Dodaj do ulubionych

Swędzenie skóry?

16.02.05, 10:24
Po każdej kąpieli swędzi mnie skóra, właściwie skóra nóg.
Czy ktoś miał to samo? Jakich środków trzeba użyać? Nieraz jest to do
niewytrzymania. Z góry dziękuję.

Obserwuj wątek
    • Gość: whisky Re: Swędzenie skóry? IP: *.bait.pl / *.bait.pl 16.02.05, 11:13
      pierwsza rzecz to w jakiej wodzie się kąpiesz?? jesli masz w niej duzo chloru
      to i nie dziwne..ja szalałam, kiedy wychodziłam z wanny do której lała się woda
      z jednego z warszawkich ujęć...Pomogłam sobie wlewając do wanny płynu do
      kąpieli + smarowałam się balsamem nawilzajacym od góry do dołu po wyjściu z
      wody..Moim zdaniem woda po prostu wysusza Ci skore podrażniając ją przy tym:
      stąd swędzenie..
      • ewela77 Re: Swędzenie skóry? 16.02.05, 11:17
        Przeszło Tobie? Ja też nawilżam skóre, ale i tak szaleje, może rzeczywiście to
        chlor? Już sama nie wiem. Dzięki
        • Gość: whisky Re: Swędzenie skóry? IP: *.bait.pl / *.bait.pl 16.02.05, 11:19
          a no przeszło..ale dlatego, że zmieniłam mieszkanie:) i wodę mam teraz z innego
          źródła..:)
    • Gość: nin Re: Swędzenie skóry? IP: *.chello.pl 16.02.05, 11:16
      wodę wodociągową można świetnie "oswoić" dodając mleko (z kartonu albo w
      proszku) i dosypując torebkę sody oczszczonej. woda robi sie balsamiczna no i
      skóra po takiej kąpieli zupełnie inna:)
      • Gość: xxxxx Re: Swędzenie skóry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 00:46
        a czy te dodatki można stosować dla noworodka i niemowlaka?
      • Gość: l79 Re: Swędzenie skóry? IP: *.crowley.pl 17.02.05, 00:50
        soda alkalizuje wode - nie wiem czy to tak dobrze robi
        • Gość: A Re: Swędzenie skóry? IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 17.02.05, 01:37
          mnie tez swedzi i piecze skóra nawet po prysznicu. Mnie najlepiej nawilza
          olejek Nivea do skóry suchej zamiast balsamu.
    • Gość: Iga Re: Swędzenie skóry? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 22:49
      Mnie przez lata strasznie swędziały nogi, zrobiłam testy alergiczne, nic nie
      wyszło. Ale od pewnego czasu biorę leki na alergię (Allertec lub Atarax) i
      przechodzi. Nawilżam też skórę. Ale u mnie to bardziej przez barwniki w
      tkaninach i ubrania przylegające do ciała. Tylko dlaczego swędzą jedynie nogi?
      • Gość: elle Re: Swędzenie skóry? IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 18.02.05, 09:02
        > Ale u mnie to bardziej przez barwniki w
        > tkaninach i ubrania przylegające do ciała. Tylko dlaczego swędzą jedynie nogi?
        moze dlatego, że skóra tam ma mało gruczołó łojowych i naturalna bariera jest
        naruszona i słaba. alergenom łatwiej wywołać negatywna reakcję.
      • Gość: Kasia Re: Swędzenie skóry? IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.02.05, 10:38
        Jejku tak czytam wasze wypowiedzi- do dziś myślałam,ze tylko ja sie tak mecze-
        juz kilka miesiecy mam ten problem- swedzenie nog! stosowalam przerozne masci
        antybiotykowe olejki balsamy.. czasem zadziala to na 3dni i ponownie zaczynam
        sie drapac.. drapie sie az do krwi-co najgorsze nie moge sie powstrzymac! :(
        mam juz straszne rany na nogach :((( i nie wiem juz co wyprobowac aby pomoglo..
        (P.s. w mieszkaniu,w ktorym od kulku mies.mieszkam faktycznie ma mocno
        chlorowana wode- ale okolo rok temu tez tu mieszkalam i nie mialam takich
        objawow, jak od jaks 2mies.)rowniez mialam robione testy alergiczne i nic nie
        wyszlo!
    • Gość: bera Re: Swędzenie skóry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 23:06
      Ja już od duższego czasu musiałam niestety zrezygnować z kąpieli, na rzecz
      bardzo szybkich pryszniców. Warszawski chlor jest dla mnie zabójczy. Skóra
      całego ciała i twarzy szczypie i piecze, oczka spuchnięte i pałczące, nosek
      zaślimaczony, a myć się niestety trzeba. :(((
    • Gość: kasia Re: Swędzenie skóry? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 08:58
      pierwsze to sprawdz poziom cukru pozniej sprawdz badania w kierunku watroby ,
      a do kapieli dodawaj balsamu dla dzieci balneum hermal plus ---pozdrawiam
      • Gość: Anna Re: Swędzenie skóry? IP: *.pool.mediaWays.net 18.02.05, 11:30
        Kasiu, moja mama ma raka watroby(dzieki Bogu bezbolesnie). Poniewaz ma juz 85
        lat nie zgodzila sie na operacje, tylko przyjmuje rozne lekarstwa i jest pod
        stala opieka lekarska. Jednak od pewnego czasu ma swedzenie calej skory. Dostaje
        ciagle nowe masci zapobiegajace swedzeniu, ale nie usuwaja przyczyny swedzenia.
        Mam dlatego do Ciebie pytanie, czy moze Ty znasz przyczyne tego swiadu?
    • ewela77 Re: Swędzenie skóry? 18.02.05, 10:14
      U mnie z wątrobą czy cukrem jest wszystko ok. Ja też biorę tylko prysznic, ale
      to i tak nic nie pomaga. Boję się kąpać, ale bez tego nie da się żyć.
      Chyba trzeba cierpieć nie ma rady.
    • Gość: max Re: Swędzenie skóry? IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 18.02.05, 11:10
      Meższczyzn też to nie omija Ja stosuje taka maść -krem LATICORT niestety tylko
      na recepte wchlania sie dosc szybko nie brudzi Kosztuje okolo 4 zł Jak sie
      ladnie poprosi to uda sie bez recepty /czasami/
      • Gość: ewela77 Re: Swędzenie skóry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 10:53
      • Gość: ewela77 Re: Swędzenie skóry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:00
        Znalazłam super środek na swędzenie! Kupiłam w aptece żel do kąpieli leczniczej,
        kosztuje 22zł nazywa się OILATUM. Już nic nie swędzi!!! Powodem tej dolegliwości
        jest sucha skóra. Naprawdę polecam i pozdrawiam.
    • Gość: Teresa Re: Swędzenie skóry? IP: *.net-serwis.pl 18.02.05, 14:00
      wazne jest tez mydlo/srodek myjacy, a te co pielegnujac lecza skore(przywracaja
      rownowage) sa niestety drogie
      jednak woda i mydlo to tylko czynniki dodatkowe, wszystko zalezy od stanu
      organizmu, od nadmiarow i niedoborow, ktore przekladaja sie na stan odzywienia
      skory od wewnatrz (chce dodatkowo zachecic do uzywania zimnej wody, kiedy tylko
      mozna, zwlaszcza do mycia rak i twarzy- poprawia krazenie i nie zawiera dodatkow
      chemicznych w postaci stabilizatorow ciepla)
      • woj25 Re: Swędzenie skóry? 24.02.05, 11:06
        Boze... nie straszcie ludzi z rakiem, cukrzyca albo innymi chorobami.
        Mam to samo:)
        Jak sie wykapie w domu to swedzenie jest nie do wytrzymania, mecze sie przez
        okolo 10 minut i przechodzi samo, bedac u rodzicow czasami kapie sie i co.....
        nic! Dodam, ze woda pochodzi z dwoch roznych ujec i to mysle jest przyczyna, a
        co do sposobu na to... to ech niestety nie mam.
        P.S.
        Swedzenie dotyczy calego ciala, nie tylko niektorych czesci np.nog.
        • Gość: Anna Re: Swędzenie skóry? IP: *.pool.mediaWays.net 24.02.05, 11:21
          Ja mam tez takie swedzenie calej skory po wzieciu prysznica. Mnie pomagaja
          mleczka dla calego ciala (nawilzajace). Moja mama cierpi niestety na ten swiad
          caly czas, przed myciem, po myciu, caly dzien! :-(
          • woj25 Re: Swędzenie skóry? 24.02.05, 13:04
            Przykro mi, nie jestem lekarzem, ale wydaje mi sie, ze swedzenie u Twojej mamy
            nie ma zwiazku z woda, co do specyfikow(mleczek, balsamow) po kapaniu polecasz
            jakies? nazwy, firmy itp, dzieki.
            • shando Re: Swędzenie skóry? 24.02.05, 16:24
              Ja mam ten sam problem niestety, ale używam żelu do mycia johnson's baby i
              oliwki z johnsona (najlepiej aloesowej) na mokrą skórę. Pomaga! A jeśli chodzi
              o kąpiel to wlewam do wody litr maślanki naturalnej i skóra nie jest wtedy tak
              wysuszona no i nie swędzi.
              • Gość: ela DO EWELI IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 16:41
                Sugeruje zbadać poziom żelaza we krwi.
                Sprubuj,niski poziom powoduje świad skóry zwłaszcz stóp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka