Dodaj do ulubionych

bronchoskopia,co to za badanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 13:39
czy mozna to badanie przeprowadzić ambulatoryjnie,czy trzeba iść do szpitala?
Czy ktoś miał to badanie i może mi coś o nim napisać?
Obserwuj wątek
    • Gość: milka Re: bronchoskopia,co to za badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 14:07
      to jeszcze` raz ja.Prosze niech ktoś mi odpowie!!!
      • monika_5 Re: bronchoskopia,co to za badanie 02.11.04, 14:20
        www.zdrowie.med.pl/uk_oddech/badania/endoskop_to.html
    • Gość: mari Re: bronchoskopia,co to za badanie IP: 195.205.163.* 02.11.04, 14:58
      to badanie związane z ukł.oddechowym. Robione jest chyba w znieczuleniu, ale
      nic nie boli. Kedyś jak byłam w szpitalu to widziałam jak to robili koleżance.
      Ale jej po operacji nie odchodziła flegma po narkozie i właśnie tym badaniem
      jej to odsysali..
      • Gość: milka Re: bronchoskopia,co to za badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 17:35
        dziękuję za link i pozostałe wypowiedzi,ale czy ktoś miał osobiście to badanie
        i jak się po tym czuł?
        • koszmarowski Re: bronchoskopia,co to za badanie 02.11.04, 18:05
          Jest to badanie płuc za pomocą wprowadzeniea wziernika do płuc.Stosuje się przy tym znieczulenie gardła,czy też tchawicy.W tej chwili badanie to przeprowadzane napewno jest przy pomocy przewodów giętkich a więc mniej uciazliwe.Ja b.dawno temu mialem tego typu badanie,stosowano jeszcze wtedy przewody sztywne, a więc trochę mnie wymęczyli.Dzisiaj badanie to mozna przyrównać do gastroskopii.Naprawdę nie bój się,nie ma tragedii a takie badanie pozwala bardzo dobrze zdiagnozować płuca.Pozdrawiam.
          • Gość: milka Re: bronchoskopia,co to za badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:49
            Bzrdzo dziękuję za slowa otuchy.Czuję,że boję sie trochę mniej,bo moja babcia
            opowiadała o tym badaniu straszne historie,a badanie miała robione w 1986
            roku.Pozdrawiam.
            • koszmarowski Re: bronchoskopia,co to za badanie 02.11.04, 20:21
              Ja miałem jeszcze wcześniej,wtedy sprzęt był jeszcze dość prymitywny.Naprawdę idź odważnie,przy odpowiednich znieczuleniach napewno nic nie będzie bolało,poza tym ze jak każde badanie inwazyjne jest trochę nieprzyjemne, będzie dobrze.Pozdrawiam i zyczę dużo zdrowia,
    • Gość: też milka Re: bronchoskopia,co to za badanie IP: 5.2.* / *.chello.pl 04.11.04, 10:28
      ja miałam to badanie na początku roku;
      dali mi jakiegoś głupiego jasia czy cuś bo nic a nic nie pamiętam :)
      później trochę pokaszlesz i po krzyku
      ja się strasznie denerwowałam przed - ale do przetrwania
      powodzenia -będzie dobrze :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka