Dodaj do ulubionych

ketokonazol

21.03.05, 17:49
Witam,
mam pytanie o dawkowanie ketokonazolu. Na ulotce i wszędzie jak czytam lek ten podaje się raz dziennie jedną lub podwójną dawkę , mi lekarka przepisała go rano i wieczorem. Zastanawiam się czy nie zakradł się błąd i czy nie pójść jeszcze raz żeby się upewnić.

Pozdrawiam
mag_ma
Obserwuj wątek
    • Gość: man Re: ketokonazol IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 21.03.05, 18:40
      Czasami np. w ginekologii dawkę zwiększa się do 2#razy dziennie. Leku nie
      nalezy stosować dłużej niż 10-20 dni bez kontroli funkcji wątroby.
      • mag_ma74 Re: ketokonazol 21.03.05, 18:51
        Mi został przepisany ten lek właśnie w tej dawce ze względu na wykrycie w
        przewodzie pokarmowym grzybicy (candidia)a tak jak pisałam wcześniej nigdzie
        nie spotkałam się z takim dawkowaniem. Dziękuję za odpowiedź.
    • Gość: zdrowie Re: ketokonazol IP: *.acn.waw.pl 21.03.05, 20:47
      Czy ten lek jest na recepte ?
      • Gość: mag_ma74 Re: ketokonazol IP: *.ydp.com.pl 22.03.05, 07:53
        tak
    • Gość: gość Re: ketokonazol IP: *.gem.pl 22.03.05, 13:36
      Cześć,
      dostałam taki sam lek jak Ty, na ten sam problem (candida glabrata i albicans w
      przewodzie pokarmowym).
      Lekarz - gastrolog - zalecił mi takie samo stosowanie: dwa razy dziennie, przez
      tydzień.

Poczytałam sobie jednak trochę o tym leku i się wystraszyłam - on powoduje
      straszne skutki uboczne (m.in. możliwość uszkodzenia wątroby, zawroty głowy,
      depresję). W sieci znalazłam kilka wypowiedzi osób, które lek odstawiły właśnie
      ze względu na te objawy. Tym bardziej, że w tej chwili nie mam żadnych problemów
      ze strony przewodu pokarnmowego, owszem, miałam po antybiotykach, ale teraz,
      gdyby nie wyniki badania, nie powiedziałabym, że coś nie jest w porządku.

Napisz więcej: jak tolerujesz lek? Czy grzybica Ci jakoś dokucza, czy jest
      bezobjawowa. Czy lekarz zalecił CI jakąś dietę - mnie nie, ale tu na forum
      radzono mi unikać słodyczy. Czy byłaś u ogólnego, gastrologa, czy jakiegoś
      innego specjalisty?
      • Gość: zdrowie Re: ketokonazol IP: *.acn.waw.pl 22.03.05, 13:46
        gosc a jak u Ciebie wykryto grzybice?
      • Gość: mag_ma74 Re: ketokonazol IP: *.ydp.com.pl 23.03.05, 08:43
        Hej,

ketokonazol biorę teraz 3 dzień i odpukać nie mam żadnych nieprzyjemnych
        objawów.
        Grzybica mi trochę dokuczała: ciągłe nawroty angin, zapaleń gardła, zawroty
        głowy, uczucie palenia w gardle i przełyku i tak od trzech miesięcy a lekarze
        (internista bądź laryngolog) od ręki przepisywali antybiotyki . Internistka, do
        której poszłam po kolejnym nawrocie choroby i kuracji antybiotykowej widząc
        moje gardło z miejsca wysłała mnie na wymaz i wyszła candidia albicans.
        Jeśli chodzi o dietę to nie miałam zaleconej żadnej ale staram się unikać, tak
        jak pisałaś słodyczy, cukru i białej mąki.
        Też obawiam się tych skutków ubocznych zwłaszcza uszkodzeń wątroby i dlatego
        jutro idę do lekarza i poprszę o skierowanie na badanie wątroby czy coś
        takiego. Ponoć powinno się je robić kilka razy w trakcie zażywania ketokonazolu.

A Ty bierzesz czy nie ketokonazol?

Pozdrawiam
        mag_ma
        • Gość: gość Re: ketokonazol IP: *.gem.pl 25.03.05, 10:05
          No więc nie biorę. Poszłam do innego gastrologa, który powiedział, że po
          antybiotykoterapii obecność grzybów jest normalna (mimo że badanie robiłam
          miesiąc po skończeniu ostatniego antybiotyku i wyszły "liczne kolonie").
          Lekarz wydał mi sie sensowniejszy od poprzedniego, dokładniej mi się wypytywał o
          objawy itp.

W każdym razie zgłupiałam. To potwierdza moje poprzednie doświadczenia z
          lekarzami: każdy mówi dokładnie co innego. No i co mam robić do diabła :-(

W każdym razie ketokonazolu nie biorę... Ale z tego co piszesz wynika, że masz
          infekcję grzybiczą nie przewodu pokarmowego, tylko gardła. Ja robiłam również
          wymaz z gardła i tam żaden grzybek nie wyszedł. A skoro miałaś dolegliwości
          jakie opisujesz, to w Twoim przypadku leczenie ketokonazolem jest chyba
          zasadne... Życzę żeby Ci pomogło i żeby Twoje kłopoty się wreszcie skończyły!

Info dla "zdrowia": obecność grzybów w przewodzie pokarmowym stwierdza się na
          podstawie badania mykologicznego kału.... nie należy to do przyjemności, ale
          przynajmniej nie boli :-)
          • Gość: ap77 Re: ketokonazol IP: *.idea.pl 28.03.05, 00:39
            Hej!Tez biore Ketakonalzol-na zapaleni gardla po antybiotykach. Jeste juz po 5
            tab. i jest ok! Tzn. czuje sie dobrze, ale grzybki jakos nie znikaja:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka