Dodaj do ulubionych

dieta dla wegetarianki

23.08.05, 20:31
witam serdecznie..mam maly problem....otoz tak jak wiekszosc kobitek
chcialabym schudnac....co proponujecie dla wegetarianki?? z czego mam
zrezygnowac?? no ze slodyczy to wiem hehehe....ale t bedzie ciezko tak
calkowicie...:) wiec moze prosze o jakis zamiennik albo cos co sprawi ze moj
brzusio nie bedzie chcial tak bardzo slodyczy:) i najgorsze sa
wieczory....eh... bardzo prosze o wszelkie porady.....czego jesc
najwiecej czego unikac...sama nie wiem co mam robic bo np raz czytam ze
owocow mozna jest sporo innym raezm ze wogole ze one sa be i nie powinno sie
ich jesc.....sama nie wiem co mam robic aby schudnac i jednoczesnie zachowac
zdrowie:)
z gory dziekuje za pomoc..... a i jeszcze czy jogurty sa wskazane dla mnie?
czasem pisza ze jogurty sa dobre innym razem ze nie.... i ile razy dziennie
powinnam jesc?...eh.....piszcie wszystko co wam do glowy wpadnie bede bardzo
wdzieczna:)
Obserwuj wątek
    • janeczka3272 Re: dieta dla wegetarianki 23.08.05, 23:59
      Sprobuje pomoc, choc przyznam ze sama bardziej licze na wypowiedz specjalisty. jestem wegetarianka
      od przynajmniej 12 lat. Mialam rozne okresy, np. ciaza kiedy nie stosowalam diety restrykcyjnie. Ale
      teraz przestrzegam. poza tym odzywiam sie mam wrazenie wzorcowo: nie jem po 18.oo, nie jem
      slodyczy (podobno wegetarianie maja problemy z trawieniem cukrow zlozonyi i dlatego czuje sie
      niedobrze po zjedzeniu czegos slodkiego, w gre nie wchodza nawet soki z kartonikow i slodnie napoje
      gazowane). Poza byciem wegetarianka jetem jescze wariatka i czuje sie lepiej kiedy mam wage nizsza o
      3 kg (przy wzroscie 166 waze 55- tak wiem tez wzorcowo).Moje ukochane 52 kilogramy udalo mi sie
      uzyskac parokrotnie w zyciu, dlatego wiem za czym tesknie. Mysle ,ze moje jedzenie jest na tyle
      zbilansowane, ze zadne restrykcje nie pomoga , poza glodowka, ktora jest efektywna na krotka mete.
      Wiec podobnie jak agggga prosze o podpowiedz. Ja ze swojej strony polecam jakies farmaceutyczne
      wspomagacze odchudzania np. te dosc drogie srodki na cellulitis. Bardzo motywuja przy widocznych
      efektach. Przy pokusach o ktorych piszesz najlepsze sa psychologiczne triki: typu nagrody za dzien bez
      slodyczy. Ze sportu polecam skakanke- trzeba miec na prawde niezla kondycje, zeby wyskakac nap
      jedno ciasteczko. I nabial i owoce sa ok. Polecam wsypywanie do kazdego jogurtu otrebow albo lepiej
      odtlusczonego siemienia lnianego a przy ochocie na slodycze lyzka dzemu niskoslodzonego.
      • aggggga Re: dieta dla wegetarianki 24.08.05, 08:59
        bardzo dziekuje za pomoc.....choc zapewne razem z Toba czekam na odpowiedz
        specjalisty:)
      • ewkola Re: dieta dla wegetarianki 17.09.05, 10:00
        Wazysz 55kg i chcesz jeszcze wazyc mniej.Ha!Chudnij,wynaleziono wlasnie,tabletke na anoreksje.
    • artur.kalinski Re: dieta dla wegetarianki 26.08.05, 11:15
      Zastanawiam się, na ile jesteście na prawdę wegetariankami a na ile po prostu
      nie jecie mięsa (semiwegetarianizm).

Zagorzały wegetarianin, który przeczytałby wasze wypowiedzi zapewne by się
      oburzył, ponieważ prawdziwy wegetarianizm to nie tylko dieta, ale i cała
      filozofia, której należy być bardzo świadomym (a przez to umieć odróżniać
      chociażby węglowodany proste od złożonych).

Jeżeli zatem piszecie, że słodycze składają się z węglowodanów złożonych, z
      których trawieniem wegetarianie mają problemy, albo że jadacie jogurty, to
      musicie koniecznie zrewidować swoje poglądy na temat wegetarianizmu :)

Dlatego to jak powinna wyglądać dieta odchudzająca w tym przypadku zależy przede
      wszystkim od tego kim tak na prawdę chciałybyście być: wegetariankami czy
      semiwegetariankami
      • aggggga Re: dieta dla wegetarianki 26.08.05, 14:52
        eeeeeee nie trzeba sie tak od razu czepiac terminologii.... a co do diety to
        mysle ze sobie juz same poradzimy
      • linga Re: dieta dla wegetarianki 30.09.05, 12:26
        Dołączam się do pytania agggggi.

"Dlatego to jak powinna wyglądać dieta odchudzająca w tym przypadku zależy przede
        wszystkim od tego kim tak na prawdę chciałybyście być: wegetariankami czy
        semiwegetariankami"

Nie wiem kim jestem;) ale mięsa nie jadam od kilkunastu lat bo nie lubię. Czasem natomiast w mojej
        diecie znadzie się nabiał.
      • maniaszewska Re: dieta dla wegetarianki 30.09.05, 20:56
        zaraz zaraz, dlaczego jedzenie jogurtów to semiwegetarianizm? rozumiem że jedzenie serów (bo podpuszczka) ale jogurtów i produktów odzwierzęcych nie jedzą chyba weganie, prawda?
        więc może uściślijmy - jakich produktów pownien unikać odchudzający się preferujący dietę lacto-ovo-vege?
        czy można znaleźć gdzieś diety oparte na systemie liczenia kalorii przeznaczone dla wegetarian?
        • womana Re: dieta dla wegetarianki 01.10.05, 22:17
          Zdaje się chodzi o to , że do jogurtów , serków itp czasem dodawane są takie
          składniki jak np. żelatyna.
          • linga Re: dieta dla wegetarianki 02.10.05, 19:45
            żelatyny w żadnym wypadku nie jadam
            skrupulatnie studiuję skład i wartości odżywcze kupowanych produktów
            • natos Re: dieta dla wegetarianki 04.10.05, 12:01
              Problem z wagą u "kilkuletnich" wegetarian może pojawiać sie na skutek braku L-karnityny w organiźmie. L-karnityna odpowiada za metabolizm cukrów i tłuszczy oraz szereg innych procesów zyciowych. Niwielkie jej ilości sytetyzuje nasz organizm pozostała niezbędna część powinna być dostarczana z pozywieniem. Niestety jest ona obecna głównie w mięsnie dlatego wegetarianie powinni suplementować jej braki w organiźmie.
              • maniaszewska Re: dieta dla wegetarianki 05.10.05, 11:36
                natos napisała:
                >L-karnityna odpowiada za metabolizm cukrów i tłuszczy o
                > raz szereg innych procesów zyciowych. Niwielkie jej ilości sytetyzuje nasz orga
                > nizm pozostała niezbędna część powinna być dostarczana z pozywieniem. Niestety
                > jest ona obecna głównie w mięsnie dlatego wegetarianie powinni suplementować je
                > j braki w organiźmie.

można pijać skoki FIT owocowe z dodatkiem L-karnityny
          • maniaszewska Re: dieta dla wegetarianki 05.10.05, 11:35
            ja kupuje tylko te jogurty, w których jako zagęstnik podane są pektyny albo guma guar (lub inne roślinne zamienniki żelatyny). jogurty na których nie ma informacji o zagęstniku (a więc nie wiadomo, pektyny, guma guar czy żelatyna) - odpadają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka