Dodaj do ulubionych

Brudny lokiec

IP: *.access.telenet.be 05.02.05, 05:18
Kolega mial zaczernienie skory wokol lokcia , nie mogl tego domyc a ostatnio
slyszal , ze to choroba i ze byl program w TV na ten temat
Cos w zwiazku z przemiana materii , nadmiernym utyciem czy cos takiego
Co to jest jak odszukac w internecie bo w google nic na ten temat moze to ma
inna nazwe ?
Czy ktos wie cos na ten temat ?
Obserwuj wątek
    • Gość: elle Re: Brudny lokiec IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 05.02.05, 16:35
      byc moze to problem z tarczycą.
      • Gość: czarna_owca Re: Brudny lokiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 18:46
        Gość portalu: S napisał(a):

> Kolega mial zaczernienie skory wokol lokcia , nie mogl tego domyc a ostatnio
        > slyszal , ze to choroba i ze byl program w TV na ten temat
        > Cos w zwiazku z przemiana materii , nadmiernym utyciem czy cos takiego
        > Co to jest jak odszukac w internecie bo w google nic na ten temat moze to ma
        > inna nazwe ?
        > Czy ktos wie cos na ten temat ?

Przy niedoczynności tarczycy (która wpływa również na złą przemianę materii) na
        łokciach pojawia się zgrubiała tarkowata skóra. Trzeba zrobić badania TSH.
        czarna_owca

• sh_ee Re: Brudny lokiec 28.04.15, 23:19
          Ja tez mam z tym problem - jeden łokieć wyglada jakby był brudny:( idzie lato i bardzo juz sie tego wstydzę bo jak tu odsłonić ręce?:( robie peelingi smaruje maścią z mocznikiem i nic nie pomaga a tsh mam w normie bo robiłam ktoś na jakos pomysł co to moze byc i jak sie tego pozbyć?
          • margolcia_63 Re: Brudny lokiec 29.04.15, 00:31
            www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FObjaw_brudnych_kolan&ei=EgdAVamlKcn6UOu7gYgK&usg=AFQjCNFF1XfFmx9GGSb2z8PFt21-ZpnkvA
            To może wskazywać na niedoczynność tarczycy. Warto zbadać oprócz TSH, które jest hormonem przysadkowym jeszcze hormony tarczycy fT3 i fT4, ale na logikę to powinno dotyczyć obu łokci. Jeśli dotyczy jednego to może po prostu często opieracie się na jednym łokciu i stąd nasilone rogowacenie.
            Z polecanych sposobów to preparaty do złuszczania z retinolem i maść wielowitaminowa, chyba tak się nazywa. Jak powiesz w aptece maść z witaminą A, to dostaniesz tą wielo, czy multiwitaminową.
            • sh_ee Re: Brudny lokiec 29.04.15, 16:00
              Ja robiłam tylko tsh bo powiedziano mi ze jesli ten wychodzi ok to nie potrzeba robic pozostałych...jesli chodzi o drugi łokieć to u mnie jeden ten ba którym moze faktycznie częściej sie podpieram jest bardziej "brudny"... A maść z wit a mi nie pomagała w ogole smarowalam na noc zawijalam bandażem elastycznym i nie powiem zeby łokieć był mniej "brudny"...a z tych preparatów z retinolem to co np?
              • margolcia_63 Re: Brudny lokiec 29.04.15, 19:04
                Źle Ci powiedziano! Po pierwsze TSH funkcjonuje z podwyższonymi normami w tzw. oficjalnej medycynie. Spójrz i napisz co Ci wyszło i jakie były normy. Nie można powiedzieć, czy tarczyca spełnia swoją rolę bez zbadania przynajmniej tych podstawowych hormonów. Najlepiej zrób USG gruczołu, ja w swoim otoczeniu obserwuj wręcz epidemię chorób tarczycy u kobiet. Na własne uszy usłyszałam od lekarza, że można mieć alergię w jednym oku, więc może można mieć objaw niedoczynności tarczycy na jednym łokciu.
                A co z retinolem, nie wiem, spytaj w aptece albo wpisz w google. Tylko "brudny łokieć" to najmniejszy problem przynajmniej dla mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka