Gość: nana IP: *.net.autocom.pl 28.12.04, 19:08 Szokujaca cena ariceptu!To skandal dla cywilizowanego spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marcin Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.jgora.dialog.net.pl 29.12.04, 08:51 Minirin skreślony. No to mogę się położyć do łóżka i czekać na śmierć z powodu odwodnienia ... Gratuluję. Nie stać mnie bulić po 91 zeta co 10 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 12:18 a może Adiuretin zamiast Minirinu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.12.04, 21:11 Adiuretyna ??? A skąd ją wziąć, skoro nie jest produkowana / w aptekach nie ma od dwóch lat ??? Mówimy o kroplach do nosa, prawda ??? Sorki, elle, ale coś mi się wydaje że z myślą o adiuretynie rządowi jajogłowi skreślili Minirin. TYLKO ŻADEN GŁĄB NIE SPRAWDZIŁ, ŻE ADIURETYNY JUŻ NIE MA !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blondynka3 Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 06.01.05, 18:18 jest jeszcze Minirin aerozol ,ten jest refundowany ,skreślono tylko tabletki z listy, więc nie martw się !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skodasów Ktoś musi odejść IP: *.org 18.02.05, 18:57 Masz racje niby jest ale w aptekach go nie ma (chyba że gdzieś w Polsce jest dostępny to dajcie znać gdzie). A i mała poprawka ten 0,2 nie kosztuje już jak tu piszą 149zł tylko 180zł Jak został wycofany to już narzucili złodziejską marże. _--------------------------------_ Poprzeklinał bym tu trochę ale powstrzymuję się. Nieraz mam wrażenie że polska to jeden wielki złodziejski kraj. Teraz tak mówią że musimy zrównać ceny z unią tylko zapominają o zrównaniu pensji Wiecie że we Włoszech Minimum zarabiają 3000zł Włoch . a ceny w sklepach wielce nie odbiegają od naszych (wiadomo ekskluzywne rzeczy to kosztują ) a za mieszkania własnościowe nie ma czynszu czemu bo jest własnościowe(oni nie mogą zrozumieć dlaczego my płacimy) Bo u nas za wszystko się płaci. A polska szkoda gadać zarabiasz 1000zł co niektórzy by tyle chcieli zarobić bo u nas minimum to z 600zł no 700zł. Kup sobie buty 150zł z przeceny adidaski opłać mieszkanie opłać bilety miejskie bo do pracy dojechać trza. W przypadku 600zł już głodówa 0 .W wersji 1000 jeszcze pojesz z rodzinkom. Buty,czynsz,bilety,jedzonko ale wypas. Odpowiedz Link Zgłoś
joka57 Re: Ktoś musi odejść 02.08.05, 00:43 Nie martw sie .Polska to nie jedyny zlodziejski kraj. Ja mieszkam w USA i uwierz mi takiego zlodziejstwa nie widzialam nigdzie. Zarabiam 1400 $ miesiecznie ,nie mam ubezpieczenia i za moje lekarstwo musialabym placic 1200$ miesiecznie. Co ty na to? Oczywiscie nie kupuje go ,bo mnie nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tessg Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 04.02.05, 00:13 To juz za ogromna przewała.I my mamy tych bezmóżgowców trzymać do jesieni, co żeruja na chorych ludziach i rencistach i emerytach.To takim sposobem szukaja pieniędzy .Boze widzisz i nie grzmisz na nich .Może wreszcie naród polski cos wymysli aby z nimi skończyć bo juz sie zyć nie da w tym kraju złodziei barbarzyńców .Co kożna zrobic za nędzne grosze w tej pieprzonej podobno UNI,przepraszam ale krew mnie zalewa i nic nikt mnie moze poradzić a oni robia z nami co chcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arsiw Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 02:15 Z tego co ja wiem, adiuretinu już nie ma od ponad 2 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian40 Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.one.pl / 213.199.201.* 05.02.05, 21:39 Co wziąść na katar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 08:58 to zastąp Aricept Yasnalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berłowski LUDZIE NIE UDZIELAJCIE PORAD TYLKO PROTESTUJCIE IP: *.chello.pl 29.12.04, 14:14 Od udzielania porad są lekarze. Tu trzeba PROTESTOWAĆ PRZECIWKO NIESAMOWITEMU ZDZIERSTWU. Aricept /refundowany/ kosztował od 101 zł do 108 zł zależnie od apteki. Teraz ma kosztować 258,78 zł. A więc PODWYŻKA ok. 150 %. Dotyka to ludzi starych - nieuleczalnie chorych na chorobę ALZHEIMERA i ich umęczonych opiekunów. Dotyka również cierpiących na inne ciężkie choroby. I PRZECIWKO TAKIM PRAKTYKOM PAŃSTWA MUSIMY PROTESTOWAĆ. Teraz tu w internecie a jak będzie trzeba to wziąć chorych na wózki i zebrać się pod Sejmem lub Ministerstwem Zdrowia. Tylko co ci nieudacznicy potrafią nam pomóc ? PROTESTUJMY - niech koncerny farmaceutyczne również obniżą swoje zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowany Re: LUDZIE NIE UDZIELAJCIE PORAD TYLKO PROTESTUJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 15:12 Popieram wszystkich skazanych na MINIRIN i pozostałych dotkniętych podwyższką cen. Zadawanie trudnych pytań to też forma protestu. Ciekawe co poniżej zamieszczone sławy maja do powiedzenia. Zapraszam panie i panów doktorów na forum, jest okazja uprzedzić internautów zanim zaczną dzwonić. Na pewno znajdzie się wielu pacjentów leczących się u niżej wymienionych. Życzę owocnej najbliższej wizyty.A oto lista o której wspomniałem na początku. Konsultantem krajowym z ramienia Ministerstwa Zdrowia w dziedzinie endokrynologii był: Prof. dr hab. Janusz Nauman Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Endokrynologii AM ul. Banacha 1 a 02-097 Warszawa tel/fax. 0-22 659-75-62 fax. 822-35-13 e-mail: janu@amwaw.edu.pl natomiast konsultantami wojewódzkimi byli: 1. Lubuskie - dr hab.Piotr KROKOWICZ - Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Endokrynologicznej Poznań tel. (0-61) 869-12-75, fax 869-16-84,kom.601-729-044. 2. Wielkopolskie - Prof. dr hab. n. med. Michał DREWS - AM Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Endokrynologicznej Poznań, tel. (0-61)869-12-75, fax 867-16-84 3. Kujawsko-Pomorskie - dr n. med. Zofia RUPRECHT - Kat. i Klin. Endokrynologii i Diabetologii AM SP Szpital Kliniczny Bydgoszcz, tel. (0-52)585-42-44, kom.502 091 131. 4. Zachodnio – Pomorskie - dr hab. n. med. Liliana MAKOWSKA Klinika Endokrynologii, Nadciśnienia Tętniczego i Chorób Przemiany Materii PAM, Szczecin tel. (0-91)454-14-68, fax454-19-16 5. Dolnośląskie - prof. dr hab. Andrzej MILEWICZ Katedra i Klinika Endokrynologii i Diabetologii AM Wrocław, tel. (0-71)784-25-45, fax 784-09-57, kom. 501-131-024 6. Kujawsko – Pomorskie - dr hab. med. Roman JUNIK Kat. i Klinika Endokrynologii i Diabetologii AM SP Szpital Kliniczny Bydgoszcz, tel. (0-52)585-40-20. 7. Lubelskie - prof. dr hab. n. med. Andrzej NOWAKOWSKI Katedra i Klinika Endokrynologii AM Lublin, tel. (0-81)742-56-36. 8. Lubuskie - prof. dr hab. Jerzy SOWIŃSKI Katedra i Klinika Endokrynologii AM Poznań, tel(0-61). 869 11 00,fax 867-55-14. 9. Łódzkie - prof. Andrzej LEWIŃSKI - Klinika Endokrynologii Łódź, tel.(0-42)271-17-15, fax 271-13-43. 10. Małopolskie - Prof. dr hab. med. Zbigniew SZYBIŃSKI - Klinika Endokrynologii CM UJ Kraków, tel. (0-12)421-39-25,fax 421-40-54. 11.Mazowieckie-dr hab. med. Ewa BAR- ANDZIAK-Samodzielny Publiczny Centralny Szpital Kliniczny Klinika Endokrynologii AM Warszawa, tel.(0- 22)823-64-11,fax 659-75-62 12.Opolskie - Lek. Elżbieta ŁOMNA-BOGDANOV – Szpital Wojewódzki Opole. 13.Podkarpackie - prof. dr hab. med. Marek GRZY - Szpital Wojewódzki Nr 2 Rzeszów, tel. (0-17)866-40-00. 14.Podlaskie - dr hab. Małgorzata ZELACHOWSKA Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny AM Klinika Endokrynologii Białystok, tel. (0-85) 746-86-07, fax 744-76-11. 15.Pomorskie - Dr med. Krzysztof SWORCZAK Klinika Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Zaburzeń Homeostazy Gdańsk, tel. (0-58)349-39-06. 16.Śląskie - prof. dr hab. med. Barbara JARZĄB - Centrum Onkologii – Instytut im. M. Curie Skło. –Zakład Medycyny Nuklearnej i Endokrynologii Gliwice, tel. (0-32)278-86-66. 17. Świętokrzyskie - lek. med. Aldona KOWALSKA - Świętokrzyskie Centrum Onkologii Kielce, tel. (0-41)367-43-11, fax 345-68-82. 18. Warmińsko - Mazurskie - dr n. ed. Irina KOWALSKA - PSK Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Białystok, tel. (0-85)746-82-39. 19.Wielkopolskie - prof. dr hab. Jerzy SOWIŃSKI - AM Katedra i Klinika Endokrynologii i Przemiany Materii Poznań, tel.(0-61) 869--55-14, fax 869-16-82. 20.Zachodnio – Pomorskie - dr hab. Barbara KRZYŻANOWSKA-ŚWINIARSKA - Klinika Endokrynologii, Nadciśnienia Tętniczego i Chorób Przemiany Materii Szczecin, tel.(0-91)454-14- 68, fax454-19-16. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isa Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:53 a niby czym zastąpić Efectin?No jaki on ma odpowiednik?????O takim samym składzie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 10:09 jak wiele nowoczesnych leków- efectin nie ma dokładnego odpowiednika. płacz i płać lub poszukaj czegoś zupełnie inngeo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora100 Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.crowley.pl 29.12.04, 10:27 Łatwo mówić jak po długich poszukiwaniach w końcu znalazło się lek który pomaga. Już niedługo na liście zostaną tylko najtańsze, najstarsze i najmniej skuteczne leki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 10:36 > Już niedługo na liście zostaną tylko najtańsze, najstarsze i najmniej skuteczne > leki. tak. od dobrych kilku lat na listy leków refundowanych nie wszedł żaden nowoczesny lek. a jeśli już były jakieś zmiany, to gł. polegające na wyrzucaniu z list droższych pozycji. nooo, może stwierdzenie, że refundowane są tylko mało skuteczne leki jest nie do końca prawdą- większość jest najskuteczniejszych z danej grupy i o stosunkowo umiarkowanej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 21:26 odnośnie Efectinu: -Efectin w postaciach ER(przedłuzone dziąłanie) nadal jest refundowany -producent Efectinu i tak się już stopniowo wycofywał z naszegorynku ze "zwykłymi" efectinami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora100 Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.crowley.pl 30.12.04, 08:07 Jesteś pewna? Bo podana cena dotyczy właśnie postaci ER. Trochę ta lista jest niejasna. Czy * oznacza że będzie refundacja tylko na choroby przewlekłe? Bo z tego co wiem to obecnie Efectin jest refundowany tylko w przypadku chorób przewlekłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rura Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 16:20 Effectin nigdzie na świecie nie należy do leków I rzutu, czy tez o dobrze udokumentowanej skuteczności (chociażby taka Fluoksetyna jest lepiej przebadana i kosztuje kilka złotych. Effectin jest natomiast wycofywany z powodu działań ubocznych (gł. u dzieci)w niektórych krajach. Lek jest w Polsce popularny bo firma duzo kasy daje na promocję - (póki jeszcze mają patent i brak jest generyków) - za 10 - 15 lat kiedy zniknie patent i będą generyki będzie uważany za lek stary i nieskuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 30.12.04, 20:57 > Bo podana cena dotyczy właśnie postaci ER. Trochę ta lista jest > niejasna. Na liście jest wyszczególniony wyłącznie Efectin "zwykły", nie ER. > Czy * oznacza że będzie refundacja tylko na choroby przewlekłe? Tak. : Bo z > tego co wiem to obecnie Efectin jest refundowany tylko w przypadku chorób > przewlekłych. Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sivy Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.gorzow.mm.pl 11.01.05, 21:54 Łykam ja pingwin neoral.Jestwm 6 lat po przeszcepie nerki.Palant który ustala liste leków refundowanych albo jest nieukiem(1 z matematyki) albo potencjalmym zabujcą.W pierwszym wypadku wystarcz porównać cenę średni około 12 dialiż w miesiącu z wartością refydnacji,a w drugim po odżucie potencjalny pacjent odjeżdża w krainę wiecznych łowów( to drugie jest tańsze-zus wydaje tylko na pogrzeb-można w ministerstwie dostać nagrodę za jednak oszczdnosci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rencista Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:55 Chorzy nie mając pieniędzy na życie a co dopiero na leki będą zmuszeni umierać powoli z czego będzie się cieszył Hausner no i ZUS a DZIURA BUDŻETOWA będzie załatana i wtedy reszta narodu będzie żyła w dostatku i bez jakiegokolwiek zadłużenia. ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liu Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: 80.51.32.* 29.12.04, 12:09 co z nutramigenem????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez zmian Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 23:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joy Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:50 Jak można żyć w takim kraju. Czy urzednicy w tym kraju naprawde myślą. Cyklosporyna, ktora bierze tysiace osob po przeszczepie zostaje skreślona z listy refundwanych. Naprawde jestem zdesperowany. Miesieczny zapas Cyklosporyny kosztowal mnie ok 6 zł a teraz ponad 200zł. Zeby moc kupic Cyklosporyne bede musial zrezygnowac ze studiow. A ile osob po przeszczepie wogole nie bedzie stac na taki wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:40 Ja tez biorę cyklosporynę i to na dwa schorzenia za jednym zamachem. Lek ten biorą tez osoby z RZS a jest ich nie mniej niz tych z przeszczepem. Są tylko dwa leki (za niekosmiczną cenę)modyfikujące agresywną postać RZS (chemia i cyklosporyna). Będe musiala zrezygnowac z cyklosporyny i brac znowu chemie(bo chemią sie leczy nie tylko raka ale i stawy).Ciekawe jak bede uczęszcz.. na studia żygając itp non stop po chemii....Ale taki urzędas nie zrozumie dopóki go nie dopadnie. Zycze im zeby sobie przez 1 rok pobrali taka chemię (RZS-owcy do konca zycia muszą brac takie leki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 21:28 ja bym się o sandimmun neoral nie martwiła aż tak strasznie: przez ostatni rok i tak jegoprogucent stosował obniżoną cenę (dlatego można go było kupować za 3,20), więc pewnie i po nowym roku utrzyma obniżoną cene. jeśli nie, to są inne cyklosporyny na ryczałt, np. Equoral Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 18:57 To co dziewczyny???!!!Trzeba sobie poszukać starego kombatanta i sie z nim "hajtnąć" bo oni i chyba ich rodziny maja za darmo leki refundowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.icpnet.pl 29.12.04, 22:49 Boze moj a co w zamian Aredii ???? Czy jest inny tanszy odpowiednik ? Prosze o pomoc !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 22:52 np. Pamifos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Genkon Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 00:32 Jestem po przeszczepie nerki. Sandimmun neoral jest lekiem, który muszę brać aby żyć. Przy tych cenach (a jest to tylko jeden z wielu leków, jakie muszę brać) przyjdzie mi chyba zdechnąć. Chciałbym szczerze, aby pomysłodawcy tych nawych "oszczędności" kosztem chorych zdechli przede mną i szczerze im tego życzę. Życzę tym sukinsynom wszystkiego najgorszego w tym i przyszłym życiu. Żeby icz trafił szlag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Genkon Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 00:52 Jak człowiek, którt jest poważnie i przewlekle chory może żyć w tym kraju i z nadzieją patrzeć w przyszłość? Czy jest to możliwe w kraju, w którym władza tylko patrzy jak tu mu dokopać, a to paskudne złodziejstwo jeszcze śmie nazywać oszczędnością? Znowu "zaoszczędzi" na tych, co i tak ledwo żyją! Skoro takie postępowanie nazywa się oszczędnością, to znaczy, że według polskich władz pieniądze wydane na leczenie chorych to pieniądze wyrzucone w błoto! Taką władzę to ja mam tam, gdzie ona mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 16:37 A na wyborach do sejmu byli?Widzialy gały kogo wybierały do rządu!Oczywiscie mowię to do ogólu ludnosci a nie do przedmówcy. Tez musze zrec Neoral do konca zycia + jeszcze pare innych lekow ktore znalazly sie na tej liscie drozejących specyfikow. Niby jest jakis inny lek z cyklosporyna. Ale przeciez skoro lekarz Neoral wypisuje a nie tanszy substytut to znaczy ze Neoral lepszy jest i bezpieczniejszy. Wkurza mnie jak sugerujecie inne tansze leki zastepujące te, co wlasnie podrozaly. Nie chce polykac tanioch radzieckiej czy polskiej produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.04, 23:22 Ponad 150% podwyzka ceny na Aricept traci nieco dawnymi i sprawdzonymi praktykami z wykorzystaniem eutanazji.GRATULUJE!!!!!!!! Stary=chory=potencjalna skora=interes dla...? Mam 46 lat. Jestem profesorem. Mam chora na Alzheimera tesciowa.Wiem co to. Jesli niedouczone palanty z wykupionymi dyplomami (TAK!!!) beda dalej ustalac zasady refundacji (=przydzialu czyli umozliwienia przezycia) lekow - GRATULUJE!!!! NAM WSZYSTKIM, COSMY TAKOWYCH SWEGO CZASU WYBRALI A TERAZ PRETENSJE MAMY. Tylko do kogo????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:35 To ja własnie przypomniałam w poprzednim poście ze wydziały gały co wybierałay. Ja na tych niewyedukowanych oszustow nie głosowałam.Ale miliony tak.I przez nich teraz cierpie bo mi odmowili refundacji leku i teraz tylko wozek inw i studia papa. To chyba powinnam podziękować temu motłochowi co głosował na te gęby czerwone a nie Dyrektorowi NFZ za to że bez leku tez bede niewyedukowanym motłochem tylko że na wózku i z kośćmi na wierzchu w wieku 22 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Z opinii eksperta. IP: *.75.63.210.ostrow63.ptc.pl 31.12.04, 17:14 Zmartwię Cię, ale w opinii osób zajmujących się farmakologią samo pojawienie się donepezilu na liście leków refundowanych jest nieporozumieniem gdyż ani nie przedłuża on życia, ani nie ma jednoznacznych ocen co do jego skuteczności. Wpis tego preparatu na listę był zapewne efektem lobbingu i, niewykluczone - "posmarowania". A publiczne finanse wpuszczono w ten sposób w kanał. Vide artykuł w ostatnim "Pulsie Medycyny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurka ... IP: *.laczpol.net.pl 31.12.04, 21:09 Czy elle występuje tu po to żeby pokazać, ze zna odpowiedniki? Wystarczy spojrzec do "Wykazu Leków Refundowanych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irys Re: ... IP: 213.17.228.* 01.01.05, 12:21 a nie wpadło ci do głowy, że nie każdy zainteresowany ma do niego dostęp??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.zetosa.com.pl 01.01.05, 15:45 ciekawa jestem co zrobiliby poslowie i inni ludzie tego pokroju materialnego gdyby zachorowali np. na chorobe wrzodowa dwunastnicy i majac czworo dzieci uczeszczajacych do szkoly rachunki do zaplacenia za gaz wode swiatlo czynsz scieki smieci czy wtedy kupiliby klacid za 89 czy 116zl majac na uwadze tez to ze trzeba miec jeszcze pieniadze na zycie czyli codzienne wydatki ludzie czy wy sie liczycie z najubozszymi otuz nie patrzycie ktora kieszen pierwsza napchac sobie lapowka i brudnymi pieniedzmi ze swoich lewych interesow pomyslcie o tym bo was tez to kiedys moze spotkac PAN BOG NIE RYCHLIWY ALE SPRAWIEDLIWY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wegejazz leki dla diabetyków IP: *.238.102.53.adsl.inetia.pl 02.01.05, 11:28 Szkoda, że dla nas diabetyków nic się zmieniło na lepsze.. Pytanie dlacego na liście nadal nie ma insuliny Novorapid i Lantus? Novorapid od kilku lat walczy o wpisanie na listę niestety przyszło nam żyć w nienormalnym kraju. Bo po co ułatwiać życie i do tego tańszym kosztem, jak lepiej jest wydać na szpital dla cukrzyka (operacja oczu, dializy i wiele innych powikłań). Dlaczego myślenie polskiego rządu jest tak krótkowzroczne, no tak aby do wyborów a potem jakoś to będzie.. szkoda słów.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slodzik Re: leki dla diabetyków IP: *.icpnet.pl 03.01.05, 16:44 Jestem diabetykiem od 27 lat.Od poczatku,musze brac insuliny zagraniczne/na polskie jestem uczulona/.Poprzednio,leki na cukrzce i jej powiklania,byly w ryczalcie.Teraz za humalog mamy placic 27zl,za humulin N prawie 8zl. A gdzie pozostale leki? Moze Rzad nasz,lepiej by wyszedl,gdyby na usmiercil? Pewnie porcja trucizny by byla tansza!! A, ile pieniedzy by odzyskali? Szkoda,ze rent tak nie podnosza!!Moze Panowie w Rzadzie by zrezygnowali ze swoich diet,ktore tak ochocza sobie przyznaja.I,moze tak NFZ,by obnizyl swoje pensje?? Dziwne,ze jak zwykle latanie dziur w finansach rzadowych spada na biednych rencistow i emerytow!!Skad NFZ bierze pieniadze na swoje ciagle rozbudowujace sie biura??Na szpitale i pensje personelu szpitalnego nie maja,no bo skad?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: leki dla diabetyków IP: 212.14.50.* 07.02.05, 16:04 Cukrzyca jest chorobą, w której w zasadzie leczy sie powikłania (które zresztą sprowadzają pacjenta z tego świata). Wysokooczyszczona insulina, która jest bardzo droga, pozwala na odsuniecie lub unikniecie tych powikłań - co jest istota leczenia. Niestety przy tak krótkowzrocznym myśleniu NFZ-u tj. obniżeniu poziomu refundacji (podniesieniu ostatecznej ceny insuliny), gro pacjentów "przerzuci" się na niestety tańszą mniej oczyszczoną lub np. polską (niesprawdzoną) insulinę. Skutki takiego "przejścia" odczuje w ciągu kilku następnych lat całe społeczeństwo (leczenie powikłań jest kosztowne). Nie widzi tego jednak nasz "ukochany" NFZ dla którego liczy się tylko sucha statystyka: www.mp.pl/kurier/?aid=25553 gdzie na pierwszym miejscu w liście leków pochłaniających największe sumy w refundacji z budżetu jest właśnie insulina. Proponuję wysłać decydentów na przymusowe badania okulistyczne (poza kolejnością !!!) aby zaradzić ich krótkowzroczności bo chyba zapomnieli, że cukrzyca jest chorobą społeczną a liczba chorych przekracza 10% obywateli !!! Jeżeli 56% ("polityczni poprawnie") naszego społeczeństwa popiera politykę NFZ- u to życzę powodzenia, każdego ta choroba może dotknąć a wtedy na myślenie będzie za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yachoo Nt. Cardury XL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:51 Dlaczego na liście leków bez odpowiedników nie ma Cardury XL? Przecież ten lek nie ma zamiennika ze względu na sposób uwalniania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Nt. Cardury XL IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 03.01.05, 17:09 Bo to jest lista leków, które stały sie pełnopłatne a nie mają refundowanych odpowiedzników. A Cardura XL jest refundowana. Zniżkę straciła tylko Cardura 4mg o normalnym uwalnianiu, która ma duzo odpowiedników ze zniżką(apo-doxan,doxanorm,doxar, doxaratio, kamiren, prostatic, zoxon). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rencistka Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 18:36 Pomysłodawcom życzę wysokiej renty w kwocie 470 zł i przewlekłych chorób leczonych lekami z listy leków nierefundowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.238.73.216.adsl.inetia.pl 04.01.05, 08:51 To skandal. W Polsce sankcjonuje się złodziejstwo. Wynalezienie leku to 20-30 lat i nie wiadomo czy inwestycja się zwróci a u nas wprowadzaja odpowiedniki po ok. 5 latach. To jest przyczyna dlaczego sprzedają swoje leki drożej niż zagranicą bo wiedzą że tu ich okradają!!! Brak stabilnej polotyki refundacyjnej + piractwo. Przecież w cenie leku jest również "składaka" na przyszłe leki... Zapłacimy za to my i nasz e dzieci - bo bedzimy się leczyć starociami za kilka lat gdy reszta świata będzie miała zupełnie nowe technologie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Skandal IP: *.238.73.216.adsl.inetia.pl 04.01.05, 08:51 To skandal. W Polsce sankcjonuje się złodziejstwo. Wynalezienie leku to 20-30 lat i nie wiadomo czy inwestycja się zwróci a u nas wprowadzaja odpowiedniki po ok. 5 latach. To jest przyczyna dlaczego sprzedają swoje leki drożej niż zagranicą bo wiedzą że tu ich okradają!!! Brak stabilnej polotyki refundacyjnej + piractwo. Przecież w cenie leku jest również "składaka" na przyszłe leki... Zapłacimy za to my i nasz e dzieci - bo bedzimy się leczyć starociami za kilka lat gdy reszta świata będzie miała zupełnie nowe technologie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grazyna125@interia Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: 212.160.108.* 09.01.05, 12:50 Proszę zadać sobie trochę trudu i policzyć ile pieniędzy wydaje na maści chory na łuszczycę, który ma zajęte około 70% powierzchni ciała, jest mężczyzną posiadającym 185 cm wzrostu, 30 lat i perspektywę zarabiania przede wszystkim na leki - najprawdopodobniej do końca życia. Ktoś, kto wykluczył ŁUSZCZUCĘ z listy chorób przewlekłych jest bardzo wielkim i bezdusznym IGNORANTEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodi Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.icpnet.pl 20.01.05, 20:26 nie rozumiem dlaczego leki na padaczke sa tak drogie!!na miesiac zuzywam jedno opakowanie ktore kosztuje 40 zl!pomnozcie to razy 12!! tak-wychodzi 480 zl na rok!!!przeciez to jest straszne!!! niech ciesza sie ci ktorzy sa zdrowi!! zycze tym co ukladaja liste lekow refundowanych-choroby na ktora nie beda miec refundowanych lekow!!!wtedy moze zrozumieja nas-chorych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shadow Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 16:52 Lek, który kosztował 6,40 teraz kosztuje 43,08!!! Zażywałem go regularnie. Nie ma odpowiednika na liście leków zastępczych, a moja dolegliwość jest przewlekła a na dodatek mam niecałe 400 PLN renty!!! To jest świństwo, które nam zafundował Narodowy Fundusz Zdrowia!!! Chora Kasa czy jak jej tam. Tylko położyć się i umrzeć. Może właśnie w taki sposób trzeba wykończyć rencistów i emerytów!!! Gratulacje za pomysł - jeszcze parę leków ściągnijcie z list a pozbędziecie się tych upierdliwców no nie? Czy w ten sposób myślą lekarze? Czy jest to humanitarne? Czy z takim zachowaniem się państwa wobec osób chorych i ubogich powinniśmy się pogodzić? NIE!!! To jest polityka wyniszczająca naród. Brak jest słów aby to co się stało 01.01.2005 r. nazwać, bo jak by się nazwało po imieniu post zostałby wykasowany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shadow Heminevrin, 100 kaps. za 43,08 zł !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 16:42 Lek, który kosztował 6,40 teraz kosztuje 43,08!!! Zażywałem go regularnie. Nie ma odpowiednika na liście leków zastępczych, a moja dolegliwość jest przewlekła a na dodatek mam niecałe 400 PLN renty!!! To jest świństwo, które nam zafundował Narodowy Fundusz Zdrowia!!! Chora Kasa czy jak jej tam. Tylko położyć się i umrzeć. Może właśnie w taki sposób trzeba wykończyć rencistów i emerytów!!! Gratulacje za pomysł - jeszcze parę leków ściągnijcie z list a pozbędziecie się tych upierdliwców no nie? Czy w ten sposób myślą lekarze? Czy jest to humanitarne? Czy z takim zachowaniem się państwa wobec osób chorych i ubogich powinniśmy się pogodzić? NIE!!! To jest polityka wyniszczająca naród. Brak jest słów aby to co się stało 01.01.2005 r. nazwać, bo jak by się nazwało po imieniu post zostałby wykasowany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: 213.241.34.* 23.03.05, 10:43 Minirin w tabletkach wraca na listę leków refundowanych od 1 kwietnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 21:34 Ludzie sami sie wykanczamy! Brak mi SLOW Plakac sie hcce i tyle! Skad brac na te leki :(((( Za PRL bylo lepiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 03.05.05, 13:15 Podajcie prosze namiary, gdzie mozna zobaczyc część 2 tej listy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: 213.241.34.* 03.05.05, 13:51 jest już nieaktualna Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkiemigdaly Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 19.07.05, 08:13 Własnie dostałam skierowanie na kolonoskopie oniemiałam wykupujac lek przeczyszczajacy za kwotę 47,00 nie majacy zresztą polskiego tańszego odpowiednika> biorac pod uwage ze badanie to jest dość popularne przyznam ze niezły z tego zysk! Zastanawiam sie wiec kto za ile i kogo skorumpował. Odpowiedz Link Zgłoś