09.01.05, 18:34
Zastanawiam się nad tym dlaczego jak coś zjem mój brzuch robi się
automatycznie jak balon i ledwo oddycham.Jest wielki juz od samej góry i
wyglądam jak w 9 miesiącu ciąży! czemu? dzieje się tak nawet jak zjem 3 suche
chrupki z pomidorem. Najczęściej puchnie od pod wieczór, mimo że nie jem nic
rozpychającego żołądek.prosze o porade, co stanowczo powinnam wykluczyc z
diety.
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: brzuch 21.01.05, 18:23
      Znam takie przypadki. Zazwyczaj problem dotyczy dysfunkcji układu enzymatycznego
      przewodu pokarmowego lub zaburzeń składu flory bakteryjnej jelit. Pierwszy krok
      to zdiagnozowanie problemu - lekarz gastrolog. Dopiero wtedy będziemy mogli
      konketnie porozmawiać o odpowiedniej diecie wspomagającej leczenie
      farmakologiczne (na szczęście nie zawsze konieczne).
    • bumbum21 Re: brzuch 27.01.05, 16:22
      Szanowny Panie Dietetyku, dziękuje za wskazówke. Otóż byłam u lekarza i
      dostałam skierowanie na liczne badania, miedzy innymi USG, Badanie jedynie
      wykazało to ,że po mału przepływała mi woda. Pani sądzi ,że mogą być jakieś
      zatory. Niestety wizytę u gastrologa mam w marcu, a mój brzuch mnie boli i
      boli. Ciągle puchne i nie wiem, co robić. Czy jest jakaś szansa złagodzenia
      bólu odpowiednią dietą? Co stanowczo powinnam wykluczyć?
      dziękuje za pomoc
      • artur.kalinski Re: brzuch 28.01.05, 09:42
        W naszej praktyce mieliśmy dotąd do czynienia z podobnymi przypadkami u dwóch
        naszych pacjentek. Nie pomnę w tej chwili nazwy schorzenia, ale charakteryzuje
        się ono między innymi skurczami niektórych odcinków jelit co powoduje blokowanie
        pasażu jelitowego. Z tego wynikają problemy z trawieniem, przemianą materii i w
        konsekwencji także wzdęcia, będące bezpośrednim wynikiem nadmiernego namnażania
        się flory jelitowej.
        Niestety w obu tych przypadkach diagnozy i zalecenia lekarskie nie dotyczyły
        żadnej farmakoterapii, ani innego leczenia. Schorzenia tego nie leczy się i
        należy nauczyć się sobie z nim radzić.
        Nie jest mi znana żadna specyficzna dieta niwelująca całkowicie objawy.
        Aby jednak zminimalizować wzdęcia należy ograniczać produkty tzw. gazotwórcze:
        oczyszczone węglowodany (białe pieczywo, białe makarony, drobnoziarniste kasze),
        warzywa kapustne (kapusta, cebula, por itd.). U osób wrażliwych również mleko
        jest źródłem wzdęć - ze względu na zawartość laktozy.
        Natomiast wskazane są produkty pobudzające pasaż jelitowy (przesuwanie treści
        pokarmowej), a więc bogate w błonnik pieczywo pełnoziarniste, grube kasze,
        makarony razowe, oraz produkty probiotyczne (zawierające korzystne dla organizmu
        bakterie kwasu mlekowego) – jogurty i serki bio, mleczne napoje bio itp.
        Będę szukał informacji na temat tego schorzenia i jeżeli tylko uda mi się coś
        więcej znaleźć postaram się opracować uniwersalną dietę dla tego schorzenia.
        Pozdrawiam.
        • bumbum21 Re: brzuch 09.02.05, 15:42
          Panie Arturze prosze mi poradzić czy moge jeść jabłka, mandarynki? Nie moge też
          pić mleka ani jogurtów bo momentalnie mam odruch wymiotny, czym mam uzupełniać
          białko?Czy są jakieś zioła na trawienie, bo ja ciągle tyje pomimo, że bardzo
          mało jem i codziennie ćwicze. Mój brzuch jest ciągle duży i absolutnie nie daje
          sobie rady, by chociaż troche spadł. Czekam na wizyte do gastrologa,Już padło
          podejrzenie o problemy jelitowe.Czy uda mi sie powrócić do płaskiego brzucha,
          zaznaczając, że robie codziennie brzuszki z ciężarkami, a on nie drgnie?
          dziekuje za informacje.
          • artur.kalinski Re: brzuch 15.02.05, 14:11
            Jeżeli organizm nie reaguje negatywnie na wymienione owoce, to nie widzę
            przeciwwskazań do ich spożywania. Po określeniu rodzaju problemu na pewno da się
            ustalić odpowiedni przebieg leczenia i dietoterapii.
            Przy odrobinie silnej woli wszystko jest możliwe. Życzę samych dobrych wyników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka