Dodaj do ulubionych

uszkodzony nerw sluchowy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 14:41
Co moze spowodowac uszkodzenie nerwu sluchowego? Najpierw od wielu lat bole
glowy i zawroty u mojej mamy.Do tego problemy z uchem (piski, zatkane, szumy,
zapalenie).Bol glowy z lewej strony, problem tez z lewym uchem.Teraz kiedy
mama przestala prawie slyszec na to ucho, okazalo sie ze jest zapalenie ucha
i badanie wykazalo uszkodzenie nerwu slychowego.Laryngolog odeslal dalej,
zalatwione badania ale trzeba na nie czekac.Niepokoje sie tym bardzo.Czy
ktos mial doczynienia z czyms takim?
Obserwuj wątek
    • poziomka8 Re: uszkodzony nerw sluchowy 21.03.05, 20:56
      Przyczyn może być naprawdę dużo
      przeważnie uszkodzenie nerwów powstaje wskutek powikłan po przewlekłych
      infekcjach,chorobach zapalnych i nieżytowych ucha środkowego;
      może nastąpić również jako reakcja alergiczna na środki
      znieczulające,immunosurowice
      po infekcjach wirusowych,przede wszystkim półpaścu usznym,zapaleniu opon
      mózgowych,po odrze
      komplikacje mogą wystąpić też po chorobach wywołanych przez drobnoustroje
      (błonica,kiła,płonica)
      może być też ototoksyczne uszkodzenie nerwów słuchowych czyli takie,które mogą
      wywoływać niektóre z leków;często wywołują je
      neomycyna,streptomycyna,gentamycyna,SALICYLANY,długo by wymieniać...
      między innymi tak z pozoru niewinny i bezpieczny środek jak reklamowany szeroko
      Ibuprom jest w grupie leków,które mają takie paskudne właściwości

nie pocieszę Cię,ponieważ uszkodzenie nerwów słuchowych jest niestety
      nieodwracalne,można je jedynie skorygować wspomagając pozostałe resztki
      słuchowe odpowiednio dobranym aparatem
      pozdrawiam
      • Gość: Marzena Re: uszkodzony nerw sluchowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 10:15
        Dziekuje za informacje>Martwie sie jak mama przyjmie to ze nie mozna juz
        przywrocic sluchu, bo ona czeka az ktoregos dnia to wroci do normy.Zeby tylko
        nie okazalo sie,ze to jakis guz.Pozdrawiam
        • poziomka8 Re: uszkodzony nerw sluchowy 22.03.05, 11:21
          z objawów,które opisałaś bardziej wygląda to na uszkodzenie nerwów po
          przewlekłym procesie zapalnym;
          zaburzenia równowagi to zachwiany błędnik,który przecież znajduje się w uchu
          wewnętrznym razem z nerwem statyczno-słuchowym,nie myśl więc zaraz o
          guzach,które nie zdarzają się tak często
          poza tym jeśli mama ma sprawne prawe ucho to tym bardziej należy zadbać o jego
          prawidłowe funkcjonowanie(unikanie przeziębień,zwracanie uwagi na skład
          leków,które zażywa itd)
          pozdrawiam
          • zabcia1970 Re: uszkodzony nerw sluchowy 23.03.05, 11:16
            Mam kolezankę która ma 32 lata i ma uszkodzony nerw słuchowy nie słyszy
            wysokich dzwięków powiem wam jak tu inni się wypowiadali jest bardzo duzo
            przyczyn ale np. u mojej kolezanki jest zmutowanie przez nią samą jakiegoś
            genu,wiec teraz szukają tego genu aby powstrzymac dalsze pokolenia w jej
            rodzinie od utraty słuchu pa.
        • Gość: Teresa Re: uszkodzony nerw sluchowy IP: *.net-serwis.pl 23.03.05, 12:20
          ojciec Klimuszko propagowal bardzo czeste jadanie grzybow, nazywal je
          naturalnymi antybiotykami i swoistymi "naprawiaczami" systemu nerwowego,
          zwlaszcza nerwow wzrokowych
          ja bym jadla
          • mazi27 Re: uszkodzony nerw sluchowy 24.03.05, 22:14
            Dziekuje:-) Udalo mi sie szybko zalatwic wizyte w klinice w Zabrzu i tam mama
            miala badanie podstawowe slychu (audiogram jesli nie myle nazwy) i po nim
            ABR.Bylam u pani doktor prowadzacej, ktora zlecila wykoanie rezonansu ale jak
            powiedziala dla czystego sumienia, bo wedlug niej sa to zmiany naczyniowe np.
            zwiazane z miazdzyca.Powiedziala tez ze bedzie konieczny aparat sluchowy.No ale
            przed nami rezonans (nie wiem jak przyspieszyc bo termin za 2 miesiace).Mama
            skrzy sie ostatnio na dretwienie wokol ust oczywiscie tez z lewej
            strony.Wlasciwie nadal nie wiem co myslec, boje sie
            • Gość: Eryk Re: uszkodzony nerw sluchowy IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 23:02
              Marzena! Piszesz,że Twoja mama od dłuższego czasu ma bóle głowy i zawroty. Nie
              wiem czy nie będą tego przyczyną narastające od jakiegoś czasu zmiany
              zwyrodnieniowe w kręgosłupie szyjnym (co może dawać bóle głowy, zawroty a nawet
              szumy uszne).To należałoby sprawdzić na początek jakimś badaniem
              roentgenowskim. Takie zmiany nie powstają nagle. Póżniej dochodzi do tych
              kłopotów ucho (zróbcie badanie ENG w celu sprawdzenia błędnika w uchu nawet na
              swój koszt nie jest za drogie a co może wskazać na zaburzenia równowagi) i
              teraz chyba jeszcze do tego nerw trójdzielny bo na to wskazuje jak piszesz
              drętwienie koło ust. Radzę oprócz wizyt laryngologicznych udać się również do
              dobrego neurologa. To co piszę to sam przechodzę a przy tym stanie naszej
              służby zdrowia leczenie nie nalęży do najłatwiejszych o czym zapewne same już
              się przekonujecie. Życzę dużo zdrowia dla mamy a Tobie dużo samozaparcia.
              • mazi27 szukam dobrego specjalisty 27.03.05, 00:40
                Dziekuje, oby to bylo "tylko" to, bo ja boje sie jednak ze to jakis guz.Po
                swietach zalatwiam rezonans odplatnie.A po nim zobaczymy.Ja szukam i dobrego
                neurologa i naczyniowca i neurochirurga (na wszelki wypadek).Moze wiesz o kims
                wartym polecenia najlepiej z Dolnego lub Gornego Slaska?Pozdrawiam
                swiatecznie :-)
                • Gość: Eryk Re: szukam dobrego specjalisty IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 12:10
                  Co do lekarzy nie potrafię wskazać. A co do obaw, że to może guz, pewnie, że
                  należy to sprawdzić i wykluczyć. Ale to nie musi być guz. Przepływy również
                  mogą być w granicach normy wiekowej (też trzeba to sprawdzić i nie musi tego
                  badania robić wyjątkowy specjalista. Bardziej należałoby skupić się narazie na
                  znalezieniu dobrego neurologa z doświadczeniem no i oczywiście laryngolog. Bo
                  podejście wielu z nich pozostawia wiele do życzenia (spychanie sprawy,unikanie
                  badan itp.). Również pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka