maalena 27.04.05, 12:45 Witam :) Internista podejrzewa u mnie chorobe Reynauda i zalecil wykonanie badania w pracowni kapilaroskopowej. Moze ktos orientuje sie gdzie takie badanie mozna zrobic w Warszawie. Z gory dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orissa Re: choroba Reynauda 27.04.05, 13:20 W Poradni chorób tkanki łącznej przy Klinice Dermatologicznej w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 1 im. Dzieciątka Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: choroba Reynauda IP: *.sggw.waw.pl 27.04.05, 18:42 Wszystko się zgadza, właśnie tam, na Koszykowej (wejście od Oczki), chciałam tylko dodać że robią to tylko 2 razy w tygodniu, w ubiegłym roku był to wtorek 15-17 i chyba czwartek, nie pamiętam. Nie trzeba się zapisywać, ale zdarza się kolejka. Badanie trwa kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: choroba Reynauda IP: *.abhsia.telus.net 28.04.05, 06:07 Jak to badanie wyglada,na czym polega? Zdiagnozowano u mnie Reynauda pare lat temu, ale zrobil to tylko lekarz,patrzac na moje rece. Poradzono mi jedynie, ze mam nosic cieple rekawiczki, poniewaz jest to nieuleczalne i zadne leki na ta dolegliwosc nie skutkuja.Napiszcie prosze, co wiecie na temat tej choroby i czy mozna ja w jakis sposob zaleczyc.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
n.enya Re: choroba Reynauda 28.04.05, 09:03 o raynaudzie i leczeniu poczytasz tu: www.sclero.org/lang/polish/leczenie-objawu-raynauda.html www.borgis.pl/czytelnia/nm_cno/02.php a kapilaroskopią sięnie przejmuj - bezbolesne zupełnie bo to po prostu wnikliwe obejrzenie twoich palców pod mikroskopem "badanie kapilaroskopowe wałów paznokciowych jest badaniem nieinwazyjnym, pozwala na wczesne rozpoznanie mikroangiopatii oraz identyfikację zaburzeń mikrokrążenia..." pozdro ----------------- www.toczen.pl/forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l79 Re: choroba Reynauda IP: *.crowley.pl 28.04.05, 10:54 Jolu, u Ciebie lekarz mogl co najwyzej stwierdzic ZESPOL Reynauda. Leczenia jako takiego nie ma - mozna lagodzic objawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośka Re: choroba Reynauda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 22:54 Skąd lekarz wpadł na pomysł badania - co cię skłoniło do wizyty u lekarza?. Kiedyś lekarz coś wspominał mi o czymś takim - jesienią w chłodne i wilgotne dni zdarza sie że moje palce od połowy w dół robią się trupio blade - nie wiem czy dociekać o co im chodzi (palcom oczywiście:)) czy może taka ich uroda? Odpowiedz Link Zgłoś