Dodaj do ulubionych

Operacja kręgosłupa- dyskopatia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 22:38
Czeka mnie prawdopodobnie operacja kręgosłupa w związku z uciskiem na nerw
kulszowy. Chciałabym poznać wasze opinie jak przebiega, jak długo dochodzi
się do formy jakie są później ograniczenia. Dodam,że mam ból nogi i lędźwiów,
jestem mocno przykurczona ale nie mam żadnych objawów neurologicznych/ brak
czucia, niedowład itp/. A jak było z Wami. Podzielcie się ze mną informacjami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwa Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 23:36
      Błagam napiszcie coś ku pokrzepieniu serc.
      • Gość: jkunicki Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 01:50
        Wskazaniem do operacji dyskopatii lędźwioej jest silny zespól bólowy nie
        ragujący na leczenie zachowawcze( lekip.bólowe, p.zapalne, ograniczenie
        aktywności ruchowej, szeoko pojęta rehabilitacja tj. zabiegi
        fizykoterapeutyczne i kinezyterapia) leczenie to stosowane powinno być przez
        okres 3-6 tygodni jeśli nie pomaga należy pomyśleć o operacji.Innymi
        wskazaniami sa narastające zaburzenia neurologiczne.
        Operacja należy do prostszych operacji w obrębie kręgosłupa,wykonywanych przez
        neurochirurgów. Najcześniej stosuje się metodę mikrochirurgiczną, tzn. z
        niewielkiego nacięcia ( 2-5 cm ) na plecach ponad pośladkami w linii
        pośrodkowej dociera się do kręgosłupa i usuwa się pod mikroskopem operacyjnym
        fragmeny wypadniętego krążka, uciskajce korzen nerwu. W niektórych ośrodkach
        operuje się metodą klasyczną bez użycia mikroskou operacyjnego - wyniki mogą
        być nieco gorsze.Wciąż dość mało popularne sa zabiegi z użyciem endoskopii.
        W przypadku pomyślengo przebiegu, dolegliwości niemal całkowicei ustępują po
        operacji u ok. 85 % chorych.W zależności od ośrodka pobyt w szpitalu trwa od 2-
        7 dni.Do pełnej aktywności można powrócić po ok 3-4 tygodniach od operaji.
        Alternatywą w wybranych, wczesnych postaciach dyskopatii mogą być zabiegi
        przezskórne - elektrokoagulacji lub laserowej waporyzacji( odparowania)
        zawartości krążka ( zabieg wykonywany w znieczuleniu miejscowym z nakłucia
        krążka przez skórę długą specjalną igłą.
        Pozdrawiam i Życzę zdrowia.

• schwinski_ryj wspolczuje jak sie poddasz lekarzom to juz nigdy 11.01.05, 02:22
      nie bedziesz normalna. Idz na gimnastyke korekcyjna zacznij jesc i ruszac sie.
      Oszczaj lekarzy z daleka.
      • Gość: Ama Re: wspolczuje jak sie poddasz lekarzom to juz ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 08:32
        Oj, co za bzdury. Jeśli trzeba poddać si operacji, to żadna gimnastyka
        korekcyjna nie pomoże. Od ucisku na nerw prosta droga do niedowładów i
        nieodwracalnych zmian. Ja mialam taką operację 3 lata temu \operowana
        dyskopatia na dwoch poziomach - trzeci został i jak na razie nie dokucza,
        stenoza kanału kręgowego\. Po samej operacji było bardzo ciężko, bo bóle nie
        ustępopwały tak łatwo, poza tym skąpili środków przeciwbólowych \wiem jak można
        znieść ból pooperacyjny, bo potem mialam bnardzo poważną kontuzję i operację
        ręki\. Operowano mnie metodą klasyczną.Poczatkowo poruszałam się przy chodziku,
        po miesiącu po operacji znalazłam się dzięki znajomosciom na zamkniętym
        oddziale rehabilitacyjnym. Nie wiem, czy byłam niezwykła, ale tam twierdzono,
        żę cudownie się poruszam.Potem pojechalam do Cieplic \bbardzo dobre warunki do
        takiej rehabilitacji, moZna po takiej operacji dostac tzw. skierowanie
        poszpitalne, wtery jest za darmo i szpital uzdrowiskowy\.Co do ograniczeń. Nie
        wolno robić wielu rzeczy sprzed operacji, ale o tym to już powinien powiedzieć
        szczegółowo rehabilitant. Nauczyć się siadać, siedzieć, wstawać, chodzić itp.
        Czuje sie tą pupę i ma się świadomość, ze ma sie tam coś łatane. Najważniejsze,
        żeby uważąć na psychikę. Można wrócić po pewnym czasie do pracy \zależy do
        jakiej\, jeśli Ci bardzo zależy.Piszę, że trzeba uważać na psychikę, bo ja,
        gdy usłyszałam jak teraz mam żyć, załąmałam się aż do próby samobójczej. Może
        dlatego, że zachorowałam gwałtownie i burzliwie-od początku do operacji minęły
        2 miesiące pod morfiną, pełne objawy neurologiczne. Teraz zresztą też mam
        minimalne niedowłady jednej nogi\.W każdym razie wykluczone dżwiganie, tenis
        itp, narty, łyżwy i mówiono, że rower. Ja na rower wsiadlam po roku \mam
        resorowany trekking\ i przejeżdżałam ponad 100 km jednorazowo. Ważne tu jest
        ustawienie siodełka, ale to już nieistotne sprawy techniczne. Reasumując,
        operacja jest konieczna, jeśli stwierdził to lekarz.Nie ma się czego w gruncie
        rzeczy bać. Trzeba być zdeterminowanym na dojście do sprawności i trzymać na
        wodzy nerwy. Jeśli będziesz żyła ze śwoiadomością, że na Twoich plecach tyka
        bomba zegarowa, nie będzie dobrze.Pamiętaj że ważne jest póżniejsze
        systematyczne wykonywanie ćwiczeń. Widziałam w Cieplicach ludzi, którym się nie
        chciało i rzeczywiście wyglądali jak kaleki. Życzę Ci zdrowia i powodzenia.
    • enautka Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia 11.01.05, 10:36
      Poszukaj może w Google coś na ten temat.Trzymam za Ciebie kciuki!Wszystko będzie
      dobrze Iwa!Pozdrawiam Cię!:)
    • f.r.a.n.c Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia 11.01.05, 12:15
      Dobry chiropraktyk usunie przyczynę w ciągu kilku minut za pomocą metod
      manualnych. Ale zły może coś uszkodzić... Jeśli jesteś zainteresowana to napisz
      z jakiego miasta jesteś a ja postaram się Tobie kogoś polecić. Sam byłem dziś u
      Jerzego Włostowskiego na Ofiar Oświęcimskich we Wrocławiu i jestem zadowolony.
      • Gość: Iwa Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:23
        Mieszkam na Śląsku koło Katowic
      • Gość: Ama Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:52
        Ja też byłam u tego pana. Podwóch rewelacyjnych zabiegach w jego wykonaniu
        przestałam w ogóle chodzić. Bez operacji się nie obeszło. Trzeba po prostu
        spytać lekarza prowadzącego czy pomogłaby terapia manualna. Ja też jestem z
        Wrocławia, operowano mnie w Marciniaku.
    • Gość: ika Ciało to lustro psychiki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 13:50
      Jeżeli chodzi o kręgosłup, to przede wszystkim są to jakieś problemy życiowe
      ciężkie do udżwignięcia, więc na dłuższą metę operacja niewiele da...
      Polecam gimnastykę, ponieważ usprawnia nasze ciało, a umysł ma okazję skupić
      się na czymś innym niż nasze problemy.
      A czy przypadkiem nie brakuje Ci seksu ???
      • Gość: Anna J. Re: Ciało to lustro psychiki. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 13:58
        Z tą operacją to bym poczekała wykorzystując inne możliwości.
        Ja tez mam problemy z kręgosłupem(właściwie cały) ale nie było operacji.
        Znałam osobę ,ktora miała operację i stwierdziła ze na następną by się nie
        zgodziła. Po operacji kręgosłup w tym miejscu jest usztywniony.
        Pozdrawiam
      • Gość: Iwa Re: Ciało to lustro psychiki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:22
        Dzięki za wsparcie i rady . Ja dużo ćwiczyłam, ale teraz ból jest zbyt duży.
        Nie potrafię się od tego oderwać. A propos seksu to już gdzieś to słyszałam.
        Mąż mi to powtarza. Ale co to za seks jak cały czas boli noga i kręgosłup
        • ninaspi Re: Ciało to lustro psychiki. 11.01.05, 15:56
          Witam
          Coprawda nie miałam dyskopatii, ale przeszłam operacje kręgosłupa w 1997 roku.
          Jak sie czułam-? coz przez pierwsze 3 miesiące nie najlepiej.
          Nie mialam pełnej swobody ruchu, powoli dochodziłam do siebie.
          Teraz patrząc sie na zabieg z perspektywy lat, nie ma się trzego obawiać.
          oczywiście ból będzie, bo jest nawet przy boraowaniu zęba:)), ale wszystko z
          czasem mija.
          Pozdrawiam.
        • Gość: Ama Re: Ciało to lustro psychiki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 16:08
          Iwo droga, nie słuchaj tych bajań o psychice. Oni sobie mogą mówić, bo ich nie
          boli tak, jak Ciebie. Ja przez to przeszłam. Poprównując stan sprzed i po
          operacji, teraz jest wspaniale. Znam też kilka osób, które nie poddają sie
          zalecanej operacji i są w coraz gorszym stanie fizyvcznym i psychicznym. Ale
          oni słuchają bzdur, że taka operacxja jest niebezpieczna. Moja koleżanka |była
          w związku z tym\ , kiedy zadzwoniła do mnie po operacji, też mnie ustawiała, po
          co ja też dałam sobie pokroić plecy. Nie zgadzaj sie na żadnych kręgarzy itp,
          bo jak pewnie czytałaś w moim powyższym poście, ja też poszłam do takiego,
          podobno bardzo dobrego. Powszechnie uważa się, że choroby kręgosłupa mogą być
          następstwem stanów psychicznych, dlatego niektórzy pouczają Cię, żebys
          przewartościowała psychikę. No cóż, może w tym coś i jest. Ale już proponowanie
          więcej seksu w sytuacji, gdy liczy się tylko czas do połknięcia następnej
          tabletki przeciwbólowej, jest conajmniej nie na miejscu. Te sprawy nic do
          siebie nie mają.Nie bój się też straszenia że kręgosłup będzie usztywniony.
          Tego się tak bardzo nie odczuwa. Ja prowadzę samochód, jeżdze na rowerze,
          węduję po górach, jestem samowystarczalna i w miarę sprawna. I co najważniejsze-
          -
          • Gość: Marzena Re: Ciało to lustro psychiki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:55
            Witajcie
            Mam 39 lat w jednym roku miałam 4 operacje kręgosłupa,w tym dwie w ktorych
            zastosowano implanty tytanowe ( stabilizacja transpedikularna).Czuje się
            bardzo zle t.z. mam silne bółe , poruszam się tylko za pomocą kul i codziennie
            musze brać morfine.lekarz zaleca u mnie zabiegi w kriokomorze , po której ma
            być zastosowane intensywna gimnastyka usprawniająca .Może ktoś z Państwa zna
            usdrowisko , sanatorium które by mi pomogło powrócić do normalnego zycia .
            Dziękuje bardzo za odpowiedzi .
    • f.r.a.n.c Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia 11.01.05, 16:03
      W Katowicach na ulicy Kościuszki 19 tel. (0-35) 25-70-839 przyjmuje Eugeniusz
      Kulik. Przyjmują tam naturoterapeuci wraz z lekarzami, wizyta kosztuje około
      100zł ale myslę że po pierwszysm zabiegu dolegliwości ustąpią.
      • f.r.a.n.c Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia 11.01.05, 16:08
        Przepraszam za pomyłkę numeru kierunkowego (0-32) 25-70-839
        • Gość: maria Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:08
        • Gość: maria Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:09
          a moze podasz do Gliwic?
          pozdrawiam
          • f.r.a.n.c Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia 11.01.05, 21:18
            Niestety nie znam nikogo kompetentnego w okolicach Gliwic. Kulik jest uwazany
            za najlepszego kręgarza w Polsce od wielu lat, więc może warto przejechac się
            do Katowic.
            • Gość: koral Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:31
              Czy ktoś może potwierdzić, że Kulik jest najlepszy.Strasznie się boję tam
              pójśc, a chcę normalnie żyć.
              • ninaspi Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia 11.01.05, 23:09
                Kręgarze nie są polecani przez ortopedów.Osobiście uważam, że osoba po operacji
                nie powinna poddawać się tego typu zabiegom.
                Nie twierdzę ,ze nie przynosza ulgi, ale ich ewentualne zastosowanie powino byc
                skonsultowane z lekarzem.
                • Gość: Iwa Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:18
                  A mój ortopeda stwierdził, że zabiegi manualne/kręgarstwo ale nie tylko/są
                  bardzo pomocne. Przy dyskopatiach to jedyna naturalna metoda powrotu do
                  normalności. Niestety medycyna konwencjonalna poza operacją nic nie jest w
                  stanie zaproponować w tej materii. Tylko to musi być DOŚWIADCZONY,DYPLOMOWANY I
                  BARDZO DOBRY TERAPEUTA A NIE JAKIŚ TAM KRĘGARZ DOMOROSŁY.
                  • Gość: ika O braku seksu i bólach krzyżowych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:59
                    Iwa, nie jestem lekarzem, ale od kilku lat rzuca mi się ten problem w oczy
                    samoistnie. A że dotyczy wielu osób, głównie płci męskiej, więc po kilku latach
                    słuchania o tym i obserwacji par małżeńskich z dłuższym stażem, doszłam do
                    oczywistego wniosku, że to jest na pewno brak seksu-jeżeli chodzi o bóle
                    krzyżowe.
                    Więc najpierw spróbuj intensywnie tej terapii i zobacz czy Ci się nie polepszy,
                    a i mąż będzie uszczęśliwiony :)))
                    Ja teraz stosuję to u swojego męza, tzn. jeżeli zaczyna Go boleć w krzyżu, to
                    seksu mu nie żałuję, przyklejam Mu kapsiplast na krzyż i w ostateczności 1
                    tabletkę pyralginy. Rano jest zdrów jak ryba, albo rano seks jeszcze raz, co by
                    mu starczyło na cały dzień :)))
                    Znajoma Babcia po 80-tce mówi," że chłop musi sobie z krzyza spuścić 2 razy w
                    tygodniu !" :)))
                    Z pewnością dotyczy to również kobiet, ale nie wiem. Byłabyś pierwszą, która
                    potwierdziłaby moją teorię (oczywiście pierwszą po mnie):))).
                    • Gość: Iwa Re: O braku seksu i bólach krzyżowych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:19
                      Dzięki za rady ale traktuję je w granicach dobrego humoru.ja mam ucisk na nerw
                      kulszowy a to nie jest już taka śmieszna sprawa. Ból krzyża to pestka przy rwie
                      kulszowej. Tym nie mniej dzięki,że chcesz mi ulżyć.
    • Gość: Ania Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia IP: *.sm-rozstaje.pl 12.01.05, 16:23
      Mam dyskopatię wielopoziomową odcinka szyjnego. byłam u kręgarza, czego b.
      żałuję. Pomogły mi zabiegi rehab. w sanatorium w Ciechocinku (miałam ich w
      sumie 10 rodzajów). Ale chyba najbardziej mi pomógł masaż MacKenzie w Z-dzie
      Balneologii w Sopocie. Nie wiem, czy ten rodzaj masażu jest odpowiedni dla
      odcinka krzyżowego. Teraz staram się utrzymać kręgosłup w stanie w miarę
      elastycznym uczęszczając na treningi Tai Chi. Gorąco polecam.
    • Gość: Taquilla MAM TEN SAM DYLEMAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 22:08
      Czytam z zaciekawieniem posty bo sam będąc w twojej sytuacji szukałem na
      stronach tematów związanych z zabiegami na kręgosłupie i tak tutaj trafiłem.
      Dolegliwosci związane z kręgosłupem trapiły mnie od paru az w koncu w sierpniu
      2003 roku po niefortunnym upadku zwineło mnie tak że nie wyobrażałem sobie
      wiekszego bulu przedtem. Rwanie nogi na całej długości od pasa do palców stopy
      z jednoczesnym niedowładem i odrętwieniem. Po 2 miesiącach doczekałem się
      tomografu komputerowego na ktorego opis neurolog rzucił okiem i powiedział:
      moja praca zakończona - zapraszam do neurochirurga. Gdy zawitałem w poradni
      neurochirurgicznej - rzut oka na zdjęcie i: "tu ma pan receptę na szczepionkę
      uodparniającą na żółtaczkę mechaniczną, dziś pan ją przyjmie - działa po
      siedmiu dniach. Do zobaczenia na stole operacyjnym za tydzień." Uciekłem gdzie
      pieprz rośnie i tak się migałem ponad rok. 2 tygodnie temu popsuł mi się
      samochód i popchałem go sam 300 m. Teraz zdycham, w nocy kładę się na boku i
      sikam do butelki, idąc do kuchni trzymam się obu ścian korytarza. Czytam
      niektóre z postów i widzę chęć rzeczowego doinformowania, podpowiedzi ale
      niektórzy lepiej niech zamilkną. Neurochirurg powiedzial jedno - rzadnych
      kręgarzy ! Ostatnio się pokusiłem. Po masarzu (podobno dobry fachowiec
      przyjmujący w przychodni współpracujący z neurologami) facet musiał mi założyć
      i zawiązać buty. Z dotychczasowej wiedzy zdobytej do tej pory jednak wiem (choć
      się do niej nie stosuję) - operacja to ostateczność. Powiedział mi to prywatnie
      neurolog, oraz znajomy kardiochirurg gdyż w Polsce jest zbyt mały procent
      udanych - poprawiających stan zdrowia operacji. Po co operować skoro po
      operacji może być dalej tak samo - a czesto bywa. OPEROWAĆ NALEŻY W SYTUACJI
      GDY NIE MOŻE BYĆ JUŻ GORZEJ. Każdy neurochirurg od razu powie - na stół. Ja ...
      nie odpowiem na to pytanie ... to już twój ból. Łącząc sie w nim z tobą
      pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: mtb Re: MAM TEN SAM DYLEMAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 00:23
        mam dyskopatię odcinka szyjnego, pewnego dnia obudzilem sie rano z bólem pleców
        przez 20 minut usiłowałem wstać. Rezonans wykazal dyskopatię dwóch krążków.
        Neurochirurg zaprosił mnie na operację za parę dni /bedzie sie pan czuł
        znakomicie wszystkie bóle ustąpią/. Na szczęście trafiłem do znakomitej
        lecznicy - proszki przeciwbólowe i zapalne i 3 tyg. rehabilitacji, ćwiczenia w
        domu i dużo pływania na grzbiecie /tylko/.Teraz jest b. dobrze choć cały czas
        coś tam czuję. Właściwa rehabilitacja to podstawa.
    • Gość: janka Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 09:21
      W miesieczniku "samo zdrowie" przeczytałam artykuł o leczeniu dyskopatii
      operacyjnie, ale laserem. Wyniki sa rewelacyjne.
      Robia to w KLinice Neurochirurgii MSWiA.
      Mam dyskopatię. Ponad rok temu atak był tak silny, z eprzestałąm chodzić.
      miałąm zastrzyki, pochy itd. Lekarze mówili-żadnych areobiców itd.
      Ale zaczęłam ćwiczyć PILatesa, zmieniłam nawyki codziennego zycia [dżwiganie,
      stanie w autobusach], byłam rok na urlopie zdrowotnym i szukałąm informacji jak
      leczyc. Operacji nie chiałam-słyszałam,ze po tych klasycznych moze byc jeszce
      gorzej.
      Wejdź na stronę www.cskmswia.pl/index.php?
      option=content&task=view&id=41& Itemid=50
      i poczytaj-jest tam trochę o metodach leczenia.Pozdrawiam
      • kolowrotek3 Re: Operacja kręgosłupa- dyskopatia 02.02.05, 12:39
        Sluchaj cie a jak wlasciwie sie rozpoznaje czy cos jest dyskopatia czy nie? Ja mialam taki incydent ok. pol roku temu, ze bo dlugotrwalych bolach krzyza, nagle cos mi chrupnelo, ze oczy mi wylazly z bolu a potem padlam i tylko lezalam przez nastepna dobe, pozniej jak sie podnioslam to poszlam do ortopedy, zrobilam rtg i on mi powiedzial,ze to zapalenie nerwu kulszowego,bo cos mi tam w kregoslupie przeskoczylo itd, i ze na pewno nie jest to zadna dyskopatia. Poniewaz dlugo nie moglam sie po tym tak do konca pozbierac, to poszlam do innego ortopedy i ten patrzac na rtg powiedzial, ze jest dyskopatia i skierowal mnie na zabiegi (dd, solux). Ja za to calkiem zglupialam i do licha nie wiem jak jest w koncu? A opis do rtg jest nastepujacy:zmniejszenie lordozy ledzwiowej z niewielka lewostronna skolioza, obnizenie wysokosci przestrzeni L5-S1.Pozostale tarcze w normie, wyraznych zmian wytworczych nie widac. Acha, a ostatnio moj lekarz 1 kontaktu powiedzial, ze mam sie nie przejmowac , bo taka moja uroda. Hehehe a mi noga mrowi i dzwigac zero, skakac zero, stac dlugo zero, w dodatku w kregoslupie ciagle cos mi chrupie... co ja mam o tym myslec???? dodam, ze sexu u mnie pod dostatkiem:-)
        napiszcie cos do mnie prosze.
        Acha i jeszcze jedno: jak z takimi problemami w ciazy i co z porodem? Czy mozna naturalnie, czy to juz jest wskazanie do cesarki?
        pozdrawiam kolowrotek
        • Gość: mtb kolowrotek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 00:58
          zrob koniecznie rezonans magnetyczy, przy dyskopati jest to o wiele
          dokladniejsze badanie niz rtg
          • Gość: aha Re: kolowrotek IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 15.02.05, 19:44
            tylko to nie jest taka prosta sprawa z tym rezonansem magnetycznym lekarze n i
            e chcą dawać skierowania na tego typu badania ponieważ są one bardzo drogie ,a
            prywatnie nie kazdego stać na wydatek 400 zł mnie nie stać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka