Dodaj do ulubionych

powiekszone wezly

16.11.24, 18:27
Pół roku temu na bilansie lekarka stwierdzila, ze mam lekko powiekszone wezly ale nic wiecej nie powiedziala. Ostatnio zauwazylam, ze te wezly sie troche powiekszyly( mozna wyczuc twarde kulki pod uchem). Nie bola i nie przechodzilam zadnych infekcji. Czy mam sie tym przejmowac? W rodzinie wystepowaly chloniaki ale stwierdzilam, ze jak lekarz olał sprawe to moze sie tym nie przejmowac? Mam 19 lat.
Obserwuj wątek
    • jagodzianka109 Re: powiekszone wezly 16.11.24, 18:28
      Zmierzyłam temperaturę i wynosi 37,2
      • jagodzianka109 Re: powiekszone wezly 16.11.24, 18:31
        dodam jeszcze, ze mialam usuwane migdalki 6 lat temu
        • sp9tcu Re: powiekszone wezly 17.11.24, 01:39
          W związku z tym że rozmawiałem z jednych lekarzy No wyższej wagi w Polsce i że dobrze robię że tutaj pisze dalej będę kontynuował pisanie na tym forum Proszę pani na początku to bym zrobił tak badania krwi czyli morfologię z Ob i CRP obecnp powie nam czy jest stan zapalny można zrobić krew z rozmazem do tego kreatynina mocznik bo mogą się a nie muszą się ściekać nerki obowiązkowo pani przypadku od nieodczyny tylko hormony tarczycy Do tego oczywiście obowiązkowo próby wątrobowe i cholesterol Następnym krokiem będzie USG z szyi węzłów szyjnych i tarczycy I tutaj jeżeli USG Nic specjalnego nie wykaże co nie ma żadnego problemu jeśli wykaże tak zwane węzły chłonne odczynowe zapalne to bym się tym też specjalnie nie przejmował Natomiast jeśli pokażę wersy pakietowe włączamy alarm w kolejnym etapie jeszcze należałoby zrobić USG jamy brzusznej ale to USG jamy brzusznej ja robię co rok W kolejnym etapie udałbym się do laryngologa i zbadał zatoki uszy gardło i ślinianki nie pod że nie dlatego że grozi jakiś nowotwór tylko to jest podstawa może tam jest jakiś stan zapalny lub coś ja na przykład mam chore zatoki Kolejnym etapem byłoby i to chyba byłoby już wszystko wstępnie do do aha jeszcze jedna podstawowa sprawa obowiązkowo prześwietlenie zatok i obowiązkowo konsultacja z dentystą i zdjęcie panoramiczne
    • koziorozka Re: powiekszone wezly 17.11.24, 11:43
      jagodzianka109 napisała:
      > jak lekarz olał sprawe to moze sie tym nie przejmowac? Mam 19 lat
      ----------------------------
      Nie przejmować, ale przy jakiejś okazji zrobić morfologię z rozmazem.
      Tak na wszelki wypadek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka