Dodaj do ulubionych

Lista leków refundowanych 2005, część 1

IP: *.net.autocom.pl 28.12.04, 19:08
Szokujaca cena ariceptu!To skandal dla cywilizowanego spoleczenstwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.jgora.dialog.net.pl 29.12.04, 08:51
      Minirin skreślony. No to mogę się położyć do łóżka i czekać na śmierć z powodu
      odwodnienia ... Gratuluję. Nie stać mnie bulić po 91 zeta co 10 dni.
      • Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 12:18
        a może Adiuretin zamiast Minirinu?
        • Gość: Marcin Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.12.04, 21:11
          Adiuretyna ??? A skąd ją wziąć, skoro nie jest produkowana / w aptekach nie ma
          od dwóch lat ??? Mówimy o kroplach do nosa, prawda ???
          Sorki, elle, ale coś mi się wydaje że z myślą o adiuretynie rządowi jajogłowi
          skreślili Minirin. TYLKO ŻADEN GŁĄB NIE SPRAWDZIŁ, ŻE ADIURETYNY JUŻ NIE MA !!!!
          • blondynka3 Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 06.01.05, 18:18
            jest jeszcze Minirin aerozol ,ten jest refundowany ,skreślono tylko tabletki z
            listy, więc nie martw się !!!
            • Gość: skodasów Ktoś musi odejść IP: *.org 18.02.05, 18:57
              Masz racje niby jest ale w aptekach go nie ma (chyba że gdzieś w Polsce jest
              dostępny to dajcie znać gdzie).
              A i mała poprawka ten 0,2 nie kosztuje już jak tu piszą 149zł tylko 180zł
              Jak został wycofany to już narzucili złodziejską marże.
              _--------------------------------_
              Poprzeklinał bym tu trochę ale powstrzymuję się.
              Nieraz mam wrażenie że polska to jeden wielki złodziejski kraj.
              Teraz tak mówią że musimy zrównać ceny z unią tylko zapominają o zrównaniu pensji
              Wiecie że we Włoszech Minimum zarabiają 3000zł Włoch . a ceny w sklepach wielce
              nie odbiegają od naszych (wiadomo ekskluzywne rzeczy to kosztują ) a za
              mieszkania własnościowe nie ma czynszu czemu bo jest własnościowe(oni nie mogą
              zrozumieć dlaczego my płacimy) Bo u nas za wszystko się płaci.
              A polska szkoda gadać zarabiasz 1000zł co niektórzy by tyle chcieli zarobić bo u
              nas minimum to z 600zł no 700zł. Kup sobie buty 150zł z przeceny adidaski opłać
              mieszkanie opłać bilety miejskie bo do pracy dojechać trza. W przypadku 600zł
              już głodówa 0 .W wersji 1000 jeszcze pojesz z rodzinkom.
              Buty,czynsz,bilety,jedzonko ale wypas.

• joka57 Re: Ktoś musi odejść 02.08.05, 00:43
                Nie martw sie .Polska to nie jedyny zlodziejski kraj.
                Ja mieszkam w USA i uwierz mi takiego zlodziejstwa nie widzialam nigdzie.
                Zarabiam 1400 $ miesiecznie ,nie mam ubezpieczenia i za moje lekarstwo
                musialabym placic 1200$ miesiecznie.
                Co ty na to?
                Oczywiscie nie kupuje go ,bo mnie nie stac.
          • Gość: tessg Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 04.02.05, 00:13
            To juz za ogromna przewała.I my mamy tych bezmóżgowców trzymać do jesieni, co
            żeruja na chorych ludziach i rencistach i emerytach.To takim sposobem szukaja
            pieniędzy .Boze widzisz i nie grzmisz na nich .Może wreszcie naród polski cos
            wymysli aby z nimi skończyć bo juz sie zyć nie da w tym kraju złodziei
            barbarzyńców .Co kożna zrobic za nędzne grosze w tej pieprzonej podobno
            UNI,przepraszam ale krew mnie zalewa i nic nikt mnie moze poradzić a oni robia
            z nami co chcą
        • Gość: arsiw Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 02:15
          Z tego co ja wiem, adiuretinu już nie ma od ponad 2 lat
      • Gość: damian40 Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.one.pl / 213.199.201.* 05.02.05, 21:39
        Co wziąść na katar
    • Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 08:58
      to zastąp Aricept Yasnalem.
      • Gość: berłowski LUDZIE NIE UDZIELAJCIE PORAD TYLKO PROTESTUJCIE IP: *.chello.pl 29.12.04, 14:14
        Od udzielania porad są lekarze. Tu trzeba PROTESTOWAĆ PRZECIWKO NIESAMOWITEMU
        ZDZIERSTWU. Aricept /refundowany/ kosztował od 101 zł do 108 zł zależnie od
        apteki. Teraz ma kosztować 258,78 zł. A więc PODWYŻKA ok. 150 %. Dotyka to ludzi
        starych - nieuleczalnie chorych na chorobę ALZHEIMERA i ich umęczonych
        opiekunów. Dotyka również cierpiących na inne ciężkie choroby.
        I PRZECIWKO TAKIM PRAKTYKOM PAŃSTWA MUSIMY PROTESTOWAĆ. Teraz tu w internecie a
        jak będzie trzeba to wziąć chorych na wózki i zebrać się pod Sejmem lub
        Ministerstwem Zdrowia. Tylko co ci nieudacznicy potrafią nam pomóc ?
        PROTESTUJMY - niech koncerny farmaceutyczne również obniżą swoje zyski.
        • Gość: zbulwersowany Re: LUDZIE NIE UDZIELAJCIE PORAD TYLKO PROTESTUJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 15:12
          Popieram wszystkich skazanych na MINIRIN i pozostałych dotkniętych podwyższką
          cen. Zadawanie trudnych pytań to też forma protestu. Ciekawe co poniżej
          zamieszczone sławy maja do powiedzenia. Zapraszam panie i panów doktorów na
          forum, jest okazja uprzedzić internautów zanim zaczną dzwonić. Na pewno
          znajdzie się wielu pacjentów leczących się u niżej wymienionych. Życzę owocnej
          najbliższej wizyty.A oto lista o której wspomniałem na początku.
          Konsultantem krajowym z ramienia Ministerstwa Zdrowia w dziedzinie
          endokrynologii był:
          Prof. dr hab. Janusz Nauman
          Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Endokrynologii AM
          ul. Banacha 1 a
          02-097 Warszawa
          tel/fax. 0-22 659-75-62
          fax. 822-35-13
          e-mail: janu@amwaw.edu.pl
          natomiast konsultantami wojewódzkimi byli:
          1. Lubuskie - dr hab.Piotr KROKOWICZ - Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej,
          Gastroenterologicznej i Endokrynologicznej Poznań tel. (0-61) 869-12-75, fax
          869-16-84,kom.601-729-044. 2. Wielkopolskie - Prof. dr hab. n. med.
          Michał DREWS - AM Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i
          Endokrynologicznej Poznań, tel. (0-61)869-12-75, fax 867-16-84 3.
          Kujawsko-Pomorskie - dr n. med. Zofia RUPRECHT - Kat. i Klin. Endokrynologii i
          Diabetologii AM SP Szpital Kliniczny Bydgoszcz, tel. (0-52)585-42-44, kom.502
          091 131. 4. Zachodnio – Pomorskie - dr hab. n. med. Liliana MAKOWSKA
          Klinika Endokrynologii, Nadciśnienia Tętniczego i Chorób Przemiany Materii PAM,
          Szczecin tel. (0-91)454-14-68, fax454-19-16 5. Dolnośląskie - prof. dr hab.
          Andrzej MILEWICZ Katedra i Klinika Endokrynologii i Diabetologii AM Wrocław,
          tel. (0-71)784-25-45, fax 784-09-57, kom. 501-131-024 6. Kujawsko –
          Pomorskie - dr hab. med. Roman JUNIK Kat. i Klinika Endokrynologii i
          Diabetologii AM SP Szpital Kliniczny Bydgoszcz, tel. (0-52)585-40-20. 7.
          Lubelskie - prof. dr hab. n. med. Andrzej NOWAKOWSKI Katedra i Klinika
          Endokrynologii AM Lublin, tel. (0-81)742-56-36. 8. Lubuskie - prof. dr hab.
          Jerzy SOWIŃSKI Katedra i Klinika Endokrynologii AM Poznań, tel(0-61). 869 11
          00,fax 867-55-14. 9. Łódzkie - prof. Andrzej LEWIŃSKI - Klinika
          Endokrynologii Łódź, tel.(0-42)271-17-15, fax 271-13-43. 10. Małopolskie -
          Prof. dr hab. med. Zbigniew SZYBIŃSKI - Klinika Endokrynologii CM UJ Kraków,
          tel. (0-12)421-39-25,fax 421-40-54. 11.Mazowieckie-dr hab. med. Ewa BAR-
          ANDZIAK-Samodzielny Publiczny Centralny Szpital Kliniczny Klinika
          Endokrynologii AM Warszawa, tel.(0- 22)823-64-11,fax 659-75-62
          12.Opolskie - Lek. Elżbieta ŁOMNA-BOGDANOV – Szpital Wojewódzki Opole.
          13.Podkarpackie - prof. dr hab. med. Marek GRZY - Szpital Wojewódzki Nr 2
          Rzeszów, tel. (0-17)866-40-00. 14.Podlaskie - dr hab. Małgorzata ZELACHOWSKA
          Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny AM Klinika Endokrynologii Białystok,
          tel. (0-85) 746-86-07, fax 744-76-11. 15.Pomorskie - Dr med. Krzysztof
          SWORCZAK Klinika Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Zaburzeń Homeostazy
          Gdańsk, tel. (0-58)349-39-06. 16.Śląskie - prof. dr hab. med. Barbara
          JARZĄB - Centrum Onkologii – Instytut im. M. Curie Skło. –Zakład Medycyny
          Nuklearnej i Endokrynologii Gliwice, tel. (0-32)278-86-66.
          17. Świętokrzyskie - lek. med. Aldona KOWALSKA - Świętokrzyskie Centrum
          Onkologii Kielce, tel. (0-41)367-43-11, fax 345-68-82. 18. Warmińsko -
          Mazurskie - dr n. ed. Irina KOWALSKA - PSK Klinika Endokrynologii, Diabetologii
          i Chorób Wewnętrznych Białystok, tel. (0-85)746-82-39. 19.Wielkopolskie -
          prof. dr hab. Jerzy SOWIŃSKI - AM Katedra i Klinika Endokrynologii i Przemiany
          Materii Poznań, tel.(0-61) 869--55-14, fax 869-16-82. 20.Zachodnio –
          Pomorskie - dr hab. Barbara KRZYŻANOWSKA-ŚWINIARSKA - Klinika Endokrynologii,
          Nadciśnienia Tętniczego i Chorób Przemiany Materii Szczecin, tel.(0-91)454-14-
          68, fax454-19-16.
    • Gość: isa Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:53
      a niby czym zastąpić Efectin?No jaki on ma odpowiednik?????O takim samym
      składzie????
      • Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 10:09
        jak wiele nowoczesnych leków- efectin nie ma dokładnego odpowiednika.
        płacz i płać lub poszukaj czegoś zupełnie inngeo.
        • Gość: dora100 Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.crowley.pl 29.12.04, 10:27
          Łatwo mówić jak po długich poszukiwaniach w końcu znalazło się lek który pomaga.
          Już niedługo na liście zostaną tylko najtańsze, najstarsze i najmniej skuteczne
          leki.
          • Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 10:36
            > Już niedługo na liście zostaną tylko najtańsze, najstarsze i najmniej
            skuteczne
            > leki.

tak.
            od dobrych kilku lat na listy leków refundowanych nie wszedł żaden nowoczesny
            lek.
            a jeśli już były jakieś zmiany, to gł. polegające na wyrzucaniu z list
            droższych pozycji.
            nooo, może stwierdzenie, że refundowane są tylko mało skuteczne leki jest nie
            do końca prawdą- większość jest najskuteczniejszych z danej grupy i o
            stosunkowo umiarkowanej cenie.
          • Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 21:26
            odnośnie Efectinu:
            -Efectin w postaciach ER(przedłuzone dziąłanie) nadal jest refundowany
            -producent Efectinu i tak się już stopniowo wycofywał z naszegorynku
            ze "zwykłymi" efectinami
            • Gość: dora100 Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.crowley.pl 30.12.04, 08:07
              Jesteś pewna? Bo podana cena dotyczy właśnie postaci ER. Trochę ta lista jest
              niejasna. Czy * oznacza że będzie refundacja tylko na choroby przewlekłe? Bo z
              tego co wiem to obecnie Efectin jest refundowany tylko w przypadku chorób
              przewlekłych.
              • Gość: rura Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 16:20
                Effectin nigdzie na świecie nie należy do leków I rzutu, czy tez o dobrze
                udokumentowanej skuteczności (chociażby taka Fluoksetyna jest lepiej przebadana
                i kosztuje kilka złotych. Effectin jest natomiast wycofywany z powodu działań
                ubocznych (gł. u dzieci)w niektórych krajach. Lek jest w Polsce popularny bo
                firma duzo kasy daje na promocję - (póki jeszcze mają patent i brak jest
                generyków) - za 10 - 15 lat kiedy zniknie patent i będą generyki będzie uważany
                za lek stary i nieskuteczny.
              • Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 30.12.04, 20:57
                > Bo podana cena dotyczy właśnie postaci ER. Trochę ta lista jest
                > niejasna.
                Na liście jest wyszczególniony wyłącznie Efectin "zwykły", nie ER.
                > Czy * oznacza że będzie refundacja tylko na choroby przewlekłe?
                Tak.
                : Bo z
                > tego co wiem to obecnie Efectin jest refundowany tylko w przypadku chorób
                > przewlekłych.
                Tak.
      • Gość: sivy Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.gorzow.mm.pl 11.01.05, 21:54
        Łykam ja pingwin neoral.Jestwm 6 lat po przeszcepie nerki.Palant który ustala
        liste leków refundowanych albo jest nieukiem(1 z matematyki) albo potencjalmym
        zabujcą.W pierwszym wypadku wystarcz porównać cenę średni około 12 dialiż w
        miesiącu z wartością refydnacji,a w drugim po odżucie potencjalny pacjent
        odjeżdża w krainę wiecznych łowów( to drugie jest tańsze-zus wydaje tylko na
        pogrzeb-można w ministerstwie dostać nagrodę za jednak oszczdnosci)
    • Gość: Rencista Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:55
      Chorzy nie mając pieniędzy na życie a co dopiero na leki będą zmuszeni umierać
      powoli z czego będzie się cieszył Hausner no i ZUS a DZIURA BUDŻETOWA będzie
      załatana i wtedy reszta narodu będzie żyła w dostatku i bez jakiegokolwiek
      zadłużenia. ha ha ha.
    • Gość: liu Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: 80.51.32.* 29.12.04, 12:09
      co z nutramigenem?????????
      • Gość: bez zmian Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 23:18
    • Gość: Joy Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:50
      Jak można żyć w takim kraju. Czy urzednicy w tym kraju naprawde myślą.
      Cyklosporyna, ktora bierze tysiace osob po przeszczepie zostaje skreślona z
      listy refundwanych. Naprawde jestem zdesperowany. Miesieczny zapas Cyklosporyny
      kosztowal mnie ok 6 zł a teraz ponad 200zł. Zeby moc kupic Cyklosporyne bede
      musial zrezygnowac ze studiow. A ile osob po przeszczepie wogole nie bedzie
      stac na taki wydatek.
      • Gość: aga Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:40
        Ja tez biorę cyklosporynę i to na dwa schorzenia za jednym zamachem. Lek ten
        biorą tez osoby z RZS a jest ich nie mniej niz tych z przeszczepem. Są tylko
        dwa leki (za niekosmiczną cenę)modyfikujące agresywną postać RZS (chemia i
        cyklosporyna). Będe musiala zrezygnowac z cyklosporyny i brac znowu chemie(bo
        chemią sie leczy nie tylko raka ale i stawy).Ciekawe jak bede uczęszcz.. na
        studia żygając itp non stop po chemii....Ale taki urzędas nie zrozumie dopóki
        go nie dopadnie. Zycze im zeby sobie przez 1 rok pobrali taka chemię (RZS-owcy
        do konca zycia muszą brac takie leki).
        • Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 21:28
          ja bym się o sandimmun neoral nie martwiła aż tak strasznie: przez ostatni rok
          i tak jegoprogucent stosował obniżoną cenę (dlatego można go było kupować za
          3,20), więc pewnie i po nowym roku utrzyma obniżoną cene. jeśli nie, to są inne
          cyklosporyny na ryczałt, np. Equoral
    • Gość: ala Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 18:57
      To co dziewczyny???!!!Trzeba sobie poszukać starego kombatanta i sie z
      nim "hajtnąć" bo oni i chyba ich rodziny maja za darmo leki refundowane.
      • Gość: gosc Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.icpnet.pl 29.12.04, 22:49
        Boze moj a co w zamian Aredii ????
        Czy jest inny tanszy odpowiednik ?
        Prosze o pomoc !!!!!
        • Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.12.04, 22:52
          np. Pamifos
    • Gość: Genkon Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 00:32
      Jestem po przeszczepie nerki. Sandimmun neoral jest lekiem, który muszę brać
      aby żyć. Przy tych cenach (a jest to tylko jeden z wielu leków, jakie muszę
      brać) przyjdzie mi chyba zdechnąć. Chciałbym szczerze, aby pomysłodawcy tych
      nawych "oszczędności" kosztem chorych zdechli przede mną i szczerze im tego
      życzę. Życzę tym sukinsynom wszystkiego najgorszego w tym i przyszłym życiu.
      Żeby icz trafił szlag.
    • Gość: Genkon Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 00:52
      Jak człowiek, którt jest poważnie i przewlekle chory może żyć w tym kraju i z
      nadzieją patrzeć w przyszłość? Czy jest to możliwe w kraju, w którym władza
      tylko patrzy jak tu mu dokopać, a to paskudne złodziejstwo jeszcze śmie nazywać
      oszczędnością? Znowu "zaoszczędzi" na tych, co i tak ledwo żyją! Skoro takie
      postępowanie nazywa się oszczędnością, to znaczy, że według polskich władz
      pieniądze wydane na leczenie chorych to pieniądze wyrzucone w błoto! Taką
      władzę to ja mam tam, gdzie ona mnie!
      • Gość: aga Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 16:37
        A na wyborach do sejmu byli?Widzialy gały kogo wybierały do rządu!Oczywiscie
        mowię to do ogólu ludnosci a nie do przedmówcy.
        Tez musze zrec Neoral do konca zycia + jeszcze pare innych lekow ktore znalazly
        sie na tej liscie drozejących specyfikow. Niby jest jakis inny lek z
        cyklosporyna. Ale przeciez skoro lekarz Neoral wypisuje a nie tanszy substytut
        to znaczy ze Neoral lepszy jest i bezpieczniejszy. Wkurza mnie jak sugerujecie
        inne tansze leki zastepujące te, co wlasnie podrozaly. Nie chce polykac tanioch
        radzieckiej czy polskiej produkcji.
    • Gość: Marian Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.04, 23:22
      Ponad 150% podwyzka ceny na Aricept traci nieco dawnymi i sprawdzonymi
      praktykami z wykorzystaniem eutanazji.GRATULUJE!!!!!!!! Stary=chory=potencjalna
      skora=interes dla...? Mam 46 lat. Jestem profesorem. Mam chora na Alzheimera
      tesciowa.Wiem co to. Jesli niedouczone palanty z wykupionymi dyplomami (TAK!!!)
      beda dalej ustalac zasady refundacji (=przydzialu czyli umozliwienia przezycia)
      lekow - GRATULUJE!!!! NAM WSZYSTKIM, COSMY TAKOWYCH SWEGO CZASU WYBRALI A TERAZ
      PRETENSJE MAMY. Tylko do kogo?????
      • Gość: aga Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:35
        To ja własnie przypomniałam w poprzednim poście ze wydziały gały co wybierałay.
        Ja na tych niewyedukowanych oszustow nie głosowałam.Ale miliony tak.I przez
        nich teraz cierpie bo mi odmowili refundacji leku i teraz tylko wozek inw i
        studia papa. To chyba powinnam podziękować temu motłochowi co głosował na te
        gęby czerwone a nie Dyrektorowi NFZ za to że bez leku tez bede niewyedukowanym
        motłochem tylko że na wózku i z kośćmi na wierzchu w wieku 22 lat.
    • Gość: Marian Z opinii eksperta. IP: *.75.63.210.ostrow63.ptc.pl 31.12.04, 17:14
      Zmartwię Cię, ale w opinii osób zajmujących się farmakologią samo pojawienie
      się donepezilu na liście leków refundowanych jest nieporozumieniem gdyż ani nie
      przedłuża on życia, ani nie ma jednoznacznych ocen co do jego skuteczności.
      Wpis tego preparatu na listę był zapewne efektem lobbingu i, niewykluczone -
      "posmarowania". A publiczne finanse wpuszczono w ten sposób w kanał.

Vide artykuł w ostatnim "Pulsie Medycyny"
      • Gość: Rurka ... IP: *.laczpol.net.pl 31.12.04, 21:09
        Czy elle występuje tu po to żeby pokazać, ze zna odpowiedniki? Wystarczy
        spojrzec do "Wykazu Leków Refundowanych".
        • Gość: irys Re: ... IP: 213.17.228.* 01.01.05, 12:21
          a nie wpadło ci do głowy, że nie każdy zainteresowany ma do niego dostęp???
    • Gość: mala Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.zetosa.com.pl 01.01.05, 15:45
      ciekawa jestem co zrobiliby poslowie i inni ludzie tego pokroju materialnego
      gdyby zachorowali np. na chorobe wrzodowa dwunastnicy i majac czworo dzieci
      uczeszczajacych do szkoly rachunki do zaplacenia za gaz wode swiatlo czynsz
      scieki smieci czy wtedy kupiliby klacid za 89 czy 116zl majac na uwadze tez to
      ze trzeba miec jeszcze pieniadze na zycie czyli codzienne wydatki ludzie czy wy
      sie liczycie z najubozszymi otuz nie patrzycie ktora kieszen pierwsza napchac
      sobie lapowka i brudnymi pieniedzmi ze swoich lewych interesow pomyslcie o tym
      bo was tez to kiedys moze spotkac PAN BOG NIE RYCHLIWY ALE SPRAWIEDLIWY
    • Gość: wegejazz leki dla diabetyków IP: *.238.102.53.adsl.inetia.pl 02.01.05, 11:28
      Szkoda, że dla nas diabetyków nic się zmieniło na lepsze.. Pytanie dlacego na
      liście nadal nie ma insuliny Novorapid i Lantus? Novorapid od kilku lat walczy
      o wpisanie na listę niestety przyszło nam żyć w nienormalnym kraju. Bo po co
      ułatwiać życie i do tego tańszym kosztem, jak lepiej jest wydać na szpital dla
      cukrzyka (operacja oczu, dializy i wiele innych powikłań). Dlaczego myślenie
      polskiego rządu jest tak krótkowzroczne, no tak aby do wyborów a potem jakoś to
      będzie.. szkoda słów..
      • Gość: slodzik Re: leki dla diabetyków IP: *.icpnet.pl 03.01.05, 16:44
        Jestem diabetykiem od 27 lat.Od poczatku,musze brac insuliny zagraniczne/na
        polskie jestem uczulona/.Poprzednio,leki na cukrzce i jej powiklania,byly w
        ryczalcie.Teraz za humalog mamy placic 27zl,za humulin N prawie 8zl. A gdzie
        pozostale leki? Moze Rzad nasz,lepiej by wyszedl,gdyby na usmiercil? Pewnie
        porcja trucizny by byla tansza!! A, ile pieniedzy by odzyskali? Szkoda,ze rent
        tak nie podnosza!!Moze Panowie w Rzadzie by zrezygnowali ze swoich diet,ktore
        tak ochocza sobie przyznaja.I,moze tak NFZ,by obnizyl swoje pensje?? Dziwne,ze
        jak zwykle latanie dziur w finansach rzadowych spada na biednych rencistow i
        emerytow!!Skad NFZ bierze pieniadze na swoje ciagle rozbudowujace sie biura??Na
        szpitale i pensje personelu szpitalnego nie maja,no bo skad??
      • Gość: bolek Re: leki dla diabetyków IP: 212.14.50.* 07.02.05, 16:04
        Cukrzyca jest chorobą, w której w zasadzie leczy sie powikłania (które zresztą
        sprowadzają pacjenta z tego świata). Wysokooczyszczona insulina, która jest
        bardzo droga, pozwala na odsuniecie lub unikniecie tych powikłań - co jest
        istota leczenia. Niestety przy tak krótkowzrocznym myśleniu NFZ-u tj. obniżeniu
        poziomu refundacji (podniesieniu ostatecznej ceny insuliny), gro
        pacjentów "przerzuci" się na niestety tańszą mniej oczyszczoną lub np. polską
        (niesprawdzoną) insulinę. Skutki takiego "przejścia" odczuje w ciągu kilku
        następnych lat całe społeczeństwo (leczenie powikłań jest kosztowne). Nie widzi
        tego jednak nasz "ukochany" NFZ dla którego liczy się tylko sucha statystyka:
        www.mp.pl/kurier/?aid=25553 gdzie na pierwszym miejscu w liście leków
        pochłaniających największe sumy w refundacji z budżetu jest właśnie insulina.
        Proponuję wysłać decydentów na przymusowe badania okulistyczne (poza
        kolejnością !!!) aby zaradzić ich krótkowzroczności bo chyba zapomnieli, że
        cukrzyca jest chorobą społeczną a liczba chorych przekracza 10% obywateli !!!
        Jeżeli 56% ("polityczni poprawnie") naszego społeczeństwa popiera politykę NFZ-
        u to życzę powodzenia, każdego ta choroba może dotknąć a wtedy na myślenie
        będzie za późno.
    • Gość: Yachoo Nt. Cardury XL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:51
      Dlaczego na liście leków bez odpowiedników nie ma Cardury XL? Przecież ten lek
      nie ma zamiennika ze względu na sposób uwalniania.
      • Gość: elle Re: Nt. Cardury XL IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 03.01.05, 17:09
        Bo to jest lista leków, które stały sie pełnopłatne a nie mają refundowanych
        odpowiedzników.
        A Cardura XL jest refundowana.
        Zniżkę straciła tylko Cardura 4mg o normalnym uwalnianiu, która ma duzo
        odpowiedników ze zniżką(apo-doxan,doxanorm,doxar, doxaratio, kamiren,
        prostatic, zoxon).
    • Gość: Rencistka Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 18:36
      Pomysłodawcom życzę wysokiej renty w kwocie 470 zł i przewlekłych chorób
      leczonych lekami z listy leków nierefundowanych.
    • Gość: Garfield Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.238.73.216.adsl.inetia.pl 04.01.05, 08:51
      To skandal. W Polsce sankcjonuje się złodziejstwo. Wynalezienie leku to 20-30
      lat i nie wiadomo czy inwestycja się zwróci a u nas wprowadzaja odpowiedniki po
      ok. 5 latach. To jest przyczyna dlaczego sprzedają swoje leki drożej niż
      zagranicą bo wiedzą że tu ich okradają!!! Brak stabilnej polotyki refundacyjnej
      + piractwo.

Przecież w cenie leku jest również "składaka" na przyszłe leki...

Zapłacimy za to my i nasz e dzieci - bo bedzimy się leczyć starociami za kilka
      lat gdy reszta świata będzie miała zupełnie nowe technologie...
    • Gość: Garfield Skandal IP: *.238.73.216.adsl.inetia.pl 04.01.05, 08:51
      To skandal. W Polsce sankcjonuje się złodziejstwo. Wynalezienie leku to 20-30
      lat i nie wiadomo czy inwestycja się zwróci a u nas wprowadzaja odpowiedniki po
      ok. 5 latach. To jest przyczyna dlaczego sprzedają swoje leki drożej niż
      zagranicą bo wiedzą że tu ich okradają!!! Brak stabilnej polotyki refundacyjnej
      + piractwo.

Przecież w cenie leku jest również "składaka" na przyszłe leki...

Zapłacimy za to my i nasz e dzieci - bo bedzimy się leczyć starociami za kilka
      lat gdy reszta świata będzie miała zupełnie nowe technologie...
    • Gość: Grazyna125@interia Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: 212.160.108.* 09.01.05, 12:50
      Proszę zadać sobie trochę trudu i policzyć ile pieniędzy wydaje na maści chory
      na łuszczycę, który ma zajęte około 70% powierzchni ciała, jest mężczyzną
      posiadającym 185 cm wzrostu, 30 lat i perspektywę zarabiania przede wszystkim
      na leki - najprawdopodobniej do końca życia.

Ktoś, kto wykluczył ŁUSZCZUCĘ z listy chorób przewlekłych jest bardzo wielkim
      i bezdusznym IGNORANTEM.
    • Gość: dodi Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.icpnet.pl 20.01.05, 20:26
      nie rozumiem dlaczego leki na padaczke sa tak drogie!!na miesiac zuzywam jedno
      opakowanie ktore kosztuje 40 zl!pomnozcie to razy 12!! tak-wychodzi 480 zl na
      rok!!!przeciez to jest straszne!!! niech ciesza sie ci ktorzy sa zdrowi!!
      zycze tym co ukladaja liste lekow refundowanych-choroby na ktora nie beda miec
      refundowanych lekow!!!wtedy moze zrozumieja nas-chorych!!!
      • Gość: Shadow Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 16:52
        Lek, który kosztował 6,40 teraz kosztuje 43,08!!! Zażywałem go regularnie. Nie
        ma odpowiednika na liście leków zastępczych, a moja dolegliwość jest przewlekła
        a na dodatek mam niecałe 400 PLN renty!!!
        To jest świństwo, które nam zafundował Narodowy Fundusz Zdrowia!!! Chora Kasa
        czy jak jej tam. Tylko położyć się i umrzeć.
        Może właśnie w taki sposób trzeba wykończyć rencistów i emerytów!!! Gratulacje
        za pomysł - jeszcze parę leków ściągnijcie z list a pozbędziecie się tych
        upierdliwców no nie? Czy w ten sposób myślą lekarze? Czy jest to humanitarne?
        Czy z takim zachowaniem się państwa wobec osób chorych i ubogich powinniśmy się
        pogodzić? NIE!!! To jest polityka wyniszczająca naród. Brak jest słów aby to co
        się stało 01.01.2005 r. nazwać, bo jak by się nazwało po imieniu post zostałby
        wykasowany!!!
    • Gość: Shadow Heminevrin, 100 kaps. za 43,08 zł !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 16:42
      Lek, który kosztował 6,40 teraz kosztuje 43,08!!! Zażywałem go regularnie. Nie
      ma odpowiednika na liście leków zastępczych, a moja dolegliwość jest przewlekła
      a na dodatek mam niecałe 400 PLN renty!!!
      To jest świństwo, które nam zafundował Narodowy Fundusz Zdrowia!!! Chora Kasa
      czy jak jej tam. Tylko położyć się i umrzeć.
      Może właśnie w taki sposób trzeba wykończyć rencistów i emerytów!!! Gratulacje
      za pomysł - jeszcze parę leków ściągnijcie z list a pozbędziecie się tych
      upierdliwców no nie? Czy w ten sposób myślą lekarze? Czy jest to humanitarne?
      Czy z takim zachowaniem się państwa wobec osób chorych i ubogich powinniśmy się
      pogodzić? NIE!!! To jest polityka wyniszczająca naród. Brak jest słów aby to co
      się stało 01.01.2005 r. nazwać, bo jak by się nazwało po imieniu post zostałby
      wykasowany!!!
    • Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: 213.241.34.* 23.03.05, 10:43
      Minirin w tabletkach wraca na listę leków refundowanych od 1 kwietnia
    • Gość: Pawel Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 21:34
      Ludzie sami sie wykanczamy! Brak mi SLOW Plakac sie hcce i tyle! Skad brac na
      te leki :(((( Za PRL bylo lepiej!!!
      • Gość: Marta Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 03.05.05, 13:15
        Podajcie prosze namiary, gdzie mozna zobaczyc część 2 tej listy.
        • Gość: elle Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 IP: 213.241.34.* 03.05.05, 13:51
          jest już nieaktualna
    • gorzkiemigdaly Re: Lista leków refundowanych 2005, część 1 19.07.05, 08:13
      Własnie dostałam skierowanie na kolonoskopie oniemiałam wykupujac lek
      przeczyszczajacy za kwotę 47,00 nie majacy zresztą polskiego tańszego
      odpowiednika> biorac pod uwage ze badanie to jest dość popularne przyznam ze
      niezły z tego zysk! Zastanawiam sie wiec kto za ile i kogo skorumpował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka