Dodaj do ulubionych

Ból kolana - bez urazu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 21:08
Zaczęło mnie boleć kolano z przodu w górnej części. Ból wzmaga sie przy
chodzeniu szczególnie po schodach. Jest też miejsce bolesne przy ucisku w
górnej części z przodu. Nie miałam żadnego urazu, nie uderzyłam się ani nic
podobnego, nie jestem otyła. Nigdy nie miałam kłopotów z kolanami. Co może
być przyczyną - pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: 01 Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 21:16
      reumatyzm?
    • Gość: ann Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.chello.pl 06.03.05, 21:18
      a ileż to wiosen koleżanka liczy??? bo od pewnego wieku to wszystko ma prawo
      boleć... niestety:)))
    • Gość: ann Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.chello.pl 06.03.05, 21:20
      warto posmarować czymś przeciwzapalnym, np. traumeel S. pomaga na takie rózne
      boli-nie-wiadomo-dlaczego
    • Gość: Artur Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.communitynet.ca 06.03.05, 21:38
      Choroba wirusowa? Jezeli tak to powinno niedlugo przejsc. W przeciwnym razie
      trzeba zrobic troche badan by np wykluczyc chorobe reumatyczna.
      • Gość: Eny Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 23:40
        Jestem aktualne przeziębiona czy to może mieć związek. Mam także dyskopatię i
        przechodzę właśnie rwę kulszową /od 3 mies./ Boli mnie ta sama noga i kolano/
        ale kolano dopiero teraz/. Jestem przykurczona. Czy to może mieć związek z
        zaburzeniem biomechaniki?
        • Gość: Artur Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.communitynet.ca 06.03.05, 23:51
          Pewnie wiec jest to jeden z parvovirusow, ktore lubia powodowac bole kolan przy
          chodzeniu po schodach. Rwa kulszowa? Chyba raczej nie
        • Gość: K*o Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.sympatico.ca 23.03.05, 02:18
          Mi od lat pomaga metoda naturalna. Jest nia gleboki masaz stop stosowany przez
          kilka dni z rzedu i potem jest spokoj na od pol do roku, lub dluzej. Efect jest
          prawie natychmiastowy
          • Gość: K*o Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.sympatico.ca 23.03.05, 02:26
            Pomysl na kamienie przyszedl mi po wizycie w miejskim parku Tien Mu w Taipei na
            Taiwanie. Jest tam taka "sciezka" ulozona z samych kamieni dlugosci 20(?)
            metrow.
            Pozdrowienia.
    • Gość: Maja Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.03.05, 01:54
      Myślę że to nic poważnego, opisujesz bardzo podobne objawy do moich,, spotkało
      mnie to dwukrotnie, nie cierpię na żadną reumatyczną chorobę- ulgę przyniosła
      mi Maść Metindol albo Butapirazol - obydwie na receptę.
    • ewax100 Re: Ból kolana - bez urazu 07.03.05, 14:12
      Mój mąż ma cos identycznego,najgorzej jak idzie po schodach-smaruje maścią ABC
      ale jak na razie bez większych efektów.Ból utrzynuje sie juz dość długo i nie
      wie jak sie go pozbyć.Pozdrawiam
      • bb103 Re: Ból kolana - bez urazu 07.03.05, 15:05
        Popatrz na wątek Borelioza, poczytaj objawy - tam 90% ludzi ma bóle kolan
        • artur737 Re: Ból kolana - bez urazu 07.03.05, 20:41
          Nie, absolutnie w tej sytuacji nie ma powodu isc w tym kierunku. A juz na pewno
          nie na tym etapie choroby.
    • marghot Re: Ból kolana - bez urazu 07.03.05, 15:12
      pewnei jakiś stan zapalny.
      Mam podobnie: bolą przy kucaniu, wchodzeniu po schodach, czasem pojawia się
      opuchlizna.
      Objawy mam pnoć typowo reumatyczne np. podwyższone ob, ale czynnik reumato.
      jest ujemny więc lekarze dalej się biedzą :(
      • Gość: beata5 Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 22:04
        A moze to wytarcie chrzastki? Nalezy przyjmowac preparaty z glukozamina.
    • zyrafa46 Re: Ból kolana - bez urazu 12.03.05, 23:37
      Moja znajoma jadła RANIGAST i potem miała niesamowite kłopoty z kolanami. Tak
      mi się wydaje, że to chodziło o Ranigast. Wyleczyła nogi sposobami naturalnymi.
      Jakimi? Nie wiem. Teraz zamiast Ranigastu stosuje środki naturalne i dobrze się
      czuje.
    • Gość: banjo Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 15:40
      ja miałam dokładnie to samo, zaczęło się bez urazu jak schodziłam po schodach,
      potem bolało przy chodzeniu po płaskim, przy wstawaniu, kucać nie mogłam, aż po
      2 tygodniach jak nie przechodziło poszłam do ortopedy który stwierdził iz jest
      to przypadłość typowa dla kobiety w moim wieku (28 l.) dał tabletki i pomaga -
      mam zażywać przez 4 tygodnie; nie powiem dokładnie co to za przypadłość ale coś
      z glukozaminą z płynem w torebce stawowej; biorę tableki przeciwbólowe i na
      odbudowę chrząstek (mazi stawowej) i POMAGA!!! Po kilku dniach już poczułam
      ulgę. Idź do ortopedy!
      • Gość: emma Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.pl 15.03.05, 15:35
        a mogłaś podac nazwy tych leków?? by łaby, wdzięczna:)
        • Gość: banjo Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.crowley.pl 17.03.05, 22:09
          Przeciwbólowo to leki ze składnikiem Nabumetonu np. Coxalgan; na odbudowę i
          wzmocnienie stawów to leki z glukozaminą np. Arthron complex (bez recepty) lub
          Artrelux MS. Obawiam się ze te 2 pozostałe sa tylko na receptę. Pozdro.
    • wadera3 Re: Ból kolana - bez urazu 15.03.05, 15:41
      podobno pomaga wszystkim to co Goździkowej ;DDDDD
    • Gość: Aisza Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.gdynia.mm.pl 15.03.05, 16:28
      Miałam podobne objawy kilka lat temu. Bóle najpierw przy chodzeniu po schodach,
      potem przy kucaniu, chodzeniu.Okazało się,że jest to chondromalacja rzepki,
      czyli zmiany zwyrodnieniowe na powierzchni rzepki od strony wewnętrznej stawu.
      Zaleceniem było wzmacnianie mięśnia czworogłowego uda (np. ćwiczeniami
      izometrycznymi), nosiłam przez jakiś czas elastyczną opaskę na staw co
      zmniejszało ból oraz ograniczenie wysiłku fizycznego obciążającego
      staw(studiowałam AwF i musiałam wziąść urlop zdrowotny).Jedną z metod jest też
      unieruchomienie stawu przez zakładanie gipsu,straszono mnie też operacją.W tej
      chwili nie mam już tych dolegliwości. Jeśli są to tego typu zmiany, to wyjdą
      one na zdjęciu rtg
      • Gość: zyrafa46 Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.aster.pl 15.03.05, 17:54
        Zgadza się. To było dawno i dobrze się skończyło, więc zapomniałam: Kolana
        mojego (wtedy 15 letniego) syna bardzo bolały. Ortopeda ostrzegł, że przy
        szybkim wzroście może nie starczyć "mazi" w torebce stawowej. Jeśli nie będzie
        się OSZCZĘDZAĆ stawów - mechanizm ze słabym smarowaniem może się zatrzeć.
        Czyli: żadnych ćwiczeń lecz szczędzanie kolan!!! Pozdrawiam, żyrafa
        • Gość: Ola Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 15:01
          Witam:)
          Ja własnie mam podobny problem. Kolano mnie zaczeło bolec tak poporstu, którgoś
          dnia wstałam (było to ponad rok temu, jakoś luty/marzec 2004) i stwierdziłam ze
          boli mnie kolano, jakoś specjalnie sie tym nie przejelam. Faktycznie nie miałam
          wczesniej żadnegi urazu kolana. Tylko w lutym, wraz z koleżankami
          przygotowywałam układ taneczny i na końcu, robiłam jedną poze w
          której "spadałam" na jedno kolna i po pewnym czasie powstal na nim siniak
          dosyć duży.
          Poszałm z bólem tyvch kolan, na poczatku na prawde nie znacznym do lekarza
          rodzinnego, ona dała mi skierowanie na RTG kolana. Wiec poszłam ale nicnie
          wykazało. Wtedy poszłam do ortopedy. Miałam iść do innego lekarza, ale niestety
          on był na zwolnieniu, wiec poszłam do innego. Ten od razu wydawał mi sie głupi,
          i stwierdził ze ja mam TORBIELKE w kolanie i mam iść na USG, i z wynikiem
          zgosić sie do kontroli. Poszłam na USG, które też nic nie wykazało.
          Kolano mnie bolało, ale tak okresowo. Np b0lało mnie przez 1,5 tygodnia non
          stop, a póxniej miałam spokój na 2 tygodnie itd. Póżniej kolano już coraz
          bardziej bolało, wiec bardziej zaczeło mnie to nie pokić, tym bardziej ze ten
          ból jest uciązliwy, do tego stopnia że aż czasami płacze z bólu, zaczyna sie w
          okolicy pod rzepką i promieniuje na całą noge.

Z wynikiem prawidłowym USG poszłam do mojego ortopedy, juz tego do kórgo
          faktycznie miałam iść na pocżatku i on dał mi skeirowanie do poradni
          rechabilitacyjnej na zabiegi. Na zabiegi czekałam w kolejce aż do wrzesnia,
          chodziłam prez 2 tyg. na SOLUX I DiaDynamic. Zbiegi nie pomogły w ogóle.
          Poszłam z nowu do lekarza, wiec ten zapisał mi leki ARTHROSTOP i jeszcze jakiś
          i kazał brac przez 6 tugdoni i złgosić sie do kontroli. Mówił ze narazie nie
          bedziemy planowac żadnego zabiegu operacyjnego. Tabletki wziełam, poszłam do
          niego na kontrole po 2 miesiącach, zbadał jeszcze raz moje kolano i powiedział
          ze pisze skierowanie na operacje. Ale jeszcze sie wsrzymał i stwierdził ze
          spróbujemy jeszcze z zastrzykami do torebkowymi. Dostałm zaraz zastrzyk na
          miesjcu lek - DEPO-MEDROL i kazał przyjść na kontrole za 2 tygodnie, ale miałam
          chodzić przez te 2 tygodnie o kulach, bo ten lek działa tak że działa przez 10
          dni i kolano po nim strasznie boli.
          Wiec po 2 tygodniach poszłam na kontrole, a zasztrzyk nic nie pomógł wiec
          wypisał mi skierowanie na artroskopie.
          Poszałm sie zaraz zapisać na jakiś termin, przed zapisami nie stety trzeba isć
          na taką konsultacje ortopedyczną i wtedy bada cie ortopeda kóry ma akuraty tego
          dnia dyżur. No i ten mnie zbadał jakis taki strasznie dziwny był , i
          stwierdziłze kolano mnie boli od czestych infekcji górnyc\h dróg oddechowych.
          Ale nie wazen że ja wcale czesto nie jestem chora, A KOLANO MNIE BOLI:/ tylko
          wtedy jak u niego bylam to miałam angine. No wiec w zwiazku zbtym ten dziwny
          pan stwierdził ze leczyłby mnie jeszcze tabletkami przeciw bolowymi i przeciw
          zapalnymi a na zabieg mnie zapisze ale dopiero na 23 sierpnia, a i pewnie i tak
          zdąże 3 razy z niego zrezygnowac. (głupek)
          No wiec kolano mnie dalej bolało, wiec poszłam w tym czasie jeszcze do mojego
          ortopedy jeszcze raz, pokazałm mu to co napisał mi ten lekarza inny na
          konsultacji a mój lekarz powiedział mi ze on decyzji o operacji nie zmieni. I
          jak dla niego to operacja jest kjonieczna i on mi narazie nie jest w stanie juz
          pomóc, zrobił wszytko to co miał. I moge sobei zmienic oekarza, jak ja równiez
          uwazam ze operacja jest nie potrzebna. No wiec ja powiedZiałam ze ja chce isc
          an ta operacje i lekarza zmieniać nie bede, (bo widze że ten lekarz u którego
          sie lecze naprawde podchodzi do mojego kolana odpowiedznio) wiec on mi kazał
          jeszcz raz iść na oddził i przesunąć termin na szybszy. Nie stety na oddziale
          znowu trafiłam na tego lekarza co był wtedy i on powiedział że w żadnym wypadku
          mi nie zmieni terminu na szybszy jeżeli juz to moze mie w ogóle wykjreslić albo
          przesunąć na później! Był chyba wklurzony, ze ktoś podwazył jego decyzje, bo
          widział swoją pieczatke z ostatniej konsultacji...

Robiłam badanie krwii zeby sie dowiedziec czy to nie ejst czasami reumatyzm,
          ale wynik jest dobry, wiec reumatyzmu nie mam.

Koalno mnei dalej boli, nie stety wakacje mam całe do kitu, bo na słońce za
          bardzo wychodzić przez to nie moge, a do tego wsyztkigo jeszcze pod koniec
          wakacji szputal mnie czeka. Ale ufam mojemu lekarzowi, i widze ze wie co robi i
          faktycnzie nie ma innego wyjścia niż operacja. Lekarz mówił coś o Artrozie.

mOŻE ktoś z was mial podobny przypadek, alebo wie przynajmniej co mogłabym
          jeszcze zrobić dla mojego kolana. W gre nie wchodzi MRI, bo mojej choroby nie
          stety h jest w stanie on wykazać.

Pozdrawiam:)

• katka76 Re: Ból kolana - bez urazu 29.03.05, 11:23
        W jaki sposób poradziłaś sobie z chondromalacją rzepki? Ja tez od kilku lat mam
        ten problem. Pieć lat temu brałam zastrzyki, polepszyło sie na jakis czas.
        Teraz stan mi sie bardzo pogorszył, parę razy skraciłam kolano. Lekarz zalecił
        3 tygodnie intensywnej fizykoterapii. Z tego co czytałam, jest to choroba,
        której nie da sie całkowicie wyleczyc, mozna ja tylko zaleczac i na jakis czas
        jest poprawa, trzeba sie stosowac do konkretnych zaleceń.
        [Zainteresowanym podeśle informacje z objawamiinformacjami czego nalezy unikać
        i opisem leczenia.]
        • Gość: Ola Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 11:34
          Hej:)
          > [Zainteresowanym podeśle informacje z objawamiinformacjami czego nalezy
          unikać
          > i opisem leczenia.]-Podaje ci mój mail, jak możesz to wyślij mi te
          informacje:) ojaskula@wp.pl
          • Gość: K*o Re: Ból kolana - bez urazu IP: *.sympatico.ca 01.04.05, 04:12
            W mojej rodzinie dwie osoby, matka i siostra musialy poddac sie operacji
            kolana.
            Z opisow znajomych, niektore symptomy u ludzi o ktorych slyszalem bardzo byly
            podobne do moich, gdy zwlekalem z masazem. Te inne osoby poddawaly sie
            operacji. Generalnie, masaze pozwalaja na zmniejszenie dawek, lub poprawiaja
            skutecznosc lekarstw, jezeli sie juz takie przyjmuje.

Od lat pomaga mi metoda naturalna. Jest nia gleboki masaz stop stosowany przez
            kilka dni z rzedu i potem jest spokoj na od pol do roku, lub dluzej. Efect jest
            prawie natychmiastowy
    • malamikaa Re: Ból kolana - bez urazu 06.04.18, 18:38
      Pójdź do fizjoterapeuty albo do ortopedy z tym kolanem. Zbadają i zobaczą, jak będzie trzeba to jakąś fizjoterapię zaproponują, ale warto zadbać o kolana. Jeśli jesteś z Krakowa lub okolic to polecam gabinet rehabilitacji na Słomczyńskiego 12 (rehabilitacje.org - rejestracja jest online). Moja mama tam chodziła i była bardzo zadowolona i ze skuteczności i z ceny przystępne dla każdego.
    • bartek0989 [...] 23.09.22, 11:57
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • grupowicz Re: Ból kolana - bez urazu 23.09.22, 14:39
      Wszelkie maści,nadają się tytko do reklam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka