Gość: devi IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 21.11.04, 12:10 wrasta mi paznokiec w duzego palca u nogi. tak boli ze nie moge chodzic.juz wyprobowalam moczenie w goracej wdzie z bydlem i oklady z ziemniaka na noc.co jeszcze moge zrobic??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anula36 Re: WRASTA MI PAZNOKIEC I STRASZNIE BOLI 21.11.04, 14:40 isc do pedikiurzystki i zalozyc klamre ( ok 40 zl) ktora odwodzi brzegi paznokcia od tkanek. W ostatecznosci usunac paznokiec u chirurga - ale czesto odrasta tak samo-czyli wrosniety. Odpowiedz Link Zgłoś
majkao1 Re: WRASTA MI PAZNOKIEC I STRASZNIE BOLI 21.11.04, 15:27 mam 28 lat i mialam to samo ostatniego lata i STRASZNIE CI WSPOLCZUJE. ja w ogole mam tendencje do wrastania paznokci, bo nosze waskie obuwie. z tego co widze ty chyba jestes w poczatkowym stadium wrastania. ja przezylam pieklo.poczatkowo paznokiec wrosl (tak jak u ciebie u duzego palca) i bolala mnie tylko ta okolica, nie bylo mowy o obcinaniu paznokcia. potem spochl mi caly palec, stal sie czerwono siny, mozna powiedziec byl jednym , wielkim bablem. do tego byl tak wrazliwy ze niewielkie tylko musniecie sprawialo tak WIELKI BOL, ze doslownie wylam. zdawalam sobie sprawe, ze chyba bez lekarza sie nie obejdzie. i codziennie myslalam tylko o tym co sie moze stac. jednak perspektywa odrywania paznokcia zmuszala mnie do dalszych cierpien. poza tym w tym czasie bylam w anglii wiec czekalam do powrotu do polski. nawet zalozenie klapek sprawialo mi wielki bol. utworzyla mi sie ropa, ktora zaczela wyplywac. zauwazylam ze ten paznokiec zaczynal sie chyba uplynniac i wsiakac w cialo tak ze utworzyla sie masa ropno-paznokciowo-cielesna, wyobraz sobie ten bol..ale wszystko skonczylo sie OK. po miesiacu meki strupki zaschnietej ropy, ciala i paznokcia zaczely odpadac. wszystko tak pieknie sie wykruszylo, zrownalo i zagoilo, ze nia ma sladu!! teraz nie mam wrosnietego paznokcia, ta wrosnieta czesc po prostu odpadla i zostal piekny bialy paznokiec. widac organizm sam sobie poradzil bez interwencji chirurga. nie jest to dla ciebie rada, ale opisuje ci to co mnie spotkalo. nacierpialam sie niemalo ale teraz jestem happy, bo zawsze mialam problem z tym paznokciem, a teraz czuje ze odrodzil sie na nowo. pozdro :-) PS dodam, ze fakycznie rowniez dlugo moczylam sie w wannie z tym paznokciem ale to z powodu ulzenia sobie w bolu. moze to ta woda z mydlem doprowadzila do rozkladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwika Re: WRASTA MI PAZNOKIEC I STRASZNIE BOLI IP: *.gdynia.mm.pl 21.11.04, 22:01 jesli to poczatek i utworzyla ci sie ranka i opuchlizna sprobuj masci o nazwie tribiotic do kupienia w malych saszetkach w aptece. pomogl mi i mojemu synowi. wspolczuje i zycze zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calineczka Re: WRASTA MI PAZNOKIEC I STRASZNIE BOLI IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.11.04, 01:07 Zaloz te klamry o ktorych pisze anula. Ja zalozylam i na razie mam spokoj. To takie cienkie paski sztywnego plastiku, ktore odwodza paznokcie do gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: WRASTA MI PAZNOKIEC I STRASZNIE BOLI IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 23.11.04, 13:21 a jak klamra nie pomoże to niestety chirurg... mi we wrześniu wyciął klin (kawałek paznockia) i wreszczie mam spokój po roku męczarni - bo balam się pójść. Ale tego Ci nie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devi Re: WRASTA MI PAZNOKIEC I STRASZNIE BOLI IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 23.11.04, 20:03 no wlasnie mojemu chlopakowi w czerwcu tez wrosl paznokiec i chururg wycial mu jego polowe.tylko ze ja boje sie pojsc nawt do dermatologa a na slowo chirurg, wyrywanie paznokcia, zastrzyki itp. wzrazsta mi cisnienie:( teraz robie oklady z altacetu.najpierw zeszla mi opuchlizan ale wciaz boli.jak chodzew butach to jest o.k .ale np.kiedy zakladam spodnie to palec wygina sie do gory i strasznie boli,:(no mam nadzieje ze skonczy sie tak jak u majkao1.ale jesli moj stan sie nie poprwi wciagu najblizszego tygodnia chyba bede zmuszona pojsc do lekarza:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: WRASTA MI PAZNOKIEC I STRASZNIE BOLI IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 24.11.04, 13:04 devi miałam to samo nie mogłam założyć nawet spodni czy skarpetek... naprawdę strasznie się męczyłam a jak lekko stuknęłam się w palec to wyłam z bólu (dodam że u obu nóg miałam podobnie, tylko lewa trochę mniej bolała). Też się broniłam przed chirurgiem ale jak zrobił mi się totalny stan zapalny i musiałam nawet wziąć zwolnienie bo nie byłam w stanie pójść do pracy - powiedziałam dość!!! Dodam że paznokieć miałam już zdejmowany w wieku 12 lat, podobno mam po prostu takie uwarunk. genetyczne i dlatego wrastają mi paznokcie. Zabieg owszem bolał ale to nic w porównaniu z tym co było wcześniej. Teraz nawet nie wiem że mam paznokcie :))) niestety musiałam sobie zrobić prywatnie to wycięcie bo tak to trzeba czekać oczywiście a ja już nie miałam siły... Idź koniecznie do lekarza - i to chirurga. A jeśli poprawi się na tyle że nie będzie już stanu zapalnego to do kosmetyczki i spróbuj z tą klamrą. Życzę powodzenia !! (oj wiem jak to boli brrrrrr... nigdy więcej!!!) Odpowiedz Link Zgłoś