Dodaj do ulubionych

Nootropil - Doki, co ty na to?

07.01.05, 20:09
W Polsce od Lat na neurologii, internie i wszędzie tam gdzie mają do
czynienia z udarami czy zaburzeniem krążenia mózgowego podaje się pacjentom
Nootropil (Piracetam).
Obecnie w żadnych znanych mi zaleceniach międzynarodowych nie podaje się
Nootropilu jako leku który należałoby podawac w trakcie czy po udarze.
Czy w Belgii - kraju gdzie wynaleziono Nootropil - jest tak samo? Czy są
jakieś kraje prócz Polski gdzie Nootropil dorównuje popularnością? ( W USA do
tej pory jest chyba niezarejestrowany)
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.51-136-217.adsl.skynet.be 07.01.05, 22:15
      Piracetam to takie drogie placebo, moim skromnym zdaniem. Nie znam w okolicy
      nikogo (procz lekarzy domowych, a i to rzadko), kto by to przepisywal. Podobno
      pomaga na kaca.
      • Gość: natasza Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.motor.taninet.pl 08.01.05, 10:43
        Moja teściowa bierze to toanami wręcz.
        Twierdzi, że gdy nie bierze, traci pamięć.
        • Gość: Doki Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.5-200-80.adsl.skynet.be 08.01.05, 17:53
          Gość portalu: natasza napisał(a):

> Moja teściowa bierze to toanami wręcz.
          > Twierdzi, że gdy nie bierze, traci pamięć.

Wydaje jej sie, ze skoro pamieta, ze ma zjesc Nootropil, to pamieta tez wszystko
          inne. :-)
          • Gość: Papużka Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.net.pl 08.01.05, 17:55
            Dobre:)))
            • Gość: mag Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:01
              Moja babcia bieze nootropil właśnie przy udarach mózgu. Juz dwukotnie stan był
              ciężki a jest ok. Tylko aby zadziałał szybko musi być podany dozylnie w postaci
              kroplówki. w syropie i tabletkach wolniej działa.
              • Gość: Doki Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.5-200-80.adsl.skynet.be 08.01.05, 18:11
                Uwazasz, ze skoro stan babci poprawil sie PO kroplowce, to znaczy, ze poprawil
                sie DZIEKI kroplowce? To czesty blad logiczny.
                • Gość: mag Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:26
                  Uważam ,że dzięki kroplówce(sam nootropil i woda fizjologiczna), inne leki nie
                  były podawane. Za nim została podana ta kroplówka, z dnia na dzień stan był
                  coraz gorszy. Wszystkie objawy jakie wcześniej występowały, wskazywały na udar
                  mózgu.
                  • Gość: Doki Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.5-200-80.adsl.skynet.be 08.01.05, 19:08
                    Gość portalu: mag napisał(a):

> Uważam ,że dzięki kroplówce(sam nootropil i woda fizjologiczna), inne leki nie
                    > były podawane. Za nim została podana ta kroplówka, z dnia na dzień stan był
                    > coraz gorszy. Wszystkie objawy jakie wcześniej występowały, wskazywały na udar
                    > mózgu.

A nie przyszlo Ci do glowy, ze udary maja to do siebie, ze po ok 5 dniach same
                    zaczynaja sie poprawiac? Nie potrzeba zadnych interwencji, wystarczy pielegnacja.
    • Gość: magda Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.pl / *.3vnet.pl 08.01.05, 18:42
      Osoby ktore wyrazaja negatywne opinie na temat dzialania neotropilu nie maja
      racji.Ja mam 47 l i dzieki temu leku funkcjonuje.Uwazam ze osoba ktora nie
      bierze i nie ma pojecia jak pomaga nie powinna wogole zabierac glosu.Nie tylko
      starsze osoby biora ale rowniez male dzieci i dzieci ktore maja problem z
      pamiecia i koncentracja i chodza do szkoly.Lekarze do ktorych chodzilam
      [laryngolog internista] szpikowali mnie tabletkami i twierdzili ze to
      zaburzenia na tle nerwowym ,ale gdy sama prywatnie zrobilam sobie przeplywy
      tetnic szyjnych okazalo sie ze mam niedotlenienia .Potem byl rezonans i dopiero
      zalamywanie rak ze mam juz powazne powiklania neurologiczne. Moj problem byl
      taki ze mialam silne zawroty glowy zaburzenia pamieci zaburzenia mowy , brak
      koncentracji i zeby nie moja upartosc moze bylabym juz w jakims zakladzie
      psychiatrycznym.Awiec nie wyrazajcie pochopnie opini.
      • Gość: Doki Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.5-200-80.adsl.skynet.be 08.01.05, 19:11
        Gość portalu: magda napisał(a):

> Osoby ktore wyrazaja negatywne opinie na temat dzialania neotropilu nie maja
        > racji.Ja mam 47 l i dzieki temu leku funkcjonuje.

Sorry, nic nie moge na to poradzic. Piracetam nie dziala i potwierdzaja to
        badania. Funkcjonusjesz nie dzieki piracetamowi, tylko dzieki temu, ze sama sie
        pozbieralas.

Ricci S, Celani MG, Cantisani AT, Righetti E. Piracetam for acute ischaemic
        stroke. Cochrane Database Syst Rev. 2002;(4):CD000419.

Stroke Service, USL 2, Via Guerra 17, 06127 Perugia, Italy. istitaly@unipg.it

BACKGROUND: Piracetam has neuroprotective and antithrombotic effects which may
        help to reduce death and disability in people with acute stroke. OBJECTIVES: The
        objective of this review was to assess the effects of piracetam in acute
        presumed ischaemic stroke. SEARCH STRATEGY: We searched the Cochrane Stroke
        Review Group Trials Register (last searched April 2001). In addition we searched
        the Cochrane Controlled Trials Register (Cochrane Library 2001, issue 2),
        MEDLINE (1966-April 2001), EMBASE (1980-April 2001), and ISI Science Citation
        Index (1981- April 2001). We also handsearched 15 journals and contacted the
        manufacturer to identify further published and unpublished studies. SELECTION
        CRITERIA: Randomised trials comparing piracetam with control, with at least
        mortality reported and entry to the trial within approximately 48 hours of
        stroke onset. DATA COLLECTION AND ANALYSIS: Two reviewers extracted data and
        assessed trial quality and this was checked by the other two reviewers. Study
        authors were contacted for missing information. MAIN RESULTS: Three trials
        involving 1002 people were included, with one trial contributing 93% of the
        data. Participants' ages ranged from 40 to 85, and both sexes were equally
        represented. Piracetam was associated with a statistically non significant
        increase in death at one month (approximately 31% increase, 95% confidence
        interval 81% increase to 5% reduction). This trend was no longer apparent in the
        large trial after correction for imbalance in stroke severity. Limited data
        showed no difference between the treatment and control groups for functional
        outcome, dependency or proportion of patients dead or dependent. Adverse effects
        were not reported. REVIEWER'S CONCLUSIONS: There is some suggestion (but no
        statistically significant result) of an unfavourable effect of piracetam on
        early death, but this may have been caused by baseline differences in stroke
        severity in the trials. There is not enough evidence to assess the effect of
        piracetam on dependency.

WNIOSEK MOJ: Nootropil to kosztowne placebo! Lepiej kupic sobie butelke dobrego
        czerwonego wina.
        • Gość: MAGDA Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: *.3vnet.pl 08.01.05, 20:37
          nie bede z toba polemizowac ale jezeli cos przesylasz to przesylaj w jezyku
          oczystym aha ja mieszkam w Polsce i obce mi sa opinie na temattego leku ale jak
          jestes w temacie to sa zamienniki duzo tansze nie wiedziales o tym? Awina nie
          pijam i byloby ostatnia rzecza zebym na jakikolwiek trunek wydala kase.Jestes
          zdrowy o by jak najdluzej
        • Gość: Anselm Re: Nootropil - Doki, co ty na to? IP: 212.106.170.* 09.01.05, 00:20
          PLacebo. bravo i jeszcze raz .Autentycznie się cieszę z twojej wypowiedzi .TU
          Admin powinien wastawić odp emoticcon.Sam przeżyłem kurację N... po
          przypadkowym udarze czaszki Kolega puscił mi 4,5 kg cegły na głowę nie
          chronioną kaskiem Jeszcze żyję i potrafię rozumować.Chwała Najwyższemu, że mamy
          DOKI i ARTUR może i innych na forum .Z najwyższym uznaniem Anselm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka