IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 12:32
proszę o odpowiedź osób, które są biegłe w temacie , mianowicie, mój mąż
robił podstawowe badania i po raz kolejny wyszedł mu podwyższony pozim cukru
we krwi tj. 120 mg% na czczo, czy wynik ten jest mocno niepokojący, wiem ,ze
przekracza normę, dodam ,ze mąż z dodatkowych objawów które kojarzą mi sie z
tematem ma bardzo silne pragnienie,ale dotychczas kojarzylismy to głównie z
tym,że dużo podróżuje i to głównie w gorącym,wilgotnym klimacie gdzie bardzo
się poci i w związku z tym bardzo dużo pije
pozdrawiam i proszę o pomoc:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: cukrzyca? niewykkluczone IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 20.11.04, 12:36
      Podwyzszony cukier na czczo jest wskazaniem do dalszych badan- krzywa cukrowa
      jako pierwsze.
    • quba Re: cukrzyca? 20.11.04, 13:07
      cos Ty ! 129 to jest jeszcze norma !
      leczy sie cukrzyce kiedy jest powyzej 120
      a 120 mozna miec na czczo w zaleznosci od tego co sie jadlo w dniu poprzednim
      • mary_ann Re: cukrzyca? 20.11.04, 17:51
        quba napisał:

> cos Ty ! 129 to jest jeszcze norma !
        > leczy sie cukrzyce kiedy jest powyzej 120
        > a 120 mozna miec na czczo w zaleznosci od tego co sie jadlo w dniu poprzednim

No, niestety, normy są rewidowane raczej w dół...

Mnie ostatnio lekarka powiedziała, że wg najswieższych zaleceń glikemie na
        czczo nie powinny przekraczać 100. Poziom 120 to na pewno sygnał ostrzegawczy
        (zwłaszcza, że wynik na czczo jest zły dopiero wtedy, kiedy próby obciążeniowe
        wypadają już naprawdę zdecydowanie kiepsko):-(
    • mysiam1 Re: cukrzyca? 20.11.04, 18:39
      Dzień przed następnym badaniem lepiej nie jeść potraw zbyt bogatych w
      węglowodany - może to wpłynąć na poziom rannego cukru, ale jeśli piszesz, że to
      się powtarza...nie czekajcie, zwłaszcza, jeśli mąż dużo wyjeżdża. Pewnego dnia
      zacznie przysypiać i może zacząć się robić niebezpiecznie. Skoro takie wyniki
      się powtarzają, to na co czeka lekarz zlecający te badania?
    • aloalo2001 Re: cukrzyca? 21.11.04, 13:19
      Trzeba wykonac doustny test obciążenia glukozą tgz. krzywą cukrową. I co ważne
      nie zaleca się przestzregania diety przed badaniem, ponieważ wyniki będą
      niewiarygodne. W każdym razie jak nie cukrzyca to uposledzona tolerancja
      węglowodanów.
      • Gość: ewelina Re: cukrzyca? IP: *.elk.mm.pl 21.11.04, 16:14
        hej chcialam sie was zapytac jakie sa objawy cukrzycy/prosze jak znacie to
        wypiszcie?
        pozdrawiam
        • mysiam1 Re: cukrzyca? 21.11.04, 16:53
          Gość portalu: ewelina napisał(a):

> hej chcialam sie was zapytac jakie sa objawy cukrzycy/prosze jak znacie to
          > wypiszcie?
          > pozdrawiam

Wzmożone pragnienie (tzn. naprawdę wielkie), często oddawanie moczu (dużej
          ilości), chudnięcie,mimo często dużego apetytu (ale apetyt czasem jest w
          normie, a czasem go nie ma w ogóle); dziwny zapach moczu i wydychanego powietrza
          (słodkawo-kwaskowy), przysypianie (to już raczej przy zdecydowanych objawach,
          zwykle już wiadomo, że coś jest nie tak), częste infekcje dróg moczowych, w
          ogóle częste infekcje, nawet te "banalne" (cukrzyca często pojawia się właśnie
          po nich, zwłaszcza u dzieci). Oczywiście, przede wszystkim podwyższony poziom
          cukru we krwi, obecność cukru (i acetonu) w moczu. Dlatego warto co jakiś czas
          robić badania, bo cukrzyca nie zawsze daje pełne objawy od razu, czasem
          narastają przez wiele miesięcy, przez co zauważa się je dopiero gdy jest już
          bardzo źle.
          • Gość: evelina Re: cukrzyca? IP: *.elk.mm.pl 21.11.04, 17:50
            mysiam1 dzieki za odp, a czy np czesty apetyt na slodkosci,bule glowy,sennosc
            tez ma jakies powiazania z cukrzyca?
            • Gość: amaya007@gazeta.pl Re: cukrzyca? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 22.11.04, 16:53
              mam 17 lat... tylko tyle... moj chlopak mnie nastraszyl, jego siostra ma
              cukrzyce, a ja mam jakies glupie objawy...

senność, nadmiierne laknienie, ale chudniecie, skurcze w miesniach nawet wtedy
              gdy je tylko delikatnie napinam, problemy ze skora, czeste uczulenie, itp.,
              zmiany nastroju...

i tak sie cholernie boje...
              ktos napisal o dziwnym zapachu moczu, mialam nie dawno taki okres w zyciu ze mi
              sie wydawało ze moj mocz dziwnie pachnie. zapach z ust- tez ma byc podobno
              inny, a to tez mi sie zdarza (chociaz to moga byc zatoki).

i wiecie co...
              jutro ide zbadac krew, nogdy tego nie robilam, jak mialam moze 4 latka mialam
              pobierana krew z opuszka.. i cholernie sie boje... nie moge miec cukrzycy, mnie
              zabije sam ten fakt, chce normalnie zyc... cholera tak sie boje...
              • mysiam1 Re: cukrzyca? 22.11.04, 16:58
                Gość portalu: amaya007@gazeta.pl napisał(a):

> mam 17 lat... tylko tyle... moj chlopak mnie nastraszyl, jego siostra ma
                > cukrzyce, a ja mam jakies glupie objawy...
                >
                > senność, nadmiierne laknienie, ale chudniecie, skurcze w miesniach nawet
                wtedy
                > gdy je tylko delikatnie napinam, problemy ze skora, czeste uczulenie, itp.,
                > zmiany nastroju...
                >
                > i tak sie cholernie boje...
                > ktos napisal o dziwnym zapachu moczu, mialam nie dawno taki okres w zyciu ze
                mi
                >
                > sie wydawało ze moj mocz dziwnie pachnie. zapach z ust- tez ma byc podobno
                > inny, a to tez mi sie zdarza (chociaz to moga byc zatoki).
                >
                > i wiecie co...
                > jutro ide zbadac krew, nogdy tego nie robilam, jak mialam moze 4 latka mialam
                > pobierana krew z opuszka.. i cholernie sie boje... nie moge miec cukrzycy,
                mnie
                >
                > zabije sam ten fakt, chce normalnie zyc... cholera tak sie boje...

Idź na badanie, to naprawdę nic takiego. Moje dziecko ma kłute palce ok. 10
                razy dziennie. Z cukrzycą można żyć, ale trzeba przy tym myśleć. I może
                bardziej dba się o siebie i szanuje własny organizm...
    • Gość: Ja Re: cukrzyca? IP: 5.5R2D* / *.pg.com 23.11.04, 14:19

Dla pewnosci powinien tez zrobic badanie na hemoglobine glikowana.

btw: czy bardzo silnemu pragnieniu towarzyszy tez wielomocz, nagle (nie
      spowodowane dieta) chudniecie, oslabienie, zwiekszony apetyt, dretwienie nog?
    • Gość: DO MYSIAM1 Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 12:03
      co to znaczy naprawdę wielkie pragnienie? prosze napisz mi ile to juz jest
      niepokojąco duzo? (czy 2-3 litry to jest norma dla dorosłego człowieka? a ile
      powinna pić osoba odchudzająca się?), chciałabym również wiedzieć ile to jest
      naprawdę dużo sikać , bede bardzo bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.
      Serdecznie z góry dziękuję

pozdrawiam
      • mysiam1 Re: Pytanie 26.11.04, 13:51
        Gość portalu: DO MYSIAM1 napisał(a):

> co to znaczy naprawdę wielkie pragnienie? prosze napisz mi ile to juz jest
        > niepokojąco duzo? (czy 2-3 litry to jest norma dla dorosłego człowieka? a ile
        > powinna pić osoba odchudzająca się?), chciałabym również wiedzieć ile to jest
        > naprawdę dużo sikać , bede bardzo bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.
        > Serdecznie z góry dziękuję
        >
        > pozdrawiam

Hm...ja to przerabiałam z dzieckiem, które piło w ciągu nocy do 2 litrów wody i
        sikało chyba równie dużo (pampersy ważyły chyba ponad kilogram - i na jednym w
        nocy się nie kończyło). U nas obraz zaciemniał dodatkowo fakt, że dziecko miało
        infekcję gardła i był w tym czasie upał - tak tłumaczyłam sobie to duże
        pragnienie (a skoro pragnienie, to i sikanie). Poza tym synek zaczął bardzo
        dużo jeść, a przy tym chudł - na kilka dni przed trafieniem do szpitala zaczął
        przysypiać - budził się tylko na posiłki i siusianie, a sam był tak słaby, że
        musiałam go nosić.
        Jeśli podejrzewasz u siebie cukrzycę, zrób badanie - to najprostszy sposób.
        Aha, możesz też zrobić taki domowy test - odrobinę moczu zostaw w płaskim
        naczyniu do wyschnięcia (taką małą kałużę ;-) ) - jeśli to, co zostanie będzie
        lepkie i (o ile zdecydujesz się sprawdzić) słodkie w smaku, to w moczu jest
        cukier.
        Jednak najlepiej sprawdzić poziom cukru we krwi i nie gubić się w domysłach.
        • Gość: elka Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 14:25
          Niekoniecznie w przypadku cukrzycy musi występować chudnięcie ,czy też obecny
          jest cukier w moczu. To dopiero w fazie wysokiego cukru we krwi, albo
          zawansowanej cukrzycy. Nigdy te symptomy nie występowały u mnie.Zawsze miałam
          spory apetyt, szczególnie na słodycze, a po posiłku ogarniało mnie solidne
          zmęczenie i ospałość. A wzmożone pragnienie poznasz po tym, że pomimo
          wypicia(czasem duszkiem ) szklanki lub nawet dwóch szklanek wody wody naraz,
          uczucie pragnienia nie ustępowało.Moim rekordem jest wypicie litra wody
          mineralnej a po kilkunastu minutach znowu powtórzenie tego wyczynu - tak pić się
          chciało.
      • Gość: Ja Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 17:45
        Wielkie pragnienie - w moim przypadku bylo to 6 litrow dziennie (ledwie co
        wypilam szklanke wody mineralnej a juz pilam druga...i wciaz mi sie chcialo
        pic).

A co do sikania - oj... to naprawde zauwazysz (chce Ci sie co chwila biec w
        pewne miejsce... musisz wychodzic w polowie spotkania, zatrzymywac sie
        samochodem w polowie - krotkiej- drogi itd...).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka