Gość: maja IP: 172.17.16.* / *.daewoo.com.pl 15.05.01, 08:49 Jesli ktos z Państwa przeszedł taki zabieg metodą LASIK, to bardzo proszę o napisanie kilku słów na ten temat. Dzięki za szczere wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: emil Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: 217.8.176.* 19.05.01, 20:30 Witaj, Przeszedłem zabieg LASIKiem na jednym oku. Sam zabieg jest tylko trochę nieprzyjemny. Niestety jak tylko zejdzie znieczulenie zaczyna boleć. Następne 7- 10 dni są jak wyrwane z życiorysu. Najlepiej zaopatrzyć się w duża ilość środków przeciwbólowych i dobrą muzykę. Leżenie prawie przez cały czas. Bolesne są ruchy okiem nawet pod zamkniętą powieką. Wychodzenie w związku z tym oraz ze względu na ryzyko zakażenia jest więc wykluczone. No i częste zakraplanie i smarowanie maściami też nie jest przyjemne. Jednak bardzo szybko oko goi się. Tak że z dnia na dzień jest lepiej i w wiekszym stopniu można posługiwać się wzrokiem. Po jakichś 3 tyg. jest już całkiem OK. Przez jakiś czas są mózg uczy się widzenia "nowymi" oczami, co objawia się m.in. lekkimi zawrotami głowy. Po miesiącu nie czuć już że był jakikolwiek zabieg. Jedyna dolegliwość która może powracać przez parę msc-y to suchość w oku co można łagodzić vidisiciem. Moja wada była mała (-2.5) poza tym problem dotyczył tylko jednego oka, mój przypadek nie jest więc może reprezentatywny (normalnie drugie oko robi się 2 tyg. po pierwszym, co chyba oznacza że trzeba wziąć msc.wolnego - poważna przeszkoda dla pracujących), ale zachęcam. Dziś, po paru miesiącach, już nie pamiętam jak to było przedtem. Oko "sprawuje" się jak zdrowe od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: 172.17.16.* / *.daewoo.com.pl 21.05.01, 10:24 Wielkie dzięki, Emil. Czy mógłbys mi jeszcze powiedzieć, w jakiej klinice i w jakim miescie miałes ten zabieg? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emil Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: 217.8.176.* 21.05.01, 13:10 W klinice Okolaser (www.okolaser.com.pl)w w-wie. Chyba to oni jao pierwsi zaczeli stosowaćtę metodę leczenia w Polsce. Myślę że są godni polecenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek30 Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 06:57 Gość portalu: emil napisał(a): > W klinice Okolaser (www.okolaser.com.pl)w w-wie. > Chyba to oni jao pierwsi zaczeli stosowaćtę metodę > leczenia w Polsce. > Myślę że są godni polecenia. > Pozdrawiam Czy możesz zdradzić ile kosztował cię zabieg wraz z rekonwalescencją? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emil Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: 217.8.176.* 01.06.01, 09:42 Gość portalu: Leszek30 napisał(a): > Gość portalu: emil napisał(a): > > > W klinice Okolaser (www.okolaser.com.pl)w w-wie. > > Chyba to oni jao pierwsi zaczeli stosowaćtę metodę > > leczenia w Polsce. > > Myślę że są godni polecenia. > > Pozdrawiam > > Czy możesz zdradzić ile kosztował cię zabieg wraz z rekonwalescencją? Pzdr. Dokładnie nie pamiętam wszystkich wydatków, ale dawało to jakieś 1600 PLN (jedno oko) Odpowiedz Link Zgłoś
anomnis Lasik w USA 08.06.01, 23:41 Czesc, Maja. Swoj zabieg przeszedlem w Chicago w styczniu br. od razu na oboje oczu, co trwalo ok 15 min. Warunki startu nie byly najkorzystnijsze: wiek (50),b. duza (-10) krotkowzrocznosc polaczona z astygmatyzmem, nikotynizm. Efekt: widzenie 20/65, astygm. : -1,25, b. duza "kurza slepota" po zmierzchu (out of car at this time) i ... oczekiwanie na decyzje co do "poprawki". Zadnych dolegliwosci po zabiegu i wylegiwaniasie w lozku - na drugi dzien po prostu pojechalem do pracy : ). Jezeli jeszcze cos Cie interesuje, odezwij sie. Pozdrawiam. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Lasik w USA IP: 195.117.243.* 11.06.01, 10:16 Dzięki, Andrzej. Być może to byłoby dobre rozwiązanie, ale jest mały problem: kasa. Dlatego raczej odpada taki zabieg w Stanach. Myslę jednak, że w Polsce też powinno być w porządku. Coraz mocniej się nad tym zastanawiam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anomnis Do Mai 11.06.01, 23:36 Wstrzymaj sie jeszcze troche im wiecej wiedzy, tym lepiej. 26 czerwca mam poprawke, wiec napisze do Ciebie, jaki jest ostateczny efekt. Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze przed zabiegiem musisz wyrazic zgode na wszystkie negatywne jego konsekwencje,z utrata wzroku wlacznie. A wg statystyk ok 5-7% tych zabiegow jednak nie udaje sie. Istota rzeczy tkwi z jednej strony w precyzji lasera, z drugiej natomiast - w rodzaju wady i indywidualnych predyspozycji oczu, czego nie da sie do konca zbadac i zmierzyc, ale 93% ... to wcale nie tak malo :). Serdecznie pozdrawiam. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: Lasik w USA IP: *.pfizer.com 11.06.01, 17:12 Czesc Ja tez jestem z USA (NJ). Mam dosyc mala wade -2.0 i -1.0 ale ejst to troche uciazliwe bo nie chodze w okularach. Mam pytanko: czy zabieg moze byc pokryty przez ubezpieczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
anomnis Do Iry 11.06.01, 23:40 Niestety, nie (a sprawdzilem to dosyc dokladnie), chyba ze masz gouvernement insurance. Osobiscie mysle, ze przy tak niewielkiej wadzie raczej skorzystaj z naprawde rewelacyjnych soft contact lences. I taniej, i pewniej, jesli chodzi o perpektywy widzenia : ). Serdecznie pozdrawiam. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Do Mai IP: 212.160.79.* 19.06.01, 18:41 Napisz proszę jaką masz wadę. Ja miałam -3,5 i zabieg zrobiono mi metodą PRK. Po pierwsze tańsza-coś ok.1000zł za oko (cena z Kliniki w Katowicach). Po drugie po PRK i Lasik wyniki są takie same. Niestety przy dużych wadach nie polecana (PRK oczywiście). Niestety na jdno oko miałam "poprawkę", bo sama sobie zaszkodzoałm, a niestety mam skłonności do nadrastania rogówki. Ale teraz widzę dobrze i mimo bólu po zabiegu dałabym sobie jeszcze zoperować ze trzy razy każde oko, aby nie musieć nosić okularów i ciągle czegoś nie móc dopatrzeć. A co do ośrodka, to Katowice mają największe doświadczenie-są przecież jedyną Kliniką okulistyczną w Polsce i mimo opinii jednego z uczestników forum to oni najdłużej zajmują się tego typu zabiegami, są najtańsi, dają zwolnienie lekarskie na rekonwalescencję i mimo "hurtowego przerobu" bywają całkiem mili. Jestem poza tym tą szczęściarą, którą operowano bezpłatnie-było to dawno, kiedy pewnie jeszcze się poniekąd uczyli, no i jeszcze nie było naszych wspaniałych kas chorych, dla których dobrze widzieć to tylko kosmetyka. Taki człowiek z wadą powiedzmy -20 (bo w Katowicach mnóstwo takich spotkałam), to wg kas zmanierowany człowiek, który dla kosmetyki wymiślił sobie, że poprawi sobie wzrok, bo chciałby może podjąć jakąś pracę, ponieważ z renty nie może wyżyć, a tu musi zapłacić za obydwoje oczu 4000 zł. Fajnie co? Trochę zboczyłam z tematu, ale musiałam sobie ulżyć, bo wiem jak to jest słabo widzieć i wiem jaka teraz jestem szczęśliwa, gdy pójdę na basen i nikomu nie wskakuję na głowę z powodu braku okularów. Pozdrowionka dla wszystkich i przestroga, aby dobrze wybrać ośrodek, bo mam kolegę, który robił w prywatnej przychodni LASIK i dzisiaj klnie na czym świat stoi, bo z +4 zrobili mu na +2,5, a 4000 zł poszły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek przypominam... IP: *.makolab.pl 06.12.01, 12:03 ten dość stary wątek, bo też mam zamiar zrobić. Czy są jakieś nowe opinie i doświadczenia - bardzo proszę podzielcie się nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 10.12.01, 20:44 Zajrzyjcie na www.gazeta.pl/alfa/home.jsp? dzial=0511&forum=WROCLAW&wid=652967&aid=652967 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mICHAL Re: NA RAZIE ODRADZALBYM. IP: *.telia.com 10.12.01, 20:59 pARE DNI TEMU PRASA SZWEDZKA PODALA O OSLEPIENIU OJCA CZWORGA DZIECI PO ZABIEGU KOREKCJI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 23.12.01, 18:08 czesc maja. Mialem robiony zabieg jak okreslaja to okulisci w okulistyce w Katowicach przy ul. Ceglanej. Przy wadzie jaka mialem - 15 na jedno i 8 na drugie wszystko przeszlo bez problemow. Oczywiscie zalezy to zawsze od indywidualnych predyspozycji oka do gojenia. U mnie pobyt w szpitalu trwal ok 2 tygodnie, bo mialem zabiegi praktycznie w odstepie 3 dni. Jak jest mala wada wielkosci - + 2 robia od razu oboje oczu. Zabieg robilem 2 lata temu i wtedy nie musialem za niego placic. Teraz pewnie trzeba lae dokladnie do bys sie musiala dowiedziec w klinice. Ogolnie polecam bardzo, komfort jest niebywaly i po jakims pol roku zapomnialem co to okulary, najgorszy byl odruch siegania po okulary rano po obudzeniu sie. |Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hjk11 Re: Laserowa korekcja wad wzroku IP: *.dialin.sfu.ca 19.01.02, 07:15 W Kanadzie kosztuje ok. 1500CAD (ok.1000USD) za dwoje oczu. Znajomi, ktorzy zdecydowali sie na to, sa zadowoleni i bardzo polecaja ten zabieg. Komplikacje moga by rozne, ale podobno zdarzaja sie bardzo rzadko. Caly zabieg trwa kilka minut, laser jest bardzo precyzyjnie sterowany programem komputerowym. Program jest dobierany w zaleznosci od tego czy krotkowzrocznosc jest np. -5 czy -11. Przy mniejszej wadzie po dwoch dniach mozna wrocic do pracy, przy wiekszej rehabilitacja trwa ok.7-10 dni. Jezeli ktos jest zaintersowany szczegolami, chetnie napisze. Odpowiedz Link Zgłoś