Dodaj do ulubionych

czy skutki brania dexa sa naprawde powazne?

28.02.05, 21:43
No wlasnie czy to prawda z tym ogromnym apetytem , zanikiem miesni rak i nog
a powiekszeniem watroby, rozstepami, cukrzyca???itp
czy faktycznie te z was, ktroe biora dex od niedawna badz od urodzenia
cierpia na takie skutki branie tego leku?
Obserwuj wątek
    • justyna197609 Re: czy skutki brania dexa sa naprawde powazne? 01.03.05, 14:15
      Witaj Mandy!
      Ja biorę dexamethason od około 5 lat. Co do apetytu to niestety miewam dość
      częste ataki tzw.wilczego apetytu.Wtedy moge jeść non stop i wszystko co mi
      wpadnie w rękę.Rozstępy mam ale są one chyba wynikiem skoków wagi a nie braniem
      dex.Mam robione badania co pól roku i problemów z poziomem cukru ani enzymów
      wątrobowych nie stwierdzono.Przynajmniej na razie.
      Pozdrawiam! justyna
    • kkk3 Re: czy skutki brania dexa sa naprawde powazne? 01.03.05, 23:02
      Hej,
      Biore dex ale male dawki kiedys rok i teraz znowu rok. Rozstepy mam ze hoho...
      ale to nie od tego - watpie... Co do apetytu to mam znacznie mniejszy gdy biore
      dex... W koncu ostatniego roku schudlam kilka kilo... (prawie 9...) - wydaje mi
      sie ze to przez to. Wilcze apetyty od czasu do czasu mam i mialam :) Ale to tez
      raczej nie od tego.
      Nie biore dex od 2 miesiecy - hmm no i chyba znowu zaczynam przybierac...
      Dzis wlasnie dostalam wyniki 17Oh i wyglada na to ze jest w normie prawie!!!
      To znaczy ze na razie zaleczylam ??
      Na razie jestem daaaleko od mojego miejsca zamieszkania i mojego doktora wiec
      nie bardzo mam jak z nim pogadac.

Pozdrawiam
      Kasia
      • kami4 do kkk3 10.04.05, 19:49
        Hej,
        mam prośbe ,czy możesz podac więcej informacji o tym leku.Właśnie zrobiłam
        badania(17oh,kortyzol,dheas,androstendion,testosteron) i czekam na
        wyniki.Lekarz wcześniej coś wspomnial,ze jesli poziom hor bedzie wysoki to
        przepisze mi właśnie dex,ja strasznie sie boje efektu jo-jo(schudłam wcześniej
        ponad 20 kg).Czy to prawda ze tycie to efekt prawie wszystkich leków
        hormonalnych? To dopiero początek mojego leczenia, prosze o info bardziej
        doświadczone osoby w tym temacie.Dzieki
        • kkk3 Re: do kkk3 11.04.05, 15:13
          Hej :)
          Hmm - nie bardzo chyba umiem Ci odpowiedziec. Najlepszy dowod na to ze nie od
          wszystkich sie tyje to to ze ja nie tyje a nawet chudne. Ale to pewnie zalezy
          od czlowieka. Ja gdy nie biore dex (hmm - znowu biore bo jednak moj 17OH okazal
          sie znowu podwyzszony) to nie mam owulacji i nie mam wtedy okresu. Jak nie mam
          owulacji to sie denerwuje, smuce, zastanawiam, licze nowe wlosy na twarzy,
          zastanawiam sie czy dlaczego znowu jest cos nie tak, czuje sie "nie-kobieta"
          itd... a wtedy jem jem jem - no i tyje :). Ale generalnie - gdy jeszcze nie
          wiedzialam o WPN nie widzialam specjanego przyplywu apetytu po hormonach - a
          bralam przerozne.

Pozdrawiam serdecznie
          Kasia
    • justyna197609 Re: czy skutki brania dexa sa naprawde powazne? 25.04.05, 21:29
      Cześć Mandy!
      Przy wpn wrodzonym i pełnoobjawowym nie powinno być żadnych objawów
      negatywnych.Jeśli się bierze dex w dawkach nieprzekraczających potrzeb
      organizmu.Tego sie dzis dowiedziałam od mojej endokrynolog.
      • mandy Do Justyny 01.06.05, 15:08
        Ja mam wrodzone, bo generalnie kazde takie jest - wpisany defekt w DNA.
        Ale forma poznoobjawiajaca, z kadym rokiem dochodzi mi cos nowego, od 2 lat
        temperatura 37 - 37,5 -okropnosc szczegolnie latem, objawy dusznosci przy
        stresie - biore na to potas i magnez, i stale powiekszjacy sie hirsutyzm przy
        coraz mocniejszych androgenach.
        Geanerlanie wszystkie te rzeczy sa jeszcze bardziej nasilaja w sytuacjach
        stresowych.
        Z tym, ze moim zdaniem poziomu steresu nie da sie zdadac i dac odpowiadajaca
        ilosc deksametazonu, kazdy w ciagu dnia stresuje sie w rozny sposob i o roznyej
        sile, w zasadzie wiec jak przy badaniu poziomu cukru w cukrzycy, powinien sobie
        dostarczac deks kilka razy dziennie.

A btw. ciagle szukam odpwoiedzi na jedno podtawowe pytanie, otoz WPN jest
        spowodowny brakiem/niedoborem enzymu (w zaleznosci od rodzaju WPN) - czemu w
        takim razie nie syntetyzuje sie tych enzymow i chorzy sobie ich nie dawkuja w
        zaleznosci od ich braku/niedoboru, a nie szprycuja sie obfitujacym w skutki
        uboczne deksem.
        Czemu firmy farmaceutyczne nie zajma sie ta super nisza???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka