ennya 01.07.05, 11:34 przez V Spotkałam sie z taka propozycja na imie dla mojego przyszłego chrześniaka. Napiszcie co o tym myslicie? Czy nie jest zbyt pretensjonalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: DaVid 01.07.05, 13:08 Jeśli w Polsce, to zdecydowanie zbyt pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
agamaks Re: DaVid 03.07.05, 15:01 Jeżeli mały z rodzicami mieszka w Pl, to przeciez to nic innego, jak "normalny" Dawid z ortografia, która nastręczy mu wiele klopotów (chociażby przypominanie każdemu o pisaniu przez v) i wątpliwościami dotyczącymi wymowy (dejwid, dafid etc.). Czyli w sumie "uzagranicznianie" na siłę, większe niż w przypadku Nicoli, Vanessy i innych imion, które nie mają żadnego zakorzenienia w języku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia791 Re: DaVid 05.07.05, 20:19 Mój synek ma na imię Dawid, przez "w" ponieważ mieszkamy w Polsce, natomiast planujemy wyjazd za granicę i wtedy chyba trzeba będzie zmienić pisownię bo w innych krajach pisze się właśnie DAVID. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: DaVid 06.07.05, 00:46 amelia791 napisała: > Mój synek ma na imię Dawid, przez "w" ponieważ mieszkamy w Polsce, natomiast > planujemy wyjazd za granicę i wtedy chyba trzeba będzie zmienić pisownię bo w > innych krajach pisze się właśnie DAVID. Cudzoziemcy powinni sobie z Dawidem poradzić, a zmienianie pisowni w te pędy po wyjeździe to tak, jakbyś się czym prędzej wynaradawiała... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: DaVid 06.07.05, 00:47 gaudencja napisała: > > Cudzoziemcy powinni sobie z Dawidem poradzić, a zmienianie pisowni w te pędy po > > wyjeździe to tak, jakbyś się czym prędzej wynaradawiała... Zgadzam sie w pelni z Gaudencja. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: DaVid 09.09.05, 16:49 My wlasnie mieszkamy za granica i moja corka Wiktoria nadal jest Wiktoria, a nie Victoria. Nigdzie nie ma problemow, w szkole, u lekarza - jakos wszyscy sobie radza, choc zdarzylo sie, ze pewna pani probowala ja nazywac Liktoria (l z kreseczka). Nieco uciazliwe jest jedynie nieustanne literowanie jej imienia (zwlaszcza, ze musimy tez literowac nazwisko) ale Amerykanie sa do literowania imion przywyczajeni Za to nasz synek, mimo ze prywatnie wystepuje jako Antek, to w dokumentach ma wpisane Anthony, wlasnie po to miedzy innymi, zeby nie trzeba bylo jego imienia wciaz literowac. No ale on sie juz tu urodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Dawid czyli Rada Języka Polskiego zaleca 05.07.05, 20:51 ennya napisała: > przez V > Spotkałam sie z taka propozycja na imie dla mojego przyszłego chrześniaka. > Napiszcie co o tym myslicie? Czy nie jest zbyt pretensjonalne? "1. Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język polski, a więc np.: Jan, nie John lub Johann; Katarzyna, nie Catherine; Klara, nie łacińskie Clara ani włoskie Chiara; Małgorzata, nie Margareta; Marcin, nie Martin; Piotr, nie Peter itp." więcej: rjp.pl/?mod=oip&type=imiona Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: DaVid 12.07.05, 23:10 ennya napisała: > przez V > Spotkałam sie z taka propozycja na imie dla mojego przyszłego chrześniaka. > Napiszcie co o tym myslicie? Czy nie jest zbyt pretensjonalne? > Jest!I w złym guście. Odpowiedz Link Zgłoś
ennya będzie David:( 08.09.05, 23:59 dzięki za opinie, w większości pokrywaja się z moją po co komplikować dziecku zycie ale moze sie nie uda im tak zarejestrowac i bedzie Dawid, też kiepsko to takie mało oryginalne imię Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: DaVid 09.09.05, 08:54 zdecydowanie zbyt pretensjonalne. Dawid przez w też mi się zresztą nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: DaVid 10.09.05, 16:57 Dlaczego pretensjonalne,bo jedna litera nie polska? Odpowiedz Link Zgłoś