slonkoq 21.01.05, 12:21 mam Wasze "Zamki Polski Południowej" i poluję na północną. Świetne zdjęcia :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smokmigus Re: Smoku Migusiu!! Chylę czoła :)) 21.01.05, 13:41 Milo mi bardzo, sam sie klaniam do ziemi. Zdaje sobie jednak sprawe, ze nasze ksiazki moglyby byc lepsze. Jak pare osob, to zauwazylo, brakuje dokladnych map topograficznych, niestety za to trzeba placic kartografom, a wydawnictwa dzis szukaja wszedzie oszczednosci. Sami tez wiecie, ze zamki Kazjera, choc to wspanialy zamkolog, maja powazne braki, a jest nim szczegolnie brak stanu obecnego zamku i co sie w nim znajduje. To tez cena za ograniczenie miejscem. Inna rzecz, ktora mnie, jako fotografa, poruszyla, to zdjecia w Leksykonie, majace czasem 20-30 lat i zupelnie nieaktualne. Mysle, ze Arkady mogly wysuplac pare groszy a nie czerpac z archiwum. Dlatego staram sie i zabiegam, aby wydac podobny leksykon bardziej pod katem turystyki, ale nie predko bedzie na to szansa. A co do Zamkow polnocnych, to u mnie na stronce jest link do Muzy, mysle, ze maja jeszcze pare egzemplarzy w magazynie. Ostatnio sie usmialem, bo znalazlem ja na straganie pod zamkiem... Ksiaz :D Serdecznie wszystkich pozdrawiam i mam nadzieje, ze bedzie sie nam przyjemnie wymienialo uwagi na temat, ktory kochamy, czyli oczywiscie zamki :D Odpowiedz Link Zgłoś
tosaga Slonkoq jak zawsze ma racje!!:) 22.01.05, 19:44 Ja też chylę czoła.. Bez Waszego przewodnika "Polska.Najciekawsze zamki" nigdzie sie nie ruszam. Wielokrotnie mialam juz okazje sprawdzic go praktyce i nigdy sie nie zawiodlam:) Dla mnie rewelacja! I mysle, ze nie jestem odosobniona w swojej ocenie. Smoku!- specjalne ukłony dla Ciebie i Damy Twego Serca:) Odpowiedz Link Zgłoś
smokmigus Re: Slonkoq jak zawsze ma racje!!:) 24.01.05, 09:40 Dziekuje serdecznie za cieple slowa, zwlaszcza, ze sie nie zawiodlas. Bierze sie moze to stad, ze w kazdym zamku bylismy, co cytujac Hugh Granta Z Notting Hill: "Bardzo pomaga przy pisaniu przwodnikow" :D Jestem lasy na pochwaly, ale i otwarty na konstruktywna krytyke, pozwoli to mi na pisanie lepszych przewodnikow. Zwlaszcza, ze moje dane byly aktualne w 2002 roku, a ostatnio tak duzo sie dzieje w zamkach, zwlaszcza jesli chodzi o ich obecny stan czy gospodarza, ze cos sie moglo zmienic. Na przyklad, gdy oddawalismy material do druku, to Tyniec wystawal pol metra nad ziemie, a gdy ksiazka sie ukazala, to staly juz wysokie mury :D Lubawa byla niezbadanym kopcem, teraz jest calkowicie przekopana, a odkryte piwnice maja byc atrakcja turystyczna. No i moja ukochana Rurka okazala sie nie byc zamkiem-folwarkiem, gdyz do tej pory nie natrafiono na zadne umocnienia. Ale i tak do niej bede wracal :D co polecam kazdemu, kto jeszcze nie widzial kaplicy templariuszy na koncu swiata. Odpowiedz Link Zgłoś