Dodaj do ulubionych

Pytanie do urologa, proszę o odpowiedź

27.11.05, 13:15
Po operacji ginekologicznej mam problem z pęcherzem - ból, ciągłe uczucie
parcia, uczucie niewysiusiania się do końca. Wielokrotne badania ogólne moczu
i posiew nic nie wykazują. Wykonana niedawno cystoskopia wykazała przewlekłe
zapalenie pęcherza, podejrzenie leukoplakii (pobrano wycinek).
Skoro jest stan zapalany, dlaczego badania powyższe tego nie wykazują? Jakie
są szanse na wyleczenie? Jak kontrolować stan pęcherza, skoro badania typu
posiew, ogólne moczu są zawsze ok?
Obserwuj wątek
    • alva_stralsund Re: Pytanie do urologa, proszę o odpowiedź 27.11.05, 14:12
      Hej,

miałam spore problemy z pecherzem tez, takze cystoskpie , ktora wykazala takze
      zapalenie blony sluzowej, pobrano wycinki, och analiza nic nie wykazala.
      Podejrzewano tez zwezenie cewki moczowej albo refluks ( cofanie sie moczu do
      moczowodów w trakcie oddawania moczu), niestety nic nie wykryto. U mnie jednak
      badania ogolne moczu wykazywaly zapalenie, lekocyty i troszke czerwonych
      krwinek, ale malo.
      Czy zawsze robisz to ogolne badanie moczu w tym samym laboratorium? Moze zrob
      badanie tej samej probki moczu w dwoch lub trzech roznych laboratoriach? i je
      porownaj zeby miec jakis posredni, sensowny wynik. Mimo, ze ja mialam zapalenie
      pecherz ponad 1,5 roku i ogolne badanie moczu to wykazywalo, to posiew za kazdym
      razem inne bakterie pokazywal, wiec w ogole jakies bzdury wychodzily, dalam
      sobie w koncu spokoj z lekarzami i antybiotykami. Potem wyczytalam, ze od tych
      antybiotykow blona pecherza sie robi wyjalowaniona i oslabiona i efekt jest
      jeszcze gorszy.
      Pomogla mi akupunktura ( 10 zabiegow), duzo pij, zeby ciagle sikac. Jezeli tam
      sa bakterie, to nie beda sie mogly tak szybko mnozyc, a jesli nawet ich nie ma,
      to zapalenie pecherza moze sie robic z "przesuszenia" blony sluzowej, jesli
      pijemy za malo plynow.
      Mozesz kupic sobie tez mącznice lekarską- zioło na zapalenie pecherza, w
      przypadkach bakteryjnych problemow pomoga juz po pol godziny.
      Mnie macznica i duze ilosci wody pomagaly.
      piszesz o operacji ginekologicznej , wiec podejrzewam, ze cie po prostu czyms
      zarazili, cewka moczowa u kobiet jest krotka i bakterie z "tej" okolicy bardzo
      szybko do pecherza dochodza. Jesli chodzi o posiew, to mozesz byc zarazona
      chlamydia, ktora nie wyjdzie w zwyklym posiewie, bo potrzebuje inna pozywke niz
      przecietne bakterie. mozesz sprobowac zrobic badanie z krwi na
      chlamydie, pokaze ono czy akyualnie przechodzisz infeckcje. mozna tez pobrac z
      cewki wymaz na chlamydie i dac to na specjalne podloze dla chlamydii, ale z krwi
      badanie dalej lepsza pewnosc. Ja do tego doszlam sama czytajac stery ksiazek,
      lekarze mi tego nie powiedzili, tazke zaden urolog, a bylam u kilku.
      Jak cos mi sie jeszcze przypomni to dam znac.
      Pozdrawiam.
      • koma8 Re: Pytanie do urologa, proszę o odpowiedź 27.11.05, 21:24
        Badania robiłam w kilku laboratoriach i wynik był ten sam. Było ich sporo, bo
        problem trwa już dwa lata.
        Pozdrowienia
        • nina3 Re: Pytanie do urologa, proszę o odpowiedź 27.11.05, 22:48
          A może przy okazji twej operacji wycieli Ci kawałek należacy do cewki moczowej
          lub układu moczowego? Mam mieć operację ginekologicną, ale przed nią robię
          badania, żeby była pewność, że nie zostanie usunięty, naruszony kawałek, który
          może być uchyłkiem, może byc połączony jakkolwiek z pęcherzem moczowym itp.
          • robaczekbis Re: Pytanie do urologa, proszę o odpowiedź 27.11.05, 23:12
            Istnieje tez cos takiego jak srodmiazszowe zapalenie pecherza, wowczas objawy
            sa podobne do opisanych, a wynik badan nie pokazuje bakterii, to bardzo
            charakterystyczne. Wpisz w google *srodmiazszowe zapalenie pecherza IC* ,
            znajdziesz informacje na ten temat, rowniez link na yahoo, gdzie jest forum
            temu poswiecone, tam pisza ludzie, ktorzy sobie nawzajem pomagaja, sa lekarze
            ze Stanow, majacy w tym doswiadczenie, u nas rzadko kto umie to wykryc. Wpisz
            tez nazwe leku CISTISTAT lub Cystistat, ktorym lecza IC, tez Ci sie wyswietla
            rozne stronki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka