czes11 16.09.05, 18:12 b. prosze o podanie nazwy badania (chyba z krwi) na ewentualną obecność lub wykluczenie bąblowca (chodzi o torbiel w wątrobie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lawendowa.pani Re: jakie badanie na bąblowca 16.09.05, 18:32 a wiesz na pewno, że jest takie badanie? bo mnie się zdaje, że nie ma, i własnie na tym polega problem z bąblowcem. głowy nie dam, mogę się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: jakie badanie na bąblowca 16.09.05, 21:12 www.parazyt.gower.pl/parazytologia2002.htm i Badanie serologiczne (z krwi) obejmuje dwa etapy. Pierwszy stwierdza obecność przeciwciał przeciwko pasożytowi. Przy wysokim mianie przeciwciał wykonuje się test potwierdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
czes11 Re: jakie badanie na bąblowca 16.09.05, 21:43 5_monika, dziękuję ci za linka do tej "strasznej" strony. Niestety nie znalazłem tam nazw badań serologicznych, o których wspomniałaś: przeciwciała i potwierdzenie - mogłabyś podać mi te nazwy, chyba że nie mają specyficznych nazw. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: jakie badanie na bąblowca 16.09.05, 22:16 tu coś jest, myślę , że telefonicznie też mogłabyś uzyskać informację. www.spsk2.am.poznan.pl/z_7.htm Odpowiedz Link Zgłoś