.04, 10:27 Fajny wynalazek, bycmoze 1sza osoba ktora przetestuje go bedzie red. naczelny. w ten sposob bedziemy mogli przekonac sie o jego skutecznosci;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były jakała Re: Polski wynalazek pomoże mówić osobom jąkający IP: 81.21.200.* 15.10.04, 11:32 Sama idea terapii jakania się poprzez tak zwane aparaty "ECHO" nie jest nowa i była stosowana w Polsce z powodzweniem juz w latach 60-tych Jestem udanym przypadkiem Kiedys jąkanie bardzo utrudniAŁO MI ZYCIE I PRAKTYCZNIE UNIEMOZLIWIAŁO wypowiedzi publiczne Obecnie lekkie zacinanie się nie ntylko nie przeszkadza ale "dodaje uroku " moim wypowiedziom. Terapia polegała na rozmowie telefonicznej z samym soba czyli słyszałeś swój głos wz opóźnieniem okoł 05-07 sekundy. Jezeli chciałeś słyszeć to co mówiłeś musiałeś skupić się na tym i mówić wolno i rytmicznie Kazde przespieszenie lub jakanie wprowadzało duże zakłocenia w percepcji tego co słyszałeś i wymuszało prawidłową artykulację . Poniewaz terapia skonczyła się szybko jako pomysłowy Dobromir przebudowałem magnetofon dodając do niego druga głowicę i mogłem ćwiczyć do woli. Skutki Rewelacyjne Myslę ze w dobie rozpowszechnienia komputerów któryś z programistów powinień pro publico bono napisać program lub nakładkę na istniejący program umozliwający słuchanie w słuchawkach własnego głosu zbieranego przez mikrofon z regulowanym opóznieniem w granicach 0-1 sek Wielu by to pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
anulina Re: były jąkała 27.10.04, 09:45 bardzo optymistycznie nastawił twoj komentarz do artykułu. moj synek się jąka, logopedzi twierdzą że to jąkanie fizjologiczne ale ja się martwie coraz bardziej. jeśli mozna spytac, w jakim wieku zaczales terapie i jak na nia trafiłeś? moj mail: anulina@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś