Dodaj do ulubionych

balonikowanie??co to?

IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 12:13
Witam. Czy ktos moglby wytlumaczyc w prosty i przystepny sposob na czym
polega ow zabieg???? Czy jest on w narkozie??? Czy znieczuleniu??? jak sie
odbywa.
Moja mama ma miec taki zabieg, obawia sie "ze beda mnie kroic"..ja zreszta
tez sie boje, bo kobieta jest juz w podeszlym wieku. Nie oge znalezc
logicznego opisu w necie.
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Ewa
Obserwuj wątek
    • nuncjatka Re: balonikowanie??co to? 14.12.04, 14:53
      Jezeli tetnica wiencowa jest zwezona to wykonuje sie angioplastyke (PTCA; czyli „balonikowanie”)Polega to na włożeniu do tętnicy balonika i napompowaniu go, co powoduje zmniejszenie zwężenia, czyli poprawę przepływu krwi przez tętnicę. Czasem sam balon nie wystarcza, gdyż zwężenie szybko nawraca – wtedy trzeba wszczepić stent, czyli siatkę, utrzymującą rozszerzony kaliber tętnicy.

cytat ze strony
      Angioplastyka polega na wprowadzenia specjalnego cewnika z balonikiem do tętnicy wieńcowej z przewężonym światłem.Cewnik z balonikiem wprowadzany jest przez nakłucie w tętnicy udowej ( w przypadku dużych zmian miażdżycowych w tych naczyniach można wykonać zabieg z dostępu do tętnicy ramiennej) prowadzony za pomocą specjalnego prowadnika tzw. leadera.W momencie gdy balonik osiągnie miejsce przewężenia , ustawiany jest w samym jego środku.Kolejną czynnością podczas PTCA jest napompowanie balonika powietrzem o ciśnieniu od 6 - 13 atmosfer.Baloniki wykonane są ze specjalnego rodzaju gumy , więc nie ma możliwości ich pęknięcia.Podczas pompowania balonika dochodzi do wgniecenia blaszki miażdżycowej w ścianę naczynia wieńcowego.Podczas PTCA balonik może być pompowany kilka razy aż do uzyskania oczekiwanego efektu.Napompowanie balonika może wywołać u pacjenta ból wieńcowy , co jest spowodowane chwilowym zamknięciem tętnicy wieńcowej.
      Po usunięciu cewnika z balonikiem w tętnicy udowej przez kilka godzin po zabiegu pozostanie specjalna koszulka na wypadek powtórnej interwencji wieńcowej.W miejsce po wkłuciu cewnika zakładany jest opatrunek uciskowy.

Możliwe powikłania:

Zdarzają się stosunkowo rzadko, mogą być spowodowane powstaniem w miejscu wkłucia niewielkiego siniaka / krwiaka, jeżeli opatrunek uciskowy uległ przesunięciu. W trakcie badania jest podawany środek kontrastowy, który może wywoływać objawy uczuleniowe. Inne poważne powikłania zależą od stanu ogólnego osoby badanej i stopnia zaawansowania choroby ich częstość nie przekracza 0.05%.Należą do nich:
      zawał serca
      udar mózgu
      pęknięcie ściany naczynia
      zaburzenia rytmu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka