Dodaj do ulubionych

Laserowa korekcja wad wzroku

IP: 172.17.16.* / *.daewoo.com.pl 15.05.01, 08:49
Jesli ktos z Państwa przeszedł taki zabieg metodą LASIK, to bardzo proszę o napisanie kilku słów na
ten temat.
Dzięki za szczere wypowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: emil Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: 217.8.176.* 19.05.01, 20:30
      Witaj,

Przeszedłem zabieg LASIKiem na jednym oku. Sam zabieg jest tylko trochę
      nieprzyjemny. Niestety jak tylko zejdzie znieczulenie zaczyna boleć. Następne 7-
      10 dni są jak wyrwane z życiorysu. Najlepiej zaopatrzyć się w duża ilość
      środków przeciwbólowych i dobrą muzykę. Leżenie prawie przez cały czas. Bolesne
      są ruchy okiem nawet pod zamkniętą powieką. Wychodzenie w związku z tym oraz ze
      względu na ryzyko zakażenia jest więc wykluczone. No i częste zakraplanie i
      smarowanie maściami też nie jest przyjemne.
      Jednak bardzo szybko oko goi się. Tak że z dnia na dzień jest lepiej i w
      wiekszym stopniu można posługiwać się wzrokiem. Po jakichś 3 tyg. jest już
      całkiem OK. Przez jakiś czas są mózg uczy się widzenia "nowymi" oczami, co
      objawia się m.in. lekkimi zawrotami głowy. Po miesiącu nie czuć już że był
      jakikolwiek zabieg. Jedyna dolegliwość która może powracać przez parę msc-y to
      suchość w oku co można łagodzić vidisiciem.
      Moja wada była mała (-2.5) poza tym problem dotyczył tylko jednego oka, mój
      przypadek nie jest więc może reprezentatywny (normalnie drugie oko robi się 2
      tyg. po pierwszym, co chyba oznacza że trzeba wziąć msc.wolnego - poważna
      przeszkoda dla pracujących), ale zachęcam. Dziś, po paru miesiącach, już nie
      pamiętam jak to było przedtem. Oko "sprawuje" się jak zdrowe od zawsze.
      • Gość: maja Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: 172.17.16.* / *.daewoo.com.pl 21.05.01, 10:24
        Wielkie dzięki, Emil.
        Czy mógłbys mi jeszcze powiedzieć, w jakiej klinice i w jakim miescie miałes ten zabieg?
        Pozdrawiam
        • Gość: emil Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: 217.8.176.* 21.05.01, 13:10
          W klinice Okolaser (www.okolaser.com.pl)w w-wie.
          Chyba to oni jao pierwsi zaczeli stosowaćtę metodę
          leczenia w Polsce.
          Myślę że są godni polecenia.
          Pozdrawiam
          • Gość: Leszek30 Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 06:57
            Gość portalu: emil napisał(a):

> W klinice Okolaser (www.okolaser.com.pl)w w-wie.
            > Chyba to oni jao pierwsi zaczeli stosowaćtę metodę
            > leczenia w Polsce.
            > Myślę że są godni polecenia.
            > Pozdrawiam

Czy możesz zdradzić ile kosztował cię zabieg wraz z rekonwalescencją? Pzdr.
            • Gość: emil Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: 217.8.176.* 01.06.01, 09:42
              Gość portalu: Leszek30 napisał(a):

> Gość portalu: emil napisał(a):
              >
              > > W klinice Okolaser (www.okolaser.com.pl)w w-wie.
              > > Chyba to oni jao pierwsi zaczeli stosowaćtę metodę
              > > leczenia w Polsce.
              > > Myślę że są godni polecenia.
              > > Pozdrawiam
              >
              > Czy możesz zdradzić ile kosztował cię zabieg wraz z rekonwalescencją? Pzdr.

Dokładnie nie pamiętam wszystkich wydatków, ale dawało to jakieś 1600 PLN (jedno
              oko)

• anomnis Lasik w USA 08.06.01, 23:41
      Czesc, Maja. Swoj zabieg przeszedlem w Chicago w
      styczniu br. od razu na oboje oczu, co trwalo ok 15
      min. Warunki startu nie byly najkorzystnijsze: wiek
      (50),b. duza (-10) krotkowzrocznosc polaczona z
      astygmatyzmem, nikotynizm. Efekt: widzenie 20/65,
      astygm. : -1,25, b. duza "kurza slepota" po zmierzchu
      (out of car at this time) i ... oczekiwanie na decyzje
      co do "poprawki". Zadnych dolegliwosci po zabiegu i
      wylegiwaniasie w lozku - na drugi dzien po prostu
      pojechalem do pracy : ). Jezeli jeszcze cos Cie
      interesuje, odezwij sie. Pozdrawiam. Andrzej.
      • Gość: maja Re: Lasik w USA IP: 195.117.243.* 11.06.01, 10:16
        Dzięki, Andrzej. Być może to byłoby dobre rozwiązanie, ale jest mały problem: kasa. Dlatego raczej
        odpada taki zabieg w Stanach. Myslę jednak, że w Polsce też powinno być w porządku. Coraz mocniej
        się nad tym zastanawiam.
        Pozdrawiam
        • anomnis Do Mai 11.06.01, 23:36
          Wstrzymaj sie jeszcze troche im wiecej wiedzy, tym
          lepiej. 26 czerwca mam poprawke, wiec napisze do
          Ciebie, jaki jest ostateczny efekt. Najgorsze w tym
          wszystkim jest to, ze przed zabiegiem musisz wyrazic
          zgode na wszystkie negatywne jego konsekwencje,z utrata
          wzroku wlacznie. A wg statystyk ok 5-7% tych zabiegow
          jednak nie udaje sie. Istota rzeczy tkwi z jednej
          strony w precyzji lasera, z drugiej natomiast - w
          rodzaju wady i indywidualnych predyspozycji oczu, czego
          nie da sie do konca zbadac i zmierzyc, ale 93% ... to
          wcale nie tak malo :). Serdecznie pozdrawiam. Andrzej
      • Gość: ira Re: Lasik w USA IP: *.pfizer.com 11.06.01, 17:12
        Czesc
        Ja tez jestem z USA (NJ). Mam dosyc mala wade -2.0 i -1.0 ale ejst to troche
        uciazliwe bo nie chodze w okularach. Mam pytanko: czy zabieg moze byc pokryty
        przez ubezpieczenie ?
        • anomnis Do Iry 11.06.01, 23:40
          Niestety, nie (a sprawdzilem to dosyc dokladnie), chyba
          ze masz gouvernement insurance. Osobiscie mysle, ze
          przy tak niewielkiej wadzie raczej skorzystaj z
          naprawde rewelacyjnych soft contact lences. I taniej, i
          pewniej, jesli chodzi o perpektywy widzenia : ).
          Serdecznie pozdrawiam. Andrzej
          • Gość: Iwona Re: Do Mai IP: 212.160.79.* 19.06.01, 18:41
            Napisz proszę jaką masz wadę. Ja miałam -3,5 i zabieg zrobiono mi metodą PRK.
            Po pierwsze tańsza-coś ok.1000zł za oko (cena z Kliniki w Katowicach).
            Po drugie po PRK i Lasik wyniki są takie same.
            Niestety przy dużych wadach nie polecana (PRK oczywiście).
            Niestety na jdno oko miałam "poprawkę", bo sama sobie zaszkodzoałm, a niestety
            mam skłonności do nadrastania rogówki. Ale teraz widzę dobrze i mimo bólu po
            zabiegu dałabym sobie jeszcze zoperować ze trzy razy każde oko, aby nie musieć
            nosić okularów i ciągle czegoś nie móc dopatrzeć. A co do ośrodka, to Katowice
            mają największe doświadczenie-są przecież jedyną Kliniką okulistyczną w Polsce
            i mimo opinii jednego z uczestników forum to oni najdłużej zajmują się tego
            typu zabiegami, są najtańsi, dają zwolnienie lekarskie na rekonwalescencję i
            mimo "hurtowego przerobu" bywają całkiem mili. Jestem poza tym tą szczęściarą,
            którą operowano bezpłatnie-było to dawno, kiedy pewnie jeszcze się poniekąd
            uczyli, no i jeszcze nie było naszych wspaniałych kas chorych, dla których
            dobrze widzieć to tylko kosmetyka. Taki człowiek z wadą powiedzmy -20 (bo w
            Katowicach mnóstwo takich spotkałam), to wg kas zmanierowany człowiek, który
            dla kosmetyki wymiślił sobie, że poprawi sobie wzrok, bo chciałby może podjąć
            jakąś pracę, ponieważ z renty nie może wyżyć, a tu musi zapłacić za obydwoje
            oczu 4000 zł.
            Fajnie co? Trochę zboczyłam z tematu, ale musiałam sobie ulżyć, bo wiem jak to
            jest słabo widzieć i wiem jaka teraz jestem szczęśliwa, gdy pójdę na basen i
            nikomu nie wskakuję na głowę z powodu braku okularów.
            Pozdrowionka dla wszystkich i przestroga, aby dobrze wybrać ośrodek, bo mam
            kolegę, który robił w prywatnej przychodni LASIK i dzisiaj klnie na czym świat
            stoi, bo z +4 zrobili mu na +2,5, a 4000 zł poszły.
    • Gość: Mirek przypominam... IP: *.makolab.pl 06.12.01, 12:03
      ten dość stary wątek, bo też mam zamiar zrobić. Czy są jakieś nowe opinie i
      doświadczenia - bardzo proszę podzielcie się nimi.
    • Gość: Mirek Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 10.12.01, 20:44
      Zajrzyjcie na www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
      dzial=0511&forum=WROCLAW&wid=652967&aid=652967
      • Gość: mICHAL Re: NA RAZIE ODRADZALBYM. IP: *.telia.com 10.12.01, 20:59
        pARE DNI TEMU PRASA SZWEDZKA PODALA O OSLEPIENIU OJCA CZWORGA DZIECI PO ZABIEGU
        KOREKCJI.
    • Gość: maciek Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 23.12.01, 18:08
      czesc maja.
      Mialem robiony zabieg jak okreslaja to okulisci w okulistyce w Katowicach przy
      ul. Ceglanej. Przy wadzie jaka mialem - 15 na jedno i 8 na drugie wszystko
      przeszlo bez problemow. Oczywiscie zalezy to zawsze od indywidualnych
      predyspozycji oka do gojenia. U mnie pobyt w szpitalu trwal ok 2 tygodnie, bo
      mialem zabiegi praktycznie w odstepie 3 dni. Jak jest mala wada wielkosci - + 2
      robia od razu oboje oczu. Zabieg robilem 2 lata temu i wtedy nie musialem za
      niego placic. Teraz pewnie trzeba lae dokladnie do bys sie musiala dowiedziec w
      klinice. Ogolnie polecam bardzo, komfort jest niebywaly i po jakims pol roku
      zapomnialem co to okulary, najgorszy byl odruch siegania po okulary rano po
      obudzeniu sie. |Pozdrawiam
      • Gość: hjk11 Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: *.dialin.sfu.ca 19.01.02, 07:15
        W Kanadzie kosztuje ok. 1500CAD (ok.1000USD) za dwoje oczu. Znajomi, ktorzy
        zdecydowali sie na to, sa zadowoleni i bardzo polecaja ten zabieg. Komplikacje
        moga by rozne, ale podobno zdarzaja sie bardzo rzadko.
        Caly zabieg trwa kilka minut, laser jest bardzo precyzyjnie sterowany programem
        komputerowym. Program jest dobierany w zaleznosci od tego czy
        krotkowzrocznosc jest np. -5 czy -11. Przy mniejszej wadzie po dwoch dniach
        mozna wrocic do pracy, przy wiekszej rehabilitacja trwa ok.7-10 dni. Jezeli
        ktos jest zaintersowany szczegolami, chetnie napisze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka