Dodaj do ulubionych

długotrwaly ropny katar

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 20:18
Moja 10 letnia corka zakwalifikowana zostala do wyciecia 3 migdałka , objawy
jakie miala to nie czeste infekcje przeziebieniowe a dlugotrwały ciagle
powracajacy ropny katar. od jakiegos pol roku ma go prawie non stop.Sa
przerwy nieraz 3 dniowe nieraz tygodniowe ale dluzej niz 2 tyg spokoju nie
bylo. Katar pojawia sie nagle trwa kilka dni i nagle mija i zawsze jest on od
razu ropny.Moje pytanie jest takie: Czy takie dolegliwosci daja tylko migdały?
Bo ja mam co do tego watpliwości. Corka od 2 lat uczeszcza na basen i
zastanawiam sie czy to moze nie wina np. zatok? Bo tego lekarz jej nie
badal.Czy moze napjpierw przed zabiegiem powinnam poprosic o zdjecie zatok..o
wymaz z nosa? Tylko czy to ma sens czy moze powinnam zaufac lekarzowi i nie
prosic o dodatkowe badania?Aha Alergii nie mam . Testy nie wykazały
uczulenia.Co myslicie na ten temat a moze ktos ma podobny problem. Dziekuje i
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: marzena321 Re: długotrwaly ropny katar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 12:33
      witam.
      Mam podobny problem z synem .Trzeci migdałek został usunięty a poprawy brak
      myślę że to są problemy z zatokami stan przewlekły.
      • Gość: Ania Re: długotrwaly ropny katar IP: *.pool.mediaWays.net 20.01.05, 12:46
        Mojej corce pomoglo usuniecie trzeciego migdalka w wieku 6-ciu lat.
        Juz od czterech lat nie miala zapalenia ucha srodkowego. Przed usunieciem trzy
        razy w ciagu 3 miesiecy. Nie mniej, zatoki i uszy powinne byc zbadane u
        laryngologa. Lekarz powiedzial mi wtedy, ze ciagle stany zapalne ucha srodkowego
        moga prowadzic do oslabienia sluchu. To sie nawet u mojej corki dalo
        zaobserwowac jeszcze przed operacja ciagle musialam dwa razy wszystko jej powtarzac.
        Zycze twojej corce pomyslnej diagnozy laryngologa.
    • Gość: go64 Re: długotrwaly ropny katar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:52
      moja córka ma takie katary przy stwierdzonych zatokach.Gdy chodziła na basen
      systematycznie te katary były nagminne ,przeziębienia też,ale charakterystyczne
      jest to ze jest to od razu ropny katar.Walczyłam długo ,bo jestem przeciwna
      radykalności ,czyli usuwaniu ,robieniu punkcji itp.Córka miała częste zabiegi
      Rinowflowe, reraz mam juz aparat w domu ,nie lubi tych działań , ale jak szybko
      zadziałam ,katar ustepuje bez powikłań .W sezonie zimowym stale podaje tabletki
      czosnkowe (skuteczne).Tyle że u mojej córki w gre wchodzi silna alergia ,ale
      leczona już jest kilka lat immunoterapią(szczepienia przeciwalergiczne).
      • Gość: AnnaJ Re: długotrwaly ropny katar IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.05, 18:32
        A może zrobic wymaz bo moze to gronkowiec a zwycieciem jest zawsze czas.
        Ponadto moga to byc zatoki, a więc moze nagrzewać spejjalnym aparatem
      • Gość: mia Re: długotrwaly ropny katar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 19:38
        a czy mozesz mi cos wiecej napisac na temat tych zabiegow Rinowflow?
        • Gość: go64 Re: długotrwaly ropny katar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:26
          jest to podsiśnieniowe wtłaczanie poprzez nos do zatok lekarstw,w pierwszym
          etapie oczyszcza się drogi nosowe z wydzieliny ,w drugim etapie podaje się
          lek ,mieszanke antybiotyku ,leku rozrzedzającego np Mucosolvan, rozcieńczonych
          sola fizjologiczną.Lekarz alergolog i laryngolog zarazem leczacy moje
          dzieci,zamiast antybiotyków polecił robić to córce,nieraz wybroniła sie od
          nich,a na tym bardzo mi zależało.Niektóre przychodnie zwłaszcza prywatne mają
          takie aparaty.Oprócz tego lekarz robiłjeszcze jakieś zabiegi Prezla(chyba
          niezbyt dobrze to napisałam).W każdym razie to powraca i nie mozna szybko
          pozbyć sie tego .Na szczęście moja mała zaczęła z tego "wyrastać"
          • Gość: mia Re: długotrwaly ropny katar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:30
            znaczy sie nie za bardzo to pomoglo? czy ja wyleczylas?co znaczy wyrastac?
            • Gość: go64 Re: długotrwaly ropny katar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 15:26
              to dość skomplikowane nie wiem od czego powodzenie ,najpewniej od szczepień
              przeciwalergicznych ,których efekty są widoczne.Zabiegi Rinoflow stosowałam
              wtedy gdy były częste ,ropne katary teraz ich nie ma !No bardzo sporadycznie
              i "zduszam w zarodku" tym Rinoflow(bo mam aparat w domu troche zmodyfij\kowany
              bo oryginalny jest droższy).Wiem ze to haotycznie brzmi ,ale trudno sobie tak
              od razu przypomnieć wszystko co z nią przechodziłam.Polecam te zabiegi ,blizej
              na stronie www.securanova.com.pl.W 2003 r. kupiłam aparat nebulizator Voyage i
              do tego końcówkę Rinoflow,wg zaleceń lekarza,nie mgłam już dłużej blokować mu
              jego aparatu w przychodni.Teraz jak tylko coś się zaczyna ,od razu zabieg i
              jest spokój.
            • Gość: go64 Re: długotrwaly ropny katar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 15:37
              dodam jeszcze ,że nie gwarantuję ci że wyleczysz to raz na zawsze ,niestety
              moje dziecko jeszcze ma skłonności ,ale o wiele mniejsze niż kiedyś ,zaznaczam
              ze jest alergikiem , w dodatku z pewną budową nosa, czy też zatok ,co powadzi
              do tych katarów .Musisz mieć cierpliwość i poszukiwać, nie licz ze lekarze cię
              w tym wyręczą!Jeśli zobaczą ze choć troche bagatelizujesz to przyjmą taką drogę
              postępowania .Ja byłam nieugięta wręcz czasami upierdliwa ,ale to już twoja
              sprawa.zanim zrobisz coś drastycznego swojemu DZIECKU- poszukuj innego
              wyjścia .
    • Gość: bronek [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 00:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Ewa Re: długotrwaly ropny katar IP: *.pool.mediaWays.net 24.01.05, 20:03
      Autor: lekarz medycyny Agnieszka BILSKA; Konsultacja: dr Piotr Albrecht
      01-05-2004, ostatnia aktualizacja 20-02-2003 13:59

- migdałek gardłowy wraz z migdałkami podniebiennymi tworzą filtry wyłapujące
      szkodliwe drobnoustroje z powietrza. Zdarza się, że przewlekły i powracający
      stan zapalny powoduje znaczne powiększenie trzeciego migdałka, który blokuje
      częściowo drożność między nosem a gardłem. Z tym mogą się wiązać powtarzające
      się zapalenia ucha środkowego, a także częste infekcje kataralne oraz utrwalenie
      się nawyku oddychania przez usta i mówienia przez nos.

Laryngolog może wtedy uznać, że migdał należy usunąć chirurgicznie.
    • Gość: <> Re: długotrwaly ropny katar IP: *.ptr.dia.nextlink.net 24.01.05, 20:38
      tez to mialam . usuniecie migdala (w wieku 19 lat) nic nie dalo. musialam miec
      punkcje zatok (pomogly).
      potem dopiero ujawnila sie alergia. alergia jest najpierw pokarmowa (potem
      przechodzi w skorna, potem w oddechowa). testy skorne wykrywaja ja (pokarmowa)
      w 25% przypadkow. odstaw corce produkty zawierajace mąki, mleko, nabiał, jajka
      na miesiac (albo chociaz na 2 tygodnie) i zobacz, czy sie nie poprawi.
      oczywiscie nie mowie, ze to koniecznie musi byc alergia.
      produkty ww warto odstawic na jakis czas nawet jesli nie jest to alergia,
      poniewaz zwiekszaja produkcje sluzu i nasilaja objawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka