Gość: Donia IP: 212.160.90.* 18.09.02, 08:45 Co to może oznaczać, że ostatnio mam uczucie że coś jest w przełyku jakby taka 'klucha" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lylith Re: Uczucie 'kluchy' w gardle 18.09.02, 11:38 a przebywasz moze w klimatyzowanych pomieszczniach? albo ogolnie w miejscach gdzie jest mala wilgotnosc powietrza? na kaloryfery troche za wczesnie... ja bylam z ta 'klucha' u laryngologa bo mnie denerwowalo strasznie. zalecenia byly takie: -pic duzo niegazowanej wody mineralnej -jesc duzo salatek z dodatkiem oliwy z pestek winogron (o ta oliwe chodzi, a nie salatki :) - mozesz pic sama, jak ci nie przeszkadza, np lyzke stolowa dziennie -nawilzanie sluzowek nosa (dobry jest sterimar czy jakos tak, w malej bialo- niebieskiej metalowej buteleczce, z dozownikiem jak krople do nosa. jest to roztwor soli morskiej. kosztuje ok 20 zl no i mnie pomoglo aha, moze to byc tez obiaw stresu, nerwow itp... lekarz pytal wlasnie, czy sie przypadkiem nie zdenerwowalam jakos ostatnio. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donia Re: Uczucie 'kluchy' w gardle IP: 212.160.90.* 18.09.02, 12:22 Trochę myślę, że ze zdenerwowania ponieważ 28.09.mam własny ślub, poza tym w domu malujemy drzwi - moze to być farba. Ktos mi mówił że dobra jest też sól fizjologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
lylith Re: Uczucie 'kluchy' w gardle 18.09.02, 12:32 aaa, rozumiem:) sama bym sie denerwowala:) sprobuj w takim razie sie jakos rozluznic, odpoczac, pij herbatki z melisy, dobry jest rowniez persen. dziala bardzo delikatnie, nie musisz sie bac, ze stracisz kontakt ze swiatem:) a jezeli to farba, to sprobuj lagodzic, wlasnie woda niegazowana, oliwa, unikaj rzeczy, ktore moga podrazniac i wysuszac gardlo. np cytryna. sol fizjologiczna dziala podobnie, jak sol morska, na pewno nie zaszkodzi:) pozdrawiam i gratuluje slubu:) Odpowiedz Link Zgłoś
flora1 Re: Uczucie 'kluchy' w gardle 18.09.02, 12:53 Z takimi samymi objawami byłam u laryngologa, po wnikliwym i "głebokim" badaniu lekarz stwierdził, że mam typowo refluksowy przełyk i odesłał mnie do gastrologa. Dolegliwości refluksowe zazwyczaj nasilają się jesienią: "klucha" w gardle i uczucie rozpychania w przłyku, powodują że często kojarzymy je z laryngologicznymi przypadłościami. Jeśli leki zobojętniające typu Reni, Manti forte, przyniosą ci ulgę, to zgłoś się do gastrologa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palumpalum Re: Uczucie 'kluchy' w gardle IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 21:06 miałam takie problemy 3 lata temu, obawiałam sie, że to problemy z tarczycą.Bóle były takie i ta "klucha" tak się rozpierała w gardle, że płakac mi się chiałao. Okazało się, że to klasyczny objaw nerwicy 0 zaciskanie mięśni pzrełyku, odruchowe, podświadome w sytuacjach stresowych - a właściwie w całym stresowym "czasokresie", bo mnie łapało w nocy i rano. Pomagały mi: relaksacja, terapia z psychologiem (maiałm jeszcze inne problemy itp.) pzred tym rozpoznaniem tez byłam u endokrynologa, laryngologa itp. A to nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viva Re: Uczucie 'kluchy' w gardle IP: *.bci.net.pl / *.bci.net.pl 22.09.02, 16:17 U mnie klucha trwała ok. dwóch tygodni, dotkliwa była szczególnie wieczorem, gdy kładłam sie spać, a rzecz była " w nerwach". Po dwóch tygodniach minęło, nie wróciło. Czego i Tobie zyczę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oncilla Re: Uczucie 'kluchy' w gardle IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.09.02, 18:57 Jeżeli żyjesz ostatnio w napieciu i dużym stresie, to byc może Twoje objawy to tzw. kula histeryczna (globus histericus). Jest to objaw charakteryzujący się uczuciem sciskania w gardle i jest zaliczany do tzw. narwic narządowych.Proponuje wyluzować się i samo przejdzie - dla pewności skonsultuj sie nsjpierw z laryngologiem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi Re: Uczucie 'kluchy' w gardle IP: 195.136.95.* 23.09.02, 12:24 Gość portalu: Donia napisał(a): > Co to może oznaczać, że ostatnio mam uczucie że coś jest w przełyku jakby > taka 'klucha" wyglada na tzw. "globus histericus", gula psychiczna. trzeba się nauczyć rozluźniać mięsnie krtani, polecam też wszelkie techniki kontrolowanego oddychania Odpowiedz Link Zgłoś