mbb4 22.07.05, 14:21 mam mieć to badanie - czy ktoś potrafi napisać na czym polega czyli co ze mną będą robili? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: rezonans magnetyczny 22.07.05, 14:23 trzeba użyć wyszukiwarki: www.zdrowie.med.pl/bad_obraz/rezonans.html Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: rezonans magnetyczny 22.07.05, 14:49 Ja miałam w Wawie na Szaserów w WIMie. Przed badaniem musisz zdjąć wszystkie metalowe rzeczy , zostawić w przebieralni komórkę itp. Potem kładziesz się na łóżko i wjeżdżasz w tunel. Ja miałam rezonans głowy, więc samą głową wjechałam, do uszu dostałam zatyczki. Nic nie boli, ale jest bardzo głośno- dlatego te zatyczki. Jest takie wrażenie jakbyś siedziała w beczce metalowej i ktoś uderzał w nią prętem metalowym. Badanie trwa ok 15-20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
justymon Re: rezonans magnetyczny 22.07.05, 22:07 Czas badania zalezy od tego, czego to badanie. ja mialam np. kregoslup ledzwiowy przez 40 min. Acha, i chyba zawsze(?)podawany jest kontrast, albo do wypicia, albo dozylnie... Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: rezonans magnetyczny 22.07.05, 22:18 miałam rezonans głowy. nie pamiętam ile trwało, pamiętam zatyczki do uszu i zdejmowanie metalowych elementów. żadnego kontrastu mi nie podawali:) więc pewnie nie zawsze. ale nie mam pojęcia od czego to zależy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś