ewela77 16.02.05, 10:24 Po każdej kąpieli swędzi mnie skóra, właściwie skóra nóg. Czy ktoś miał to samo? Jakich środków trzeba użyać? Nieraz jest to do niewytrzymania. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: whisky Re: Swędzenie skóry? IP: *.bait.pl / *.bait.pl 16.02.05, 11:13 pierwsza rzecz to w jakiej wodzie się kąpiesz?? jesli masz w niej duzo chloru to i nie dziwne..ja szalałam, kiedy wychodziłam z wanny do której lała się woda z jednego z warszawkich ujęć...Pomogłam sobie wlewając do wanny płynu do kąpieli + smarowałam się balsamem nawilzajacym od góry do dołu po wyjściu z wody..Moim zdaniem woda po prostu wysusza Ci skore podrażniając ją przy tym: stąd swędzenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela77 Re: Swędzenie skóry? 16.02.05, 11:17 Przeszło Tobie? Ja też nawilżam skóre, ale i tak szaleje, może rzeczywiście to chlor? Już sama nie wiem. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whisky Re: Swędzenie skóry? IP: *.bait.pl / *.bait.pl 16.02.05, 11:19 a no przeszło..ale dlatego, że zmieniłam mieszkanie:) i wodę mam teraz z innego źródła..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nin Re: Swędzenie skóry? IP: *.chello.pl 16.02.05, 11:16 wodę wodociągową można świetnie "oswoić" dodając mleko (z kartonu albo w proszku) i dosypując torebkę sody oczszczonej. woda robi sie balsamiczna no i skóra po takiej kąpieli zupełnie inna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: Swędzenie skóry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 00:46 a czy te dodatki można stosować dla noworodka i niemowlaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l79 Re: Swędzenie skóry? IP: *.crowley.pl 17.02.05, 00:50 soda alkalizuje wode - nie wiem czy to tak dobrze robi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Swędzenie skóry? IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 17.02.05, 01:37 mnie tez swedzi i piecze skóra nawet po prysznicu. Mnie najlepiej nawilza olejek Nivea do skóry suchej zamiast balsamu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: Swędzenie skóry? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 22:49 Mnie przez lata strasznie swędziały nogi, zrobiłam testy alergiczne, nic nie wyszło. Ale od pewnego czasu biorę leki na alergię (Allertec lub Atarax) i przechodzi. Nawilżam też skórę. Ale u mnie to bardziej przez barwniki w tkaninach i ubrania przylegające do ciała. Tylko dlaczego swędzą jedynie nogi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Swędzenie skóry? IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 18.02.05, 09:02 > Ale u mnie to bardziej przez barwniki w > tkaninach i ubrania przylegające do ciała. Tylko dlaczego swędzą jedynie nogi? moze dlatego, że skóra tam ma mało gruczołó łojowych i naturalna bariera jest naruszona i słaba. alergenom łatwiej wywołać negatywna reakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Swędzenie skóry? IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.02.05, 10:38 Jejku tak czytam wasze wypowiedzi- do dziś myślałam,ze tylko ja sie tak mecze- juz kilka miesiecy mam ten problem- swedzenie nog! stosowalam przerozne masci antybiotykowe olejki balsamy.. czasem zadziala to na 3dni i ponownie zaczynam sie drapac.. drapie sie az do krwi-co najgorsze nie moge sie powstrzymac! :( mam juz straszne rany na nogach :((( i nie wiem juz co wyprobowac aby pomoglo.. (P.s. w mieszkaniu,w ktorym od kulku mies.mieszkam faktycznie ma mocno chlorowana wode- ale okolo rok temu tez tu mieszkalam i nie mialam takich objawow, jak od jaks 2mies.)rowniez mialam robione testy alergiczne i nic nie wyszlo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bera Re: Swędzenie skóry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 23:06 Ja już od duższego czasu musiałam niestety zrezygnować z kąpieli, na rzecz bardzo szybkich pryszniców. Warszawski chlor jest dla mnie zabójczy. Skóra całego ciała i twarzy szczypie i piecze, oczka spuchnięte i pałczące, nosek zaślimaczony, a myć się niestety trzeba. :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Swędzenie skóry? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 08:58 pierwsze to sprawdz poziom cukru pozniej sprawdz badania w kierunku watroby , a do kapieli dodawaj balsamu dla dzieci balneum hermal plus ---pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Swędzenie skóry? IP: *.pool.mediaWays.net 18.02.05, 11:30 Kasiu, moja mama ma raka watroby(dzieki Bogu bezbolesnie). Poniewaz ma juz 85 lat nie zgodzila sie na operacje, tylko przyjmuje rozne lekarstwa i jest pod stala opieka lekarska. Jednak od pewnego czasu ma swedzenie calej skory. Dostaje ciagle nowe masci zapobiegajace swedzeniu, ale nie usuwaja przyczyny swedzenia. Mam dlatego do Ciebie pytanie, czy moze Ty znasz przyczyne tego swiadu? Odpowiedz Link Zgłoś
ewela77 Re: Swędzenie skóry? 18.02.05, 10:14 U mnie z wątrobą czy cukrem jest wszystko ok. Ja też biorę tylko prysznic, ale to i tak nic nie pomaga. Boję się kąpać, ale bez tego nie da się żyć. Chyba trzeba cierpieć nie ma rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Swędzenie skóry? IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 18.02.05, 11:10 Meższczyzn też to nie omija Ja stosuje taka maść -krem LATICORT niestety tylko na recepte wchlania sie dosc szybko nie brudzi Kosztuje okolo 4 zł Jak sie ladnie poprosi to uda sie bez recepty /czasami/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela77 Re: Swędzenie skóry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:00 Znalazłam super środek na swędzenie! Kupiłam w aptece żel do kąpieli leczniczej, kosztuje 22zł nazywa się OILATUM. Już nic nie swędzi!!! Powodem tej dolegliwości jest sucha skóra. Naprawdę polecam i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Swędzenie skóry? IP: *.net-serwis.pl 18.02.05, 14:00 wazne jest tez mydlo/srodek myjacy, a te co pielegnujac lecza skore(przywracaja rownowage) sa niestety drogie jednak woda i mydlo to tylko czynniki dodatkowe, wszystko zalezy od stanu organizmu, od nadmiarow i niedoborow, ktore przekladaja sie na stan odzywienia skory od wewnatrz (chce dodatkowo zachecic do uzywania zimnej wody, kiedy tylko mozna, zwlaszcza do mycia rak i twarzy- poprawia krazenie i nie zawiera dodatkow chemicznych w postaci stabilizatorow ciepla) Odpowiedz Link Zgłoś
woj25 Re: Swędzenie skóry? 24.02.05, 11:06 Boze... nie straszcie ludzi z rakiem, cukrzyca albo innymi chorobami. Mam to samo:) Jak sie wykapie w domu to swedzenie jest nie do wytrzymania, mecze sie przez okolo 10 minut i przechodzi samo, bedac u rodzicow czasami kapie sie i co..... nic! Dodam, ze woda pochodzi z dwoch roznych ujec i to mysle jest przyczyna, a co do sposobu na to... to ech niestety nie mam. P.S. Swedzenie dotyczy calego ciala, nie tylko niektorych czesci np.nog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Swędzenie skóry? IP: *.pool.mediaWays.net 24.02.05, 11:21 Ja mam tez takie swedzenie calej skory po wzieciu prysznica. Mnie pomagaja mleczka dla calego ciala (nawilzajace). Moja mama cierpi niestety na ten swiad caly czas, przed myciem, po myciu, caly dzien! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
woj25 Re: Swędzenie skóry? 24.02.05, 13:04 Przykro mi, nie jestem lekarzem, ale wydaje mi sie, ze swedzenie u Twojej mamy nie ma zwiazku z woda, co do specyfikow(mleczek, balsamow) po kapaniu polecasz jakies? nazwy, firmy itp, dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
shando Re: Swędzenie skóry? 24.02.05, 16:24 Ja mam ten sam problem niestety, ale używam żelu do mycia johnson's baby i oliwki z johnsona (najlepiej aloesowej) na mokrą skórę. Pomaga! A jeśli chodzi o kąpiel to wlewam do wody litr maślanki naturalnej i skóra nie jest wtedy tak wysuszona no i nie swędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela DO EWELI IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 16:41 Sugeruje zbadać poziom żelaza we krwi. Sprubuj,niski poziom powoduje świad skóry zwłaszcz stóp. Odpowiedz Link Zgłoś