Gość: jack IP: *.icpnet.pl 28.12.04, 18:44 Tabletki z "Krzyżykiem" - jaka to była znamienna nazwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: burza DZLACZEGO GW OPOZNILA TE WIQDOMOSC IP: *.dc.dc.cox.net 29.12.04, 01:06 o pare miesiecy? W cywilizowanym swiecie te leki juz dawno usunieto z rynku i prasa trabi o ich toksycznosci od paru miesiecy. Wstyd!!!!,ze stoicie za korporacjami, czym pomagacie w zabijaniu ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: DZLACZEGO GW OPOZNILA TE WIQDOMOSC IP: 24.36.218.* 29.12.04, 01:46 nieprawda, w stanach i kanadzie wiadomosc ukazala sie nie dalej, niz 2 tygodnie temu, nie pieprz glupstw ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melania Re: DZLACZEGO GW OPOZNILA TE WIQDOMOSC IP: *.dc.dc.cox.net 29.12.04, 03:14 vioxx usunieto z rynku w USA juz ponad miesiac temu! I wiadomosc o tym w prasie pojawila sie NATYCHMIAST! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olza28@interia.pl Re: DZLACZEGO GW OPOZNILA TE WIQDOMOSC IP: *.117.126.222.jvl.wi.charter.com 29.12.04, 09:20 w stanach trabia o tym juz conajmniej od pazdziernika i wtedy tez wycofali vioxx moj maz bral vioxx wiec interesuje sie tematem, celebrex mu nie pomaga wiec dali mi bextre w tej chwili w usa wszystkie trzy leki sa pod wielkim znakiem zapytania i tak jak pisze gazeta adwokaci przescigaja sie by miec klientow by walczyc o odszkodowania jak to zwykle bywa ktos traci a ktos stara sie na tym zarobic pzdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buła Re: DZLACZEGO GW OPOZNILA TE WIQDOMOSC IP: *.chello.pl 29.12.04, 13:58 ty se jaja robisz, czy naprawdę uważasz GW za odpowiedzialną w sprawach dot. dopuszczania leków do obrotu/użytku i informowania o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrrozny Re: Ostrożnie z lekami przeciwbólowymi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.04, 01:51 no super, przeciez wsystkie leki sa szkodliwe w duzych ilosciach. nawet aspiryna czy witamina c. ba nawet jakby kto jadl tylko marchewke 5 razy dziennie przez rok to by pewnie umarl. zabronic sprzedazy marchewki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Ostrożnie z lekami przeciwbólowymi IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 02:49 Pleciesz bzdury mrrozny. Stosowalem je wszystkie, niech je szlag trafi. Po celebrex mialem za kazdym razem wrzody zoladka musialem robic gastroskopie i robic kuracje. Po voixx nic nie mialem bo po trzech tabletkach uslyszalem o nim w TV i wyrzucilem, jest jeszcze bextra tez ja pare dni temu oglosili wiec zaprzestalem. Ale ona najlepiej i najskuteczniej pomaga np. przy bolacym barku (tenis i plywanie) Nie moglem reka ruszyc i po zaaplikowaniu 6 pastylek po 20mg kazda po jednej dziennie bol minal. Po zazyciu po ok. 1 godz. ma sie uczucie jakby klatka piersiowa na wysokosci serca lekko rozszerzala sie w poprzek i jest niezbyt silny stan lekowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Ostrożnie z lekami przeciwbólowymi IP: 217.17.35.* 29.12.04, 09:10 Z artykułu wynika, że celeberex, jako lek "nowej generacji" jest wolny od takich skutków ubocznych wobec żołądka. Coś tu się zatem nie zgadza... Jakis rok temu trąbiono głosnie o zbawiennym działaniu leków przeciwzapalnych w zapobieganiu zawałom. Nawet zaczęto dodawac do kanonu: niskie ciśnienie, niski poziom cholesterolu, także likwidację procesów zapalnych. Jak to więc jest? Przeciwzapalne pomagają czy szkodzą sercu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O.N.A Re: Ostrożnie z lekami przeciwbólowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 19:08 Wrzody zoladka mowisz... A nie przyszlo tobie badz twojemu lekarzowi ( ktory wypisal recepte na Celebrex) do glowy , ze mozna chronic zoladek biorac np. Trilac?! Ja biore Celebrex 2x dziennie oraz Trilac 3 x dziennie i wszystko jest ok... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melania swiatowa prasa pisala o tym ponad misiac temu! IP: *.dc.dc.cox.net 29.12.04, 03:23 Vioxx zabija! Autor: Gość: melania IP: *.dc.dc.cox.net Data: 21.11.2004 00:44 + dodaj do ulubionych wątków -------------------------------------------------------------------------------- Czy w PL wycofano lek Vioxx firmy Merck?, ktory wg. szacunkow naukowaca z FDA spowodowal od 88 000 do 139 000 zawalow serca u Amerykanow, z czego 30 do 40% zakonczyla sie smiercia. www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A61157-2004Nov18.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: Ostrożnie z lekami przeciwbólowymi IP: *.client.comcast.net 29.12.04, 06:52 A co z paracetamolem? Od niedawna mieszkam w USA i gdy tylko moje dzieci zaczęły chorować, pierwsze co chciałam zrobić to kupić jakiś lek przeciwgorączkowy. Zapytałam o coś z paracetamolem, bo to zdaniem lekarzy w Polsce najlepsze tego typu leki dla dzieci i ku mojemu zaskoczeniu dowiedziałam się, że paracetamol wycofano w Stanach już jakieś 20 lat temu, ponieważ uznano jego uboczne negatywne działanie m.in. na szpik kostny. Nie jestem lekarzem i może coś pomieszałam, faktem jest jednak, że ten lek w Stanach uznany jest za szkodliwy a w Polsce jest lansowany przez wszystkich. Naprawdę chciałabym aby ktoś mi to w wytłumaczył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Ostrożnie z lekami przeciwbólowymi IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 09:15 jasne.. paracetamolu nie wycofano w USA. tylko, że w USA najczęściej używa sie nazwy acetaminofen, a nie paracetamol. a niby co zawiera Tylenol?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Ostrożnie z lekami przeciwbólowymi IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.04, 16:19 Gość portalu: MB napisał(a): > A co z paracetamolem? Od niedawna mieszkam w USA i gdy tylko moje dzieci > zaczęły chorować, pierwsze co chciałam zrobić to kupić jakiś lek > przeciwgorączkowy. Zapytałam o coś z paracetamolem, bo to zdaniem lekarzy w > Polsce najlepsze tego typu leki dla dzieci i ku mojemu zaskoczeniu dowiedziałam > > się, że paracetamol wycofano w Stanach już jakieś 20 lat temu, ponieważ uznano > jego uboczne negatywne działanie m.in. na szpik kostny. Nie jestem lekarzem i > może coś pomieszałam, faktem jest jednak, że ten lek w Stanach uznany jest za > szkodliwy a w Polsce jest lansowany przez wszystkich. Naprawdę chciałabym aby > ktoś mi to w wytłumaczył... **************************** Jakieś 10 lat temu paracetamol mógł być stosowany jedynie w szpitalach i tylko u małych dzieci jako że u starszych powodował nieodwracalne zmiany w wątrobie (u małych dzieci tkanka wątrobowa odbudowuje się). Tak stało w spisie leków - corocznym wydawnictwie opisującym leki dopuszczone do stosowania w Polsce. Po wejściu na nasz rynek agresywnych koncernów fartmaceutycznych - ostrzeżenie "ulotniło" się z owego rocznika. Stałe używanie leków na bazie paracetamolu nie uszkodzi żołądka (antyaspirynowy slogan reklamowy) ale skutecznie doprowadzi do marskości wątroby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Ostrożnie z lekami przeciwbólowymi IP: *.3web.net 29.12.04, 07:21 Byla? Przeciez one nadal sa w sprzedazy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glob HAARP i leki IP: *.dyn.iinet.net.au 29.12.04, 07:56 Ludzie nie chca wierzyc, ze wiekszosc chorob symuluje bron HAARP dotykajac swoimi falami ludzkiego czy zwierzecego ciala. Moze tym wywolywac bole i zaburzenia w pracy organizmu. Czlowiek tym dotkniety zaczyna sie leczyc. Lekarze przepisuja przerozne leki na jeszcze zdrowy organizm. Dopiero tymi lekami zatruwa sie organizm definitywnie. W pierwszym okresie czuje czlowiek zbawienny wplyw leku, bo HAARP przestaje dzialac, a lek nie zdazyl jeszcze zdewastowac organizmu. W pozniejszym okresie skutki sa oplakane. Wiekszosc lekarzy o tym wie i leczy jakies wymyslone przez HAARP wirusy majac od firm famaceutycznych dobre profity. Ludzie przestancie zazywac zagraniczne leki w Polsce !!!! Nie uzywajcie zadnych lekow bez podanego skladu i bez ulotki o przeciwwskazaniach. Po wiecej materialu o broni HAARP prosze pisac na adres: maryla@iinet.net.au Czytajcie tez artykul w gazecie nowaaurora.prv.pl/haarp.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: HAARP i leki IP: 217.17.35.* 29.12.04, 09:06 I pomyśleć, że wszystkie moje niepowodzenia były wynikiem HAARP, a ja nawet nie wiedziałem... Gratuluję wyobraźni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: HAARP i leki IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 29.12.04, 09:38 Paracetamol to jest w USA acetaminophen, albo nazwa firmowa Tylenol. Moze pomylilo ci sie z pyralginem albo z fenacetyna? Tylenol moze byc z dodatkami trzeba uwazac przy kupnie. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Paracetamol = bez problemu.Aspiryna chroni serce. IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 11:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starzec Re: HAARP i leki IP: 195.205.51.* 29.12.04, 11:53 przeczytałem polecany artykuł i prawie posikałem się ze śmiechu! żal mi tylko autora no i ciebie, Globie! jesteś pewnie fanem serialu "z archiwum X"? ja też lubię ten film, ale nie traktuję go jako prawdy objawionej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebel synowie Wałęsy i Ungiera są niewinni IP: *.chello.pl 29.12.04, 14:04 to wszystko sprawka HAARAP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: HAARP i leki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:11 znasz jakiś lek zarejestrowany na świeci bez przeciwskazań lub działań niepożądanych? farmakoterapia to wybór mniejszego zła, ale oczywiście racjonalna.W Polsce jeśli tylko coś sie dzieje od razu kupuje sie jakiś lek lub rząda sie od lekarza jego wypisania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tilk Re: HAARP i leki IP: *.czad.org 30.12.04, 00:29 Kobieto! HAARP to projekt badawczy mający na celu badanie własności i zachowania jonosfery. Projektem jest zainteresowany Departament Obrony Stanów Zjednoczonych, ale ze względu na potencjalne zastosowania w wywiadzie, a nie jakieś możliwości bojowe! Projekt ten jest ponadto całkowicie jawny. www.haarp.alaska.edu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: HAARP i leki IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 30.12.04, 10:41 przeczytałam artykuł o HAARP. Pani, która go napisała zapomniała pewnie napisać, jak została zdiagnozowana przez psychiatrę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chora Zamiana Celebrexu IP: 213.134.141.* 29.12.04, 12:16 Stosowałam Celebrex, ale teraz dostałam Dicloberl - skuteczność bardzo dobra a różnica w cenie ogromna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też chora Re: Zamiana Celebrexu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 00:10 Tylko, że dicloberl niszczy błonę śluzową żołądka i może być przyczyną wrzodów a Celebrex jak jeden z niewielu leków przeciwzapalnych n i e . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Ostrożnie z wnioskami IP: *.ifpan.edu.pl 29.12.04, 13:39 Moje informacje, z innych źródeł (ale też amerykańskich) są inne: konkretnie Vioxx zwiększa ryzyko zawału o 1%. Jest to zapewne na granicy wykrywalności przez testy, jakie ten specyfik musiał przejść swego czasu, aby zostać dopuszczonym do obrotu. A taka procedura w USA potrafi trwać do 10 lat! Wycofanie go teraz (dobrowolne!) przez producenta jest raczej sygnałem, że ma on w zanadrzu już coś nowszego - i, oczywiście droższego, czyli gwarantującego wyższy zysk. I po drugie: leki bez recepty występują w dawkach, z których nie wiadomo: śmiać się czy płakać? Np. szeroko reklamowany advil (bez recepty), to ibuprofen (na receptę) w dawce pomniejszonej 500 (!) razy. Kiedy czytam doniesienie naszpikowane zwrotami typu 'znacznie zwiększa ryzyko' i do tego podlane szokująco wielką liczbą zgonów - w domyśle, ale _tylko_ w domyśle - w związku z konkretnym lekiem, to wiem, że to czysta propaganda, czyli humbug. Albo, jak kto woli, cuda statystyki, ewidentnie naciąganej zresztą. I na koniec: 50 tabletek aspiryny jednorazowo gwarantuje zejście. I co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melania PRAWADA O LEKACH IP: *.dc.dc.cox.net 30.12.04, 01:57 Oficialne doniesienie rzadu USA podaje, ze vioxx i celebrex zwiekszaja ryzyko zawalow serca KILKATROTNIE, czyli o kilkaset %!!! To jest OGROMNE ryzyko. I pamietajcie, ze rzad USA siedzi w kieszeni big-farmy, wiec bardzo niechetnie oglasza takie fakty, ale tu juz nie udalo sie ich ukryc, bo na wlasne oczy widzieli te dane naukowcy i statystycy, ktorzy robili te badania. Zasada brania lekow jest prosta. ZAWSZE lepiej (jesli to mozliwe) brac leki generyczne, stare, ktore byly na rynku co najmniej 10 lat. Te leki sa najbezpieczniejsze. W ciagu paru lat po wprowadzeniu lekow na rynek, znaczny ich $% jest usuwany (ok. 30-40%), poniewaz okazuje sie, ze one truja i zabijaja ludzi. Niezalezne badania pokazaly (publikowane w prestizowym pismie medycznym NEJM), ze ok 80% badan klinicznych sponsorowanych przez korporacje jest falszowanych i naciaganych. ukrywa sie szczegolnie dane o toksycznosci lekow i naciaga dane dotyczace ich skutecznosci). FDA (amerykanska organizacja, ktora mi pilnowac bezpieczenstwa lekow), zostala slusznie oskarzona przez US Kongres o wspoludzial w falszowaniu wynikow badan klinicznych. Skutkiem tego ma byc powolanie niezaleznej organizacji, ktora bedzie stac w obronie pacjentow i bedzie monitorowac efektywosc i toksycznosc lekow na rynku. NIEPRAWDA jest, ze celebrex i vioxx mniej uszkadzaly sluzowke zoladka. Niezalezne badania pokazaly, ze one szkodza tak samo jak aspiryna i ibuprofen. Zreszta te dwa ostatnie stare leki sa najbezpieczniejsze jako srodki przeciwbolowe. Warto tez myslec o srodkach dzialajacych lokalnie i o akupunkturze, ktora jest naprawde skuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: PRAWADA O LEKACH IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 30.12.04, 08:14 >>ZAWSZE lepiej (jesli to mozliwe) brac leki generyczne, stare, ktore byly na rynku co najmniej 10 lat. << nie bylabym tego taka pewna. Taka np Pyralgina juz 20 lat temu conajmniej zostala wycofana z rynku Kanadyjskiego ze wzgledu na jej szkodliwosc, w Polsce jest dalej w uzyciu i ma sie dobrze. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: PRAWADA O LEKACH 04.01.05, 20:32 Melanio, twoj post to nie jest prawda o lekach, to twoj dosc jednostronny punkt widzenia oparty na tym co powiedza szukajacy poklasku politycy i napisza nie zawsze zorientowani w szczegolach dziennikarze. W swojej prawdzie przytaczasz tylko argumenty krytykow (tacy zawsze beda, ale czy od razu maja racje, to kwestia dosc dyskusyjna), a zapominasz o drugiej stronie medalu. Nie mowiac, ze niektore twoje argumenty sa po prostu nieprawda (np ze rzad USA w kieszeni firm farmaceutycznych, ze FDA falszuje dane, ze 80% badan klinicznych to oszustwo i manipulacja). Wiem, to z artykulu w NEJM, ale w tym samym pismie publikuje się tez te ‘’sfalszowane’’ dane z badan klinicznych. jak to mozliwe jesli sa nieprawdziwe. Dlaczego wiec im nie wierzyc, a wierzyc w artykul analityczny. Ja znam te sprawy zdrugiej strony i wiem, ze twoja PRAWDA to jednostronna manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scorpio Re: Ostrożnie z lekami przeciwbólowymi IP: *.um.bytom.pl / *.um.bytom.pl 31.12.04, 09:23 To samo się tyczy znanego leku na łagodny przerost prostaty oraz łysienie androgenowe czyli FINASTERYDU równierz firmy MERCK. Ostatnie badania donoszą iż powoduje raka prostaty. Odpowiedz Link Zgłoś