Dodaj do ulubionych

Problem ze zgagą

10.02.25, 10:28

Od miesiąca zmagam się z problemem zgagi. Wszystko zaczęło się, gdy złapałam jelitówkę od córki. Przez 2 dni miałam gorączkę, osłabienie, brak apetytu i bóle brzucha oraz żołądka (brak wymiotów i biegunki). Potem wszystko wróciło do normy, a po 7 dniach od ustąpienia objawów pojawiła się zgaga. Lekarz przepisał mi pantoprazol 40 mg na 15 dni. W czasie brania leku zgagi nie było w ogóle, a 2 dni od odstawienia znów wróciła. Dodam, że nie jest to silna zgaga, ale jednak cały czas się pojawia, głownie czuje to w okolicy gardła i w ciągu dnia. Nie mam problemów ze snem. Mam apetyt, nie boli mnie brzuch ani żołądek, normalnie się wypróżniam. Nigdy wcześniej nie miałam takich problemów, mam 29 lat i nie mam nadwagi. Co to może być?
Obserwuj wątek
    • tymon78 Re: Problem ze zgagą 10.02.25, 13:56
      Powodem zgagi może być :niedomykający się odźwiernik w przełyku ,lub bakteria helikobakter pyroli .Zamiast inhibitorów biorę MASTIKE .Warto jednak zrobić sobie gastroskopie,czy oby napewno jest helikobakter ,wrzody itp
      • tymon78 Re: Problem ze zgagą 10.02.25, 13:57
        No i mogła Pani dostać zalania błony śluzowej żołądka przez antybiotyk
        • tymon78 Re: Problem ze zgagą 10.02.25, 13:57
          Przepraszam miało być zapalenia
    • sp9tcu Re: Problem ze zgagą 10.02.25, 21:56
      Nie słuchaj tego Tymona bo widać że szkoda gadać No cóż Masz zgagę rzeczywiście to może być od przepukliny roztworu przełykowego tak to się nazywa Ja już opisywałem po 100 razy to nie nowotwór można z tym żyć natomiast ja bym pił Controloc 20 ale tylko wtedy gdy czuje zgagę był pewien okres że piłem dość często No i sobie po prostu rozwaliłem jeszcze bardziej żołądek ponieważ zrobiła się wielka zasada w żołądku A miałem atak od boreczka żółciowego i to też jest zasada zasada plus zasada dwa razy zasada dlatego byłem u najlepszego gastrologa który ma klinikę w Katowicach i powiedział mi leki na zgagę w moim przypadku pije się tylko wtedy kiedy ma się zgagę oczywiście po wypiciu tego pomęczysz się jeszcze z 4-5 godzin ale potem na drugi trzeci dzień
      • evee1 Re: Problem ze zgagą 14.02.25, 07:50
        Badania jednak warto zrobić, żeby wykluczyć zakażenie Helicobacter pylori. Nieleczone zakażenie HP może w przyszłości prowadzić do nowotworów żołądka. Nawet jeżeli HP zostanie wykluczone, to być może faktycznie będziesz musiała brać jakieś inhibitory pompy protonowej (IPP), do których należy pantoprazol, przez dłuższy czas, żeby żołądek wyleczyć.
      • sp9tcu Re: Problem ze zgagą 14.02.25, 13:50
        Z uwagi że w środę byłem u pani doktor wypisywanie lekarstw i inne rzeczy nic poważnego spytałem się w sprawie jedzenia papryki na to przy tych problemach No więc sprawa jest troszkę następująca mi papryka pomogła ponieważ zawiera bardzo dużo witaminy C i jakieś tam jeszcze świń Z dokładnej nazwy nie znam które działają zbawco na moje gardło i po prostu je lecą natomiast one mogą bardzo nie bardzo ale mogą podrażniać przełyk mogą podrażniać również żołądek i mogą też podrażniać również gardło Dla jednych pomogą a dla drugich nie pomogą Czytaj o obok będzie temat kawa zbawiła mnie tam będzie opisane o kawie Dlatego proponuję spytać się lekarza i bardzo ostrożnie jeść jeśli będzie ci to szkodzi bo to wiadomo sprawa Nie pij nie jedz tak samo U mnie z witaminą C Niestety ja samej witaminy C nie mogę pić a dlaczego a z dwóch przyczyn pierwsza przyczyna od razu mam większą zgagę a po drugie od razu tworzą mi się tworzy mi się piasek w nerkach Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka