Dodaj do ulubionych

ile płacicie ???

IP: *.chello.pl 07.12.04, 18:55
witajcie
ile płacicie za leczenie kanałowe zęba?
pytam z ciekawości bo wczoraj pewna pani doktor uświadomiła mnie że leczenie
mojego ząbka to koszt 300PLN. wdaje mi się że to strasznie dużo..
a co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • nika111 Re: ile płacicie ??? 07.12.04, 19:18
      to nie jest strasznie duzo,a ktory to zab??.Leczenie kanalowe jednego zeba ,nie
      jest rowne leczeniu innego-to zalezy,czy to zab jednokanalowy,czy wielokanalowy?
      Jesli chcesz wiecej informacji,pytaj!!
      • Gość: mario Re: ile płacicie ??? IP: *.chello.pl 07.12.04, 19:28
        w moim przypadku chodzi o 6 dolną...
    • konti7 Re: ile płacicie ??? 07.12.04, 19:22
      Trzykanałowy:wstępna konsultacja 100 $+ leczenie 970 $.Dwukanałowy:100 $ + 840
      $.Jednokanałowy:100 $ + 670 $ .W gabinecie specjalistycznym.Dalsze leczenie
      (korony,wypełnienia) płatne dodatkowo.
      Wychodzi na to,że płacisz bardzo tanio.Powinieneś się cieszyc!
      • Gość: mario Re: ile płacicie ??? IP: *.chello.pl 07.12.04, 19:30
        no faktycznie..ceny które podałaś są z kosmosu
        w takim gabinecie to pewnie bym sobie ich nie wyleczył ..może na usunięcie
        byłoby mnie stać
        skąd sa te ceny? jesli mozesz podać...
        moja cena jest z Trójmiasta
        • Gość: rere Re: ile płacicie ??? IP: *.spm.pl / *.spm.pl 07.12.04, 19:48
          e, ja zapłaciłam 120 zł - ale to u nas na Śląsku
          • Gość: henio Re: ile płacicie ??? IP: *.unislaw.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 20:00
            Eee to musisz jechać na Śląsk, po odliczeniu kosztów podróży zostanie Ci ze 20
            zł.
            A facet który wyskoczył z zielonym cennikiem to chyba myślał o słoniach:)
            • nika111 Re: ile płacicie ??? 07.12.04, 20:07
              lECZENIE na NFZ trzonowca kosztuje ok 280 zl.Prywatnie duzo drozej-gdyz na NFZ
              znieczulenie jest za darmo i duzo tansze wypelnienie kanalow i zeba.Dolna 6 ma
              3 kanaly-wypelnienie jednego kanalu ok.70 zl(cena z Warszawy),dodatkowo
              wypelnienie-zalezy od rozleglosci ubytku ok. 100 zl,znieczulenie ok.25
              zl,dodatkowo jedna lub dwie wizyty posrednie ok.50 zl.
              Pozdrawiam
              • Gość: Majka Nika111 - powiedz mi proszę ile za leczenie piatki IP: *.wroclaw.mm.pl 07.12.04, 22:42
                Jeśli jesteś dobrze zorientowana to chciałabym zapytać ile powinnam zapłacić za
                kanałowe leczenie górnej piątki w ramach NFZ.
                W tym ile za znieczulenie, zatrucie itd.
                • nika111 Re: Nika111 - powiedz mi proszę ile za leczenie p 08.12.04, 20:42
                  Wiesz,ceny sa rozne w zaleznosci od gabinetu,ale z tego co sie orientuje,za
                  znieczulenie nie placisz,"parapaste",czyli zatrucie tez nie,gorna piatka ma
                  jeden kanal,wiec 70 pln,dochodzi cena rtg,ok.15 pln i cena wypelnienia ok.70 pln
                  (jesli swiatłoutwardzalny kompozyt).Jesli leczenie bedzie bez powiklan i nie
                  bedzie wizyt dodatkowych powinnas sie zmiescic w 160 pln.
                  Polecam sie na przyszlosc i pozdrawiam
                  • Gość: Majka Re: Nika111 - powiedz mi proszę ile za leczenie p IP: *.wroclaw.mm.pl 09.12.04, 12:04
                    A czy ten rentgen jest konieczny? Zęba zaczęto mi leczyć w jednym gabinecie. I
                    tam własnie zapłaciłam za znieczulenie i za zatrucie, chociaż miało to być
                    leczenie w ramach NFZ czyli płatne częsciowo.
                    Potem konczyłam leczenie już u swojej stomatolog. Widzę, ze jest ona wyjątkowo
                    tania. Leczenie obejmowało jeszcze trzy wizyty (ponowne założenie lekarstwa,
                    dłubanie długaśnymi igłami no i w koncu założenie plomby). Zapłaciłam 80PLN.
                    Ale nie miałam na żadnym etapie prześwietlenia zęba.
                    • konti7 Re: Nika111 - powiedz mi proszę ile za leczenie p 09.12.04, 18:50
                      Jeśli chodzi o pomiar długości kanału można użyć endometru,pomiar dokładniejszy
                      i pewniejszy niż RTG.Prześwietlenie zęba (w trakcie procedury) jest niezbędne
                      przy metodzie kondensacji bocznej gutaperki,bardzo wskazane przy kondensacji
                      pionowej.Przy sealerze na igle Lentulo (najpopularniejsza w Polsce metoda)RTG
                      raczej mało wnosi-lekarz obserwuje głębokość pracującej igły.
                      Zdjęcia RTG (konsultacyjne,etapowe,końcowe) wykonuje się w ilości 3-5 na każde
                      leczenie endo w USA.Mimo pomiarów endometrem-z powodów
                      proceduralno-dokumentacyjnych.
                      • nika111 Re: Nika111 - powiedz mi proszę ile za leczenie p 09.12.04, 19:30
                        konti skad ty jestes ,bo chyba nie mieszkasz w naszym pieknym kraju???
                        • konti7 Re: Nika111 - powiedz mi proszę ile za leczenie p 09.12.04, 20:05
                          Z pd.Kalifornii.Ale zęby pacjenci maja takie same jak w Polsce,zapewniam .
                          • Gość: nika111 Re: Nika111 - powiedz mi proszę ile za leczenie p IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.12.04, 20:56
                            Jasne,ze zeby tak,ale nie mozliwosci techniczne , szczegolnie w leczeniu na
                            Narodowy Fundusz Zdrowia.Zejdz na ziemie!!
                            • Gość: Nika111 Re: Nika111 - powiedz mi proszę ile za leczenie p IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.12.04, 21:03
                              KOnti,tak jak ty jestem stomatologiem i lecze rowniez pacjentow,ktorych nie
                              stac na "twoja amerykanska stomatologie".Jasne,ze kazdy z nas by chcial,zeby
                              kazdy pacjent mogl sobie pozwolic na wykonanie wkl.k-k i korony na zeby po
                              leczeniu kanalowym lub implanty,ale to nierealne w naszych warunkach.Nie wiem
                              czy kiedykolwiek pracowales w Polsce,ale u nas jest wielu pacjentow,ktorych nie
                              stac nawet na wypelnienie światłoutwardzalne i musimy wybierac amalgamat lub
                              inne.
                          • Gość: Nika111 Re: Nika111 - powiedz mi proszę ile za leczenie p IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.12.04, 21:04
                            Ale chyba ,troche grubsze portfele:)
                    • nika111 Re: Nika111 - powiedz mi proszę ile za leczenie p 09.12.04, 19:33
                      Zdjecie RTG powinno byc wykonane na poczatku leczenia i po wypelnieniu
                      kanalu,jezeli oczywiscie lekarz nie posiada endometru(jak napisal kolega
                      konti:) ).Pozdrawiam
              • Gość: mario Re: ile płacicie ??? IP: *.chello.pl 07.12.04, 23:04
                eee.. to chyba jednak nie jest u nas tak źle...wprawdzie to kupa kasy za
                jednego ząbka...ale niektórzy płacą jeszcze więcej...
                dobre i to:))
        • konti7 Re: ile płacicie ??? 07.12.04, 22:32
          Nie z kosmosu, tylko z normalnego kraju.Gdzie nikogo nie dziwi,że porządne
          leczenie może kosztować 1/3 -1/4 przeciętnych miesięcznych poborów.Zastosuj
          podobny przelicznik (wg GUS przeciętne miesieczne dochody w Polsce to ok.1900 zł
          brutto)-i wychodzi na to,że kwota ,za którą możesz wyleczyć ten ząb jest niska.
          Z jednym zastrzeżeniem-o ile jest przeprowadzone na porównywalnym poziomie.
          • Gość: Molson Re: ile płacicie ??? IP: *.sympatico.ca 08.12.04, 00:02
            Wedlug ciebie USA to normalny kraj?
            • konti7 Re: ile płacicie ??? 08.12.04, 01:04
              Jeśli według ciebie nie,to na tym forum i w tym wątku i tak nie podejmę dyskusji
              na ten temat.
        • orissa Re: ile płacicie ??? 09.12.04, 19:35
          Gość portalu: mario napisał(a):

> moja cena jest z Trójmiasta

Mario, ja płaciłam 140zł za górną szóstkę wraz ze zdjęciem RTG, w Trójmieście.
      • szaser Re: ile płacicie ??? 08.12.04, 07:45
        8 godzin pracy to jaka płaca w $$, bo u nas tylko w zł tylko 40 -50pln.
        Więc ceny muszą odzwierciedlać siłę nabywczą, a nie odwrotnie. Tak wiec Twoja
        odpowiedź jest durnowata.
        • konti7 Re: ile płacicie ??? 08.12.04, 19:45
          szaser napisał:

> 8 godzin pracy to jaka płaca w $$, bo u nas tylko w zł tylko 40 -50pln.
          > Więc ceny muszą odzwierciedlać siłę nabywczą, a nie odwrotnie. Tak wiec Twoja
          > odpowiedź jest durnowata.

Co do siły nabywczej...
          Nie zauważyłem,żeby Ford Focus (ze względu na niską siłę nabywczą ludności )
          kosztował mniej w Polsce niż w USA. A jest montowany przez Polaków w Polsce
          (więc i argumenty o droższej robociznie w USA odpadają).
          Zwróć uwagę,że w innym miejscu tego wątku uwzględniłem różnicę w średnich
          dochodach w Polsce i USA i wynikającej z takiej proporcji ceny leczenia.Choć
          nie powinno sie tego robić-sprzęt dentystyczny,materiały i wyposażenie kosztuja
          polskiego dentystę tyle,co i amerykańskiego.
          Myślenie nie boli.Spróbuj myśleć-zanim następnym razem użyjesz określenia
          "durnowata odpowiedz".Lunb udziel lepszej-jesli potrafisz.

• konti7 szaser-a co do płacy 08.12.04, 19:54
          szaser napisał:
          > 8 godzin pracy to jaka płaca w $$, bo u nas tylko w zł tylko 40 -50pln.

Tak to jest,że jeśli ktos zarabia mało,to w życiu na wszystko go nie
          stać.Niewykształceni imigranci (czy urodzeni Amerykanie) wykonujący najniżej
          płatne prace, nie leczą zębów kanałowo.Usuwają je.Proste?
          Są ludzie ,którzy w Polsce zarabiaja 40 zł dziennie,są i tacy co zarabiaja
          400.Nie wszyscy muszą miec zęby.A jak bardzo chcą ,mogą pożyczyć pieniądze z banku.

• Gość: adam Re: realista IP: *.blt.pl / *.blt.pl 09.12.04, 20:00
            >konti7 napisał:
            A jak bardzo chcą ,mogą pożyczyć pieniądze z ba
            > nku.
            Proszę wybaczyć, że jestem bezpośredni, jesteś dupek ze swoimi cennikami i
            poglądami i wróć na hamerykańskie forum:-)
            • konti7 Re: realista 09.12.04, 20:15
              Ja wiem,że nie każdemu się podoba w Polsce,że lekarz czy lekarz stomatolog może
              za swoją pracę zarabiac niewyobrażalne dla nich pieniądze.
              Ja nie muszę nikogo na jakimkolwiek amerykańskim forum uświadamiać,że leczenie
              kanałowe zęba to nie jest warte tyle samo,co pasemka u fryzjera (za górną
              szóstkę),czy damskie strzyżenie (za górną piątkę).
              Cenniki są prawdziwe,twoje zaściankowe buractwo też (Czysta Forma,jak to mówił
              Witkacy)-nie jestem też zaskoczony poziomem twego postu.Archetyp polskiego
              pacjenta,którego mi tutaj jakoś nie brakuje.
    • konti7 nikka 09.12.04, 21:46
      Jasne,że pracowałem w Polsce-wszystkie szczeble "kariery" stomatologa:od
      przychodni do prywatnej praktyki (+ kontrakt z Reg.Kasą
      Chorych)trójstanowiskowej z filią.
      1.Możliwości techniczne:te same w USA co w Polsce.Może rzadziej w Polsce
      widywałem endometry :-) i podręczne RTG (w USA musisz je mieć),ale częściej
      nowiutkie unity,kamery wewnątrzustne i inne "bajery".Nie oszczędza się tylko tak
      na materiałach i drobnych instrumentach.Umiejętności lekarzy-porównywalne-więc
      gdzie ty widzisz różnice,że piszesz o "amerykańskiej stomatologii"?
      2.Wątek jest o płatnym leczeniu kanałowym,nie o standardzie NFZ.Czyli o
      leczeniu odpłatnym-dlatego pozwalam sobie na porównania.A propos-amalgamaty w
      USA to najczęściej zakładane wypełnienie "na ubezpieczenie".Choc wskazania są do
      np.inleyu na złocie.
      Jak pacjenta nie stać,albo ubezpieczenie ma za słabe-to zadowala się amalgamatem
      po kanałówce przy wskazaniach do korony.Albo usuwa ząb zamiast leczyć
      kanałowo.Jego pieniadze,jego wybór-ale nikt nie płacze,że "za drogo".Na
      kompleksową protetykę +implanty ludzie zuzywają swoje oszczędności lub zaciągają
      kredyt.
      W Polsce mentalność jest ciągle taka,że z pensji ma wystarczyć na leczenie zębów
      na światowym poziomie.
      Dziwię się,że stoisz na stanowisku "dopasujmy ceny do ubogich polskich
      pacjentów".Być może nie prowadzisz własnej praktyki (pracujesz u kogoś),nie
      wiesz jakie są rzeczywiste koszty tej "przyjemności".Spóbowałaś kiedyś
      zamawiając np. unit u dealera poprosić o zniżkę "bo ja będę miała niskie ceny,bo
      moich pacjentów nie bedzie stać"?Albo kupując precyzyjne masy
      wyciskowe,endo-file ,Obtura-system,radiowizjografię?i o dealer na to?

• Gość: Maja Re: ile płacicie ??? IP: *.chello.pl 09.12.04, 21:56
      Jestem w trakcie leczenia, po drugim założeniu lekartwa: górna 6, każda wizyta
      to 40 zł. A lecze się na Dąbrówce , w Gdyni.

pozdrawiam
      • Gość: Mario Re: ile płacicie ??? IP: *.chello.pl 09.12.04, 22:58
        no to chyba jednak duzo zapłacę...trudno juz się zdecydowałem i chyba nie bede
        zmieniał lekarza..bo moja Pani doktor robi to bardzo delikatnie.
        Może jeszcze ktos poda jakieś ceny...??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka