Dodaj do ulubionych

zabieg laserowy na oczy

25.08.05, 15:18
czy ktoś już to przeszedł? proszę o jakieś info, boje się tego zabiegu...
dzięki...
Obserwuj wątek
    • villac Re: zabieg laserowy na oczy 25.08.05, 16:13
      Przejrzyj historię na forum, w ostatnch tygodniach było bardzo dużo na ten
      temat.
    • wasal82 Re: zabieg laserowy na oczy 25.08.05, 17:34
      Ja "przeszedłem" taki zabieg, w marcu 2006 miną 2 lata od zabiegu, Sama
      operacja nie jest zla (przynajmniej ta w Katowicach) za to 3-4 dni po operacji
      lepiej wymazac z pamieci - wtedy regeneruje sie warstwa przednia rogowki (czy
      jakos tak)i bol jest nieziemski, koszmar !!!!!!!! Chodzi sie po scianach,
      podczas pierwszego miesiaca trzeba zyc oszczednie, zero kurzu, pylkow, obciazen
      fizycznych, malo komputera i telewizora, duzo kropli,sterydow itp itd ale
      pozniej juz tylko lepiej, z -6 (-4,5 wada, 1,5 astygmatyzm) zredukowali mi do
      zera !!! i ten stan sie utrzymuje mimo iz siedze teraz po ladnych pare godzin
      przed kompem a juz niebawem "styknie" dwa latka. Jestem mlody, mam 23 lata wiec
      zobaczymy jak dlugo to potrwa, ale cos w tym jest ze zgłaszający sie na zabieg
      sa w pewnym sensie królikami.... Na te chwile nawet b. dobrzy lekarze nie sa w
      stanie przewidziec skutkow takiej operacji powiedzmy za 20-30 lat, samo
      dobieranie wspolczynnikow tez jest na chybyl trafil (oby nie przedobrzyć i żeby
      pacjent nie nosil "plusów") Takie są reguły tej gry, pacjent jest o tym
      informowany i podpisuje zgode na zabieg. najpierw operuje sie jedno oko, potem
      drugie, chcialem miec operacje metodą LASIK, ale ostrzeżone mnie że ta metoda
      jest skuteczna, ale bardzo inwazyjna, jak co nie wyjdzie lekarzowi podczas
      samego zabiegu to sytraci na tym tylko pacjent, ja mialem zabieg wykonany
      metodą PRK, mniej inwazyjna ale o dłuższym okresie rekonwalescencji, na jedno
      oko przez pierwsze 2 - 3 miesiace widzialem podwojnie, ale zapewniano mnie ze
      to ustąpi, bo oko sie stabilizuje, po 3 miesiacach podwojne widzienie zniknęlo
      i nawet w nocy widze super. Inna sprawa, że dosyc czesto trzeba jezdzic na
      kontrole, podczas 2 pierwszych miesiecy po zabiegu bylem w katowicach 11
      razy!!! Sama kwalifikacja, potem zabieg na jedno oko, zdjecie soczewki
      ochronnej, drugie oko, tez zdjecie soczewki po kilku dniach, kontrola po 3
      dniach, po tygodniu, po 3 tyg, po miesiacu itd itd. Najwaznejsze ze zabieg sie
      udal, a lekarz ktoru to "robil" zbiera pochwaly od innych lekarzy okulistow u
      ktorych badam wzrok (bo nie zawsze mam czas i pienaidze aby dojechac do
      katowic - a kontroluje moje oczy dosyc czesto) - na rogówce żadnych śladów po
      zabiegu a widzenie 20/20 :)))))))))))
      • alex359 Re: zabieg laserowy na oczy 25.08.05, 20:48
        kurczę teraz to się naprawdę boję!
        ja mam powikłania cukrzycowe i niestety znaleźli u mnie jakieś plamki,
        wybroczynki itp... jestem zapisana na zabieg w październiku, ale uff po tym co
        piszesz widzę, że chyba będzie potrzebne zwolnienie... dzięki za info wasal :)
        • wasal82 Re: zabieg laserowy na oczy 25.08.05, 21:09
          na wszelkiej maści powikłania, ubytki na zdrowiu itp. trzeba uważać, ja przed
          zabiegiem przeszedłem szzereg badań, właściwie 2 tygodnie ciąglego uwijania sie
          po szpitalach - wymaz worków spojówkowych, badanie krwi, moczu, laryngolog,
          dermatolog, internista, i ten lekarz od głowy - zapomnialem jak sie nazywa -
          wszystko wyszlo super, wiec nie bałem sie ewentualnych komplikacji po zabiegu,
          jednak z opowieści pod zabiegowymi drzwiami mozna sie bylo sporo dowiedziec,
          generalnie prosze poczytac na forum - jest tego troche, z tego co udalo mi sie
          ustalic - osoby ktore mialy jakies problemy ze zdrowiem gorzej znosily
          zaleczanie oczu, mialy powiklania i obwiniały bogu ducha winnych lekarzy. TO
          NIE JEST STRASZENIE !!! To tylko moje realne spojrzenie juz z zewnątrz i
          przestroga! Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka