Dodaj do ulubionych

wysoki cholesterol u mojego męża

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 23:36
Mąż mój odebrał dzisiaj wyniki poziomu cholesterolu we krwi. Faktem jest, że
wynik badania nie rozróznia frakcji HDL i LDL ?tak to się nazywa?/.
Norma jest przekroczona o 100%. Jest załamany.
Co zrobić, aby poziom ten obniżył się.
Dieta, którą mu ostatnio serwowałam niestety nie sprawdziła się /żadnej
wieprzowinki, żadnych żółtek/ mało smażonego. Zadnych słódyczy.
Myślę, że może mój mąż ma swój wyjątkowy poziom cholesterolu. Czy to może być
prawda?
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: tess Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 09:54
      W swoim poprzednimpoście pisałam na problemy mojego męża. Tylko, że to są też
      moje problemy z racji, że ON jest moim mężem.

Ponadto jeśli chodzi o dietę oboje jesteśmy chyba dobrze poinformowani.
      Natomiast czy każdy człowiek musi mieć ten sam poziom cholesterolu?
      Moja mama była po kilku zawałach serca, a cholesterol miała w normie?

Następne nurtujące nas pytanie - czy są jakieś metody, aby sprawdzić czy ten
      wysoki poziom cholesterolu już narobił szkody w organizmie mojego męża?
      • ania61 Re: wysoki cholesterol u mojego męża 19.11.04, 10:41
        Równo rok temu mój mąż też odebrał podobnie alarmujące wyniki. Teściowie biorą
        tabletki na obniżenie cholesterolu od kilkunastu lat -także z załozenia to też
        mogły być skłonności genetyczne. Nam się udało w ciągu kilku miesięcy
        doprowadzić wyniki do ... idealnych!!! Tylko zmiana nawyków dietetycznych.

Mój mąż, stał się teraz smakoszem potraw wegetariańskich. Nadal lubi kotleciki
        schabowe i golonkę ale zjada w znacznie mniejszą częstotliwością niż poprzednio
        - zdrowa dieta i zdrowy rozsądek.
        Powodzenia!

Można bez tablatek. Na początek porządna rewizja lodówki i sposobu gotowania.
        Wyjdzie na dobre i Twojemu mężówi i Tobie.
    • jeszp1 Re: wysoki cholesterol u mojego męża 19.11.04, 10:31
      Witam!
      Jeżeli poziom cholesterolu jest faktycznie znacznie przekraczający normę to
      sama dieta może być niewystarczająca. Dobrze jest wprowadzić więcej ruchu -
      ćwiczeń fizycznych co może podnieść poziom tzw. "dobrego" cholesterolu (HDL) i
      obniżyć tego "złego". Ale obawiam się, że bez bez leczenia farmakologicznego
      się nie obędzie.
      Pozdrawiam.
      • Gość: tess Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 10:37
        świadomość jakie są skutki uboczne działania tych specyfików jest odstręczające.
        pojawia się pytanie co lepsze:
        - wysoki cholesterol
        - skutki uboczne zażywania statyn?
        pzdr
        • Gość: byki Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 19.11.04, 10:42
          a co to za pytanie?? znasz skótki leków przeciw cholesterolowi? większość
          zażywających nie odczuwa żadnych działań niepożądanych. a wysoki cholesterol
          może zabić. i w czym tu wybierać.
          • Gość: tess Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 10:48
            nie mam pod ręką mojego męża, a ja dokładnie nie pamiętam, jaki to lek niedawno
            wycofali amerykanie z rynku. Był bardzo skuteczny jeśli chodzi o cholesterol,
            ale namieszał poza tym okropnie. Napiszę wieczorem.
            • Gość: byki Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 19.11.04, 10:51
              taa, Lipobay. powodował często rabdomioliże. i co z tego. wycofano go.
              • Gość: tess Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 11:28
                to właśnie ten lek
                a powiedz, który byś w tej chwili polecił, jeśli już trzeba?
              • Gość: Bora Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 11:35
                Mozna sprobowac obnizyc cholesterol dieta, choc wymaga to zelaznej konsekwencji.
                Niemniej znam 2 osoby, ktore tego dokonaly z jeszcze wyzszego pulapu.
                Przede wszystkim, jak juz ktos napisal, zmiana trybu zycia, sport lub chocby
                codzienny spacer, ale nie noga za noga, tylko intensywnie.
                Do diety wlaczyc czerwona herbate PU-ERH (smierdzi, ale mozna sie
                przyzwyczaic), benecol zamiast masla (w supermarketach za 10 zl pudelko), ze 2
                lampki czerwonego, polwytrawnego lub wytrawnego wina dziennie. No i czosnek,
                moze byc w kapsulkach.
                Wszystkie te produkty aktywnie obnizaja cholesterol. Po 6 tygodniach takiego
                rezimu nalezy skontrolowac poziom cholesterolu, ale zrobic lipidogram!
                Jezeli spada, to kontynuowac, jesli nie, trzeba bedzie wkroczyc z lekami.
                Pozdrawiam i zycze powodzenia, Bora.
    • Gość: hydrogen Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.gfk.pl 19.11.04, 15:33
      Szkodliwość wysokiego poziomu cholesterolu nie jest, delikatnie mówiąc, taka
      oczywista. Poniżej b ciekawy link na ten temat:

www.ravnskov.nu/cholesterol.htm
      Przyjmowanie leków "zbijających" cholesterol jest szkodliwe dla zdrowia
      (działania uboczne).

Pozdro
    • Gość: tess Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 15:49
      mam wyniki labor.
      cholesterol 10,5 mmol/l norma 3,6-6,2
      trójglicerydy 6,3 mmol/l norma do 2,0
      hdl 1,35mmol/l
      ldl 7,89 mmol/l norma 1,72-4,38
      Tak to wszystko odczytałam.
      Obawiam się, że to nie najlepsze dane.
      • Gość: kaj Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: 82.160.23.* 19.11.04, 20:41
        jest to hyperlipidemia mieszana z wysokimi wartościami i sama dieta tu nie
        pomoże (dieta!!! i leki) ale najpierw należy ocenić kilka czynników: wiek,
        cisnienie tetnicze krwi, palenie, wywiad rodzinny, waga ciała, choroby
        towarzyszące, czy lubi słodycze, piwo, aktywnośc ruchowa. Ciekawe jaki jest
        poziom cukru. Problemy z cholesterolem to nie tylko miazdżyca>zawał ale też
        zapalenie trzuski. Ze statyn najlepij przebadana jest simvastatyna. Ale tu może
        być potrzebne właczenie fibratów lub nawet terapii skojarzonej co wymaga
        moniotorowania terapii. Na pewno należy zacząć się leczyć
        • Gość: tess Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 20:49
          a czy wystarczy lekarz domowy.
          do tej pory chyba nie bardzo się sprawdził, że doszło do takiej sytuacji
          Mąż b. wierzy lekarzom, którzy są dla niego wyrocznią.
          • Gość: kaj Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: 82.160.23.* 19.11.04, 20:55
            większość dobrze radzi sobie z tym problemem, choc nie wszyscy podejmują sie
            terapii skojarzonej - kilkoma lekami (szczególnie od czasu kłopotów z
            lipobayem - wiekszośc powikłan była w trakcie terapii skojarzonej i to w
            wysokich dawkach, w USA leczenie jest bardziej intensywnie prowadzone)
            istnieje też poradnia chorób metabolicznych, kardiolodzy, diabetolodzy.
            • Gość: tess Re: wysoki cholesterol u mojego męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:42
              właśnie moj mąż zażywał lipobay i ja teraz jestem trochę ostrożna, jeśli chodzi
              o leki. Muszę się rozejrzeć w kraju czy są takie przychodnie. Serdecznie ci
              dziękuję.
              Co do poprzedniego postu, to mój mąż nie ma nadwagi, pije piwo, nie ma
              podwyższonego cukru, ma 55 lat i miażdzycę w 3 pokoleniu. Niestety niewiele się
              rusza. Codziennie wchodzi na 4 piętro, dużo jeżdzi samochodem. I teraz
              zakupiliśmy pieska, ale to chyba te spacery to trochę za mało.
              Matka jego ma 82 lata i os ok. 2 lat powróciła do dzieciństwa, siostra męża ma
              również takie problemy. Dlatego myślę, że to jego leczenie jest ważne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka