xyzxyzxyz5 27.08.05, 13:04 Mam nadciśnienie, biorę leki: rano-concor i prestarium, wieczorem-amlopin. Czy można jeszcze w jakiś sposób sobie pomóc? Proszę o porady, może jakaś dieta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
connie1 Re: nadciśnienie 27.08.05, 13:06 www.nadcisnienietetnicze.pl/pacjent/czy_wiesz_ze/curio/ Duzo tutaj znajdziesz! Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: nadciśnienie 27.08.05, 16:33 Regularne cwiczenia fizyczne obnizaja cisnienie krwi (ale jak zaprzestaniesz cwiczen to po kilku tygodniach cisnienie sie podwyzszy), rowniez rozne sposoby walki ze stresem takie jak trening autogenny, medytacja, joga itp. Takze ograniczenie ilosci soli w diecie (jezeli obecnie masz w diecie sporo soli) Odpowiedz Link Zgłoś
marudka1980 Re: nadciśnienie 27.08.05, 22:19 Przede wszystkim malo soli napoi gazowanych -cytrusowych.Ograniczac slodycze i tlustych rzeczy.Czyli praktycznie odstawic wszystko.Ja mam25 lat i nadcisnienie.Przyjmowalam Dopegyt Metoprolor Binazin i wiele innych.Mam ok160cm i waze 53kg.nie wolno mi przytyc.Cholesterol 290.Musze uwazac!15.09.2005r.ide zalozyc Holtera zobaczymy co tam?:0)Lecze sie od siedmiu lat.Nigdy nie bylam otyla.3majmy sie razem. Odpowiedz Link Zgłoś
nissan10 Re: nadciśnienie 27.08.05, 23:21 Ponieważ leczę sie na ndciśnienie wiele lat, radzę zwrócić uwagę na działania uboczne tych leków / zawroty głowy, wysypki, działanie tylko przez X godzin i nagły wzrost/. Osobiście dopasowałem ....biorę 1 łyżeczkę cynamonu dziennie przez tydzień, drugi tydzień przerwa i znów biorę. Brak działań ubocznych, ciśnienie unormowane.Dla pewności zmniejszyć ostrożnie dawki przyjmowanych obecnie leków. pozdr. uta Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: nadciśnienie 28.08.05, 08:24 Ciekawa terapia :) Jak się o niej dowiedziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: nadciśnienie-do nissana 28.08.05, 09:06 Rozumiem. Cynamon wykazuje jednak swoiste działania uboczne :D Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: nadciśnienie-do nissana 28.08.05, 09:21 Bogini ,nissan ,jeszcze niedawno [m-c temu] ,mial wysokie skoki cisnienia.I to pisze czlowiek po zawale itp Skupiony jest tylko na "skutkach ubocznych" Nie wierze ,ze sam cynamon tak szybko zbil mu cisnienie.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: nadciśnienie-do nissana 28.08.05, 09:30 Te skutki uboczne są całkiem sympatyczne ;) A tak naprawdę, czy cynamon rzeczywiście obniża ciśnienie?? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: nadciśnienie-do nissana 28.08.05, 11:35 nnike napisała: > Te skutki uboczne są całkiem sympatyczne ;) Hej, jakież to całkiem sympatyczne skutki uboczne ma cynamon ? Jeść, czy nie jeść ? ;)) S. Odpowiedz Link Zgłoś
xyzxyzxyz5 Re: nadciśnienie 27.08.05, 23:21 Marudko! Wierz mi, że wiem co to nadciśnienie. Nie wiem natomiast co to jest ten Holter. Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: nadciśnienie 28.08.05, 00:01 Jakie jest to twoje cisnienie ,jesli mozna wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: nadciśnienie 28.08.05, 00:42 xyzxyzxyz5 napisał: > Marudko! Wierz mi, że wiem co to nadciśnienie. Nie wiem natomiast co to jest > ten Holter. Badanie serca. Nagrywają się całą dobę parametry pracy serca. Może być też Holter ciśneniowy, wtedy zapisują się pomiary ciśnienia. Na nadciśnienie: - rzucenie palenia - duzo ruchu - likwidacja nadwagi - ograniczenie stresu - dieta niskosolna (dużo soli jest także jest w wędlinach i konserwach) - ewentualnie lekarstwa Nadciśnienie może być skutkiem wielu innych chorób, na przykład chorób nerek. S. Odpowiedz Link Zgłoś
marudka1980 Re: DO snajper55 i xyzxyzxyz5 28.08.05, 21:16 Podtrzymuje odpowiedz snajpera czy jeszcze mam cos dodac?Jezeli chodzi o Kaczynskiego to podjelam decyje jezeli on bedzie prezydentem jade za granice leczyc nadcisnienie:0)i szukac pracy!Zgadzam sie z Twoja opinia hm.... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzak Re: nadciśnienie 28.08.05, 07:03 A ile szanowni nadciśnieniowcy pijecie płynów dziennie? Według moich obserwacji (pracuje w szpitalu) większość pacjentów z chorobą nadciśnieniową pije za dużo płynów. Pojemność żył nie zwiększy się gdy wypije się 1 litr wody lub 3 litry, natomiast przy większej ilości zwiększy się ciśnienie, takie są prawa fizyki. Dodatkowo przy piciu w nadmiarze obciążone są nerki i z tego powodu również powstaje nadciśnienie. NIe rozumiem lekarskich zaleceń typu: minimum 3 litry wody dziennie. Przesada w każdym kierunku jest szkodliwa. Nadmierne picie w przeciwienstwie do jedzenia w żaden sposób nie uwidacznia się i przez to wydaje się bezkarne. Ja pije po pół szklanki, max 1 l. dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: nadciśnienie 28.08.05, 08:35 O kurna, nie wiedziałem, że zamiast krwi w żyłach płynie woda. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzak Re: nadciśnienie 28.08.05, 08:44 W jelicie grubum głównie następuje resorpcja wody. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: nadciśnienie 28.08.05, 08:59 gryzak napisał: > Nadmierne picie w przeciwienstwie do jedzenia w żaden sposób nie uwidacznia > się i przez to wydaje się bezkarne. Nie uwidacznia się, ponieważ nadmiar płynów wydalany jest przez nerki. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzak Re: nadciśnienie 28.08.05, 09:21 To wie każdy, ja mówię o tym co się dzieje zanim nefrony uporają się z przefiltrowaniem i nadmiar spłynie moczowodami do pęcherza. Nie jest to proces błyskawiczny, a wypijając stale nadmiar płynów zamykamy koło. Nie od dziś wiadomo że umiar należy mieć we wszystkim, a co za dużo to niezdrowo. Kto chce, niech sprawdzi na sobie a kto nie wierzy niech radzi sobie w tradycyjny sposób. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: nadciśnienie 28.08.05, 11:36 NIe rozumiem lekarskich zaleceń typu: minimum 3 litry > wody dziennie. To może najpierw poczytaj na ten temat, doucz się, a dopiero później zacznij udzielać porad na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: nadciśnienie 28.08.05, 10:09 Kochani nadcisnieniowcy! Bardzo prosze nie odstawiajcie leków , ani nie redukujcie dawek bez konsultacji z lekarzem.Bo nadcisnienie nie boli , bola jego powiklania , z najcięzszymi mam niestety "przyjemnośc " walczyc...Bo chocby tętniak rozwarstwiający aorty jest konsekwencja żle ustawionego nadcisnienia....Nadcisnienie jest tez (choc o tym się nie mysli) najczęstsza przyczyna kardiomiopatii.. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: nadciśnienie 28.08.05, 11:03 Connie ma racje nadcisnienie, jest okreslane przez lekarzy jako "cichy morderca".Niestety coraz czesciej ludzie dowiaduja sie przypadkowo lub jezeli nastapia juz powiklania[zawal ,udar].Chorobe nadcisnieniowa ,leczy sie przez cale zycie .Ale jak to czesto bywa ,gdy czlowiek poczuje sie lepiej ,odstawia leki ,a skutkiem tego jest bardziej zaawansowana choroba trudniejsza do leczenia.Wiem to w rodzinie mam kilku nadcisnieniowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: nadciśnienie 28.08.05, 17:29 Czy moze nie lepiej zamiast leczyc nadcisnienia ,zapobiegac temu? Brac tabletki przez cale zycie? Taka jest wspolczesna medycyna . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: nadciśnienie 28.08.05, 18:03 astro_glide napisał: > Czy moze nie lepiej zamiast leczyc nadcisnienia ,zapobiegac temu? Brac tablet > ki przez cale zycie? Taka jest wspolczesna medycyna . Oczywiście, że trzeba zapobiegać, ale jeśli już ono jest, o trzeba je leczyć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: nadciśnienie 28.08.05, 17:33 Jasne tylko do zapobiegania potrzebne jest troche dobrych checi z drugiej strony... Na stronce , ktora podaję jest duzo o niefarmakologicznych metodach leczenia nadcisnienia , warto poczytac i dołączyc do leków Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: nadciśnienie 28.08.05, 21:02 Zapraszam do dyskusji na forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30889 Odpowiedz Link Zgłoś