Gość: nn IP: 195.205.3.* 23.04.05, 13:53 na czym polega badanie przepływu tetnic domózgowych, moze ktoś wie? Dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc jola Re: tetnice domózgowe IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.05, 16:01 pewnie chodzi ci o badanie doplerowskie czyli takie jak usg widac na nim czy tetnice nie sa zwezone, czy nie ma w nich jakiegos korka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: tetnice domózgowe IP: 195.205.3.* 23.04.05, 17:48 Dzieki Jolu za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aagata Re: tetnice domózgowe IP: *.chello.pl 24.04.05, 20:18 Tak jak pisze Jola jest to badanie doplerowskie,gdzie jest pokazany przepływ krwi w tętnicach.Ja jestem już po 2-ch takich badaniach, miestety dla mnie , badanie wykazało zwężenie mojej tętnicy w 90%, za około 2 tygodnie czeka mnie operacja czyszczenia tętnicy ze złogów,które odkłądają się na ich ściankach. Nie przeprowadzenie takiej operacji grozi udarem mózgu, a więc nie mam za bardzo wyjścia, muszę się zdecydować na operację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: tetnice domózgowe IP: 195.205.3.* 24.04.05, 21:14 Agata a jakie miałas objawy ze robiłaś takie badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
jednapani Re: tetnice domózgowe 25.04.05, 01:54 Mnie tez to BARDZO zainteresowalo! Zatkane w 90% ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: tetnice domózgowe IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 25.04.05, 09:49 cz operacja tetnic domózgowych robiona przez chrurga naczyniowego a czyszczenie tętnic polega na tym samym czy są jakies różnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: tetnice domózgowe IP: *.chello.pl 25.04.05, 21:55 To znowu ja.Oczywiście operacja tętnicy jest przeprowadzana przez chiruga w szpitalu.Napisałam wcześniej "czyszczenie", bo operacja na tym polega, nie wymieniają tętnicy, ani jej nie udrażniaja, tylko rozcinają i złogi które się w niej znajdują usuwają. Co do objawów to nie mam żadnych, a na badanie zostałam skierowana bo miałam tzw. balonikowanie tętnicy podobojczykowej. Po tym zabiegu miałam kontrolnego doplera na którym zbadano mi również tętnice szyjne. Tak jak pisałam mam jedną niedrożną w 90%, druga tylko w 30%, więc nie ma co się o nią martwić. W środę idę do lekarza i ma mi wyznaczyć termin operacji. Trzymajcie za mnie kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś