Dodaj do ulubionych

Skad te drzenia?

04.11.05, 14:30
Od kilku nocy budza mnie o roznych godzinach, najczesciej nad ranem, dziwne
bole rak (uczucie dretwienia) i przy tym dziwne drzenie, chyba calego ciala,
nie tylko rak. Jak gdyby moje cialo rejestrowalo jakies sejsmiczne drgania
ziemi. Czy mial ktos cos podobnego?
Obserwuj wątek
    • ewa19734 Re: Skad te drzenia? 04.11.05, 15:40
      Wejdź na forum depresje. Wygląda to na objaw nerwicowy. Oczywiście może trzeba
      wykluczyć inną chorobę. Poczytaj i trzymaj się!
      • divahli Re: Skad te drzenia? 04.11.05, 17:16
        Ewa dziekuje, ale depresja do mnie nie za bardzo jakos pasuje:) Poczytalam sobie
        niektore opinie na forum o depresji i jakos nijak sie to do mnie nie klei.
        Dzisiaj co jakis czas w ciagu dnia mialam wrazenie ze to wewnetrzne drzenie sie
        znow odzywalo. Co ciekawe, nie trzesa mi sie rece, tylko odczuwam takie
        delikatne drzenie wewnatrz ciala, a do tego bol dloni i lekkie dretwienie w
        prawej stopie.
        • wawan1 Re: Skad te drzenia? 04.11.05, 20:21
          U mnie się to pojawiało w boreliozie. Dawniej w czasie większej chorobyu prawie
          co noc, teraz bardzo rzadko, że już prawie nie pamiętam o tym/.
          • divahli Zalamka!!! 04.11.05, 21:53
            No tos mnie podlamal...ja tez juz o tym sama myslalam, bo ukaszenie kleszcza
            bardzo dobrze pamietam, choc bylam malym dzieckiem. Ale to bylo 30 lat temu!!!
            Czy to mozliwe, zeby borelioza zaczela objawiac sie po 30stu latach?!
          • divahli Wawan... 04.11.05, 23:22
            Jak dlugi okres czasu uplynal miedzy ugryzieniem kleszcza i postawieniem
            diagnozy? Ciekawa jestem, bo mnie kleszcz ugryzl 30 lat temu, wiec troche
            zaczynam powatpiewac, czy rzeczywiscie po tak dlugim okresie czasu borelioza
            moze dac o sobie znac. To chyba bylby jakis ewenement!
    • aleksandra1977 Re: Skad te drzenia? 04.11.05, 22:02
      tez sie tak czuje. Do tego mam uczucie jakby cos ciezkiego zalegalo mi w
      zoladku, ale jednoczesnie nie czuje sie zdenerwowana ani nie mam "hustawek"
      nastroju. Bylam wczoraj u lekarza. Stwierdzil, ze to nerwicowe. Dostalam leki
      uspokajajace oraz zminiejszajace wydzielanie kwasu zoladkowego. Mam nadzieje,
      ze to dobra diagnoza.
      • divahli Re: Skad te drzenia? 04.11.05, 22:34
        Ja tez mam nadzieje, ze te leki ci pomoga. Mnie nic na zoladku nie zalega.
        Apetyt mam bardzo dobry. Samopoczucie tez niezgorsze. Tylko to drzenie w srodku
        ciala...no i to dziwne dretwienie dloni i stopy. Wawan mnie troche podlamal ta
        borelioza. Ale czy ktos slyszal o boreliozie, ktora daje znac po 30stu latach?
        Naprawde slyszal ktos o takim przypadku?
        • divahli A moze zna ktos link na forum boreliozy... 05.11.05, 10:39
          Wawan sie nie odzywa, a ja mam kilka pytan na ten temat. Dzieki:)
          • jadwiga_r Re: A moze zna ktos link na forum boreliozy... 05.11.05, 13:20
            W Forach Prywatnych Zdrowie jest Forum Borelioza.
            W tym Forum jest dużo informacji o boreliozie , dzięki Dr.Arturowi737, który
            pisze do nas z Kanady.
            • divahli Re: A moze zna ktos link na forum boreliozy... 05.11.05, 18:41
            • divahli Dziekuje, juz sie tam udaje. 05.11.05, 18:42
            • carbonfix Re: A moze zna ktos link na forum boreliozy... 20.11.05, 18:15
              jadwiga_r napisała:

> W Forach Prywatnych Zdrowie jest Forum Borelioza.
              > W tym Forum jest dużo informacji o boreliozie , dzięki Dr.Arturowi737, który
              > pisze do nas z Kanady.
              Leczeniem b. zajmuje się oddział zakazny szpitala nr 2 /żeromskiego/ w Bytomiu
          • wawan1 Re: A moze zna ktos link na forum boreliozy... 05.11.05, 20:26
            Przepraszam, ale nie nie zaglądam tu codzień:))) No cóż, u mnie borelioza
            została wykryta po 6 latach szukania przyczyn najróżniejszych dziwnych objawów.
            A to rozedrganie wewnętrzne w nocy pamiętam doskonale. Czy nie masz innych
            objawów, typu bóle staów, kołatanie serca, słaba pamięć i koncentracja?
            Ja nie pamiętam ugryzienia kleszcza, dlatego czasami sama wątpię w swoją
            boreliozę, lekarze zresztą też patrzą na to z przymrużeniem oka, ale
            zaryzykowano i leczono mnie. Teraz jestem na ukończeniu 10 miesięcznej niemal
            kuracji antybiotykowej. Jest o niebo lepiej. A było fatalnie.
            Podaję link do forum, jesli go jeszcze nie masz.
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140
            Jeśli masz pytania pisz na maila, będzie szybciej.
            Pozdrówka
        • villac Re: Skad te drzenia? 05.11.05, 22:49
          Witam w "klubie" znerwicowanych. Masz typowe objawy nerwicy oraz (co z reguły)
          idzie w parze spadek potasu i magnezu. Załatw sobie receptę na Effervit Kalium
          i wypij 10 torebeczek + (bez recepty) Magvit lub Magne B6 lub jakikolwiek inny
          i też przez 10 dni bierz 2 tabl. dziennie. TYLKO NIE KOMBINACJE TYPU WSZYSTKO W
          JEDNYM, tam są śladowe ilości niezbędnych pierwiastków które w takim koglu-
          moglu nic nie dają. Do tego spróbuj RELANA Forte na noc 1-2-3 tabl. w
          zależności od potrzeb a to organizm sam da znać ile wystarcza. W dzień przez
          kilka dni 3x2 drażetki Valused, celem nasycenia organizmu walerianą i melisą.
          Jak już to wszystko zadziała sądzę, że będzie jakiś czas spokój ale od lekkich
          naturalnych środków m.in. takich jak w/w - już nie odejdziesz.Jeśli wszystko
          będzie OK na szczęście nie będzie potrzeby ratować się żadną mocniejszą chemią
          (oby !). Życzę Ci cierpliwości i za wszelką cenę spokoju.
    • mogra1 Re: Skad te drzenia? 05.11.05, 19:14
      Ja radziłabyn na początek pobrać jakiś preparat z magnezem i potasem np
      Aspargin albo chociaż Magnez z witaminą B6 (w aptece bez recepty). Mogą to być
      zabyrzenia gospodarki wodno-elektrolitowej bądź właśnie niedobory tych
      pierwiastków.
    • wellis Re: Skad te drzenia? 05.11.05, 19:54
      wedlug mnie cierpisz na dlugotrwala NERWICE idz do lekarza bo mozesz miec nawet
      nagle utraty przytomnosci!!!
      • sarenka178 Re: Skad te drzenia? 05.11.05, 23:34
        powinieneś zrobic rezonans głowy bo to może byc stwardnienie rozsiane lub
        początki choroby parkinsona idź do neurologa
      • divahli Nerwica? 06.11.05, 15:59
        Preparat magnezowy z wit B6 kupilam wczoraj. Pewnie nie zaszkodzi, niezaleznie
        od tego, co mi jest. Tylko skad ta nerwica? Udane zycie rodzinne i zawodowe.
        Ostatnie 12 miesiecy, zeby nie zapeszyc, nalezalo do naprawde szczegolnie
        udanych. Wiec jak to jest z ta nerwica, ze niby tak raz praz, bez zapowiedzi,
        kiedy czujemy sie szczesliwi dopada nas. Z czego to sie bierze? A poza tym, jak
        sie upewnic, ze to nie borelioza na przyklad. Aha, dzis w nocy na szczescie nie
        czulam tych okropnych drzen, ale za to wczoraj bardzo czesto drzaly mi miesnie
        przedramienia i uda.
        • artur737 Re: Nerwica? 06.11.05, 17:01
          Badanie Western blot na borelioze - raczej tylko za wlasna kase.
          • divahli Re: Nerwica? 06.11.05, 18:42
            Bardzo chetnie go wykonam. Tylko jesli ugryziona przez kleszcza bylam 30 lat
            temu, to pewnie WB wyjdzie negatywny. I co wtedy, faszerowac sie antybiotykami
            do konca zycia? Czy leczyc nerwy?
        • wawan1 Re: Nerwica? 06.11.05, 18:58
          Magnez z wit. B6 na pewno Ci nie zaszkodzi. Jeśli rzeczywiście odzywa Ci się
          borelioza, to bakteria ta pozbawia nas magnezu, wielu z nas ma czasami ostry
          niedobór, stąd często tiki, drżenia. Mimo wszystko w okresie najgorszego
          samopoczucia zrób ten Western Blot, i wtedy z wynikiem do lekarza.
          Aha, mnie też na początku wmawiano nerwicę;)
          • divahli Wyniki WB zalezne od samopoczucia? 06.11.05, 19:09
            No zaczynam sie troche w tym gubic. Czyli bardziej prawdopobnym jest, ze wyniki
            WB wyjda poprawnie, jak go zrobimy w okresie najgorszego samopoczucia. Dlaczego?
            • wawan1 Re: Wyniki WB zalezne od samopoczucia? 06.11.05, 19:19
              Widzisz, to trochę skomplikowane. Zalużmy, że faktycznie masz boreliozę.
              Poobserwuj się i zobacz, czy przypadkiem Twoje objawy nie pojawiają się w
              cyklach ok. 3,5 - 4 tygodniowych. Oznaczałoby to, że wtedy masz wysiew nowych
              bakterii, i wówczas przedostanie się ich do krwi jest bardziej prawdopodobne.
              Borelia mieszka wewnątrzkomórkowo, stąd bardzo ciążko ją złapać w badaniach.
              Mnie wychodzą dodatnie zwykłe testy Elisa, jesli przed badaniem 3-5 dni wezmę
              Metronidazol lub Tinidazol. To lek, który ma uwalniać bakterie w form
              przetrwalnikowych. Ale to wszystko musisz oczywiście ustalić z lekarzem.
              • divahli Re: Wyniki WB zalezne od samopoczucia? 06.11.05, 20:18
                Aha, no to chyba zaczynam cos rozumiec. Dziekuje za wyjasnienie.
                • mmagda12 Re: Wyniki WB zalezne od samopoczucia? 06.11.05, 21:55
                  Wydaje mi sie ,ze nie jest to zwiazane z borelioza,bo przeciez nieleczona moze
                  spowodowac niedowlady ,uszkodzena mozgu ,a nawet smierc Tym bardziej ,ze jest
                  tu mowa o 30 latach.Moja propozycja ,najpiew neurolog ,zeby wykluczyc
                  zaburzenia neurologiczne
                  • artur737 Re: Wyniki WB zalezne od samopoczucia? 07.11.05, 01:25
                    Borelioza jest tylko jedna z mozliwosci. Oczywiscie, ze wizyta u lekarza oraz neurologa jest obowiazkowa.

Diagnoza w oparciu o zauwazone ugryznienie kleszcza jest bardzo niskiej jakosci.
                    Przeciez bardzo latwo przeoczyc takie ugryzienie a mozna byc ugryzionym w parku miejskim czy nawet na wlasnym balkonie jezeli golebie przyniasa kleszcza.
                    • mmagda12 Re: Wyniki WB zalezne od samopoczucia? 07.11.05, 08:32
                      Wiem Artur ,ale moja wypowiedz dotyczyla tylko "kontaktu z kleszczem sprzed 30
                      lat"Co do pozostalej wypowiedzi Twojej to nie neguje,chociaz ,autorka watku
                      podala za malo objawow[czy ma stany podgoraczkowe ?,jak z poziomem cukru? z
                      hemoglobina?itd, czy w tym czasie poci sie?,czy bierze jakies tabletki?,jakie
                      ma cisnienie?,moze to problem z krazeniem?[dretwienia] ,sprawy
                      kregoslupowe?.Akurat ten problem "przerabialam" ,wiele lat i wiem ,ze to jest
                      trudne do zdiagnozowania.
                      • divahli Re: Wyniki WB zalezne od samopoczucia? 07.11.05, 08:53
                        OB i cukier w normie, cisnienie niskie w granicach 100/70 mm. Zadnych
                        niewyjasnionych stanow podgoraczkowych nie zanotowalam. Nie przyjmuje zadnych
                        lekow, tylko witamine C regularnie przed zima i od kilku dni magnez i B6.
                        Dzisiaj od rana bol w stawach lokciowych i pod prawa lopatka. Do tego
                        wierzcholek prawej stopy obolaly, jakby zdretwialy.
                        • wawan1 Re: Wyniki WB zalezne od samopoczucia? 07.11.05, 11:22
                          Wiem, że borelioza to tylko jedna z wielu możliwości i wcale tak być nie musi.
                          Czy to ugryzienie przed 30 laty spowodowało rumień? Czy masz bóle stawów,
                          kołatania serca, nocne zlewne poty, zaburzenia pamięci?
                          No i oczywiście jak tam Twój stan kręgosłupa?
                          • divahli Re: Wyniki WB zalezne od samopoczucia? 07.11.05, 12:58
                            Bole stawow, zwlaszcza przed zmiana pogody, mam odkad siegne pamiecia. Niestety
                            nie pamietam, czy to ugryzienie spowodowalo rumien. Bede musiala spytac mamy,
                            moze ona cos pamieta. Nie mam kolatan serca ani nocnych potow. Z kregoslupem
                            mialam problem okolo 8 lat temu, jak dzwignelam szafe w mieszkaniu i
                            unieruchomilo mnie na tydzien. Od tamtej pory staram sie nie dzwigac bardzo
                            ciezkich rzeczy, bo zauwazylam, ze nawet lekkie nadwyrezenie powoduje
                            kilkudniowy bol. No i akurat w tych dniach nic ciezkiego nie dzwigalam. No ale
                            faktycznie wczoraj po lekkich biegach lupalo mnie cos w dole kregoslupa.
                            • wawan1 Re: Wyniki WB zalezne od samopoczucia? 07.11.05, 13:27
                              Wiesz, tutaj możemy sobietylko domniemywać. Musisz udać się dolekarza,
                              najlepiej na początku do neurologa. Opowiesz mu wszystko dokładnie. Jeśli
                              chodzi o borelioze (choć wcale nie uważam, że Ty ją masz) to neurolodzy mają
                              lepsze podejście niż lekarze chorób zakaźnych. Przerobiłam to na sobie.
                              • divahli Dzieki... 07.11.05, 13:55
                                za sugestie i odpowiedz. Z lekarzem, na razie rodzinnym, umowilam sie juz na
                                wizyte. Zobaczymy co dalej bedzie.
                                • dcloud Re: Dzieki... 08.11.05, 12:22
                                  A ja proponuje zrobic solidne USG ...sprawdzic kręgosłup i nerwy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka