Dodaj do ulubionych

jestem zagadką dla lekarzy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 14:41
Wiec...3 tygodnie temu spedzilem 4 dni w szpitalu...spadl mi potas!
Bez zadnej konkretnej przyczyny, nie pale nie pije itd...
Pare dni po wyjsciu ze szpitala zaczolem sie zle czuc.Objaw taki ze bez
wyraznego powodu nawet siedzac czy lezac moje serce bije ze 110 a cisnienie
dochodzi do 150/100 odwiedzilem kardiologa echo serca wrecz ksiazkowe wiec
wygonil mnie do lekarza ogolnego. No i wstepna diagnoza to nerwcia serca!?
(heh ja czlowiek superspokojny) dostalem Pramolan, ze niby pomoze ale to
pzreciez jest na depresje miedzy innymi, do tego metocard ale tylko 2x po pol
tabletki.
Pozostale wyniki krwi nawet te zrobione 2 dni temu sa idealne, zadne wartosci
nie sa przekroczone, a serce dalej bije momentami az chce wyskoczyc. no i o
ile to nerwcia serca to teraz faktycznie dorobie sie nerwicy lekowej bo mam
juz jakies tiki nerwowe, bo jak tu spac jak w nocy bez powodu budzi cie takie
zachowanei serca.Hm a moze tu psychiatra potrzebny..rozwala mnie juz ten
stan.trwa to juz 2 tygodnie i po paru dniach przerwy znowu sie zaczyna.Mam
tez swiadomosc ze sam sie na to nakrecam gdy mysle o tym..zamkniete kolo
jednym slowem acha mam 23 Lata.pzdr

Lekarz rodziny stwietrdzil ze juz nie wie od czego tak mam..heh
co dalej?
Obserwuj wątek
    • Gość: ann Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.chello.pl 10.03.05, 14:48
      a skąd jesteś, zagadko lekarska???
      • Gość: Magda Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.3vnet.pl 10.03.05, 19:03
        Stwierdzili u Ciebie niski poziom potasu i nie przepisali Tobie lekow na
        wyrownanie potasu.Dziwne, czy stosujesz jakas diete? Moze cwiczysz?Przeciez to
        co piszesz przez to ze masz niski powoduje szybkie bicie serca, a nie masz przy
        tym boli miesni rak, nog i boli w klatce?Ja kiedys gdy mialam tez niski to
        lekarz przepisala mi potas[jak dobrze pamietam to Calipoz] mialam takie wlasnie
        objawy i pozniej po tych lekach mi przeszlo.Mozesz tez kupic w aptece Aspargin
        [magnes+ potas]i zobaczysz czy Tobie pomoze.A moze ten niski poziom jest
        spowodowany przez jakies leki ktore bierzesz?
    • Gość: m. Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.acn.waw.pl 10.03.05, 14:56
      jakieś inne objawy opócz galopującego serducha?
      U mnie mniej wiecej tak wyglądał napad lęku . Plus drętwienie ręki i ogólna
      straszna słabosc..
      • Gość: piotr Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 15:38
        wyglada to w ten sposob ze: najpierw serce zaczyna bic szybko mierze cisnienie,
        wysokie.No i straszny nerw, niepokuj trwa to kilka chwil/minut.a no i do tego
        tiki nerwowe, jesli o tym nie mysle, jestem zajety np: w pracy potrafi mi sie
        to nie zdarzyc pzrez caly dzien..nerwica lekowa?
        • Gość: piotr Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 15:40
          tak momentami do tego wydaje mi sie ze robi mi sie slabo, pramolan na mnie nie
          dziala a moze juz nie dziala/jeszcze biore prawie 2 tygdonie, nie mam tez
          zadnych skutkow ubocznych.biore 50mg 2 razy dziennie to chyba najslabsza
          dawka.A moze mnie trzeba zamknac:)Acha depresji nie mam zyc mi sie chce i to
          strasznie tylko to meczy
    • Gość: ha Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: 195.136.92.* 10.03.05, 15:42
      To moze byc depresja maskowana, poczytaj o niej w necie.
      • Gość: piotr Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 15:49
        poczytam, ale od tego czytania to dopiero lape lęki.Juz chyba znam sie lepiej
        na nerwicach w teori niz nie jeden lekarz..
        • villac Re: jestem zagadką dla lekarzy 10.03.05, 16:21
          Piotr napisz do mnie w tej sprawie na priv - c.wiktorski@net-link.pl
          • Gość: wcyrku77A Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 17:33
            sprawdz dokładnie zęby, szukaj stanu zapalnego
    • Gość: magdalena Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 10.03.05, 19:32
      a czy ktos kiedys badał ci poziom hormonów mogących świadczyc o zaburzeniach
      tarczycy? ( tzn poziom TSH i ewentualnie fT3, fT4? a jakie wartosci potasu
      masz? bo może rzeczywiście trzeba byłoby go uzupełnic..jesli elkarz nie chce
      wypisac tabletek proponuje jeśc banany ( bogate w potas )
    • Gość: nerwy Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: 66.51.57.* 10.03.05, 19:36
      a moze jednak nerwy? mialem bardzo podobnie (nie chodzilem tyle do lekarzy) i
      tez nerwy byly ostatnia rzecza o ktorej myslalem... a jednak. wlasnie promolan
      pomogl. bralem po pol tabletki na noc przez 2-3 tyg i przeszlo.
      • Gość: magda Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: 195.205.3.* 10.03.05, 20:01
        Koniecznie sprawdz hormony miałam takie same objawy, i okazało sie ze to
        nadczynnosc tarczycy,kiedy zaczęłam brac metizol kołatanie ustapiło.
    • Gość: justyna Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:01
      Witaj Piotr.mysle ze powinienes odwiedzic endokrynologa.zbadaj poziom hormonów
      tarczycy i nadnerczy.na nadnercza może wsazywac wysokie cisnienie i spadki
      potasu ale jest tez pewnie wiele innych chorób tak przebiegających.
      • Gość: anka Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.chello.pl 10.03.05, 21:11
        Podobne objawy są także przy braku magnezu. Magnez wyrównuje akcję
        serca.Spróbuj jakiegoś preparatu z magnezem.
        • 50m Re: jestem zagadką dla lekarzy 10.03.05, 22:27
          no to juz wyjasniam, TSH mam 2,0 potas obecnie 4,5 magnez nie pamietam ale tez
          ok, jedyne co mi chyba jeszcze nie robili to USG brzucha i RTG glowy, ale to
          chyba nie potrzebne.Nie to zebym sie strasznie bronil przed depresja, bo
          przeciez najwazniejsze jest szybkie okreslenie przeciwnika i walka z nim:)
          Pramolan biore 2 tygodnie i zmienilo sie tyle ze 7 dni przerwy i od 2 dni znowu
          caly" chodze".Najbardziej rozwala mnie to ze spokojnie siedze i nagle "zaczyna
          sie to dziac" Heh swoja droga poczytalem o depresji maskowanej i faktycznie
          moze byc to to ale heh pewnie jak wiekszosc z nas moge z odnalezc sobie wiecej
          i dopasowac.Acha biorte jeszcze Kalipoz i Asmag...
          • 50m Re: jestem zagadką dla lekarzy 10.03.05, 22:27
            acha 50m to ja tylko zalogowany:)
    • Gość: sit Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 09:41
      Taką samą zagadką dla lekarzy jestem już od ponad 10 lat. Zaczeło sie bardzo
      podobnie, puls 100-120, uczucie niepokoju, kołatanie serca, potem skurcze
      dodatkowe. Badania serca wręcz wzorowe, ogólne zdrowie poprawne, a dolegliwości
      nie ustępują. Stosuję od lat betablokery i leki na obniżenie ciśnienia. Lekarze
      nie potrafią zdiagnozować przyczyny, mówią o nerwicy, o niezdefiniowanych
      zaburzeniach przemian metabolicznych na poziomie komórkowym, o złym
      przewodzeniu w węźle zatokowym serca.... Co najgorsze dolegliwości nasilają
      się, ostatnio pod nadzorem lekarza odstawiłem betablokery, zgodnie z procedurą,
      myślałem, że serce oszalało,jak najszybciej powrót do b.blokerów, wyraźna ulga.
      Chciałbym wyjść z tej dolegliwości, ale mam coraz mniej optymizmu i siły...
      Jestem znacznie starszy od Piotra, to fakt.
      • Gość: mario Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 11:00
        a po lekach typu, antydepre. i antylękowe przechodzilo?
    • Gość: ha Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: 195.136.92.* 11.03.05, 11:43
      Leki antydepresyjne dzialaja po kilku tyg. regularnego zażywania, trzeba
      uzbroic sie w cierpliwość. Ja mialam depresje maskowana, leki bralam dlugo, ok.
      roku, mimo ze objawy depresji ustapily po kilku miesiacach, chodzi o tzw.
      profilaktyke. Trzeba wybrac naprawde dobrego psychiatrę.
      • Gość: albert Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 10:20
        no ale jesli nawet po 2 tyg nie widac efektu? moze zmienic juz lek albo lekarza
    • Gość: lek.med Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.crowley.pl 12.03.05, 14:53
      Skoro masz tak obniżony potas to nic dziwnego,ze sie żle czujesz ,bo to
      zwieksza znacznie akcje serca,a poza tym ma wpływ na wiele innych narzadow
      np.nerki czy żoładek.Najlepszym naturalnym żrodlem tego pierwiastka sa pomidory
      sprobuj moze uwzglednic to w swojej diecie a poczujesz sie lepiej ,dopiero
      potem nalezy wdrazac farmakoterapie.
      • Gość: piotr Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:20
        No ale jesli po jednorazowym spadku potasu zostal on wyruwnany a teraz biore
        Kalipoz...myslisz ze to efekt spadku potasu sprzed 3 tygodni?
      • Gość: zyrafa46 Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.05, 18:27
        U takiego (...j) "lek.med chciałabym się leczyć. Pomidorki. Zwykłe pomidorki
        miast garści (przepraszam za wyrażenie) trucizny (bo niekoniecznej) z apteki.
        Rozmarzona Żyrafa
    • nnike Re: jestem zagadką dla lekarzy 12.03.05, 16:11
      Taka napadowa arytmia serca to klasyczny objaw braku magnezu. Jeśli brak Ci
      również potasu, powinieneś odczuwać bolesne skurcze mięśni.

Poza Asparginem, który zawiera magnez i potas, ale trudno się go łyka, jest
      także Magnokal, niewiele droższy, ale łatwiejszy w połykaniu.

Spróbuj, na pewno nie zaszkodzi, a pomóc może :)
      • Gość: ac Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 17:11
        mysle ze nie problemem jest tu kolatanie serca, a napady leku itd...wywoluje je
        prawdopodobne nerwica i to ja nalezy leczyc a reszta problemow zniknie
        • nnike Re: jestem zagadką dla lekarzy 15.03.05, 22:26
          Niedobór magnezu wywołuje reakcje niemal identyczne do nerwicowych, dlatego nie
          zaszkodzi zażywać go i obserwować się.
          • Gość: zdro Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 08:53
            Sadze,ze jest to nerwica lekowa.Kolotanie serca,niepokoj,to klasyczne jej
            objawy.Kiedy jestes zajety praca,nie myslisz o tym jest ok.Nerwice sie trudno
            leczy.Wszystko bowiem lezy w psychice czlowieka.Tryb zycia tez ma wielkie
            znaczenie.Jaka jest atmosfera w pracy,domu.Proponuje Ci validol.Sprobuj.Na silne
            leki psychotropowe zawsze jest czas.A tak na marginesie.Czy ktos(czyt.rzad) sie
            zastanawial skad ,dlaczego u coraz mlodszych ludzi biora sie nerwice,depresje?To
            przerazajace.Bezrobocie itd.Pozdro
            • Gość: kajazz Re: jestem zagadką dla lekarzy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 10:18
              ja mam skurcze dodatkowe od 3 lat.Poziomy wszelakie ok. USG w normie, zadnych
              wad. Przychodzi stres i skurcze pojawiaja sie do 70 dziennie, strasznie ciezko
              z tym zyc, jesli przechodza np na 3 tygodnie a potem wracaja ze zdwojona sila.
              I ja mam ich cala palete od pojedynczych do calych serii
              ("trzepotanie")..Czasami sa niezalezne od poddenerwowania. Po prostu sa. I b.
              mi przeszkadzaja. To straszne cholerstwo. .ciesze sie, ze jest nas wiecej, bo
              przynajniej juz sie tak bardzo nie boje....Lekarze tez nie wiedza co z tym
              robic, smieszy mnie to i zlosci zarazem, bo tak czesta przypadlosc i zadnej
              opracowanej metody.
              U mnie cos na trasie: mozg-serce nie tak....Kontroluje sie u kradiologa itd.
              ale chyba powinnam w koncu pojsc na jakas terapie dal nerwicowcow;) A propos ma
              ktos jakiegos dobrego psychoterapeute na oku we Wroclawiu, co to naucza
              reagowac na stres i pozbywac sie go? Bo mnie jak narazie probowano leczyc
              psychoanaliza....totalnyt bzdet......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka