Gość: aniak IP: *.chello.pl 14.11.04, 14:36 Czy może mi ktoś wyjaśnić co oznacza w ogóle (i do tego niskie) MPV? Niestety w różnych serwisach nie mogę tego znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Co oznacza niskie MPV? 14.11.04, 15:04 MPV jest to średnia objętość krwinki płytkowej. Obniżenie tej wartości (proszę nie mylić z małopłytkowością, czyli małą liczbą płytek) może być spowodowana niektórymi lekami lub zaburzeniami w procesie syntezy płytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniak Re: Co oznacza niskie MPV? IP: *.chello.pl 14.11.04, 15:36 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Martwi mnie (a nie wiem czy powinno), bo nie brałam żadnych leków, jedynie dość długo Mg. Czy obniżony poziom MPV (7) jest powodem do niepokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Co oznacza niskie MPV? 14.11.04, 15:55 Nie, nie powinnaś martwić się, jeżeli nie masz objawów ze strony układu krzepnięcia, np. utrzymujących się krwawień ze skaleczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniak Re: Co oznacza niskie MPV? IP: *.chello.pl 14.11.04, 21:08 Bardzo dziękuję ;-) Zrozumiałam z tego, że jeśli płytki mam w normie (a mam) i nie mam jakichś wyjątkowych krwawień przy skaleczeniach to nie ma podstaw do obaw. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0306 MPV obniżone 15.11.13, 19:01 a co w sytuacji kiedy MPV mam poniżej normy (6,5fl)a płytki powyżej 445 tys./ul ? Odpowiedz Link Zgłoś