Dodaj do ulubionych

ile kosztuje zastrzyk?

IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 20.03.05, 16:39
mam skierowanie od prywatnego lekarza na zastrzyki podskorne w reke.Ide do
przychodni w poniedzialek i nie wiem ile to kosztuje?
A moze poprosic lekarza rodzinnego, aby wypisal skierowanie na zastrzyki,
wtedy bede miala zabiegi za darmo.myslicie ze sie zgodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: anna Re: ile kosztuje zastrzyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 16:49
      jeśli jest wyrozumiały, to się zgodzi. ale może się poczuć urażony, że tylko po
      to przychodzisz i nie przepisze. wszystko zależy. zastrzyk kosztuje chyba
      kilkanaście zł, nie pamiętam.
      • Gość: ja Re: ile kosztuje zastrzyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 18:31
        stac Cie na prywatnego lekarza a juz na zastrzyk nie?Uwazam ,ze od
        prywatnego powinnas sama pokrywac koszty dalszych ,wynikajacych uslug.
        • Gość: monikkkkkkkkk Re: ile kosztuje zastrzyk? IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 20.03.05, 18:44
          jak nie znasz sytuacji to nie pisz i mnie nie denerwuj!!!!!!!!!!!!!!
          jak smiesz pisac ze mnie stac!
          wcale mnie nie stac, a ze lekarze w przychodniaach lecza byle jak to potem co
          ma robic zwykly czlowiek -trzeba naprawiac to co oni 'spartacza' za pieniadze w
          prywatnych gabinetach.
        • Gość: Hania Re: ile kosztuje zastrzyk? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 18:45
          Gość portalu: ja napisał(a):

> stac Cie na prywatnego lekarza a juz na zastrzyk nie?Uwazam ,ze od
          > prywatnego powinnas sama pokrywac koszty dalszych ,wynikajacych uslug.

Chyba nie jest to takie proste jak piszesz, czasami jesteśmy zmuszeni iść do
          lekarza prywatnie /szczególnie specjalisty/ wydając na to "ostatni grosz". Po
          prostu takie są kolejki , albo w ten sposób tylko możemy dostać się do dobrego
          specjalisty. Nie dziw się więc, że probujemy potem oszczędzać. Wszak nasze
          składki na ubezpieczenie zdrowotne pokrywaja chyba robienie zastrzyków /
          przynajmniej tyle/
          • Gość: ja Re: ile kosztuje zastrzyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 19:03
            ubezpieczenie powinno tez pokrywac wizyte lekarza.A swoja droga nie ma nic
            za darmo!
    • calineczka79 Re: ile kosztuje zastrzyk? 20.03.05, 19:55
      Spróbuj mój internista przepisał takie skierowanie bez mrugnięcia okiem, wogóle
      nie był zaskoczony więc to chyba normalna procedura :-)
    • Gość: Andrzej Re: ile kosztuje zastrzyk? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.03.05, 20:06
      Nie wiem jakiego rodzaju są to zastrzyski i nie chciałbym uogólniać sprawy ale
      przytoczę mój przypadek. Miałem unieruchomioną nogę w gipsie i aby nie było
      innych komplikacji dodatkowo dostałem 16 zastrzyków podskórnych przeciwko
      zakrzepom. Zastrzyki były to jednorazowe strzykawki wypełnione odpowiednim
      płynem. Pierwszy zastrzyk zrobiła pielegniarka a ja po przeczytaniu dołączonej
      instrukcji zorientowałem się, że niezgodnie z instrukcją( za płytko włożona
      igła, początkowe wyciskanie płynu ze strzykawki przed wbiciem igły). A więc
      zrobiła to rutynowo w sposób w jaki robi się większość zastrzyków gdy
      wstrzykiwany płyn zaciąga się z butelki.
      Tutaj były gotowe zastrzyki których instrukcja użycia wyraźnie zabraniała
      takiego postępowania. Zbyt płytkie włożenie igły spowodowało kilkudniowy obrzęk
      wielkości o średnicy 5 cm.
      Następne zastrzyki robiła mi żona (po raz pierwszy w życiu). Z żadnym nie było
      problemów a obrzęk występował tylko w miejscu ukłucia i wielkości ok. 3 - 5 mm.
      Zastrzyki podskórne są bardzo łatwe do zrobienia nawet samemu. Trzeba palcami
      utworzyć fałdę ze skóry i w to miejsce wbić igłę.

Nie polecam natomiast robienia samemu zastrzyków dożylnych i domięśniowych.
      • Gość: ja Re: ile kosztuje zastrzyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 20:18
        widocznie znawca jestes i to jaki ,oceniasz prace pelegniarki,jestem pod
        wrazeniem.......
        • Gość: Andrzej Re: Tak potrafię ocenić IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.05, 09:18
          Wystarczylo przeczytać dokładnie instrukcję robienia tych zastrzyków aby
          zobaczyć, jakie błędy (dokładnie dwa) zostały popełnione. Ja rozumiem Ciebie,
          pewnie należysz do grupy ludzi dla których instrukcja jest czymś przeznaczonym
          wyłącznie dla specjalistów a dla ciebie jest czarną magią. A czytam instrukcje
          m.inn z tego powodu, że interesują mnie przeciwskazania (dla twojej informacji
          zdradzę, że taki fragment jest zawarty w każdej ulotce dołączonej do leku)jak
          również w tym przypadku liczyłem się, że resztę zastrzykó będę musiał robić sam
          w domu. Być moze dla ciebie zauważyć,że pielęgniarka wyciska płyn ze strzykawki
          (wyraźnie zabronione w instrukcji) oraz to, że igła nie była wbita aż do
          głębogości specjalnej osłony to już ciemna magia ale ja mogę tobie zaręczyć, że
          w życiu radziłem sobie z bardziej skomplikowanymi sprawami. No cóż nie każdy
          rodzi się światłym człowiekiem otwartym na nowości.
          • Gość: monikkkkkkkkkkkkkk Re: Tak potrafię ocenić IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 21.03.05, 14:26
            jestes super facet!
            • Gość: ja Re: Tak potrafię ocenić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 17:07
              Rowniez sadze ,ze jestes super facet!
          • Gość: ja Re: Tak potrafię ocenić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 17:06
            Drogi Andrzeju !slusznie -czarna magia ,szczegolnie dla mnie pielegniarki z
            ponad 10-letnim stazem.Podziwiam Ciebie poczytales instrukcje i
            potrafisz ,pielegniarka wg Ciebie niedouk choc uczyla sie pod okiem
            instruktorow przez wiele lat.Moze chcesz pracowac jako pielegniarz ?-taki
            skarb z Ciebie!
            • Gość: pacjent Re: Tak potrafię ocenić IP: *.olsztyn.mm.pl 21.03.05, 20:26
              jeżeli stać was na wizytę prywatną to i zabiegi powinny być prywatne.
              pielęgniarka to nie automat, którego można wyzyskiwać. lekarzowi sie należy za
              wizytę ale pielęgniarce, technikowi rechabilitacji to już nie bo oni mają to
              wszystko robic z powołania. Zrobienie zastrzyku kosztuje ok 5-10 zł. nie radzę
              robić ich samemu, chyba że ktoś z personelu medycznego was przeszkolił np.
              cukrzyka.
              • Gość: ja Re: Tak potrafię ocenić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:41
                po co szkolic poczytaja instrukcje,zreszta sa niektorzy tak madrzy i
                wszechwiedzacy ,ze nawet tego nie potrzebuja!
          • Gość: ja Re: Tak potrafię ocenić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:45
            A moze Ty sam operacje sobie przeprowadzisz zksiazka w reku?
            • Gość: Andrzej Re: Czemu tak zaglądasz do cudzej kieszeni IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.05, 21:39
              To, że jesteś pielęgniarką wyczułem już po pierwszej twojej odpowiedzi. Została
              urażona twoja ambicja zawodowa. Niechcący podważyłem twoją wiedzę popartą
              kilkuletnim szkoleniem i wieloletnim stażem pracy. Ale niestety każda wiedza
              się starzeje i często popada się w rutynę a ty dodatkowo wypecjalizowałaś się w
              zaglądaniu pacjentom do kieszeni ponieważ nawet poprzez internet potrafisz
              ocenić czy kogoś stać czy nie stać na zrobienie zastrzyku.
              Przypominam twój pierwszy post w tym wątku:

stac Cie na prywatnego lekarza a juz na zastrzyk nie?Uwazam ,ze od
              prywatnego powinnas sama pokrywac koszty dalszych ,wynikajacych uslug

Fajnie przynajmniej wiadomo o co chodzi bez żadnego owijania w bawełnę.

Dlatego nie dziwi mnie twój brak wiedzy i niechęć do czytania instrukcji
              ponieważ jesteś zapatrzona wyłącznie w kieszeń pacjenta: stać go czy nie stać
              na zapłacenie.

Dla dobra ewentualnych przyszłych twoich pacjentów (chroń mnie Panie Boże przed
              takimi specjalistkami od mojej kieszeni) gdybyś miała kiedyś robić zastrzyki
              CLEXANE 0,4 ML przeczytaj dołączoną do opakowania instrukcję i nie rób tego
              rutynowo. Ponieważ sądzę, że jesteś również zainteresowana ceną to dla twojej
              informacji podam, że 1-no opakowanie kosztowało ok. 135zł. Potrzebne były dwa
              opakowania.Zastrzyki należy brać 1 x dzienie przez 14 dni. A dlaczego nie
              chciałem chodzić na zastrzyki - domyśl się sama. Myślenie tylko niektórym
              sprawia ból gdy zbyt bardzo myślą o pieniądzach.
              • Gość: ja Re: Czemu tak zaglądasz do cudzej kieszeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 08:48
                robie clexane kazdego dnia o,8 ml ,mozesz byc pielegniarka i psychologiem
                geniuszu.po tylu latach pracy juz nikt nie jest w stanie urazic moich
                ambicji,znam swoja wartosc ty jej nie zmienisz choc bardzo sie starasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka