Gość: Magda IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.04, 20:36 jak wyglada badanie rezonansem magnetycznym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
calineczka79 Re: Rezonans magnetyczny 28.10.04, 22:26 Nic strasznego. A co masz mieć badane? Po pierwsze musisz zdjąć zegarek, kolczyki i okulary. Potem kładziesz się na takiej desce i wjeżdżasz pod to urządzenie. Leżysz sobie i ie można się ruszać. Po jakimś czasie dają kontrast (jeśli to badanie z kontrastem) i znowu robią zdjęcia. I to w zasadzie wszystko. Jedyną uciążliwością jest hałas, bo to urządzenie wydaje dość dziwne dźwięki, trochę podobne do tych które można usłyszeć w remontowanym mieszkaniu (różnego rodzaju stuki i burknięcia dość głośne). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka.a Re: Rezonans magnetyczny IP: *.visp.energis.pl 28.10.04, 22:41 Jeśli masz klaustrofobię to możesz to trudniej znieść.Wjeżdżasz do jakby tunelu (z dwóch stron odkytego)ale niewiele masz miejsca nad głową ok 20 cm.W razie czego masz w ręku dzwonek i jakbyś dalej nie migła wyrzymać to dzwonisz.Ale jak nie masz klausrofobii to nie masz się czym matwić.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Rezonans magnetyczny 29.10.04, 10:27 Halas jest naprawde okropny. Niby dostalam zatyczki do uszu ale i tak po 20 minutach tego buczenia rozbolala mnie glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monka Re: Rezonans magnetyczny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 20:25 No wlasnie, pamietaj o zatyczkach do uszu, ten halas da sie wytrzymac, ale jest upierdliwy. Ogolnie oceniam to badanie jako lzejsze od tomografii. Warto wykonac je w szpitalu, gdzie jest nowa aparatura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Rezonans magnetyczny IP: 80.55.130.* 31.10.04, 22:17 Ja dostałam słuchawki na uszy a w nich super muzyczka. Jednak zrezygnowałam, bo było mi w tym niewygodnie. I tak leżałam w hałasie, ale też muzyczka leciała w głośnikach, więc nie było wcale tak źle. Trudniej było mi wyleżeć w bezruchu. Jedno ujęcie musieliśmy powtarzać, ponieważ noga mi drgnęła i fotka była do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Rezonans magnetyczny IP: *.gorzow.mm.pl 01.11.04, 15:04 Klaustofobii nie mam, ale ciezko bedzie leżeć w bezruchu tyle czasu. Ale mam mieć też badanie tomografem. Czy ono jest gorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suicideGirl Re: Rezonans magnetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 16:23 Tomografia gorsza? Niee, tak się Wam tylko wydaje. W rzeczywistości to wszystko wygląda bardzo podobnie, tylko tomografia trwa krócej i jest cicho... Ruszać też się nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Rezonans magnetyczny 01.11.04, 16:56 tomografia jest badaniem bardziej inwazyjnym, niż rezonans. A o hałas, lub muzyczkę -.... to już mniejsza ( o to ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Rezonans magnetyczny IP: *.gorzow.mm.pl 02.11.04, 18:29 Czemu tomografia jest bardziej inwazyjna? Na czym ona polega? Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Rezonans magnetyczny 02.11.04, 21:21 większa dawka promieniowania podczas badania. To tak,jakbyś sobie "100 rentgenów" zrobiła. Kolokwializuję i upraszczam. PS.Ale jak już ktoś preferuje muzykę w słuchawkach, jako nieodzowny dodatek podczas badania.... to już inszaa-inszość. It's free country i każdemu w/g potrzeb.:)) Preferencje są także istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Rezonans magnetyczny 02.11.04, 21:43 szanowna jaszczurko, nie tyle upraszczasz, co wprowadzasz innych w błąd, stasząc ich niemiłosiernie; z całą pewnością podczas badania KT dawka promieniowania nie jest 100-krotnie większa od standardowego badania rtg, a tak gwoli ścisłości - podczas badania MRI nie ma żadnego narażenia na promieniwanie - badanie przeprowadza się w polu elektromagnetycznym (dlatego należy zdjąć wszystkie matelowe rzeczy); Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Rezonans magnetyczny 03.11.04, 16:49 maszar napisał: > szanowna jaszczurko, nie tyle upraszczasz, co wprowadzasz innych w błąd, > stasząc ich niemiłosiernie; > z całą pewnością podczas badania KT dawka promieniowania nie jest 100-krotnie > większa od standardowego badania rtg, > a tak gwoli ścisłości - podczas badania MRI nie ma żadnego narażenia na > promieniwanie - badanie przeprowadza się w polu elektromagnetycznym (dlatego > należy zdjąć wszystkie matelowe rzeczy); czepiasz się. napislam " sto rentgenów" dla podkreślenia / przerysowania. Tak jak, sie mówi np. gnał w sto koni....choć gnał tylko w cztery. O tym, że rezonans nieinwazyjny napisalam powyżej kilka dni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Rezonans magnetyczny IP: *.gorzow.mm.pl 02.11.04, 21:47 dzieki za informacje. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karina320 Re: Rezonans magnetyczny 04.01.05, 23:27 powiedzcie mi prosze czy ten kontrast jest rakotwórczy??? bo słyszałam,ze tak! Odpowiedz Link Zgłoś