Dodaj do ulubionych

Rezonans magnetyczny

IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.04, 20:36
jak wyglada badanie rezonansem magnetycznym?
Obserwuj wątek
    • calineczka79 Re: Rezonans magnetyczny 28.10.04, 22:26
      Nic strasznego. A co masz mieć badane? Po pierwsze musisz zdjąć zegarek,
      kolczyki i okulary. Potem kładziesz się na takiej desce i wjeżdżasz pod to
      urządzenie. Leżysz sobie i ie można się ruszać. Po jakimś czasie dają kontrast
      (jeśli to badanie z kontrastem) i znowu robią zdjęcia. I to w zasadzie
      wszystko. Jedyną uciążliwością jest hałas, bo to urządzenie wydaje dość dziwne
      dźwięki, trochę podobne do tych które można usłyszeć w remontowanym mieszkaniu
      (różnego rodzaju stuki i burknięcia dość głośne). :-)
      • Gość: mirka.a Re: Rezonans magnetyczny IP: *.visp.energis.pl 28.10.04, 22:41
        Jeśli masz klaustrofobię to możesz to trudniej znieść.Wjeżdżasz do jakby tunelu
        (z dwóch stron odkytego)ale niewiele masz miejsca nad głową ok 20 cm.W razie
        czego masz w ręku dzwonek i jakbyś dalej nie migła wyrzymać to dzwonisz.Ale jak
        nie masz klausrofobii to nie masz się czym matwić.Pozdrawiam
    • to-ja-007 Re: Rezonans magnetyczny 29.10.04, 10:27
      Halas jest naprawde okropny. Niby dostalam zatyczki do uszu ale i tak po 20
      minutach tego buczenia rozbolala mnie glowa.
    • Gość: monka Re: Rezonans magnetyczny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 20:25
      No wlasnie, pamietaj o zatyczkach do uszu, ten halas da sie wytrzymac, ale jest
      upierdliwy. Ogolnie oceniam to badanie jako lzejsze od tomografii. Warto
      wykonac je w szpitalu, gdzie jest nowa aparatura!
      • Gość: Aneta Re: Rezonans magnetyczny IP: 80.55.130.* 31.10.04, 22:17
        Ja dostałam słuchawki na uszy a w nich super muzyczka. Jednak zrezygnowałam, bo
        było mi w tym niewygodnie. I tak leżałam w hałasie, ale też muzyczka leciała w
        głośnikach, więc nie było wcale tak źle. Trudniej było mi wyleżeć w bezruchu.
        Jedno ujęcie musieliśmy powtarzać, ponieważ noga mi drgnęła i fotka była do niczego.
      • Gość: Magda Re: Rezonans magnetyczny IP: *.gorzow.mm.pl 01.11.04, 15:04
        Klaustofobii nie mam, ale ciezko bedzie leżeć w bezruchu tyle czasu. Ale mam
        mieć też badanie tomografem. Czy ono jest gorsze?
        • Gość: suicideGirl Re: Rezonans magnetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 16:23
          Tomografia gorsza? Niee, tak się Wam tylko wydaje. W rzeczywistości to wszystko
          wygląda bardzo podobnie, tylko tomografia trwa krócej i jest cicho... Ruszać
          też się nie można.
          • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Rezonans magnetyczny 01.11.04, 16:56
            tomografia jest badaniem bardziej inwazyjnym, niż rezonans.
            A o hałas, lub muzyczkę -.... to już mniejsza ( o to ).
            • Gość: Magda Re: Rezonans magnetyczny IP: *.gorzow.mm.pl 02.11.04, 18:29
              Czemu tomografia jest bardziej inwazyjna? Na czym ona polega?
              • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Rezonans magnetyczny 02.11.04, 21:21
                większa dawka promieniowania podczas badania. To tak,jakbyś sobie "100
                rentgenów" zrobiła.
                Kolokwializuję i upraszczam.
                PS.Ale jak już ktoś preferuje muzykę w słuchawkach, jako nieodzowny dodatek
                podczas badania.... to już inszaa-inszość. It's free country i każdemu w/g
                potrzeb.:)) Preferencje są także istotne.
                • maszar Re: Rezonans magnetyczny 02.11.04, 21:43
                  szanowna jaszczurko, nie tyle upraszczasz, co wprowadzasz innych w błąd,
                  stasząc ich niemiłosiernie;
                  z całą pewnością podczas badania KT dawka promieniowania nie jest 100-krotnie
                  większa od standardowego badania rtg,
                  a tak gwoli ścisłości - podczas badania MRI nie ma żadnego narażenia na
                  promieniwanie - badanie przeprowadza się w polu elektromagnetycznym (dlatego
                  należy zdjąć wszystkie matelowe rzeczy);
                  • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Rezonans magnetyczny 03.11.04, 16:49
                    maszar napisał:

> szanowna jaszczurko, nie tyle upraszczasz, co wprowadzasz innych w błąd,
                    > stasząc ich niemiłosiernie;
                    > z całą pewnością podczas badania KT dawka promieniowania nie jest 100-krotnie
                    > większa od standardowego badania rtg,
                    > a tak gwoli ścisłości - podczas badania MRI nie ma żadnego narażenia na
                    > promieniwanie - badanie przeprowadza się w polu elektromagnetycznym (dlatego
                    > należy zdjąć wszystkie matelowe rzeczy);

czepiasz się. napislam " sto rentgenów" dla podkreślenia / przerysowania.
                    Tak jak, sie mówi np. gnał w sto koni....choć gnał tylko w cztery.
                    O tym, że rezonans nieinwazyjny napisalam powyżej kilka dni temu.
                • Gość: Magda Re: Rezonans magnetyczny IP: *.gorzow.mm.pl 02.11.04, 21:47
                  dzieki za informacje. pozdrawiam.
                  • karina320 Re: Rezonans magnetyczny 04.01.05, 23:27
                    powiedzcie mi prosze czy ten kontrast jest rakotwórczy??? bo słyszałam,ze tak!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka