Dodaj do ulubionych

Pomocy!!! problem z zębem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 19:23
Wypadł mi ząb i prezmyłam dziurę wodą utleniona nie rozcieńczoną, 3%-ową,
poprzez zagryzanie kolejnych namoczonych wacików. Następnie na opakowaniu
przeczytałam, że może to powodować zatory. Czy cos grozi? Prosze o odpowiedź,
kto miałby pojecie w tej sprawie
Obserwuj wątek
    • iselle Re: Pomocy!!! problem z zębem 04.04.05, 19:56
      Do przemywania kanałów korzeniowych używa się wody utlenionej więc nic grozić
      nie powinno. Mam nadzieję, że wybierasz się z tą dziurą do dentysty ;)
      • iselle Re: Pomocy!!! problem z zębem 04.04.05, 19:58
        Ups, nie doczytałam. Hm.. ale ząb na pewno nie wypadł idealnie cały- idź do
        lekarza wyczyścić zębodół. Jak była jakaś krew to mogło to spowodować tzw.
        suchy zębodół. To był mleczak czy stały ząb?
        • Gość: Mrozia Re: Pomocy!!! problem z zębem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 21:05
          To stały ząb, wypadł z powodu paradontozy. Dziekuje serdecznie za odpowiedź:)
        • Gość: Mrozia Re: Pomocy!!! problem z zębem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 21:13
          Ale czy do przemywania kanałów nie używa się roztworu wody utlenionej ze zwykła
          wodą?
          • iselle Re: Pomocy!!! problem z zębem 04.04.05, 22:08
            Do kanałów jako jednego ze składników używa się 3% wody utlenionej; poza tym
            sól fizjologiczna i r-r podchlorynu sodu. Każde w osobnej strzykawce i lekarz
            używa wedle uznania. Dlatego nie polecam do krwawych zębodołów, bo chyba każdy
            widział, jak woda utleniona "rozpuszcza" krew, a o to chodzi żeby był skrzep,
            bo inaczej strasznie boli i nie chce sie goić.
            • iselle Re: Pomocy!!! problem z zębem 04.04.05, 22:10
              A kanał korzeniowy to "puste wnętrze korzenia zęba", czyli całkiem coś innego
              niż zębodół, gdzie nic z zęba nie zostało.
              • Gość: Mrozia Re: Pomocy!!! problem z zębem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 22:48
                Dziekuję. Ale chodzi mi jeszcze dokładnie o to, czy wskutek tej wody utlenionej
                stać nic się nie może?
                • iselle Re: Pomocy!!! problem z zębem 04.04.05, 22:53
                  Jak było mało krwi to chyba raczej nie, bo gorzej jak uniemożliwiła tworzenie
                  się ew. skrzepu. Jednak z tego co wiem, takie zęby wypadają "na sucho". Jak Cię
                  nie boli i nic się nie dzieje to prawie pewny znak że jest ok ;)
    • Gość: dobrze radze Do Mrozi !!! IP: *.chello.pl 05.04.05, 07:53
      Kobieto,
      ile ty masz lat?! Dla Ciebie najwazniejsze jest uslyszec od przypadkowej osoby
      na forum, ktora sie na tym nie zna, ze nic sie stac nie moze! Otoz moze stac
      sie wiele rzeczy! Od rzeczy z najmniejszymi konsekwenscjami (suchy zebodol -
      boli jak cholera) po rzeczy z powaznymi konsekwencjami - do nieoczyszczonej
      rany moze wdac sie zakazenie - moze pozostac zakazeniem miejscowym lub rozwinac
      sie w zakazenie ogolnoustrojowe (sepsa).

Kazdy normalnie myslacy czlowiek idzie w takiej sytuacji do dentysty! Takze po
      to, zeby leczyc paradontoze i uniknac wypadniecia kolejnych zebow!

Pozdrawiam
      • Gość: Mrozia Re: Do Mrozi !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:19
        Dziekuje za informacje:)
      • Gość: Mrozia Re: Do Mrozi !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:31
        Chodziło mi tylko o wode utleniona, ale postaram sie coś z tym zrobić. Ale mam
        nadzieje, ze Ty jestes panikarzem:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka