Dodaj do ulubionych

Co jest lepsze

05.11.18, 17:57
na wzdęcia. Koper włoski czy dziurawiec?
Obserwuj wątek
    • koziorozka wzdęcia 05.11.18, 19:09
      Człowiek nie maszyna, jeden reaguje tak, a drugi inaczej.
      Dziurawiec nie dla małych dzieci, nie na wyjeździe w tropiki, nie przy antykoncepcji i nie przy wielu konkretnych lekach.
      Koper włoski nie dla kobiet w ciąży.
      Kminek ma też działanie rozkurczowe.
      • x67x Re: wzdęcia 05.11.18, 21:49
        Dzięki, dałam bratu jedno i drugie. To znaczy herbatki do domu. Poleciłam mu bardziej koper włoski, bo mi pomaga. Nie wiedziałam, że kminek ma takie działanie, pozdrawiam.
    • sp9tcu Re: Co jest lepsze 05.11.18, 22:29
      eskumisan
      potem koper
      dziurawiec uczula nie polecam
      • x67x Re: Co jest lepsze 05.11.18, 22:50
        Dzięki, dałam mu to, co miałam w domu, pozdrawiam.
      • horpyna4 Re: Co jest lepsze 06.11.18, 14:40
        Dziurawiec uczula w połączeniu ze słońcem, jak jest w postaci wyciągu, bo uczulająca substancja rozpuszcza się w alkoholu i przechodzi do roztworu; jak się więc stosuje wyciąg (lub sok), należy unikać opalania się.

Bezpieczniejszy jest napar z suszonego dziurawca, chociaż wymaga więcej zachodu z przygotowaniem (konieczny wrzątek). Na szczęście nie trzeba zawracać sobie głowy zielem i odcedzać, bo istnieją maczałki, czyli fixy. W tej postaci można spokojnie pić go zamiast herbaty.

Nie należy jednak pić dziurawca, jeżeli przyjmuje się jakieś leki. Zazwyczaj osłabia ich działanie, bo wspomaga działanie wątroby, a ta wtedy szybciej rozkłada i neutralizuje rozmaite czynne substancje zawarte w lekach.
        • x67x Re: Co jest lepsze 06.11.18, 19:11
          Witam, dziękuję za ciekawe informacje na temat dziurawca. Mam go w domowej apteczce a często przebywam na słońcu. W te wakacje miałam uczulenie, prawdopodobnie od słońca, ale nie pamiętam, czy piłam wtedy dziurawiec. Miałam dziwne plamy czerwono- fioletowe. Nie mam wrażliwej cery i nigdy czegoś takiego nie miałam. Na szczęście po kilku dniach mi przeszło. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka