ina11 16.04.05, 22:50 Czy to normalne, że u osoby po 20-tce pojawiaja sie siwe włosy i to coraz więcej. Czy to może byc dziedziczne, związane ze stresem, a może to objaw jakiejśc choroby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: wczesne siwienie 17.04.05, 10:12 Może geny? Dowiedz się, jak to w rodzinie wyglda, w jednych bywa się szybciej siwym, w inych wolniej. Stresy też mogą być. Może Cię tonie pocieszy, ale mój tata powtarzał, że lepiej mieć 3 siwe włosy, niż dwa łyse :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: wczesne siwienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 12:20 Rzeczywiście siwienie w tak młodym wieku, to jednak nie spotyka się. Ja mam 42 lata i dopiero od niedawna zauważyłam u siebie kilka pierwszych siwych włosów. A co do stresów to mi ich życie niestety nie szczędziło:( Myślę, że bardziej to kwestia genów i może problem tkwi w jakiejś chorobie. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: wczesne siwienie 18.04.05, 13:36 > Rzeczywiście siwienie w tak młodym wieku, to jednak nie spotyka się. Spotyka się, spotyka. Znam 23-latki w pelni siwe. Ot, tak przypadłość rodzinna. Może nie jest to nagminne, ale zdarza się. Widzialność tych siwych włosów też bywa różna, uzależnionaod koloru włosów. Na jasnych włosach o wielepóźniej dostrzeżesz siwe niż na ciemnych. Może to też sprawiać, że nie wiesz iż jakaś młoda dziewczyna blondynka już siwieje... Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: wczesne siwienie 18.04.05, 13:56 Ja mam 27 lat i kilkanaście siwych włosów i to juz od paru ładnych lat. U mnie to raczej stres i... wyrywanie siwych, bo podobno za każdy wyrwany siwy włos rośną 3 następne. Uwierzcie mi! Zostało mi farbowanie a mam długie włosy. Moja kuzynka też ma duuużo siwych a ma 35 lat i od kilkunastu lat siwieje. To tez stres, problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty7 Re: wczesne siwienie IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 18.04.05, 15:30 Jeszcze nie zacząłem 19 lat a już zacząłem trochę na bokach siwieć (naturalny brunet). Z relacji mamy wynika że, brat mamy i ojciec zaczęli siwieć mniej więcej w tym samym wieku. Genetyka ma jak zwykle decydujące znaczenie, tak jest m.in. w przypadku siwienia i jest to jak najbardziej normalny objaw. Trzeba to polubić. Odpowiedz Link Zgłoś
ina11 Dzięki za zainteresowanie 20.04.05, 23:02 Serdeczne dzięki za Wasze zainteresowanie. Prawdę mówiąc myślałam, że tematem nikt sie nie zainteresuje i jakoś rozejdzie sie po kościach :). Dobrze jest wiedzieć, że nie jestem sama ze swoim problemem. Nikt z moich znajomych nie ma podobnego problemu. Jeżeli chodzi o podłoże genetyczne- coś w tym musi być. Moja mama zaczęła siwieć tuż po 30tce a jej siostra w wieku 40 lat była już prawie całkowicie siwa. U mnie zaczęło się to tuż po 20tce. Nie jest to może proces galopujący, ale siwych włosów przybywa niestety. Do tego oczywiście dochodzą stresy. Mam jeszcze wątpliwości czy wczesne siwienie nie jest spowodowane np. brakiem jakiś składników, mikroelementów, witamin w organizmie. A może przyczyną są różne "zachwiania" hormonalne?. czekam na Wasze opinie. Pozdrawiam P.S. Agat78- specjalne pozdrowienia dla Ciebie. Witam w klubie "wyrywaczy siwych włosów" :) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Dzięki za zainteresowanie 21.04.05, 09:00 Tak nawiązując do wyrywania siwych włosów i wyrastającej całej kępy siwych w tym miejscu. Jaki ciekawy przesąd. Zdarza mi się wyrwać siwy włos, a w tym miejscu wyrasta nowy siwy - dokładnie jeden - z tej samej cebulki. Jeden - jedyny w tym miejscu, a nie trzy! Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: Dzięki za zainteresowanie 21.04.05, 09:14 Ja nie napisałam, że wyrasta cała kępa hehe tylko kilka i nie z tego samego miejsca tylko obok. One się rozsiewają jak chwasty na polu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Dzięki za zainteresowanie 21.04.05, 13:12 Myślę, że tonie rozsiewanie, tylko jak już zaczynasz siwieć, to później idzie cięgiem. I po prostu zauważasz coraz więcej siwych. Jakbyś nie wyrwała, też by tak stopniowo ich przybywało... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Dzięki za zainteresowanie 21.04.05, 09:57 A czy nie mozna wyrwac z cebulka, aby nowy siwy nie wyrosl? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: wczesne siwienie 21.04.05, 09:31 sie siwieje, sie siwieje :) nie mam pojecia od czego to zalezy ..ale nie pamietam mojego ojca w wersji nie - siwej:) mając 28 lat był siwy.. i całkiem fajnie wyglądał:) Odpowiedz Link Zgłoś
poeme7 Re: Thanx 23.04.05, 18:16 ja siwieje od 14 roku życia. Nieznacznie co prawda ale jednak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania21 Re: wczesne siwienie IP: 62.141.240.* 06.05.05, 20:23 No przynajmniej nie jestem jedyna! Ale jak znajdziecie jakiś złoty środek na siwiejące włosy, to dajcie znac! Bo ubolewam nad tym problemem. Pomóżcie. a ilość tych włosów narasta :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: wczesne siwienie IP: *.crowley.pl 06.05.05, 22:02 moja koleznka od 1 klasy LO musiala sie farbowac bo miala tak duzo wlosow siwych. nie martw sie tym Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: wczesne siwienie 07.05.05, 16:15 to znaczy mi nie przeszkadza, ze jestem całkiem siwa. Jak sie z kimś nieznajomym umawiam, to mówię: jestem wysoka i siwa. Nie ma problemów;-). Pierwszy siwy włos znalazłam w 6 klasie szkoły podstawowej. Mając ok. 20 lat to juz nie był tylko jeden ;-). JEST na to sposób. Spróbowałam, zadziałało. Ale nie chciało mi sie kontynuować. Wstyd, takie lenistwo, trudno:-(. Przyzwyczaiłam się do swoich siwków. Nawet rodzina to w końcu zaakceptowała. Ufff. jakbys była (jednak) Aniu zainteresowana, to napisz do mnie zyrafa46@gazeta.pl Przyślę Ci opisy(sporo tego). Tu, nawet nie wiem jak to zrobić:-( Pozdrawiam, Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś