Gość: Gabrysia IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 19.01.05, 11:38 Czy może mi ktoś udzielić informacji jak wyglada taki zabieg? Konkretnie chodzi mi o to czy odbywa się on pod narkozą i czy konieczne jest leżenie w szpitalu? Dziękuję i pozdrawaim. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: Biopsja nerwu IP: *.ss.shawcable.net 19.01.05, 15:29 Wystarczy znieczulenie lokalne, czyli do drobny zabieg po ktorym idziesz do domu. Czesto wystarcza pobrac tylko odrobine skory by ja wlozyc pod mikroskop bo przeciez w skorze sa drobne zakonczenia nerwowe; jezeli rzeczywiscie trzeba wyciac kawalek wiekszego nerwu to uzywa sie czesto nerwow, ktore sa anatomicznie wylacznie czuciowe by uniknac ryzyka porazenia jakiegos miesnia. Istnieje wtedy (male bo male ale jest) ryzyko, ze mala czesc twojego ciala, zwykle stopy, (jezeli biopsja jest z nogi) bedzie miala male pole skorne, ktore pozostanie lekko dretwe do konca zycia. Ale jak trzeba robic to trzeba. Czasem nie ma innej mozliwosci diagnostycznej. A dlaczego wlasciwie trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabrysia Re: Biopsja nerwu IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 19.01.05, 23:14 Nie bardzo wiemy czemu właściwie trzeba. Chodzi o moja siostrę, u której stwierdza się zapalenie wielonerwowe. Bardzo dziękuję za odpowiedź, również w jej imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Biopsja nerwu IP: *.ss.shawcable.net 20.01.05, 00:35 Moze lepiej wiedziec czemu. Czy rezultat otrzymany z wycinak nerwu ma szanse zmienic lub poprawic leczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabrysia Re: Biopsja nerwu IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 21.01.05, 00:04 Z tego co mi wiadomo nalezy stwierdzić rodzaj uszkodzenia nerwu. Niestety mogę coś mylić, gdyż przyznam bardzo to wszystko zawiłe. Z tego co czytałam na temat zapalenia wielonerwowego to jest ono związane z cukrzycą, alkoholizmem bądź uwarunkowane dziedzicznie. Nie mam pojęcia co mogło wywołać te chorobę u siostry - żadna z powyzszych przyczyn nie wchodzi w grę, a również w rodzinie nie było takiego przypadku. Najważniejsze jest dla mnie czy powróci czucie w nogach, czy aby nie może przypadkiem dość do zaniku mięśni(?), martwi mnie ponadto fakt, iż siostra również skarzy się na drętwienie rąk. Nie wiem co robić. Czy to schorzenie może spowodować niepełnosprawność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Biopsja nerwu IP: *.ss.shawcable.net 21.01.05, 01:51 Ciezko cos powiedziec. Oprocz wielu innych rzeczy byc moze nalezy rowniez wziasc pod uwage Borielioze, o ktorej ostatnio duzo pisze na tym forum. Ale za malo wiem o twojej siostrze by miec opinie na ile jest to prawdopodobne. Niemniej moze warto sprawdzic przeciwciala - czasem lekarze o tej chorobie zapominaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Biopsja nerwu IP: *.ss.shawcable.net 21.01.05, 01:52 W przypadku Boreliozy biopsja nerwu nic nie wniesie - obraz bedzie prawidlowy. Ale jak pisalem za malo o niej wiem by sie tu wymadrzac. Odpowiedz Link Zgłoś