anusia202 12.06.05, 22:00 Powiedzcie mi, czy jezeli przyjmowałam tabletke raz o 17 a innym razem o 21, czyli nie o jednakowej porze, ale codziennie, to skuteczność jest mniejsza? prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aisha-medea Re: tabletki!!!!!! plisssss 12.06.05, 22:46 niestety tak. Szczegolnie, jesli bralas tzw minipigulke (zapomnialam jak sie nazywa ta jedna, ktora jest dostepna w Pl), bo ja trzeba brac koniecznie o doklatnie tej samej porze. Jesli bierzesz "normalne" pigulki, to nie musisz panikowac, ale sktecznosc sie niestety zmniejsza. A cztery godziny to duzy odstep. Na ulotce zazwyczaj jest napisane - przez kolejnych siedem dni stosuj dodatkowe metody antykoncepcji. Oczywiscie zrozumialam, ze te roznice to w ramach tego samego opakowania byly. Na przyszlosc radze sobie ustawic budzik w komorce, codziennie o tej samej porze. Ja bez budzika ciagle zapominalam :) Odpowiedz Link Zgłoś
hippophae Re: tabletki!!!!!! plisssss 12.06.05, 23:02 Jeśli mówimy o typowych pigułkach dwuskładnikowych to moim zdaniem nie ma powodu do obaw. Wg ulotki można się spóźnić do 12 godzin bez utraty skuteczności, więc 4 godziny to nie tak dużo. Oczywiście lepiej brać o tej samej porze choćby dlatego, że wtedy łatwiej pamiętać i faktycznie można ustawić budzik. Natomiast te mini rzeczywiście trzeba brać co do godziny. -- H. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia202 Re: tabletki!!!!!! plisssss 12.06.05, 23:26 to jest mercilon...eh boje sie, bo bolą mnie piersi i brzuch, a od kad zazywam tabl nie mam takich dolegliwości, nie wiem moze juz przewrazliwiona jestem :((( Odpowiedz Link Zgłoś
hippophae Re: tabletki!!!!!! plisssss 13.06.05, 00:00 To mogą być skutki uboczne tabletek. Mnie przy mercilonie czasami pobolewał brzuch, a przy innych tabletkach piersi. Może po prostu powinnaś zmienić piguły. Jeśli masz wątpliwości zrób test ciążowy, po co masz się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś