Dodaj do ulubionych

zaparcia w ciązy

IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 22.05.01, 13:55
Czy ktos mogłby podzielić się ze mną sposobem na uniknięcie zaparć w ciązy. Co
prawda to dopiero pierwszy miesiąc ale problemy juz sie zaczęły. Za wszelkie
informacje z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Juli Re: zaparcia w ciązy IP: 212.244.180.* 22.05.01, 14:55
      cześć, też mnie te problemy nie ominęły, spróbuj na razie łagodnych środków:
      suszone owoce, morele a zwłaszcza śliwki, oraz otręby - zjadaj tego z łyżke
      dziennie, albo dodawaj po trochu do jedzenia - to wszystko zawiera błonnik,
      pobudza pracę jelit, unikaj czekolady i kakao, a jak to nie pomoże zajrzyj do
      apteki zielarskiej. Jest taki środek: granulat ziołowy, tylko nie badzo
      pamiętam nazwę (Neo-cośtam), w każdym razie jest to coś granulowanego co mogą
      brać nawet ciężarne (tak napisali na opakowaniu),(mi to pomagało) bo wszystkie
      inne środki raczej nie nadają się dla "ciężarówek", no a przede wszystkim
      zapytaj swojego ginekologa, może zna jakiś złoty środek :). Spróbuję
      przypomnieć sobie nazwę i się odezwę.
      • Gość: Juli Re: zaparcia w ciązy IP: 212.244.180.* 22.05.01, 14:59
        cześć, to znowu ja, to chyba był Neonormacol, zapytaj farmaceutki
        • Gość: Anna Re: zaparcia w ciązy IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 22.05.01, 15:41
          Dziekuje bardzo za rade, juz dzis wybiore sie do apteki :)
    • Gość: Mag Re: zaparcia w ciązy IP: *.duke-energy.com 22.05.01, 17:26
      Pij duzo plynow, najlepiej mleko i soki owocowe (sok ze sliwek jest swietny),
      okolo 8 szklanek dziennie. Mleko powinno byc raczej chude, np 2 procentowe.
      Wbrew pozorom, nie potrzebujesz konsumowac duzej ilosci tluszczu. Taka ilosc
      plynow jest potrzebna, aby pobudzic nerki do intesywniejszej pracy w celu
      usuniecia szkodliwych produktow przemiany materii. To Ci rowniez pomoze na
      zaparcia.
    • Gość: Gucio Re: zaparcia w ciązy IP: 212.191.70.* 22.05.01, 20:32
      A moze by tak lewatywe ? Wystarczy do tego napelniona
      plastykowa butelka i zuzycie nie wiecej niz 1/2 litra
      wody.
      • Gość: Juli Re: zaparcia w ciązy IP: 212.244.180.* 23.05.01, 09:14
        Mam nadzieję, że żartujesz, bo nie wolno tego robić, lewatywa może pobudzić
        oprócz jelit również macicę do skurczów (tak się dzieje tuż przed porodem)
    • Gość: Ula Re: zaparcia w ciązy IP: *.nnj.adsl.bellatlantic.net 25.05.01, 21:00
      Nie wolno Ci pod zadnym pozorem uzywac srodkow farmakologicznych, pod zadnym
      pozorem nie wolno stosowac lewatywy. Tak jak to juz ktoras z kolezanek
      wspomniala. Ja rowniez to przchodzilam. Moja rada: co dziennie rano szklanka
      wody nie gazowanej. Jedz produkty ktore zawieraja blonnik, Nie jedz produktow
      ciezko strawnych,i wzdymajacych (groch, kapusta itp.)Uprawiaj gimnastyke, Jak
      sa upaly pij nuzo napojow, zwlaszcza sokow z jablek, winogron itp.(jezeli nie
      masz problemu z nerkami.)Powinnas jesc gracham, kielki, slonecznik itp. Nie
      zpominaj o mleku, ktore w tym okresie jest bardzo potrzeb dla Ciebie i
      przyszlego malenstwa.
      • Gość: Juli Do Uli IP: 212.244.180.* 28.05.01, 11:01
        Ula, ten srodek ziołowy o ktorym wcześniej pisałam jest OK, piszą na
        opakowaniu, że jest tak łagodny, że nadaje się dla dzieci i ciężarnych. Brałam
        to zresztą za zgodą swojej lekarki.
        • Gość: Ula Re: Do Juli IP: *.nnj.adsl.bellatlantic.net 29.05.01, 22:08
          Juli, Ziola sa Ziola, kazde ziola to jak lek, jedne dzialaja lagodnie inne sa
          silne. Dobrze ze sie skonsultowalas z lekarzem, ale pamietaj ze tego leku nie
          mozna uzywac caly czas. Ziola rowniez moga powodowac dodatkowe skorcze, juz w
          pozniejdzym okresie. Kazdy preparad ziolowy sklada sie z wielu inny ziol.Nikt
          niewie jak twoj organizm bedzie reagowal.

Pisze do Ciebie poniewaz caly czas mam kontakt z medycyna
          Pozdrowienia dla Ciebie.
          • Gość: Do Uli Re: Do Juli IP: 212.244.180.* 30.05.01, 09:17
            Dziękuję bardzo za pozdrowienia, oczywiście, że masz rację i przyznam się że
            brałam ten środek ze strachem, bo równocześnie moja ciąża była zagrożona, od
            początku do ok 35 tyg. na hormonach, zwolnieniu i bez wysiłku. Ale po prostu
            nic innego ze środków naturalnych mi nie pomagało, jadłam "tony" suszonych
            śliwek, moreli, otrębów, kiszonej kapusty, świeżych owoców i warzyw i co tylko
            można było wymyśleć (normalnie by mnie to "przeczyściło" na lewą stronę) i nic
            - po prostu nie miałam innego wyjścia - musiałam brać przynajmniej te zioła. A
            był to chyba jedyny środek tego typu, który przynajmniej teoretycznie mogą brac
            ciężarne. Równiez pozdrowienia :))
            • Gość: anna Re: Do Juli IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 30.05.01, 13:38
              Dzieki dziewczyny za rady. Tych ziół jak na razie nie mogę dostać ale robie
              doświadczenia z pieczonymi jabłkami, moze to poskutkuje....Jak do tej pory
              wyprobowałam juz chyba wszelkie mozliwe sposoby ale niestety z miernym
              skutkiem, ale coż, będe probowała nadal moze w koncu coś zadziała..... Dziekuje
              i pozdrawiam.
              • Gość: Juli Aniu IP: 212.244.180.* 31.05.01, 11:04
                Te jabłka to lepiej chrup na surowo, ze skórką... a sprawdzałaś w aptekach
                zielarskich lub w sklepach z paralekami? I rzeczywiście pogadaj ze swoim
                lekarzem - ginekologiem i nie probuj innych gotowych ziołowych środków bez
                konsultacji z nim. Jak juz pewnie mogłaś przeczytać, sama z doświadczenia wiem,
                że nie zawsze środki naturalne (zmiana diety) pomagają...:(
                • Gość: Piotr Re: Aniu IP: 195.117.105.* 31.05.01, 15:01
                  Przyczyną mogą być braki żelaza. Odradzam suszone
                  śliwki i morele gdyż są konserwowane chemicznie, chyba
                  że są to własne śliwki to jak najbardziej.Polecam
                  zagotowane drożdże w ilości 2 łyżeczek od herbaty
                  dziennie,zawierają żelazo i cały B-complex.
    • monika.antepowicz Re: zaparcia w ciązy 31.05.01, 09:25
      Ze względu na to, ze w ciąży wzrasta poziom progesteronu następuje
      rozleniwienie i spowolnienie pracy jelit, a takze zmiana konsystencji stolca
      (Zmniejszenie w nim zwartości wody) Ze swej strony mogę polecić naturalne
      środki- takie jak spozywanie dużej ilości surowych warzyw i owoców(truskawki,
      jabłka, kiwi) lub delikatne preparaty przeczyszczające takie jak laktuloza,
      Duphalac dry! Proszę uważać z preparatami ziołowymi, gdyż np. kora kruszyny
      (rzewień) nie są wskazane w ciąży. No i oczywiście suszone śliwki, morele .ma
      • Gość: anna Re: zaparcia w ciązy IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 31.05.01, 11:40
        Dziekuje za rady. Czuję że będę miała poważny problem....a to głównie dlatego,
        że przed ciażą też miałam takie problemy tylko że wtedy ratowałam sie ziółkami
        jak mogłam, teraz to praktycznie nie działają na mnie juz zadne ziółka, z
        owocami też robie eksperymenty, pije rano niegazowaną wodę, jem moczone śliwki,
        kiwi i ....juz sama nie wiem co, chyba wszystkiego już próbowałam, aż boje się
        pomysleć co będzie w pózniejszym okresie...przecież to dopiero drugi miesiąc a
        juz takie problemy. No, coż nadal będę czytała wszelkie porady i będę szukała
        najlepszego środka. Za wszelkie porady jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka