Dodaj do ulubionych

badanie hormonów

07.09.05, 09:50
czy ktos z was badal kiedys poziom hormonow
u endokrynologa? interesuje mnie koszt takiego
badania
slyszalam ze sporo ono kosztuje ze wzgledu na to
ze hormonow jest bardzo duzo i trudno ustalic ktore tak naprawde
nam szkodza Czy to prawda???
Obserwuj wątek
    • martamar76 Re: badanie hormonów 07.09.05, 10:07
      Zależy co ci dolega, jakie masz objawy, ew. czy masz jakieś obciążenia
      dziedziczne (np. w przypadku hormonów tarczycy).
      Wątpię aby lekarz ot tak skierował Cie na wszystkie badania poziomu hormonów
      [endokrynolog sam nie oznacza poziomów, wykonuje się to w laboratioriach ].
      Koszt jednego oznaczenia wg mojej wiedzy wynosi od 16zł do 50zł i jest zależny
      od badanego hormonu [najdroższe są hormony płciowe] oraz od stawek w danym
      laboratorium...
      • malajka777 Re: badanie hormonów 07.09.05, 10:19
        od 7 lat cierpie na tradzik z roznym przebiegiem (raz lepiej raz gorzej)
        bardzo przetluszcza mi sie skora na twarzy plecach i dekolcie
        probowalam juz praktycznie wszystkich lekow: antybiotyki masci kremy zele
        roaccutanne i diane35 i wlasciwie tylko tabletki hormonalne pomogly mi sie
        pozbyc tradziku
        niestety musialam przerwac ich branie i problem znowu wrocil:(
        pomyslalam ze moze powinnam zbadac poziom hormonow..
        • dinee Re: badanie hormonów 07.09.05, 11:06
          Prawdopodobnie masz zachwianą równowagę hormony płciowe np prolaktyna.
          Czy masz regularne miesiączki?
          Powinnaś zapytać endokrynologa o skierowanie do szpitala na przeprowadzenie
          dobowego wykresu hormonów w 1 i 2 fazie cyklu miesiączkowego (pod warunkiem że
          chodzi tu o sprawy chormonów płciowych). Czasem robienie hormonu w przychodni
          jest bez sensu bo wiarygodny wynik jest po pobraniu materiału będąc przez kilka
          godzin w spoczynku. Prolaktyna chyba daje miarodajny wynik około 8 rano (ale
          nie jestem pewna). W Warszawie dobrze robią w szpitalu na Karowej. Można sie
          tam zapisać do przychodni endokronologicznej i najprawdopodobniej przyjmą cię
          do szpitala na dobę w celu diagnozowania.
    • martamar76 Re: badanie hormonów 07.09.05, 11:17
      Zatem mozliwe jest, iz masz rozregulowane hormony płciowe.
      Zycze powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka