Dodaj do ulubionych

Uczucie "kluchy" w gardle

IP: 212.160.90.* 18.09.02, 08:45
Co to może oznaczać, że ostatnio mam uczucie że coś jest w przełyku jakby
taka 'klucha"
Obserwuj wątek
    • lylith Re: Uczucie 'kluchy' w gardle 18.09.02, 11:38
      a przebywasz moze w klimatyzowanych pomieszczniach? albo ogolnie w miejscach
      gdzie jest mala wilgotnosc powietrza? na kaloryfery troche za wczesnie...
      ja bylam z ta 'klucha' u laryngologa bo mnie denerwowalo strasznie.
      zalecenia byly takie:
      -pic duzo niegazowanej wody mineralnej
      -jesc duzo salatek z dodatkiem oliwy z pestek winogron (o ta oliwe chodzi, a
      nie salatki :) - mozesz pic sama, jak ci nie przeszkadza, np lyzke stolowa
      dziennie
      -nawilzanie sluzowek nosa (dobry jest sterimar czy jakos tak, w malej bialo-
      niebieskiej metalowej buteleczce, z dozownikiem jak krople do nosa. jest to
      roztwor soli morskiej. kosztuje ok 20 zl

no i mnie pomoglo

aha, moze to byc tez obiaw stresu, nerwow itp... lekarz pytal wlasnie, czy sie
      przypadkiem nie zdenerwowalam jakos ostatnio.

pozdrawiam
      • Gość: Donia Re: Uczucie 'kluchy' w gardle IP: 212.160.90.* 18.09.02, 12:22
        Trochę myślę, że ze zdenerwowania ponieważ 28.09.mam własny ślub, poza tym w
        domu malujemy drzwi - moze to być farba.
        Ktos mi mówił że dobra jest też sól fizjologiczna.
        • lylith Re: Uczucie 'kluchy' w gardle 18.09.02, 12:32
          aaa, rozumiem:) sama bym sie denerwowala:)

sprobuj w takim razie sie jakos rozluznic, odpoczac, pij herbatki z melisy,
          dobry jest rowniez persen. dziala bardzo delikatnie, nie musisz sie bac, ze
          stracisz kontakt ze swiatem:)

a jezeli to farba, to sprobuj lagodzic, wlasnie woda niegazowana, oliwa, unikaj
          rzeczy, ktore moga podrazniac i wysuszac gardlo. np cytryna.

sol fizjologiczna dziala podobnie, jak sol morska, na pewno nie zaszkodzi:)

pozdrawiam i gratuluje slubu:)
        • flora1 Re: Uczucie 'kluchy' w gardle 18.09.02, 12:53
          Z takimi samymi objawami byłam u laryngologa, po wnikliwym i "głebokim" badaniu
          lekarz stwierdził, że mam typowo refluksowy przełyk i odesłał mnie do
          gastrologa. Dolegliwości refluksowe zazwyczaj nasilają się jesienią: "klucha" w
          gardle i uczucie rozpychania w przłyku, powodują że często kojarzymy je z
          laryngologicznymi przypadłościami. Jeśli leki zobojętniające typu Reni, Manti
          forte, przyniosą ci ulgę, to zgłoś się do gastrologa.
          Pozdrawiam.
          • Gość: palumpalum Re: Uczucie 'kluchy' w gardle IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 21:06
            miałam takie problemy 3 lata temu, obawiałam sie, że to problemy z
            tarczycą.Bóle były takie i ta "klucha" tak się rozpierała w gardle, że płakac
            mi się chiałao. Okazało się, że to klasyczny objaw nerwicy 0 zaciskanie mięśni
            pzrełyku, odruchowe, podświadome w sytuacjach stresowych - a właściwie w całym
            stresowym "czasokresie", bo mnie łapało w nocy i rano.
            Pomagały mi: relaksacja, terapia z psychologiem (maiałm jeszcze inne problemy
            itp.)
            pzred tym rozpoznaniem tez byłam u endokrynologa, laryngologa itp.
            A to nerwy.
            • Gość: viva Re: Uczucie 'kluchy' w gardle IP: *.bci.net.pl / *.bci.net.pl 22.09.02, 16:17
              U mnie klucha trwała ok. dwóch tygodni, dotkliwa była szczególnie wieczorem,
              gdy kładłam sie spać, a rzecz była " w nerwach". Po dwóch tygodniach minęło,
              nie wróciło. Czego i Tobie zyczę:)
    • Gość: oncilla Re: Uczucie 'kluchy' w gardle IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.09.02, 18:57
      Jeżeli żyjesz ostatnio w napieciu i dużym stresie, to byc
      może Twoje objawy to tzw. kula histeryczna (globus
      histericus). Jest to objaw charakteryzujący się uczuciem
      sciskania w gardle i jest zaliczany do tzw. narwic
      narządowych.Proponuje wyluzować się i samo przejdzie -
      dla pewności skonsultuj sie nsjpierw z laryngologiem.
      Pozdrawiam!
    • Gość: mouchi Re: Uczucie 'kluchy' w gardle IP: 195.136.95.* 23.09.02, 12:24
      Gość portalu: Donia napisał(a):

> Co to może oznaczać, że ostatnio mam uczucie że coś jest w przełyku jakby
      > taka 'klucha"

wyglada na tzw. "globus histericus", gula psychiczna. trzeba się nauczyć
      rozluźniać mięsnie krtani, polecam też wszelkie techniki kontrolowanego
      oddychania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka